Αλληλογραφία με το 2ο Δημοτικό σχολείο Ηράκλειας Σερρών

Από την αλληλογραφία των μαθητών της Τετάρτης τάξης του Δημοτικού σχολείου ΔΔΜΝ Ναυστάθμου Κρήτης με το 2ο Δημοτικό σχολείο Ηράκλειας Σερρών.

 

Σέρρες – Ηράκλεια

Αγαπημένε μου φίλε Σταμάτη,                                       Ηράκλεια, 27 Απριλίου 2015

Είμαι πολύ χαρούμενη για το γράμμα που μου έστειλες και που αλληλογραφούμε ξανά. Σ’ αυτό το γράμμα θα σου γράψω πρώτα για τον τόπο μου, την Ηράκλεια, και στη συνέχεια για δύο πολύ όμορφα μέρη της περιοχής μου που επισκεφτήκαμε πρόσφατα με την τάξη μου. Το μοναστήρι του Ακριτοχωρίου και τη λίμνη Κερκίνη.(Σταματία)

(Για το Βασίλη Π. από το Γιάννη Γκ.) Η Ηράκλεια βρίσκεται στο νομό Σερρών και συγκεκριμένα στο βορειοδυτικό τμήμα του, ανήκει στο Δήμο Ηράκλειας και στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Με αφορμή την εκδρομή που πήγα με την τάξη μου στο μοναστήρι του Ακριτοχωρίου, θα σου πω μερικά πράγματα για αυτό.

(Για τον Παναγιώτη Τσ. από το Νίκο Δ.) Το μοναστήρι του Ακριτοχωρίου είναι του Τιμίου Προδρόμουκαι είναι χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Μπέλλες μόλις 15 χλμ. Από την Ηράκλεια. Εκεί ζουν 40 μοναχές.

(Για το Στράτο Χρ. Από το Νίκο Χ.) Το μοναστ΄ρηι χτίστηκε το 1981και οι μοναχές εκεί ασχολούνται με την ιεραπτική, την αγιογραφία, τη μικροτεχνία, καθώς και με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες.

(Για τη Λυδία Π. από τη Σταματία Χ.) Ο επισκέπτης πραγματικά καθηλώνεται από την πανέμορφη θέα που αντικρύζει από το μοναστήρι , αφού η λίμνη Κερκίνη ξεδιπλώνεται μπροστά του σε όλο της το μεγαλείο.

(Για την Ελπίδα Π. από τη Μαρία Κ.) Το μοναστήρι είναι πολύ επιβλητικό και πανέμορφο. Εκεί μας φιλοξένησαν με πολλή προθυμία και χαρά οι καλόγριες και θαυμάσαμε τη θέα της λίμνης, την οποία στη συνέχεια επισκεφτήκαμε.

(Για τον Ηλία Μ. από το Θανάση Β.) Η θέση του μοναστηριού και η μοναδική κατασκευή του το καθιστά όχι μόνο επιβλητικό αλλα ένα πραγματικό κόσμημα στην περιοχή.

(Για το Γιάννη Χ. από το Στέργιο) Η επόμενη στάση της εκδρομής ήταν από τη λίμνη Κερκίνη, η οποία μας τρόμαξε λίγο λόγω του μεγάλου όγκου του νερού που είχε και φοβηθήκαμε για πιθανές πλημμύρες. Όμως τώρα τα πράγματα είναι καλύτερακαι μπορείς να δεις τα σπάνια πουλιά της , καθώς και τα πανέμορφα νούφαρα, τα οποία έχουν τις ρίζες τους στο βυθό και τα άνθη τους στην επιφάνεια της λίμνης.

(Για τη Δήμητρα Ν. από τη Βασιλική Κ.) Η λίμνη Κερκίνη, η οποία είναι τχνητή, είναι ένας από τους 10 υδροβιότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας. Είναι ένα πολύτιμο οικοσύστημα, αφού έχει αντιπλημμυρικό ρόλο, συγκρατώντας τα νερά του Στρυμόνα, και παρέχει νερό για πότισμα σε μεγάλο μέρος των χωραφιών του νομού Σερρών.

(Για τη Δήμητρα Ν. από το Νίκο Τσ.) Η λίμνη αυτή την εποχή είναι γεμάτη νερό και μπορείς να δεις πηγαίνοντας με το καραβάκι  τα υπέροχα και σπάνια πουλιά της , καθώς και τα πανέμορφα νούφαρα.

(Για τον Κώστα Τα. Από το Δημήτρη Κ.) Η λίμνη Κερκίνη δημιουργήθηκε το 1932, όταν έγινε το Φράγμα στην περιοχή του Λιθότοπου, ώστε να συγκρατούνται τα νερά του ποταμού Στρυμόνα. Αργότερα, χρησιμοποιήθηκε ως μέρος αποθήκευσης νερού, έτσι ώστε να υπάρχει νερό για πότισμα.

(Για το Βαγγέλη Χ. από τον Πάρη Κ.) Η λίμνη Κερκίνη είναι ένας επίγειος παράδεισος με τα παραποτάμια δάση , τα νούφαρα που επιπλέουν σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, τη μεγάλη ποικιλία ψαριών, τα βουβάλια που κολυμπούν στα ήσυχα νερά της λίμνης και τα υπέροχα σπάνια πουλιά της.

(Για τον Παναγιώτη Τσ. από το Δημήτρη Μ.) Υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη πουλιών.

(Για την Κυριακή Ν. από τη Βασιλική Π.) Η συνύπαρξη ψαράδων και πελεκάνων είναι κάτι ακόμη πολύ εντυπωσιακό της περιοχής.

(Για την Αγγελική Τ. από την Κωνσταντίνα Μ.) Δίπλα στη λίμνη, από τη Δυτική μεριά, βρίσκεται το όρος Μαυροβούνι, όπου μπορεί κάποιος να κάνει πεζοπορία στους περιπατικούς διαδρόμους που υπάρχουν.

(Για την Ευαγγελία Π. από τη Γαρυφαλιά Οικ. ) Ακόμη, υπάρχουν άλογα με τα οποία κάποιος ιππασία δίπλα στη λίμνη ή πάνω στο βουνό. Όσο για τις ταβέρνες της περιοχής, είναι θαυμάσιες και προσφέρουν τοπικές λιχουδιές.

(Για την Αλεξανδριάννα Ντ. Από την Τατιάνα Τζ.) Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους, αξίζει τον κόπο να έρθεις και να επισκεφτείς από κοντά τις ομορφιές τις περιοχής μας.

Η φίλη σου

 

Τατιάνα Τζ.