Η Φυσική στο Διαδίκτυο

Θέματα, Ασκήσεις, Πειράματα,… για το μάθημα της Φυσικής – του Παναγιώτη Παζούλη

Εργαστηριακές ασκήσεις φυσικής με βίντεο & φύλλο εργασίας

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 11 Σεπτεμβρίου, 2022


Φύλλο εργασίας

Φύλλο εργασίας

Φύλλο εργασίας

Φύλλο εργασίας

 

Κατηγορία Φυσική | Με ετικέτα: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εργαστηριακές ασκήσεις φυσικής με βίντεο & φύλλο εργασίας

My Padlet

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 21 Δεκεμβρίου, 2020

Μετάβαση στο padlet.com

My Padlet

Κατηγορία Φυσική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο My Padlet

Διδάσκοντας Φυσική

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 21 Δεκεμβρίου, 2020

Διδάσκοντας Φυσική ….

 

Κατηγορία Φυσική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διδάσκοντας Φυσική

Πειραματική Μελέτη της Ε.Ο.Μ.Κ.

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 21 Δεκεμβρίου, 2020

Φωτογραφίες από το πείραμα

 

 

 

Τα υλικά


 

Το κεκλιμένο επίπεδο

Ο ηλεκτρικός χρονομετρητής

Η χαρτοταινία

 

Το Φύλλο Εργασίας της “Πειραματική Μελέτης της ΕΟΜΚ”

Κατηγορία Φυσική, Φυσική Α΄Λυκείου | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πειραματική Μελέτη της Ε.Ο.Μ.Κ.

Εργαστηριακές Ασκήσεις Α Γυμνασίου σε βίντεο

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 13 Δεκεμβρίου, 2020

 

 

 

 

Κατηγορία Φυσική | Με ετικέτα: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εργαστηριακές Ασκήσεις Α Γυμνασίου σε βίντεο

Συντονισμός

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 23 Νοεμβρίου, 2014

Κατηγορία Φυσική, Φυσική Γ΄ Λυκείου | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συντονισμός

Ελληνική σφραγίδα στην επιτυχία της Ροζέτας

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 23 Νοεμβρίου, 2014

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/791888/article/epikairothta/episthmh/ellh…

 

 

Ο Γιάννης Δαγκλής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, είναι ο Ελληνας που έβαλε και τη σφραγίδα της χώρας μας στην επιτυχία της «Ροζέτας», καθώς διευθύνει ένα από τα πειράματα του διαστημόπλοιου που κατόρθωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της επιστημονικής εξερεύνησης να προσεγγίσει έναν κομήτη.

 

 

Ενα από τα πιο παράξενα φαινόμενα που αντιμετώπισαν οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος κατά την προσεδάφιση της διαστημοσυσκευής Philae στον κομήτη 67P ή Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, ήταν η καταγραφή μιας σειράς απροσδόκητων, όσο και μυστηριωδών μαγνητικών ταλαντώσεων. «Για να έχει ένα ουράνιο σώμα μαγνητικό πεδίο χρειάζεται να διαθέτει μάζα, αγώγιμο πυρήνα και να περιστρέφεται με ταχύτητα. Δεν περιμέναμε να συναντήσουμε τέτοια χαρακτηριστικά στους κομήτες» λέει ο Γιάννης Δαγκλής, καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος ενός από τα πειράματα της Ροζέτας, του διαστημοπλοίου που κατόρθωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της επιστημονικής εξερεύνησης να φτάσει σε ένα κομήτη.

Ο επιστημονικός λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και κραυγές χαράς, όταν το ρομπότ πάτησε στην επιφάνεια του 67Ρ, ήταν γιατί ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να συλλέξουν και να αναλύσουν τη χημική σύσταση των υλικών που τον αποτελούν. Οι κομήτες θεωρούνται φορείς αρχέγονης ύλης με καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πλανητών. Η παρατήρηση για παράδειγμα οργανικών ενώσεων θα μπορούσε να δώσει πολύτιμα στοιχεία για τη δημιουργία της ζωής στη γη.

Η Ροζέτα όμως είναι και μια ιστορία εκπληκτικής τεχνολογικής επιτυχίας της Ευρώπης, η οποία για πρώτη φορά ξεπερνάει τη NASA σε τόλμη και πρωτοτυπία και ως τέτοια κρύβει μυστικά. Οπως μια ελληνική επιστημονική καινοτομία, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να βρίσκεται μια ελληνική ομάδα σήμερα ανάμεσα στους επιστήμονες που πανηγυρίζουν την επιτυχία.

Το 2008 η ESA προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή ενός ανιχνευτή σωματιδίων υψηλών ενεργειών, ο οποίος κατά παράβαση των ειωθότων, θα κατασκευαζόταν και θα λειτουργούσε από την ίδια και ο σκοπός του θα ήταν να συστήσει ένα σύστημα προστασίας των πειραμάτων πάνω στον δορυφόρο. Από το καταστατικό της, η ESA παρέχει τον πύραυλο, τον δορυφόρο και τις εγκαταστάσεις παρακολούθησης της αποστολής, όμως τα πειράματα που φορτώνονται στα διαστημόπλοια εγκρίνονται μετά διαγωνισμούς με ανταγωνιστικό τρόπο και χρηματοδοτούνται από εθνικά κεφάλαια. «Η Ελλάδα βεβαίως αποφεύγει να κάνει τέτοια προγράμματα, αφού η κρίση έχει εξανεμίσει τα σχετικά κονδύλια, όμως η προκήρυξη του προγράμματος από την ESA μας έδωσε την ιδέα να αναπτύξουμε ένα λεπτομερέστερο πρόγραμμα διαχείρισης του ανιχνευτή, που θα επέτρεπε καλύτερη λειτουργία και επιστημονικές παρατηρήσεις» εξηγεί ο Γιάννης Δαγκλής.

Πράγματι, η ομάδα των ερευνητών που εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αστεροσκοπείο Αθηνών, έκανε ένα μικρό θαύμα, κατασκευάζοντας ένα σύστημα διαχείρισης τόσο καλό, ώστε χρησιμοποιείται τόσο για την ασφάλεια του διαστημοπλοίου, όσο και για τη διεξαγωγή επιστημονικών πειραμάτων. Κατάφερε δε, να μεταδίδει στις υπόλοιπες επιστημονικές ομάδες αυτά τα στοιχεία επεξεργασμένα σε πραγματικό χρόνο. Η ESA υιοθέτησε την τεχνολογία την οποία χρησιμοποιεί πλέον σε όλες της τις αποστολές! «Το σύστημά μας κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό και πλέον εφαρμόζεται σε άλλες τρεις αποστολές, ενώ περιμένουμε να ακολουθήσουν άλλες δύο», λέει ο Γιάννης Δαγκλής.

Εδώ πρέπει ίσως να εξηγήσουμε ότι ο Γιάννης Δαγκλής δεν είναι ένας «τυχαίος» επιστήμονας. Εχοντας διατελέσει επί σειρά ετών διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και μέλος των επιτροπών εμπειρογνωμόνων, που σχεδιάζουν ή κρίνουν τα προγράμματα της ίδιας της Υπηρεσίας, ήξερε σε ποια κατεύθυνση να στρέψει την επιστημονική του ομάδα.

