Η Φυσική στο Διαδίκτυο

Θέματα, Ασκήσεις, Πειράματα,… για το μάθημα της Φυσικής – του Παναγιώτη Παζούλη

Ο σχηματισμός των στοιχείων σε μια σουπερνόβα

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 18 Απριλίου, 2010

Ο σχηματισμός των στοιχείων σε μια σουπερνόβα

H έκρηξη μιας σουπερνόβα σηματοδοτεί την γέννηση των στοιχείων που είναι απαραίτητα για το σχηματισμό της ίδιας της ζωής. Το εκρηκτικό τέλος της ζωής ενός μεγάλου άστρου σηματοδοτεί την έναρξη της ελευθέρωσης όλων των στοιχείων, που κρύβονταν στον πυρήνα του, αλλά και την δημιουργία πολλών άλλων που γεννήθηκαν τη στιγμή της έκρηξης.

Η σουπερνόβα 1987 πριν (μόλις φαίνεται το μητρικό άστρο)και μετά την έκρηξη (ένα πολύ λαμπρό σουπερνόβα) στα περίχωρα του νεφελώματος Ταραντούλα στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου. Το όνομα Ταραντούλα το πήρε λόγω του σχήματός του, γιατί με λίγη φαντασία μοιάζει αρκετά με ένα είδος αράχνης, την ταραντούλα

Ας παρακολουθήσουμε όμως τα γεγονότα που προηγούνται μιας υπερκαινοφανούς έκρηξης, για παράδειγμα αυτής που φάνηκε στον ουρανό στις 23 Φεβρουαρίου του 1987 στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου. Τη λαμπρότερη και πλησιέστερη στη Γη μας έκρηξη σουπερνόβα τους τελευταίους αιώνες, ή 169.000 έτη φωτός από μας, που την μελετήσαμε όσο καμιά άλλη γιατί φυσικά έγινε στις μέρες μας.

 

Συνέχεια