Εβδομάδα ενημέρωσης για τα ομφαλικά βλαστοκύτταρα

worldcordblooddayΗ 15η Νοεμβρίου αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος και στοχεύει στην ευρεία πληροφόρηση και εκπαίδευση του κόσμου γύρω από την αξία της φύλαξης ομφαλικού αίματος σε Δημόσιες Τράπεζες για τη θεραπεία περισσότερων από 80 νοσημάτων, κυρίως λευχαιμιών, ανοσολογικών ανεπαρκειών και γενετικών νόσων, και ακόμη περισσότερων στο μέλλον.

Παράλληλο στόχο απότελει η εγρήγορση του κόσμου στο γεγονός ότι δεν έχει κανένα νόημα η φύλαξη Ομφαλικού Αίματος για ιδιωτική χρήση, αντιθέτως μάλιστα, σε σε ορισμένα νοσήματα όπως η οξεία λευχαιμία, υπάρχει απόλυτη αντένδειξη χρησιμοποίησης αυτόλογου μοσχεύματος.

Η φύλαξη Ομφαλικού Αίματος στις Δημόσιες Τράπεζες γίνεται δωρεάν και αποτελεί παρακαταθήκη προσφοράς για οποιονδήποτε συμβατό ασθενή είναι συμβατός και το χρειαστεί. Όχι μόνο δεν υπάρχουν ηθικοί φραγμοί για μια τέτοια πράξη, αλλά αντιθέτως αυτή έχει υψηλή ηθική και ανθρωπιστική αξία, καθώς κάθε δωρεά αυξάνει την πιθανότητα να βρει καθένας μας, ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, φυλής, θρησκείας ή ταυτότητας, μόσχευμα, αν χρειαστεί.

Στο παραπάνω πλαίσιο, το σχολείο μας συμμετέχει στην Εβδομάδα ενημέρωσης για τα ομφαλικά βλαστοκύτταρα, που πραγματοποιείται από τις 20 ως τις 24 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο, με πρωτοβουλία της Αιματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του Δήμου Ηρακλείου.

Δείτε το διαφωτιστικό ντοκιμαντέρ «Το πολύτιμο κύτταρο» του 2010. Επτά χρόνια μετά, το ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης και απάτης, στερώντας σε μεγάλο βαθμό θεραπείες και ανακούφιση σε συνανθρώπους μας ασθενείς, με μοναδικό χειροπιαστό αντίκρισμα τον πλουτισμό ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Είναι στο χέρι όλων μας να ενημερωθεί η νέα γενιά και γενικότερα η κοινωνία μας για την τεράστια σημασία που έχει η εθελοντική προσφορά των ομφαλικών βλαστοκυττάρων από κάθε κύηση σε *Δημόσιες* Τράπεζες φύλαξής τους, πολύτιμη παρακαταθήκη για όλη την ανθρωπότητα.

Κατηγορίες: επικαιρότητα, Ηλεκτρονική έκδοση, μαθητικές δημιουργίες, Σχολικές Δραστηριότητες | Γράψτε σχόλιο

Παγκρήτιο Μαθητικό Συνέδριο για την Οδική Ασφάλεια

Η 19η Νοεμβρίου ήταν για φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων. Η ημέρα αυτή, τρίτη Κυριακή κάθε Νοεμβρίου, καθιερώθηκε το 1993 από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων, και το 2005 θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ ο παγκόσμιος χαρακτήρας της. Στόχος της ημέρας αυτής είναι να θυμηθούμε και να τιμήσουμε έμπρακτα τα εκατομμύρια νεκρών και τραυματιών από τροχαία δυστυχήματα, φροντίζοντας και διεκδικώντας περισσότερα μέτρα για την οδική ασφάλεια όλων μας. Σχεδόν 4.000 άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά στους δρόμους, ενώ οι ζωές για πολλούς περισσότερους αλλάζουν δραματικά. Στο πλαίσιο αυτό στη χώρα μας το σχολικό έτος 2017-2018 αποτελεί σχολικό έτος οδικής ασφάλειας.