Μέχρι και σήμερα το διαστημικό ρομπότ μεγέθους πλυντηρίου, που έχει γραπωθεί στη σκιά ενός βράχου στον P67, με δύο πόδια πάνω του και το τρίτο να χάσκει, ανησυχεί τους επιστήμονες. Αν δεν καταφέρει να αγκιστρώσει, τότε ίσως δεν καταφέρει να χρησιμοποιήσει το τρυπάνι του και να συλλέξει υλικά, αφού η χρήση του μπορεί να το εκτοξεύσει μακριά από το ασθενές βαρυτικό του πεδίο. Ομως τόσο ο Γιάννης Δαγκλής, όσο και το σύνολο των επιστημόνων της ESA θεωρούν την αποστολή επιτυχημένη. «Δύσκολη ήταν η προσέγγιση, η προσεδάφιση θεωρούνταν αδύνατη. Το ότι φτάσαμε ώς εδώ δεν το περίμενε κανείς μας. Επειτα, ποτέ δεν σχεδιάζεται ένα διαστημικό πρόγραμμα με έναν αποκλειστικό σκοπό, όπως είναι η μελέτη των κομητών σε αυτή την περίπτωση. Αυτό είναι μόνο το κύριο επιστημονικό αντικείμενο. Πίσω από αυτό η ESA δοκιμάζει, μεταξύ άλλων, τεχνικές προσεδάφισης για μια αποστολή στον Αρη».

Κατηγορία Αστροφυσική, Διάστημα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ελληνική σφραγίδα στην επιτυχία της Ροζέτας

1o Θερινό Σχολείο Αστρονομίας

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 9 Ιουνίου, 2013

Σας προσκαλούμε στο 1o Θερινό Σχολείο Αστρονομίας, που διοργανώνει ο σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Δράμας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Γυμνασίου Νικηφόρου Δράμας, την Παρασκευή 14-6-2013 στις 19:30.

      Θα διεξαχθούν πειράματα φυσικής, θα γίνει ηλιακή παρατήρηση με το ηλιακό τηλεσκόπιο του συλλόγου, μελέτη και επίδειξη  ηλιακών ρολογιών και τηλεσκοπίων, μαθήματα Ουρανογραφίας σε πραγματικές συνθήκες καθώς και αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπια.

      Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για όλους.

 

Κατηγορία Αστροφυσική, Διάστημα, Φυσική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 1o Θερινό Σχολείο Αστρονομίας

To Διάστημα το 2012 σύμφωνα με το New Scientist

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 2 Ιανουαρίου, 2013

Κοσμικός απολογισμός

To Διάστημα το 2012 σύμφωνα με το New Scientist

Η διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από οτν δίσκο του Ηλιου που σημειώθηκε το 2012 θα επαναληφθεί ξανά το 2117
Η διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από οτν δίσκο του Ηλιου που σημειώθηκε το 2012 θα επαναληφθεί ξανά το 2117   (Φωτογραφία:  NASA )
Λονδίνο

Ακολουθώντας πιστά την παράδοση αυτών των ημερών το περιοδικό «New Scientist» κάνει έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε μέσα από τα σημαντικότερα γεγονότα που σημειώθηκαν σε διάφορους τομείς. Σας παρουσιάζουμε τις δέκα «στιγμές» που οι συντάκτες του επέλεξαν ως πλέον αξιομνημόνευτες στην πορεία της ανθρωπότητας προς την κατάκτηση – ή και απλώς την καλύτερη γνώση – του Διαστήματος.

Το Curiosity προσεδαφίζεται στον Αρη


Πηγή NASA

Υστερα από ταξίδι 8,5 μηνών το ρομποτικό όχημα της NASA προσεδαφίστηκε στον Κόκκινο Πλανήτη στις 6 Αυγούστου. Το γεγονός σηματοδοτεί πολλές «πρωτιές»: από τα όργανα που συνθέτουν το κινητό εργαστήριο του Curiosity ως τις συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν για να το «βοηθήσουν», με κύρια τον γερανό που εξασφάλισε την ομαλή κάθοδό του στο έδαφος του Αρη. Όλα στην αποστολή εξελίσσονται ως τώρα ομαλά και ο εξερευνητής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας έχει ήδη σταθεί στο ύψος του τίτλου του ανακαλύπτοντας την κοίτη ενός αρχαίου ποταμού και ανιχνεύοντας ίχνη ενώσεων του άνθρακα. Περισσότερες εκπλήξεις – ελπίζουμε ευχάριστες – μας περιμένουν ίσως το 2013. Το ρόβερ συνεχίζει τον δρόμο του προς αναζήτηση στοιχείων που θα μαρτυρούν την ενδεχόμενη ύπαρξη ζωής στο παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη.

Η SpaceX «δένει» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό


Πηγή NASA

«Φαίνεται ότι πιάσαμε έναν δράκο από την ουρά».: η θριαμβευτική φράση του αστροναύτη Ντον Πετίτ προς το κέντρο ελέγχου της NASA στις 25 Μαΐου σηματοδοτούσε μια νέα εποχή, αυτή των ιδιωτικών αποστολών σε έναν χώρο που ως τώρα ήταν αυστηρά «κρατικός». Ο «δράκος» που έπιασε ο αστροναύτης με τον ρομποτικό βραχίονα ήταν το διαστημόπλοιο Dragon της ιδιωτικής εταιρείας SpaceX, το πρώτο «εμπορικό» σκάφος που προσδέθηκε ποτέ στον Διεθνή Διατημικό Σταθμό (ISS). Η SpaceX συνέχισε τη «διαστημοπλοϊκή» εμπορική δραστηριότητά της μεταφέροντας το πρώτο ναυλωμένο φορτίο στον ISS (10 Οκτωβρίου) και φέρνοντας επιτυχώς πίσω στη Γη πολύτιμα δείγματα επιστημονικών πειραμάτων και βιολογικών δειγμάτων (28 Οκτωβρίου).

Εξωπλανήτης εντοπίζεται δίπλα μας


Πηγή ESO/L. Calçada

Οι ανακοινώσεις για την ανακάλυψη εξωπλανητών που, αν και κατά τι μεγαλύτεροι, μοιάζουν με τον δικό μας – οι λεγόμενες «υπερ-Γαίες» – πληθαίνουν τελευταία, κάποιες από αυτές όμως είναι πιο… κοντινές από τις άλλες. Στις 17 Οκτωβρίου μια ομάδα αστρονόμων ανακοίνωσε ότι εντόπισε έναν πλανήτη με μάζα παρόμοια με αυτή της Γης πραγματικά στη διπλανή μας γειτονιά – στο Αλφα του Κενταύρου, το πλησιέστερο σε μας αστρικό σύστημα, το οποίο απέχει περίπου 4,2 έτη φωτός από το δικό μας. Αν και βραχώδης, ο παρόμοιος με τη Γη εξωπλανήτης δεν υπάρχει πιθανότητα να φιλοξενεί ζωή: βρίσκεται τόσο κοντά στο άστρο του, το Β του Αλφα του Κενταύρου, ώστε το έτος του διαρκεί μόλις τρεις γήινες ημέρες ενώ η επιφάνειά του είναι υπερβολικά καυτή – πιθανότατα καλύπτεται πλήρως από λάβα.

