Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Χρυσοπηγής

Την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015 η τετάρτη τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής. 

                                                      Λίγα λόγια για τη Μονή

Η Ιερά Πατριαρχική & Σταυροπηγιακή Μονή Χρυσοπηγής βρίσκεται στα Χανιά της Κρήτης, σε απόσταση 3 χλμ. από την πόλη, στη διαδρομή προς το λιμάνι της Σούδας.


Eίναι αφιερωμένη στην Παναγία την Ζωοδόχο Πηγή και γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα. Xιλιάδες προσκυνητές συρρέουν από ευλάβεια στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Ιδρύθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και υπήρξε ανδρική μέχρι τα πρόσφατα χρόνια. Στο πέρασμα των αιώνων το μοναστήρι γνώρισε περιόδους άνθισης και παρακμής. Δέχτηκε πολλές επιδρομές και υπέστη σοβαρές καταστροφές από τους Τούρκους και Γερμανούς κατακτητές της Κρήτης. Σήμερα, είναι γυναικείο μοναστήρι και αριθμεί 50 μοναχές.

                                                           Η επίσκεψή μας εκεί


Η φιλοξενία από τις μοναχές ήταν ιδιαίτερα ζεστή. Μας ξενάγησαν στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, στο εκκλησιαστικό μουσείο αλλά και στο εντυπωσιακό λαογραφικό μουσείο.

   Λόγω της περιόδου της Σαρακοστής, όλοι οι μαθητές έφτιαξαν με ζύμη την Κυρά Σαρακοστή και συζήτησαν με τις μοναχές για τη σημασία της χρονικής περιόδου που διανύουμε. Επιπλέον, ξεναγηθήκαμε στους εξωτερικούς χώρους του μοναστηριού, είδαμε τις καλλιέργειες αλλά και το σημείου όπου γίνεται η κομποστοποίηση

   


Στο τέλος, οι μαθητές παρέλαβαν τις δημιουργίες τους (τις Κυρα-Σαρακοστές τους ψημένες), έλαβαν δώρο από τις μοναχές ένα κομποσκοίνι και ένα βιβλίο με ποιήματα και τραγούδια.



    

  

 


 Ευχαριστούμε πολύ την ηγουμένη της Ιεράς Μονής για τη φιλοξενία, την αδελφή Θεοσέμνη που μας ξενάγησε στους χώρους και όλες τις μοναχές που βοήθησαν σε αυτή την επίσκεψη των μαθητών.