Για τη φετινή ημέρα, μαζί με πλήθος άλλες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 το Παγκρήτιο Μαθητικό Συνέδριο για την Οδική Ασφάλεια, στις εγκαταστάσεις της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμπάρι, στο πλαίσιο μάλιστα της συμπλήρωσης 50 ετών από την ημέρα των εγκαινίων της. Το συνέδριο είχε πανηγυρικό τόνο καθώς σκοπός του ήταν η σύνταξη της Πρώτης Διακήρυξης για τη Ζωή παρουσία θρησκευτικών, στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, και είχε την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης και του Δήμου Πλατανιά. Την ανακήρυξη του σχολικού έτος 2017-2018 σε σχολικό έτος οδικής ασφάλειας επρόκειτο να πραγματοποιήσει αυτοπροσώπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το δημόσιο πένθος, ωστόσο, για τα θύματα των πλημμυρών της Δυτικής Αττικής ματαίωσε την επίσκεψη αυτή, ενώ η ανακήρυξη έγινε με μήνυμα που απέστειλε.

Στο συνέδριο συμμετείχαν δύο σχολεία από την πόλη μας· το Γενικό Λύκειο Νέας Αλικαρνασσού και το σχολείο μας, το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, συνολικά με είκοσι τρεις μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης των δύο σχολείων.

Στο πρώτο μέρος του Συνεδρίου τα δύο λύκεια παρουσίασαν εργασίες, που είχαν εκπονήσει κατά την διάρκεια των προηγούμενων μηνών, οι οποίες εντυπωσίασαν τους συνέδρους και τους επισήμους για την πρωτοτυπία και την αρτιότητά τους. Το Λύκειο Νέας Αλικαρνασσού παρουσίασε την ταινία μικρού μήκους με τίτλο: «Τάδε ΈΦΗ: Ουδέν κακόν αμιγές καλού» με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις Σουμέλα Μελετλίδου και Ελένη Μπενέκου, ενώ το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, με υπεύθυνες καθηγήτριες τις Μαρίνα Τουπογιάννη και Άννα Τσακιρέλη, παρουσίασε το σποτ με τίτλο: «Η Ζωή Δεν Είναι Παιχνίδι», το οποίο στη συνέχεια σχολίασαν οι μαθητές.

Στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου, με αφετηρία κοινής περισυλλογής τη ρήση του Αποστόλου Παύλου «Όλα μου επιτρέπονται, αλλά εγώ δεν θα εξουσιασθώ και δεν θα υποδουλωθώ σε τίποτα που να προσβάλλει την αξιοπρέπειά μου και να απειλεί τη ζωή μου», μαθητές και μαθήτριες από όλη την Κρήτη διακήρυξαν την ανάγκη ευαισθητοποίησης, επαγρύπνησης και αφύπνισης των συνειδήσεων των σημερινών μαθητών και αυριανών πολιτών, ώστε να λειτουργούν μέσα στο κοινωνικό σύνολο ως υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες που σέβονται την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια. Ακόμη δήλωσαν την αναγκαιότητα υλοποίησης μίας σειράς μέτρων που στοχεύουν να σταματήσουν τους θανάτους και τους τραυματισμούς από τα τροχαία.

Τις αποστολές των δύο σχολείων της πόλης μας συνόδευσαν επίσης οι Διευθυντές τους, κ.κ. Μανόλης Μηλάκη και Δημήτρης Καλυκάκης, η κα Έφη Πασπαλάκη, γονέας, και η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, κα Αγγελική Ζαχαράτου, καθώς οι δράσεις των δύο λυκείων πρόκειται να ενταχθούν στα προγράμματα Αγωγής Υγείας για το σχολικό έτος 2017-2018, και τον θεματικό άξονα «Κυκλοφοριακή Αγωγή».