Η διάβαση της Αφροδίτης


Πηγή NASA

Στις 5 και 6 Ιουνίου οι γήινοι παρατηρητές που έστρεψαν τα τηλεσκόπιά τους προς τον ουρανό μπόρεσαν να παρακολουθήσουν ένα περιοδικό μεν αλλά… αραιό φαινόμενο, την Αφροδίτη να διαβαίνει μπροστά από τον Ηλιο. Κανείς από εμάς δεν θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ξανά κάτι τέτοιο «ζωντανά», αφού η επόμενη διάβαση του πλανήτη μπροστά από τον δίσκο του άστρου μας θα λάβει χώρα τον επόμενο αιώνα, και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2117. Στο παρελθόν μόνο έξι διαβάσεις της Αφροδίτης έχουν παρατηρηθεί. Αυτή που σημειώθηκε εφέτος συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των ερευνητών όχι μόνον εξαιτίας της σπανιότητάς της αλλά και επειδή οι μετρήσεις που επέτρεψε να γίνουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «βάση» για την παρατήρηση των διαβάσεων εξωπλανητών μπροστά από το άστρο τους αλλά και για τη διερεύνηση της σύστασής της ατμόσφαιράς τους.

Αλεξιπτωτιστής σπάζει το φράγμα του ήχου


Πηγή Jay/Nemeth/Red Bull Stratos

Πέφτοντας σε ελεύθερη πτώση από τη στρατόσφαιρα στις 14 Οκτωβρίου ο αλεξιπτωτιστής και κασκαντέρ Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ έγραψε το όνομά του στην Ιστορία καταρρίπτοντας πολλά ρεκόρ: όχι μόνο έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου χωρίς να βρίσκεται στο εσωτερικό κάποιου σκάφους αλλά επίσης έσπασε τα παγκόσμια ρεκόρ ύψους για επανδρωμένη πτήση με αερόστατο και για πτώση με αλεξίπτωτο. Ο Μπαουμγκάρτνερ, με την υποστήριξη της Red Bull, ανέβηκε με αερόστατο σε ύψος 39 χλμ επάνω από το Νέο Μεξικό και, αφού βγήκε από την ειδική κάψουλα, έπεσε στο κενό. Κατά την ελεύθερη πτώση του η μέγιστη ταχύτητά του έφθασε τα 1.342,8 χλμ την ώρα.

Ο επαναπροσδιορισμός της αστρονομικής σταθεράς

Μια θεμελιώδης μονάδα μέτρησης των αποστάσεων στο Σύμπαν άλλαξε τιμή τη χρονιά που μας πέρασε. Υστερα από απόφαση που ελήφθη τον Σεπτέμβριο σε συνέδριο της Διεθνούς Αστρονομικής Ενωσης στο Πεκίνο, η Αστρονομική Μονάδα (AU) απέκτησε νέο, απλούστερο ορισμό, με αποτέλεσμα η τιμή της να ανέβει από τα περίπου 149.597.870.691 μέτρα στα ακριβώς 149.597.870.700 μέτρα. Ως τώρα η Αστρονομική Μονάδα οριζόταν ως η απόσταση της Γης από τον Ηλιο με έναν υπολογισμό ο οποίος εξαρτάτο από τη μάζα του άστρου μας, η οποία αλλάζει καθώς αυτό εκπέμπει ενέργεια. Ο νέος ορισμός, ο οποίος εξαρτάται μόνο από την ταχύτητα του φωτός στο κενό, είναι απλούστερος και απολύτως «σταθερός». Αν και η τιμή της μονάδας δεν αλλάζει πολύ, η νέα απλουστευμένη ακρίβεια θα διευκολύνει τη ζωή των αστροφυσικών αλλά και θα επιτρέψει καλύτερες μετρήσεις στο μέλλον.

Στον κατάλογο με τα σημαντικότερα «διαστημικά» γεγονότα του «New Scientist» περιλαμβάνονται επίσης:

Ο θάνατος (25 Αυγούστου) του Νιλ Αρμστρονγκ, του πρώτου ανθρώπου που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη με την αποστολή Apollo 11 στις 20 Ιουλίου του 1969,

Η ανακοίνωση, τον περασμένο Απρίλιο, σχεδίων για την εξόρυξη πρώτων υλών από αστεροειδείς από δυο επιχειρηματίες, τους Ερικ Αντερσον και Κρις Λουίσκι,  με την υποστήριξη των ιδιοκτητών της Google. Η Planetary Resources, η εταιρεία που ίδρυσαν, θα αρχίσει όπως υποστηρίζουν τη διερεύνηση των διαστημικών πόρων μέσα στην επόμενη πενταετία.

Η ανακοίνωση της έναρξης τουριστικών πτήσεων για τη Σελήνη ως το 2020. Αυτή έγινε στις 6 Δεκεμβρίου από ένα πρώην διοικητικό στέλεχος της NASA, τον Αλαν Στερν, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία Golden Spike για να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι. Με το αστρονομικό κόστος των 1,4 δισ. για μια πτήση δυο ατόμων, ακόμη και ο ίδιος ο εμπνευστής του φιλόδοξου σχεδίου παραδέχεται ότι οι υποψήφιοι πελάτες θα είναι κυρίως οι ξένες διαστημικές υπηρεσίες.

Η παρουσίαση, τον περασμένο Νοέμβριο, της πιο ολοκληρωμένης ανάλυσης των ακτίνων γ στο Σύμπαν – της ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα άστρα. Η μελέτη, η οποία έγινε από ερευνητές με βάση τα δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου ακτίνων γ Φέρμι, μέτρησε για πρώτη φορά το εξωγαλακτικό φως υποβάθρου (EBL) – τη συνολική ποσότητα του φωτός όλων των άστρων που έλαμψαν στο παρελθόν ή εξακολουθούν να λάμπουν σήμερα – και υπολόγισε την πυκνότητά του. Η ανάλυση των δεδομένων του τηλεσκοπίου Φέρμι αναμένεται να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τον σχηματισμό των άστρων ενώ ήδη «διέλυσε» με τις ακριβέστερες μετρήσεις της κάποιες ενδείξεις για την ύπαρξη σκοτεινής ύλης που είχαν αναφανεί τον Απρίλιο.

Βήμα Science

Κατηγορία Αστροφυσική, Διάστημα, Φυσική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο To Διάστημα το 2012 σύμφωνα με το New Scientist

Ο Σύλλογος Θετικών Επιστημόνων Δράμας στην Ονειρούπολη

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 13 Οκτωβρίου, 2012

  Συνάδελφοι ο σύλλογος μας αποδέχτηκε, πρόταση του Δήμου Δράμας να πάρει μέρος με δικό του χώρο στην Ονειρούπολη. Kρίναμε ότι κάτω από της υπάρχουσες συνθήκες, συμπίεσης των εργασιακών και οικονομικών μας κατακτήσεων και με δεδομένο ένα κλίμα αμφισβήτησης του έργου μας, ότι πρέπει να αποδεχτούμε την πρόταση και να βγούμε έξω στην κοινωνία να δείξουμε την δουλειά μας αλλά και να προσφέρουμε στους μικρούς και μεγάλους συμπολίτες μας κάτι διαφορετικό.

Κατηγορία Φυσική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Σύλλογος Θετικών Επιστημόνων Δράμας στην Ονειρούπολη

Η παρουσίαση της διάλεξης του κ. Γαζή

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 4 Μαΐου, 2012

Σας επισυνάπτω το αρχείο με την παρουσίαση του κ. Ε. Γαζή από τη διάλεξη που έδωσε στη Δράμα στις 29-4-2012.

