ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Του Γιάννη Χαριτάκη

Το Dinosauria Park ξεκίνησε σαν ιδέα το 2013 και στεγάστηκε για πρώτη φορά στο ΔΕΚΚ, που βρίσκεται στην πρώην Αμερικανική Βάση στο Ηράκλειο Κρήτης. Εκεί φιλοξενήθηκαν 30 διαφορετικά είδη δεινοσαύρων από όλες τις περιόδους του Μεσοζωικού αιώνα καθώς και άλλα προϊστορικά ζώα. Το 2014 τα εκθέματα μεταφέρθηκαν στο δικό τους χώρο, μετά από εντατικές προσπάθειες για να βρεθούν στο φυσικό τους περιβάλλον και να “ξαναζωντανέψουν”! Στην μεγάλη οικογένεια των δεινοσαύρων προστέθηκαν νέα είδη καθώς και νέα τμήματα.

Ας πούμε πρώτα μερικά πράγματα για την ιστορία των δεινόσαυρων.

Μεσοζωικός αιώνα ( 250-65 εκατομμύρια χρόνια πριν)

Ο Μεσοζωικός χωρίζεται σε τρεις περιόδους : Τριαδική – Ιουρασική – Κρητιδική

ΤΡΙΑΔΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (250-203 εκατ. χρόνια πριν)

Κατά τη διάρκεια της Τριαδικής περιόδου υπήρχε μια ενιαία υπερήπειρος που ονομαζόταν Πανγαία (δηλαδή όλη η Γη). Ανατολικά βρεχόταν από τον ωκεανό της Τηθύος και η υπόλοιπη από την Πανθάλασσα (δηλαδή όλη η θάλασσα). Στη θάλασσα αρχίζει η εξέλιξη φυτικών οργανισμών και  κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα σαρκοφάγα ερπετά, οι ιχθυόσαυροι. Στην ξηρά κυριαρχούν τα ερπετά ενώ άρχισαν να εμφανίζονται και τα πρώτα ιπτάμενα ερπετά (πτερόσαυροι).

Δεινόσαυροι που κατατάσσονται στην Τριαδική εποχή: Τανυστροφέας, Μύσσαυρος

ΙΟΥΡΑΣΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (203-144 εκατ. χρόνια πριν)

Σε αυτή την περίδο η Πανγαία έχει διαχωριστεί εντελώς και έχουν σχηματιστεί πλήρως η Λαυρασία και η Γκοντβάνα. Στις θάλασσες υπήρχαν ψάρια, τα θαλάσσια ερπετά, οι θαλάσσιοι κροκόδειλοι και πολλές χελώνες. Στην ξηρά συναντάμε φυτοφάγους δεινόσαυρους με πολύ μακρύ λαιμό και αρκετά ψηλούς σαρκοφάγους δεινόσαυρους..

Δεινόσαυροι που υπάρχουν στο πάρκο και κατατάσσονται στην Ιουρασσική εποχή: Αλλόσαυρος, Διλοφόσαυρος, Διπλόδοκος, Βροντόσαυρος, Μαμενχίσαυρος, Βραχιόσαυρος, Στεγόσαυρος, Πλησιόσαυρος, Λειοπλευρόδοντας.

ΚΡΗΤΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (144-65 εκατομμύρια χρόνια πριν)

Η Κρητιδική περίοδος είναι η πιο πρόσφατη περίοδος του Μεσοζωικού αιώνα. Στην ξηρά εμφανίζονται τα πρώτα  θηλαστικά. Στη θάλασσα, στην ξηρά και στον αέρα κυριαρχούν τα ερπετά. Η ήπειρος Γκοντβάνα διαχωρίστηκε δημιουργώντας τη Ν. Αμερική, την Ανταρκτική και την Αυστραλία. Προς το τέλος αυτής της περιόδου οι δεινόσαυροι εξαφανίζονται μαζί με το 75% των ειδών που υπήρχαν ποτέ στη Γη. Από αυτή την εξαφάνιση κατάφεραν να επιζήσουν οι χελώνες, τα φίδια, οι σαύρες, οι κροκόδειλοι και ορισμένα έντομα .

Από τους δεινοσαύρους αυτής της περιόδου στο πάρκο  υπάρχουν 20 είδη  από τα όποια και το πιο μεγάλο και εντυπωσιακό που είναι ο Τυρανόσαυρος  Ρεξ.