Κατηγορίες: ειδήσεις, Ηλεκτρονική έκδοση, μαθητικές δημιουργίες, Σχολικές Δραστηριότητες, Φωτογραφίες | Γράψτε σχόλιο

Φώτης Καφάτος, 1940-2017

Χτες, 18 Νοεμβρίου 2017, πέθανε ένας μεγάλος Κρητικός. Δεν ήταν ούτε ποδοσφαιριστής, ούτε τραγουδιστής, ούτε πολιτικός… Ήταν ένας Επιστήμονας της ανθρωπότητας κι ένας οραματιστής, αγωνιστής και ηγέτης για την επιστήμη του, την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο· από εκείνους τους εκλεκτούς ανθρώπους που, με πείσμα, σοφία και ακατάβλητη δύναμη, κατάφεραν στη ζωή τους να πραγματώσουν πολλά από αυτά τα μεγάλα όνειρα και οράματά τους.

Θα βρείτε να διαβάσετε, αν θέλετε, νεκρολογίες και βιογραφίες πολλές. Εμείς αναδημοσιεύουμε εδώ μια παλιότερη ομιλία του στενού του φίλου, Στέφανου Τραχανά, γι’ αυτόν.

Φώτης Καφάτος: Αναφορά στην Κρήτη

Φώτης Καφάτος, 1940-2017

Πηγή: http://www.imbb.forth.gr

Γνώρισα για πρώτη φορά τον Φώτη Καφάτο στο σπίτι του στο Καίμπριτζ Μασαχουσέτης το 1971. Είχε πρόσφατα εκλεγεί τακτικός καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ -ο νεαρώτερος στην ιστορία του- και λίγο μετά καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην ίδια «έδρα». Αναποφάσιστος για το «δέον γενέσθαι» -δεν γύρναγες έτσι «αψήφιστα» στην Ελλάδα εκείνο τον καιρό (και μάλιστα από το Χάρβαρντ)- κάλεσε στο σπίτι του τους Έλληνες μεταπτυχιακούς φοιτητές της περιοχής για μια γνωριμία και συζήτηση. Το «θέμα» ήρθε γρήγορα στο τραπέζι. Ο οικοδεσπότης ήθελε να μάθει από τους καλεσμένους του -κυρίως από τις «νέες αφίξεις»- τα τελευταία νέα από το ελληνικό πανεπιστήμιο. Το ερώτημά του ήταν πολύ συγκεκριμένο και αγωνιώδες. Έχει νόημα -κι αν έχει νόημα μπορείς;- να είσαι προοδευτικός καθηγητής στην Ελλάδα σήμερα; Δεν ήθελα να τον απογοητεύσω -ο «προοδευτικός καθηγητής» ήταν τότε «ουσιώδες εν ανεπαρκεία»- και του ανέφερα ένα «αρχαίο» παράδειγμα. Τον Νίκο Κρητικό. Τον καθηγητή-θρύλο του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Είχε γράψει το πρώτο βιβλίο Μαθηματικών στη Δημοτική και -έτσι έλεγε ο θρύλος- στον καιρό της Κατοχής (μεταξύ άλλων «περίεργων» πράξεών του) είχε βγάλει το σακάκι του για να το δώσει στον φοιτητή που «τουρτούριζε» στα τελευταία καθίσματα του κεντρικού αμφιθεάτρου του Ιδρύματος. Πρέπει να διηγήθηκα το περιστατικό με αρκετή θέρμη γιατί στο τέλος της βραδιάς κι ενώ ετοιμαζόμουν να φύγω φορώντας ένα ελαφρύ σακάκι, με υπομηδενικές θερμοκρασίες έξω, βλέπω πίσω μου τον οικοδεσπότη μ’ ένα βαρύ στρατιωτικό «τζάκετ» στο χέρι -από τα «περισσεύματα» του πολέμου στο Βιετνάμ- να μου λέει χαμογελώντας. «Στέφανε, δεν ξέρω αν μπορώ να είμαι προοδευτικός καθηγητής στην Ελλάδα σήμερα, αλλά εδώ στο Καίμπριτζ μάλλον μπορώ». Και μου δίνει το τζάκετ. Μου άρεσε το χιούμορ -και το τζάκετ(!)- και κάπως έτσι ξεκίνησε η φιλία μου με τον Φώτη Καφάτο. Μια από τις πιο δυνατές φιλίες της ζωής μου.