Το αρχείο με την παρουσίαση του κ. Γαζή

Κατηγορία Αστροφυσική, Διάστημα, Φυσική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η παρουσίαση της διάλεξης του κ. Γαζή

Διάλεξη στη Δράμα

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 20 Απριλίου, 2012

Κατηγορία Αστροφυσική, Διάστημα, Φυσική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διάλεξη στη Δράμα

Καλή Ανάσταση !!!

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 11 Απριλίου, 2012

Καλή Ανάσταση !!!

Κατηγορία Φυσική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καλή Ανάσταση !!!

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Ξανθόπουλου 2012

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 1 Απριλίου, 2012

Κατηγορία Φυσική, Φυσική Α΄Λυκείου, Φυσική Β΄Λυκείου, Φυσική Γ΄ Λυκείου | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Ξανθόπουλου 2012

Τα θέματα και οι απαντήσεις του διαγωνισμού Ξανθόπουλου 2012

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 1 Απριλίου, 2012

Τα θέματα του διαγωνισμού Ξανθόπουλου 2012:

Φυσική Α Λυκείου Μαθηματικά Α΄ Λυκείου

Φυσική Β Λυκείου Μαθηματικά B΄ Λυκείου

Φυσική Γ Λυκείου Μαθηματικά Γ΄ Λυκείου

Κατηγορία Φυσική, Φυσική Α΄Λυκείου, Φυσική Β΄Λυκείου, Φυσική Γ΄ Λυκείου | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα θέματα και οι απαντήσεις του διαγωνισμού Ξανθόπουλου 2012

Διαγωνισμός Ξανθόπουλου

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 24 Μαρτίου, 2012

Την Κυριακή 1-4-2012 θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός Ξανθόπουλου στο 1 ΓΕΛ Δράμας στις 9:00.

Τα θέματα των προηγούμενων διαγωνισμών:

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

Κατηγορία Φυσική, Φυσική Α΄Λυκείου, Φυσική Β΄Λυκείου, Φυσική Γ΄ Λυκείου | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διαγωνισμός Ξανθόπουλου

“I AM GREEK AND I WANNA GO HOME”

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 23 Μαρτίου, 2012

“I AM GREEK AND I WANNA GO HOME”

Αυτή είναι η φράση και το κεντρικό μήνυμα που αποστέλλεται παντού μέσο διαδικτύου, από την Ανεξάρτητη εθελοντική κίνηση με σκοπό την επιστροφή των Ελληνικών αρχαιοτήτων που παράνομα κρατούνται εκτος Ελλάδας.
Εμπνευστής και δημιουργός είναι ο Μουσικοσυνθέτης και φωτογράφος Ares Kalogeropoulos ο οποιος διαμένει και δραστηριοποιείται στο Oldenburg της Βόρειας Γερμανίας“I AM GREEK AND I WANNA GO HOME”

Κατηγορία Φυσική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “I AM GREEK AND I WANNA GO HOME”

Ο κ. Γεώργιος Γραμματικάκης στη Δράμα

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 23 Φεβρουαρίου, 2012

“ΕΝΑ ΦΩΣ ΣΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ”.

Ομιλητής ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης

κ. Γιώργος Γραμματικάκης

Το Σάββατο 3 Μαρτίου 2012 στις 19:30 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Νικηφόρου.

Παράλληλες Εκδηλώσεις στον ίδιο χώρο:

  • Το Πανηγύρι της Φυσικής 18:00 – 19:30

Παρουσίαση πειραμάτων Φυσικής και όχι μόνο από τους μαθητές του Γυμνασίου – Λ.Τ. Νικηφόρου.

  • Βράβευση των μαθητών του νομού Δράμας που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό  Αστρονομίας 2011-2012
  • Νυχτερινή Παρατήρηση μετά την Ομιλία

Οι Συνδιοργανωτές

Δήμος Παρανεστίου

Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος»

Κατηγορία Αστροφυσική, Διάστημα, Φυσική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο κ. Γεώργιος Γραμματικάκης στη Δράμα

Το φαινόμενο Sonic Boom και το φράγμα του ήχου

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 5 Φεβρουαρίου, 2012

Ένα σύντομο βίντεο που παρουσιάζει το φαινόμενο “Sonic Boom” και το φράγμα του ήχου, με πολλές εικόνες, βίντεο και πολύ φυσική! Την επιμέλεια του βίντεο είχε ομάδα φοιτητών από το τμήμα φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το Φράγμα του ήχου

Οι φοιτητές που δημιούργησαν αυτό το βίντεο είναι οι:

Νάκας Θεόδωρος, Δούσης Χρήστος και ο Γρηγοριάδης Αναστάσιος.

Κατηγορία Διάστημα, Φυσική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το φαινόμενο Sonic Boom και το φράγμα του ήχου

Τα ηλιακά ρολόγια της Βιβλιοθήκης του 1ου ΓΕΛ Δράμας

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 22 Ιανουαρίου, 2012

Δύο ηλιακά ρολόγια κοσμούν τη βιβλιοθήκη του 1ου ΓΕΛ Δράμας.

Το κατακόρυφο ηλιακό ρολόι

Το οριζόντιο – ισημερινό ηλιακό ρολόι

Κατηγορία Φυσική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα ηλιακά ρολόγια της Βιβλιοθήκης του 1ου ΓΕΛ Δράμας

Χωρίς λόγια …

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 17 Ιανουαρίου, 2012

Κατηγορία Φυσική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χωρίς λόγια …

Χρόνια Πολλά!!!

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 23 Δεκεμβρίου, 2011

Κατηγορία Φυσική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χρόνια Πολλά!!!

Έκλειψη Σελήνης

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 9 Δεκεμβρίου, 2011

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε μια
έκλειψη Σελήνης. Δυστυχώς, από τη χώρα μας θα είναι ορατό μόνο το
τελευταίο στάδιο της έκλειψης. Την ώρα που ανατέλλει η Σελήνη, λίγο μετά
τις 5 το απόγευμα, η ολική φάση θα έχει ήδη τελειώσει ωστόσο θα μπορούμε
να δούμε το μερικό στάδιο της έκλειψης έως και τις 6:18 το απόγευμα όταν
και ολοκληρώνεται το φαινόμενο. Παρόλο που οι συνθήκες δεν είναι
ιδανικές, παροτρύνουμε όλους να προσπαθήσουν καθώς ευκαιρία για
παρατήρηση έκλειψης Σελήνης από τη χώρα μας δε θα υπάρχει πάλι πριν τον
Απρίλιο του 2013.

Επειδή η Σελήνη θα βρίσκεται πολύ χαμηλά στον ανατολικό ορίζοντα, η
παρατήρηση γενικά θα είναι δύσκολη. Το ύψος της Σελήνης θα είναι μόλις
10 μοίρες στο υψηλότερο σημείο δηλαδή στο τέλος της έκλειψης. Συνεπώς,
είναι απαραίτητο να βρεθεί ένας χώρος παρατήρησης με καθαρό ανατολικό
ορίζοντα, χωρίς εμπόδια από κτίρια ή υψώματα και βουνά.

