Πειράγματα: Τεύχος 12

Επιτέλους, κυκλοφόρησε το 12ο τεύχος της εφημερίδας μας σε έντυπη (και ηλεκτρονική) μορφή.

Ανάμεσα στα άλλα, μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συζήτηση του ποιητή Αργυρή Χιόνη με συμμαθητές και καθηγητές μας, ίσως μια από τις τελευταίες του, πριν το θάνατό του μερικούς μήνες αργότερα· είχαμε μάλιστα την τύχη να τον ακούσουμε και στο πρωτόλειο ποίημά του, που σας παρουσιάζουμε. Το «σαλόνι» μας είναι αφιερωμένο στη μορφή του πρόωρα χαμένου Άλαν Τιούρινγκ, ενός από τους θεμελιωτές της Πληροφορικής, τα 100 χρόνια από τη γέννηση του οποίου γιορτάζονται φέτος.

Πλήθος άλλα θέματα από τις δραστηριότητές μας, αλλά και την προσωπική μας γραφή, θα διαβάσετε στο τεύχος αυτό, κι ελπίζουμε να σας αρέσουν. Μπορείτε να μας αφήσετε τα σχόλιά σας στο τέλος αυτής της δημοσίευσης, ή να επικοινωνήσετε με ηλεμήνυμα στις γνωστές διευθύνσεις μας plh[παπί]sch.gr ή peiramatiko[παπί]sch.gr. Επικοινωνήστε, επίσης, μαζί μας, αν θέλετε αντίτυπα του τεύχους.

Πρόκειται για το πρώτο τεύχος της εφημερίδας μας που στοιχειοθετήθηκε εξ ολοκλήρου από εμάς. Χρησιμοποιήσαμε αποκλειστικά Λογισμικό Ανοικτού /Ελεύθερου Κώδικα. Τα κείμενα φτιάχτηκαν σε LibreOffice (αν και τα περισσότερα ήρθαν αρχικά σε μορφή doc(x) και μετατράπηκαν), ενώ η επεξεργασία των φωτογραφιών έγινε σε Gimp. Για την ετοιμασία της έκδοσης και τη στοιχειοθεσία χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό Scribus, και για την παραγωγή του δοκιμίου σε pdf ο οδηγός Ghostscript. Σε όλα τα ελληνόγλωσσα κείμενα χρησιμοποιήθηκαν ελληνικές γραμματοσειρές της Εταιρεία Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων.

Γενικότερα επιδείχτηκε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας του περιεχομένου. Έτσι, κείμενα και φωτογραφίες αποτελούν πρωτότυπο υλικό των μαθητών, και συμπεριλήφθηκαν αναφορές σε τρίτους δημιουργούς. Ο Χρήστος Παπαδημητρίου μας έδωσε την άδεια να μεταφράσουμε το κείμενό του για τον Άλαν Τιούρινγκ, το οποίο στο μεταξύ έχει δημοσιευτεί στο τεύχος Σεπτεμβρίου του Communications of the ACM. Το επιπλέον φωτογραφικό και καλλιτεχνικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε φέρει άδεια ελεύθερης χρήσης, με την εξαίρεση του λογότυπου της Βουλής των Εφήβων, και της φωτογραφίας που μας παραχώρησε το Μουσείο Λυχνοστάτης.

Για άλλη μια φορά, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στον κ. Μυκονιάτη και το προσωπικό της εφημερίδας «Πατρίς» για τη δωρεάν εκτύπωση της εφημερίδας μας.

Εκτός από παραπάνω, την ηλεκτρονική έκδοση του τεύχους 12 μπορείτε να ξεφυλλίσετε (με σωστό αντίκρυσμα σελίδων), ή να κατεβάσετε (7MB), και από εδώ.

Τέλος, ελπίζουμε στην ανοχή σας, καθώς στην έντυπη έκδοση κάποιες φωτογραφίες αδικήθηκαν στην ασπρόμαυρη εκδοχή τους, ενώ η κακή απόδοση των έγχρωμων πλαισίων κειμένου έχει ως συνέπεια να μην είναι άμεσα αντιληπτή η ροή του κειμένου κάποιων άρθρων. Θα προσπαθήσουμε ώστε το επόμενο τεύχος να είναι άψογο.

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.

Κατηγορίες: Έντυπη Έκδοση, Ηλεκτρονική έκδοση, Τεύχος 12. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.