Συνέχεια

Κατηγορίες: Αναδημοσίευση, επικαιρότητα, Ηλεκτρονική έκδοση | Γράψτε σχόλιο

Επίσκεψη Εργασίας στην καινούργια Βικελαία

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου δέκα μαθήτριες και μαθητές του Α3, συνοδευόμενοι από την καθηγήτριά μας, κ. Μαρία Πιτσάκη, επισκεφτήκαμε την Βικελαία Βιβλιοθήκη στις νέες της εγκαταστάσεις στο κτίριο Αχτάρικα. Πιο συγκεκριμένα, μετά από συνεννόηση με τον προϊστάμενό της κ. Δ. Σάββα, επισκεφτήκαμε το δανειστικό της τμήμα καθώς και το κλειστό τμήμα μη δανειζόμενων βιβλίων για τις ανάγκες της έρευνας στο πλαίσιο του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας και του προγράμματος eTwinning στο οποίο συμμετέχουμε.

20171108_092030Η συνεργασία με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης και η φιλοξενία τους υπήρξε υποδειγματική. Η χρήση των χώρων και των πηγών της βιβλιοθήκης αποτέλεσαν μια υπέροχη εμπειρία, που ανυπομονούμε να επαναληφθεί συχνά και στο μέλλον, όχι απαραίτητα στο πλαίσιο μαθημάτων. Διαπιστώσαμε στην πράξη ότι κοντά στις ευκολίες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία και η χρήση υπολογιστή στη βιβλιογραφική έρευνα, το έγχαρτο βιβλίο, με τη μυρωδιά του, την αίσθησή του στα χέρια μας, την ανάγκη να διαβάσεις προσεκτικά ένα απόσπασμα προκειμένου να κρατήσεις χειρόγραφες σημειώσεις, αποτελεί μια δραστηριότητα ξεχωριστής απόλαυσης, που συμπληρώνεται από την ησυχία και τη λιτότητα του χώρου, αλλά και τη μαγευτική θέα από τον πρώτο όροφο.

Ήδη αρκετοί από εμάς αποφασίσαμε να γίνουμε μέλη του δανειστικού της τμήματος.

20171108_094635Μαζί με τα βιβλία που χρειάστηκε να δανειστούμε για την εργασία μας, η Βιβλιοθήκη πρόσφερε σε αυτήν του σχολείου μας τα βιβλία «Λες και ήταν χθες! Μνήμες από το παλιό Ηράκλειο» και «Η παιδεία στην Κρήτη», που αποτελούν σημαντικές συνεισφορές στην τοπική μας ιστορία. Όπως μας είπαν, είμαστε η πρώτη ομάδα μαθητών που επισκέπτεται τη Βικελαία για εργασία, στις νέες της εγκαταστάσεις!

Είμαστε ευγνώμονες στη βιβλιοθήκη και το σχολείο για την εμπειρία αυτή.

Κατηγορίες: επικαιρότητα, Ηλεκτρονική έκδοση, μαθητικές δημιουργίες, Φωτογραφίες | Ετικέτες: , | Γράψτε σχόλιο

Γιορτή της 28ης Οκτωβρίου

Μία γιορτή για ένα αληθινό ΟΧΙ

Η νέα σχολική χρονιά έχει αρχίσει και βρισκόμαστε ήδη στην πρώτη εθνική εορτή, την 28η Οκτωβρίου. Ημέρα σημαντική για την πατρίδα, αλλά και για κάθε Έλληνα. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το σχολείο μας και συγκεκριμένα η Β΄ Λυκείου, με τη βοήθεια του κυρίου Σαμουράκη, ανέλαβε να οργανώσει την εορτή για την επέτειο αυτή.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο. Αρχικά ο Διευθυντής του Λυκείου, κύριος Καλυκάκης, διάβασε το διάγγελμα του Υπουργού Παιδείας. Έπειτα έγινε η τελετή παράδοσης της Σημαίας και η απονομή των αριστείων και των βραβείων, σημαντική ανταμοιβή για τους κόπους μας για κατάκτηση της γνώσης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του Χρονικού των γεγονότων με παραστατική προβολή διαφανειών και εικόνων. Η παρουσίαση έγινε από τις μαθήτριες Μαρία Λαδουκάκη και Μαρία Παπαδοπούλου του Β3. Φυσικά και δεν έλειπε η μουσική την οποία μας χάρισαν με το ταλέντο τους παιδιά από όλες τις τάξεις του σχολείου μας. Τα τραγούδια που ακούστηκαν ήταν το πάντα διαχρονικό «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά», το επίκαιρο «Το ακορντεόν» καθώς και το «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του». Η χορωδία αποτελούνταν από τους μαθητές Άννα Δετοράκη του Β1, Ελένη Ζαχαριουδάκη του Β1, Μιχάλη Καρανδινό του Β1, Λίνα Κορναράκη του Β2, Αριάδνη Μελετάκη του Β2, Γιάννη Ντούλη του Γ3, Θάνο Πυλιώτη του Β3 και Ειρήνη Πρεκατουνάκη του Β3.

Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση του θεατρικού «Η σύλληψη του Ιταλού», το οποίο έδωσε έναν πιο χαρούμενο τόνο στην εκδήλωση και μας έκανε να γελάσουμε εξαιτίας του σεναρίου αλλά και του τρακ των παιδιών που συμμετείχαν, ωστόσο, τα ενθαρρύναμε, γιατί κατανοούμε πως η έκθεση του ηθοποιού είναι δύσκολο θέμα. Κύρια ιδέα του θεατρικού ήταν πως οι Έλληνες και οι Ιταλοί μπορούν τελικά να συνυπάρξουν. Συντελεστές του θεατρικού ήταν οι μαθητές Μύρων Αγιομυριανάκης του Β1, Λευτέρης Βασιλάκης του Β1, Ηλίας Βελεγράκης του Β1, Κωστής Γκίζης του Β1, Βάιος Καραμήτρος του Β1, Γιώργος Κουκουτσάκης του Β1, Φάνης Λιοδάκης του Β2, Γιώργος Πατρικαλάκης του Β2 και Γιάννης Χριστοφοράκης του Β3.

Parelasi-28-10-17-1Στη λήξη της γιορτής τραγουδήσαμε τον Εθνικό μας Ύμνο.

Η φετινή εκδήλωση ήταν αρκετά ευχάριστη και περιμένουμε και άλλες αντίστοιχες στο κοντινό μέλλον, για να γιορτάσουμε επετείους μνήμης και για να χαρούμε το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία των παιδιών που συμμετείχαν άξια.

Κατηγορίες: ειδήσεις, Ηλεκτρονική έκδοση, μαθητικές δημιουργίες, Σχολικές Δραστηριότητες, Φωτογραφίες | Ετικέτες: | Γράψτε σχόλιο

Συγκρότηση σε σώμα του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου

Σήμερα, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, συγκροτήθηκε σε σώμα το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο για τη σχολική χρονιά 2017-18.

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τη διαδικασία· ιδιαίτερα στον Γιώργο Πλουμή του Γ3, φετινό πρόεδρο, στον Γιάννη Ντούλη του Γ3, αντιπρόεδρο, και την Κάτια Μπροκαλάκη Γούναρη του Γ2, γραμματέα του συμβουλίου.

Καλή επιτυχία στην αποστολή όλων των μελών του Μαθητικού Συμβουλίου.

 

Κατηγορίες: ειδήσεις, Ηλεκτρονική έκδοση, Σχολικές Δραστηριότητες | Ετικέτες: | Γράψτε σχόλιο

4η Πανελλήνια Ημέρα Αθλητισμού

Η Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 ορίστηκε για φέτος ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Έτσι, μαθητές και εκπαιδευτικοί του Πειραματικού ΓΕΛ συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες αθλητικές – κινητικές – μουσικές που οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής του σχολείου.