Η έκλειψη Σελήνης μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και δια γυμνού οφθαλμού.
Το φαινόμενο είναι εύκολα ορατό και εντυπωσιακό ακόμα και χωρίς βοήθεια
οπτικών οργάνων. Φυσικά ή χρήση οπτικών βοηθημάτων θα δώσει περισσότερες
λεπτομέρειες. Με κιάλια, ήδη πολλές περισσότερες λεπτομέρειες της
Σελήνης θα είναι ορατές, όρη, κρατήρες και θάλασσες, και ακόμα
περισσότερο με τη χρήση τηλεσκοπίου. Ακόμα και το μικρότερο τηλεσκόπιο
μπορεί να δώσει ωραίες εικόνες της Σελήνης καθώς αυτή είναι ένα
ιδιαίτερο λαμπρό και εκτεταμένο αντικείμενο. Η παρατήρηση ολικής
έκλειψης Σελήνης δεν κρύβει κάποιον κίνδυνο ούτε απαιτεί ειδικό εξοπλισμό.

Το Σάββατο ενδέχεται να υπάρχουν κάποια σύννεφα σε πολλές περιοχές της
Ελλάδας ωστόσο ελπίζουμε στον καλύτερο δυνατό καιρό για να μπορέσουμε
όλοι να δούμε έστω και ένα μέρος της έκλειψης.
Πηγή: www.astrovox.gr

Κατηγορία Αστροφυσική, Διάστημα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Έκλειψη Σελήνης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 7 Οκτωβρίου, 2011

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011 στις 19:30, στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει ο Καθηγητής Αστρονομίας του Α.Π.Θ.

κ. Σταύρος Αυγολούπης

στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Νικηφόρου με θέμα:

“Η Ιστορία του Σύμπαντος

κρυπτογραφημένη στις εικόνες που αποτυπώνουν τα σύγχρονα δορυφορικά τηλεσκόπια”.

Παράλληλες Εκδηλώσεις στον ίδιο χώρο:

Το Πανηγύρι της Φυσικής 18:00 – 19:30.

Παρουσίαση πειραμάτων Φυσικής και όχι μόνο από τους μαθητές του Γυμνασίου – Λ.Τ. Νικηφόρου.

Βράβευση των μαθητών μελών του Συλλόγου  που διακρίθηκαν στην Ολυμπιάδα

Αστρονομίας.

–  Νυχτερινή παρατήρηση μετά την ομιλία

Με τιμή

Οι Συνδιοργανωτές

Δήμος Παρανεστίου

Σύλλογος  Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας « Ο Πήγασος»

Κατηγορία Φυσική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ψηφιακά βιβλία για τη Φυσική Λυκείου

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 13 Σεπτεμβρίου, 2011

Φυσική_Α_Λυκείου__ΚΕΦ1_1

Φυσική_Β_Λυκείου_Γενικης_ΚΕΦ3.1

Φυσική_Β_Λυκείου_Κατευθυν_ΚΕΦ1

Φυσική_Γ_Λυκείου_Κατευθυν_ΚΕΦ!

Κατηγορία Φυσική, Φυσική Α΄Λυκείου, Φυσική Β΄Λυκείου, Φυσική Γ΄ Λυκείου | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ψηφιακά βιβλία για τη Φυσική Λυκείου

Καλή & Δημιουργική Σχολική Χρονιά!!!

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 12 Σεπτεμβρίου, 2011

…. με μπόλικη αστρονομία και πολλά ηλιακά ρολόγια!

Κατηγορία Αστροφυσική, Διάστημα, Φυσική, Φυσική Α΄Λυκείου, Φυσική Β΄Λυκείου, Φυσική Γ΄ Λυκείου | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καλή & Δημιουργική Σχολική Χρονιά!!!

Βραδιά Αστροπαρατήρησης

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 18 Αυγούστου, 2011

Αγαπητοί φίλοι,

Σας προσκαλούμε την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011 στο χώρο του Γυμνασίου Νικηφόρου προκειμένου να πραγματοποιήσουμε Αστρονομική Παρατήρηση. Η Παρατήρηση μας θα ξεκινήσει γύρω στις 21:00 με τον Κρόνο, ενώ κοντά στα μεσάνυχτα θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τη Σελήνη, το Δία αλλά και διάττοντες αστέρες από τις Περσείδες που εξακολουθούν να είναι ορατές.

Κατηγορία Αστροφυσική, Διάστημα, Φυσική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βραδιά Αστροπαρατήρησης

Η μέτρηση της περιφέρειας της γης το μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου (21-6-2011)

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 26 Ιουνίου, 2011

Η μέτρηση της περιφέρειας της γης το μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου (21-6-2011)

Τοποθεσία: 4ο ΓΕΛ Δράμας, Ελλάδα

Γεωγραφικό πλάτος: 41ο

Γεωγραφικό μήκος: 24ο

Ημερομηνία: 21-6-2011 (Θερινό ηλιοστάσιο)

Ώρα Ελλάδος που μεσουρανεί ο ήλιος στην Δράμα:  13:25:05

Ως κατακόρυφη ράβδος χρησιμοποιήθηκε ένα ομοίωμα του πύργου του Άιφελ, όπως φαίνεται στη διπλανή φωτογραφία.

Ύψος κατακόρυφης ράβδου: 13,2 cm ± 0,1 cm

Σκιά ράβδου: 4,4 cm ± 0,2 cm

εφ ω= 4,4 : 13,2 = 0,33

ω=18ο 15΄ ±  20΄

Απόσταση Δράμας – Συήνης κατά μήκος ενός μεσημβρινού (Google Earth), όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

Απόσταση Δράμας – Συήνης = 1960 km

Περιφέρεια της γης = 360ο x 1960 / 18ο 15΄ = 38.700 km ± 1000 km

Κατηγορία Αστροφυσική, Διάστημα, Φυσική, Φυσική Β΄Λυκείου | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η μέτρηση της περιφέρειας της γης το μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου (21-6-2011)

Το ηλιακό ρολόι της Βιβλιοθήκης του 1ου ΓΕΛ Δράμας

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 9 Ιουνίου, 2011

Το ηλιακό ρολόι της βιβλιοθήκης του 1ου ΓΕΛ Δράμας.

Η φάση κατασκευής στο σιδηρουργείο του κ. Ανανιάδη υπό την αυστηρή επίβλεψη του κ. Βασιλειάδη.

Κατηγορία Αστροφυσική, Διάστημα, Φυσική, Φυσική Α΄Λυκείου, Φυσική Β΄Λυκείου | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το ηλιακό ρολόι της Βιβλιοθήκης του 1ου ΓΕΛ Δράμας

Το ηλιακό ρολόι του ΓΕΛ Δοξάτου

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 8 Ιουνίου, 2011

Το ηλιακό ρολόι του ΓΕΛ Δοξάτου.

Κατηγορία Αστροφυσική, Διάστημα, Φυσική, Φυσική Α΄Λυκείου, Φυσική Β΄Λυκείου | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το ηλιακό ρολόι του ΓΕΛ Δοξάτου

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2011

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 21 Μαΐου, 2011

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2011

Θεωρητική Κατεύθυνση

Θετική Κατεύθυνση

Τεχνολογική Κατεύθυνση

Επιλογής

Κατηγορία Φυσική, Φυσική Γ΄ Λυκείου | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πανελλαδικές Εξετάσεις 2011

Καλή Επιτυχία !!!

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 11 Μαΐου, 2011

Καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές που ρίχνονται από αύριο στη μάχη των Πανελληνίων εξετάσεων.

Κατηγορία Φυσική Γ΄ Λυκείου | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καλή Επιτυχία !!!