 • Συγκεκριμένα, οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν:
  Προβολή βίντεο στις αίθουσες των τμημάτων και συζήτηση με τους μαθητές για την αξία – χαρά του αθλητισμού και της φυσικής δραστηριότητας (αθλούμαι – χαράζω το μέλλον)
 • Αθλητικές / Κινητικές δραστηριότητες:
  1. Τουρνουά Μπάσκετ 3×3
  2. Τουρνουά Βόλεϊ 6×6
  3. Τουρνουά Ποδόσφαιρου 7Χ×7
  4. Τουρνουά Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης
  5. Τουρνουά Μίνι γκολφ
  6. Παραδοσιακός & Μοντέρνος χορός
 • Μουσικές Δραστηριότητες:
  Μουσική και τραγούδι από μια μικρή ομάδα μαθητών

Η 4η Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού ήταν γεμάτη με πρωτοβουλία, ενέργεια, χαρά, ενθουσιασμό. Όλοι είχαν ενεργό ρόλο. Ακόμα και οι μαθητές που δεν διέθεταν Δελτίο Υγείας συμμετείχαν στη διεξαγωγή των τουρνουά, εκτελώντας χρέη γραμματείας ή/ και διαιτησίας.

Ενδεικτικά σχόλια κι εντυπώσεις των μαθητών:

Η ημέρα αθλητισμού φέτος ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα από τις άλλες χρονιές. Εκτός από τα γνωστά αθλήματα, ποδόσφαιρο και μπάσκετ, κάναμε χορό, που είχε πολύ πλάκα, αν και δεν ήμασταν όλοι το ίδιο καλοί. Επιπλέον, οι καθηγητές έπαιξαν ενεργό ρόλο ως διαιτητές, αλλά και ως παίκτες. Ήταν ίσως η καλύτερη μέρα αθλητισμού που έχει οργανώσει το σχολείο μας.

Γιάννης Ξ., Γ3

Η διαιτησία ήταν μια καλή εμπειρία, λίγο ζόρικη, αλλά μου άρεσε.

Έφη Π., Α4

Κατηγορίες: Αθλητισμός, Ηλεκτρονική έκδοση, Σχολικές Δραστηριότητες | Γράψτε σχόλιο

Εκλογές για την ανάδειξη 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου

Σήμερα, Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου για τη σχολική χρονιά 2017-18.

Η γενική συνέλευση έγινε στις 10:55, οπότε και παρουσιάστηκαν οι 37 υποψήφιοι (9 από την Α΄, 15 από τη Β΄ και 13 από τη Γ΄ Τάξη -συνολικά, 23 αγόρια και 14 κορίτσια), και αναπτύχθηκε διάλογος.

Στις 12:15 ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, και ξεκίνησε η διαδικασία της καταμέτρησης για την ανάδειξη των 15 τακτικών μελών και 7 αναπληρωματικών μελών. Αξίζουν συγχαρητήρια στην εφορευτική επιτροπή που υπεύθυνα, μεθοδικά και αξιόπιστα έφερε σε πέρας τη διαδικασία αυτή στις 14:20. Μπράβο στους Σταύρο Λουτσέτη (Α1), Φίλιππο Πάσσαμ (Α2), Γεώργιο Χατζηδάκη (Α3), Ελένη Κατσαμάνη (Α4), Παναγιώτη Κατσαρό (Β1), Αριάδνη Άνοιξη Μελετάκη (Β2), Αναστασία Μυρτώ Φρέσκου (Β3), Ιωάννα Ζαχαράκη (Γ1), Λυδία Αμβροσιάδη (Γ2) και Παναγιώτα Παπαδοπούλου (Γ3).
συνέχεια…

Κατηγορίες: ειδήσεις, Ηλεκτρονική έκδοση, Σχολικές Δραστηριότητες | Ετικέτες: | Γράψτε σχόλιο

Τέλη Ιούλη, τέλος μαθήματος

Στο πλαίσιο του μαθήματος του πρότζεκτ του 2ου τετραμήνου της σχολικής χρονιάς 2016-17 με υπεύθυνο καθηγητή τον κο Σαμουράκη, οι μαθητές Λαδουκάκη Μαρία, Παπαδόπουλου Μαρία, Πιπεράκη Άννα και Πρασανάκης Μιχάλης πραγματοποίησαν ως έργο μια παρουσίαση με θέμα τα Παιδικά Χωριά SOS.

Κατά τη διάρκεια του τετραμήνου μαζεύτηκαν 160€ από όλο το σχολείο με πρωτοβουλία των παραπάνω μαθητών. Τα χρήματα μετατράπηκαν σε 16 δωροεπιταγές των 10€ για γνωστή αλυσίδα supermarket και σήμερα 25/07/2017 οι επιταγές παραδόθηκαν στη Γραμματεία του Οργανισμού.

Μπορούμε βάσιμα να πούμε ότι το μάθημα ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Κατηγορίες: Ηλεκτρονική έκδοση, Σχολικές Δραστηριότητες | Γράψτε σχόλιο

El español: pasaporte entre culturas – Fin

Με την 4η Διεθνική Συνάντηση για το Σχέδιο που υλοποιήθηκε στην Ισπανία και στο σχολείο IES Francisco Salzillo (Αλκανταρίγια, Μούρθια), από τις 24 έως τις 30 Ιουνίου 2017, ολοκληρώθηκε το διετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «El español: pasaporte entre culturas» (Τα Ισπανικά, διαβατήριο μεταξύ των πολιτισμών). Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου συμμετείχε ως εταίρος και συνεργάστηκε με τα εξής σχολεία:

 • IES Francisco Salzillo της Alcantarilla (Murcia) Ισπανίας (σχολείο-συντονιστής)
 • Vaskivuoren lukio της Vantaa Φινλανδίας (σχολείο- εταίρος)
Επίσκεψη στο Museo de los Caballos del Vino στο Caravaca de la Cruz

Επίσκεψη στο Museo de los Caballos del Vino στο Caravaca de la Cruz

Το «El español: pasaporte entre culturas» επιχορηγήθηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών που αποτελεί την Εθνική Μονάδα διαχείρισης του προγράμματος Erasmus+. Από το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Ειρήνη Κασσωτάκη (ΠΕ02), Μαρία Πιτσάκη (ΠΕ06) και Χαράλαμπος Δημητρακόπουλος (ΠΕ04.04 & ΠΕ40), ως παιδαγωγική ομάδα του συγκεκριμένου προγράμματος.

Οι στόχοι του προγράμματος ήταν: α) η πολιτιστική διάδοση των Ισπανικών ως ξένης γλώσσας, β) η απόκτηση και ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων, τόσο στα Ισπανικά και στα Αγγλικά όσο και η αξιοποίηση της μητρικής γλώσσας (τα Ελληνικά, στην προκειμένη περίπτωση), γ) η ολοκληρωμένη εκμάθηση μέσω ΤΠΕ, δ) οι καινοτόμες πρακτικές διδασκαλίας.

Επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφίας Present your place with a selfie

Επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφίας Present your place with a selfie

Στα δύο χρόνια υλοποίησης του προγράμματος (2015-2017) πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις, με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών των τριών σχολείων:

 • Τρεις Διεθνικές δραστηριότητες μάθησης, διδασκαλίας και κατάρτισης (Ανταλλαγή μαθητών) στο Ηράκλειο (Απρίλιος 2016), στο Ελσίνκι (Νοέμβριος 2016) και στη Μούρθια (Μάρτιος 2017). Συνολικά, 60 μαθητές (20 από κάθε σχολείο) συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
 • Τέσσερις Διεθνικές συναντήσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος στα σχολεία-εταίρους. Στις συναντήσεις συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί που αποτελούσαν τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του κάθε σχολείου.
 • Δύο εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Ισπανό ποιητή Λόρκα
 • Δύο Χριστουγεννιάτικα θεατρικά δρώμενα στην ισπανική γλώσσα
 • Δύο τεύχη τρίγλωσσου ηλεκτρονικού περιοδικού με συμμετοχή μαθητών από τα τρία σχολεία
 • Μπλογκ καλών διδακτικών πρακτικών με συμμετοχή εκπαιδευτικών από τα τρία σχολεία
 • Λογοτεχνικός Διαγωνισμός για την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου
 • Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Present your place with a selfie”
 • Διαγωνισμός “European Master Chef”

 

Κατηγορίες: Ηλεκτρονική έκδοση, Σχολικές Δραστηριότητες | Ετικέτες: | Γράψτε σχόλιο