Η Ομιλία του κ. Αντωνόπουλου για την Πυρηνική Τεχνολογία

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 11 Μαΐου, 2011

Μια από τις πιο πετυχημένες εκδηλώσεις του “Συλλόγου Θετικών Επιστημόνων Δράμας”, κατά γενική ομολογία, ήταν η ομιλία του κ. Αντωνόπουλου για την πυρηνική τεχνολογία και τα πυρηνικά ατυχήματα. Για όσους ενδιαφέρονται να δουν ξανά τις διαφάνειες από την ομιλία ας ακολουθήσουν τον παρακάτω σύνδεσμο.

Ομιλία_Αντωνόπουλου.pdf

Στην ομιλία του ο κ. Αντωνόπουλος δεν πρόλαβε να αναφερθεί στις μακροχρόνιες επιπτώσεις του ατυχήματος του Τσέρνομπιλ, γιαυτό μας στέλνει ένα σχετικό αρχείο.

Επιδράσεις_Τσέρνομπιλ.pdf

Επίσης, ο κ. Αντωνόπουλος μας έστειλε και ένα άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Το Βήμα” σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Ασφάλεια_Αντιδραστήρων.pdf

Κατηγορία Αστροφυσική, Διάστημα, Φυσική, Φυσική Γ΄ Λυκείου | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ομιλία του κ. Αντωνόπουλου για την Πυρηνική Τεχνολογία

Τα ηλιακά ρολόγια που υπάρχουν στον Νομό Δράμας

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 7 Μαΐου, 2011

1. Το ηλιακό ρολόι των Φιλίππων που βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο των Φιλίππων.

2. Το ηλιακό ρολόι που βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο Δράμας.

“Τα μνημεία της βυζαντινής εποχής είναι λιγοστά, με πιο χαρακτηριστικά το πέτρινο ηλιακό ρολόι με εγχάρακτες τις ώρες (1069 μ.Χ.) από την περιοχή Παλαιοχωρίου”

3. Το νέο ηλιακό ρολόι στο Γυμνάσιο Νικηφόρου

4. Το κατεστραμμένο ηλιακό ρολόι στον κήπο της Δράμας.  (Ας κάνουμε μια προσπάθεια ως επιστημονικός σύλλογος για την επισκευή του και την επαναλειτουργία του)

5. Το αναλημματικό ηλιακό ρολόι στην αυλή του 3ου – 4ου ΓΕΛ

Δράμας

6. Χάρτινα μοντέλα ηλιακών ρολογιών που έχουμε δημιουργήσει στο 4ο ΓΕΛ Δράμας και περιμένουν κάποιο χορηγό ώστε να υλοποιηθούν

Οριζόντιο ηλιακό ρολόι

Κατακόρυφο ηλιακό ρολόι

Ισημερινό ηλιακό ρολόι

ι

Αναληματικό ηλιακό ρολόι

Το αναληματικό ηλιακό ρολόι.

Το αναλημματικό ηλιακό ρολόι είναι ένας τύπος ηλιακού ρολογιού όπου ο γνώμονας είναι κατακόρυφος, μετακινούμενος και το επίπεδο όπου χαράσσονται οι ώρες του ρολογιού είναι οριζόντιο. Ο τύπος αυτός του ηλιακού ρολογιού είναι ο κατάλληλος, κατά τη γνώμη μας, για την υλοποίηση στην αυλή ενός σχολείου μιας και το ρόλο του γνώνομα μπορεί να πάρει ένας μαθητής και οι γραμμές των ωρών μπορούν να σχεδιαστούν στο δάπεδο της αυλής.

Το αναλημματικό ρολόι του σχολείου έχει σχήμα ελλειπτικό όπου ο μεγάλος άξονας  επιλέχθηκε να έχει μήκος 4,86 m , ο μικρός άξονας μήκος 3,20 m. Οι διαστάσεις επιλέχθηκαν έτσι ώστε ένας μαθητής με ύψος 1,80 m να ρίχνει τη σκιά του στην περιφέρεια της έλλειψης.

Η έλλειψη τοποθετήθηκε στο χώρο έτσι ώστε ο μικρός άξονας της έλλειψης να προσανατολιστεί στη διεύθυνση Βορρά – Νότου. Σχεδιάστηκαν οι ώρες στην περιφέρεια της έλλειψης και οι θέσεις του γνώμονα ανάλογα με την ημερομηνία του έτους που θέλουμε να μετρήσουμε την ώρα. Τέλος σχεδιάστηκε και το διάγραμμα των διορθώσεων που πρέπει να γίνουν ώστε να μετατραπεί ο αληθής ηλιακός χρόνος της Δράμας που μετρά το ηλιακό μας ρολόι στην ώρα Ελλάδας που δείχνουν τα ρολόγια μας.

Άρα για να μετατρέψουμε την ώρα που δείχνει το ηλιακό ρολόι στην Ώρα Ελλάδος θα πρέπει να προσθέσουμε μια διορθωση στην ώρα που δείχνει το ηλιακό ρολόι. Αυτή η διόρθωση για την περιοχή της Δράμας είναι +23 min κατά μέσο όρο. Η ακριβής διόρθωση υπολογίζεται από το διάγραμμα διορθώσεων το οποίο έχει σχεδιαστεί στα δεξιά του ρολογιού. Όταν ισχύει η θερινή ώρα θα πρέπει να προσθέσουμε ακόμη μια ώρα.

Ένα ηλιακό ρολόι είναι μια μοναδική κατασκευή που ισχύει μόνο για το συγκεκριμένο τόπο για τον οποίο σχεδιάστηκε. Αν το μεταφέρουμε κάπου αλλού απλώς δεν θα δουλεύει σωστά. Το ηλιακό ρολόι δείχνει τον αληθή ηλιακό χρόνο του τόπου. Π.Χ. όταν το ηλιακό ρολόι μας δείχνει 12:00 τότε ο ήλιος πραγματικά μεσουρανεί στον ουρανό, σε αντίθεση με την επίσημη ώρα Ελλάδας που όταν είναι 12:00 ο ήλιος μεσουρανεί σε κάποια περιοχή της Τουρκίας μερικά χιλιόμετρα ανατολικά της Κων/λης. Για να μετατρέψουμε την ώρα του ηλιακού ρολογιού σε ώρα Ελλάδος θα πρέπει να προσθέσουμε τη διόρθωση που θα πάρουμε από το διάγραμμα.

Ένα πανέμορφο οριζόντιο ηλιακό ρολόι υπάρχει στον Δήμο Νικηφόρου. Το είδα μόνο από φωτογραφίες που μου έστειλε ο Μιχάλης Δογραματζίδης και είναι πραγματικό κομψοτέχνημα. Πάνω στην πλάκα των ωρών είναι χαραγμένο και το όνομα του μαθηματικού που το έφτιαξε.

Το κατακόρυφο ηλιακό ρολόι της Βιβλιοθήκης του 1ου ΓΕΛ Δράμας

Κατηγορία Αστροφυσική, Διάστημα, Φυσική, Φυσική Β΄Λυκείου | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα ηλιακά ρολόγια που υπάρχουν στον Νομό Δράμας

Το Αναλημματικό ηλιακό ρολόι του σχολείου μας

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 10 Απριλίου, 2011

Κατηγορία Αστροφυσική, Διάστημα, Φυσική, Φυσική Β΄Λυκείου | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το Αναλημματικό ηλιακό ρολόι του σχολείου μας

Εκδήλωση του συλλόγου Αστρονομίας

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 4 Απριλίου, 2011

Πρόσκληση

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας “Ο ΠΗΓΑΣΟΣ” σας προσκαλεί το Σάββατο 9 Απριλίου 2011 στις 19:30, στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει ο Καθηγητής Αστρονομίας του Α.Π.Θ.
κ. Γιάννης Σειραδάκηςστην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Νικηφόρου  Δράμας με θέμα:


Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων
ένας αρχαίος ελληνικός αστρονομικός υπολογιστής
από τα βάθη της θάλασσας στο μικροσκόπιο της έρευνας
.

Παράλληλες Εκδηλώσεις στον ίδιο χώρο:
– Παρατήρηση με ηλιακό τηλεσκόπιο που ξεκινά στις 17:00
Προβολές αστρονομικού περιεχομένου για τους νεαρούς μας φίλους με τοκινητό ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης, στις 18:00 και 18:45
– Βράβευση των μαθητών του νομού Δράμας που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό  Αστρονομίας
– Νυχτερινή παρατήρηση με τηλεσκόπια μετά την ομιλία

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας “Ο ΠΗΓΑΣΟΣ”

Email: pegasusdrama@gmail.com

Συνδιοργανωτής: Δήμος Παρανεστίου
Χορηγός:  ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θσσαλονίκης

Κατηγορία Αστροφυσική, Διάστημα, Φυσική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εκδήλωση του συλλόγου Αστρονομίας

Παρατήρηση του Ερμή

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 15 Μαρτίου, 2011

Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν καταφέρει να παρατηρήσουν τον Ερμή, μιας και είναι ο πιο κοντινός πλανήτης στον ήλιο.

Οι επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες μας προσφέρουν την μεγαλύτερη ευκαιρία, αυτό το έτος, για να παρατηρήσουμε τον πλανήτη Ερμή. Ψάξτε αυτόν τον παράξενο μικρό κόσμο στο δυτικό ουρανό 2 μόνο μοίρες δεξιά από το Δία μετά από το ηλιοβασίλεμα.

Κατηγορία Αστροφυσική, Διάστημα, Φυσική, Φυσική Β΄Λυκείου | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παρατήρηση του Ερμή

Τα θέματα & οι λύσεις του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φυσικής

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 13 Μαρτίου, 2011

Κατηγορία Φυσική, Φυσική Α΄Λυκείου, Φυσική Β΄Λυκείου, Φυσική Γ΄ Λυκείου | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα θέματα & οι λύσεις του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φυσικής

Tο Discovery επιστρέφει από την τελευταία αποστολή της καριέρας του

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 9 Μαρτίου, 2011

Το γράφημα που ετοίμασε η NASA ως φόρο τιμής στο Discovery. Στο βίντεο της NASA, μια αναδρομή στην καριέρα του σκάφους.   (Φωτογραφία:  NASA )

Ακρωτήριο Κανάβεραλ

Το απόγευμα της Τετάρτης 9 Μαρτίου, το πλέον ταξιδεμένο διαστημικό σκάφος του κόσμου επιστρέφει οριστικά στη Γη, έχοντας ολοκληρώσει τις αποστολές του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Είναι το τέλος της ιστορικής διαδρομής του Discovery, το οποίο βοήθησε να εδραιωθεί η ανθρώπινη παρουσία στο Διάστημα και επέτρεψε στους αστρονόμους να κοιτάξουν πιο μακριά στο Σύμπαν.

Η διαδικασία εξόδου από τροχιά ξεκίνησε στις 13.52 ώρα Ελλάδας, ενώ η προσεδάφιση στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα προγραμματίζεται για τις 18.57, ανακοίνωσε η NASA.
Στην ένθετη αριστερά, το Discovery πάνω από το Μαρόκο, όπως φωτογραφήθηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό λίγο μετά την αποσύνδεσή του.

Στην τελευταία πτήση της καριέρας του, το Discovery παρέδωσε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μια νέα μονάδα αποθήκευσης, καθώς και το ανθρωποειδές ρομπότ R-2, το νέο μέλος του πληρώματος στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα.

Μετά την απόσυρσή του, το Discovery θα γίνει έκθεμα στο Εθνικό Μουσείο Αέρος και Διαστήματος του Ιδρύματος Smithsonian στην Ουάσινγκτον.

Το Endeavour και το Atlantis, τα δύο εναπομείναντα σκάφη της NASA, θα πραγματοποιήσουν από μία αποστολή το επόμενο εξάμηνο, πριν τελικά καθηλωθούν κι αυτά στο έδαφος.

Οι μεταφορές πληρωμάτων από και προς τον ISS θα ανατεθούν στα ρωσικά Soyuz, ενώ τις αποστολές φορτίων θα αναλάβουν ρωσικά, ευρωπαϊκά και ιαπωνικά φορτηγά, καθώς και σκάφη αμερικανικών ιδιωτικών εταιρειών που συνεργάζονται με τη NASA.Οδύσσεια του Διαστήματος

Όταν πέταξε για πρώτη φορά το 1984, το Discovery ήταν το τρίτο διαστημικό λεωφορείο μετά το Columbia και το Challenger.

Σήμερα είναι το γηραιότερο σκάφος στο στόλο της NASA, μετά την τραγική απώλεια των προκατόχων του.

Με 39 αποστολές στο ενεργητικό του, και το κοντέρ να έχει γράψει σχεδόν 241 εκατομμύρια χιλιόμετρα, το Discovery είναι το διαστημικό σκάφος με τις περισσότερες αποστολές στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης.

Το αποκορύφωμα της καριέρας του ήρθε τον Απρίλιο του 1990, όταν το σκάφος πέταξε στο μέγιστο ύψος των δυνατοτήτων του για να μεταφέρει σε τροχιά το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το όργανο που άλλαξε την εικόνα του ανθρώπου για το Σύμπαν.

Τον Φεβρουάριο του 1994, το Discovery έγινε το πρώτο αμερικανικό σκάφος που μετέφερε σε τροχιά έναν Ρώσο κοσμοναύτη, τον Σεργκέι Κρίκαλεφ που ταξίδεψε στον ρωσικό διαστημικό σταθμό MIR.

Τον Απρίλιο του 1988, το Discovery μετέφερε τον γηραιότερο μέχρι σήμερα αστροναύτη, τον 77χρονο τότε Αμερικανό γερουσιαστή Τζον Γκλεν, ο οποίος είχε γίνει το 1962 ο πρώτος Αμερικανός σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Τον Μάιο του 1999, το σκάφος πραγματοποίησε την πρώτη πρόσδεση διαστημικού λεωφορείου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τον οποίο επισκέφθηκε αρκετές ακόμα φορές για να βοηθήσει στη συναρμολόγηση του.

Το Discovery ήταν επίσης το σκάφος με το οποίο οι Αμερικανοί επέστρεψαν στο Διάστημα μετά την καταστροφή του Challenger το 1986 και του Columbia το 2003.

Τον Οκτώβριο του 2000, ήταν το σκάφος με το οποίο πραγματοποιήθηκε η 100ή αποστολή διαστημικού λεωφορείου.

Όπως όλα τα διαστημικά λεωφορεία της NASA, το Discovery προοριζόταν να πραγματοποιήσει 100 αποστολές στη διάρκεια της ζωής του.

Τελικά πραγματοποίησε μόνο 39, κέρδισε όμως μια περίοπτη θέση στην ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος.

Newsroom ΔΟΛ

Κατηγορία Αστροφυσική, Διάστημα, Φυσική, Φυσική Α΄Λυκείου, Φυσική Β΄Λυκείου | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Tο Discovery επιστρέφει από την τελευταία αποστολή της καριέρας του

Ακόμα μια έρευνα που υποστηρίζει ότι εντόπισε εξωγήινα μικρόβια σε μετεωρίτη

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 6 Μαρτίου, 2011

Ένας από τους επίμαχους σχηματισμούς σε μετεωρίτη που βρέθηκε το 1938 στην Τανζανία (Πηγή: Richard Hoover/Journal of Cosmology)
Ένας από τους επίμαχους σχηματισμούς σε μετεωρίτη που βρέθηκε το 1938 στην Τανζανία (Πηγή: Richard Hoover/Journal of Cosmology)

Oυάσινγκτον

Μετά τα εξωγήινα μικρόβια που φέρεται να βρέθηκαν σε μετεωρίτη από τον Άρη, και τη μελέτη που ισχυριζόταν ότι εντόπισε εξωγήινους μικροοργανισμούς ψηλά στην ατμόσφαιρα, σειρά παίρνει ένας διακεκριμένος ερευνητής της NASA, ο οποίος υποστηρίζει ότι εντόπισε απολιθώματα εξωγήινων μικροοργανισμών σε μια κατηγορία εξαιρετικά σπάνιων μετεωριτών. Η ανακάλυψη μπαίνει τώρα στο μικροσκόπιο εκατοντάδων άλλων ειδικών.

O Δρ Ρίτσαρντ Χούβερ, αστροβιολόγος του Κέντρου Διαστημικής Πτήσης Marshall της NASA, εντόπισε τα επίμαχα μικροαπολιθώματα στο εσωτερικό μετεωριτών που ονομάζονται ανθρακούχοι χονδρίτες CI1 και περιέχουν οργανικές ενώσεις -μόνο εννέα μετεωρίτες αυτής της κατηγορίας έχουν βρεθεί ποτέ στη Γη.

Η επιθεώρηση Journal of Cosmology ανάρτησε τη μελέτη στο δικτυακό τόπο της και κάλεσε εκατοντάδες ειδικούς να κάνουν «φύλλο και φτερό» τα ευρήματα, πριν τα παρουσιάζει τελικά στην έντυπη έκδοσή της.

Αντιλαμβανόμενος ότι ο ισχυρισμός είναι πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις, ο αρχισυντάκτης της επιθεώρησης Ρούντι Σάιλντ, ερευνητής του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian, επισήμανε ότι ο Δρ Χούβερ είναι «έγκριτος επιστήμονας και αστροβιολόγος με αναγνωρισμένου κύρους προσφορά στη NASA».

Ο Δρ Χούβερ έσπασε τους μετεωρίτες σε στείρες συνθήκες και τους εξέτασε με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης και ηλεκτρονικό μικροσκόπιο εκπομπής πεδίου. Στις εικόνες εντόπισε σχηματισμούς μήκους μερικών μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου) που θυμίζουν μικροοργανισμούς.

Ορισμένα από αυτά παρουσιάζουν εντυπωσιακή ομοιότητα με τα κυανοβακτήρια, μια κατηγορία βακτηρίων που φωτοσυνθέτουν όπως τα φυτά.

Ο ερευνητής εμφανίζεται βέβαιος ότι πρόκειται για απολιθώματα ζωντανών οργανισμών, και διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται για γήινα μικρόβια που μόλυναν τα δείγματα.

«Το συναρπαστικό είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις [οι σχηματισμοί] είναι αναγνωρίσιμοι και είναι δυνατό να συσχετιστούν με είδη εδώ στη Γη» γράφει ο Δρ Χούβερ.

Ορισμένες από τις επίμαχες δομές, πάντως, είναι εντελώς ασυνήθιστες: «Υπάρχουν μερικά που είναι πολύ παράξενα και δεν μοιάζουν με τίποτα που θα μπορούσα να ταυτοποιήσω» αναφέρει ο ερευνητής», ο οποίος πέρασε δέκα χρόνια ως κυνηγός μετεωριτών σε όλο τον κόσμο.

Το τελικό του συμπέρασμα θα μπορούσε δυνητικά να αλλάξει την εικόνα του ανθρώπου για το Σύμπαν: «Δίνω την ερμηνεία ότι η ζωή είναι πιο ευρέως διαδεδομένη από το να περιορίζεται στενά στον πλανήτη Γη».

Ο Δρ Χούβερ «καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτά τα απολιθωμένα βακτήρια δεν είναι προϊόν μόλυνσης από τη Γη, αλλά είναι τα απολιθωμένα υπολείμματα ζωντανών οργανισμών που ζούσαν στο μητρικό σώμα αυτών των μετεωριτών, όπως για παράδειγμα κομήτες, δορυφόροι και άλλα ουράνια σώματα» σχολιάζει ο αρχισυντάκτης της επιθεώρησης.

»Η συνέπεια είναι ότι η ζωή υπάρχει παντού, και ότι η ζωή στη Γη μπορεί να ήρθε από άλλους πλανήτες».

Το Journal of Cosmology ανακοίνωσε ότι οι γνώμες όσων ερευνητών επιθυμούν να εξετάσουν τα ευρήματα θα δημοσιεύονται online μαζί με τη μελέτη του Δρ Χούβερ.

«Δεδομένης της αμφιλεγόμενης φύσης αυτής της ανακάλυψης, προσκαλέσαμε 100 ειδικούς και αποστείλαμε μια γενική πρόσκληση σε 5.000 μέλη της επιστημονικής κοινότητας να εξετάσουν το άρθρο και να προσφέρουν την κριτική τους ανάλυση» γράφει ο αρχισυντάκτης της επιθεώρησης.

«Καμία άλλη έρευνα στην ιστορία της επιστήμης δεν έχει υποβληθεί σε τόσο αυστηρό έλεγχο […] πριν δημοσιευτεί» επισημαίνει.

Τα σχόλια της επιστημονικής κοινότητας θα δημοσιευτούν το διάστημα 7 με 10 Μαρτίου.

Newsroom ΔΟΛ

Κατηγορία Αστροφυσική, Διάστημα, Φυσική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ακόμα μια έρευνα που υποστηρίζει ότι εντόπισε εξωγήινα μικρόβια σε μετεωρίτη

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης η θεωρία της Υπερσυμμετρίας στη Φυσική

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 2 Μαρτίου, 2011

Μέχρι στιγμής, οι έρευνες στον LHC αποτυγχάνουν να ανιχνεύσουν υπερσυμμετρικά σωματίδια
Μέχρι στιγμής, οι έρευνες στον LHC αποτυγχάνουν να ανιχνεύσουν υπερσυμμετρικά σωματίδια   (Φωτογραφία:  Associated Press )Λονδίνο, Ηνωμένο ΒασίλειοΣτενεύουν τα περιθώρια για την επιβεβαίωση της θεωρίας της υπερσυμμετρίας, η οποία προτάθηκε ως λύση σε ορισμένα θεμελιώδη προβλήματα της θεωρητικής φυσικής. Αν το CERN δεν έχει εντοπίσει τα λεγόμενα «υπερσυμμετρικά» σωματίδια ως το τέλος του 2012, η θεωρία θα μείνει σχεδόν νεκρή.

Η ανησυχία ότι η θεωρία της υπερσυμμετρίας είναι λανθασμένη ολοένα και αυξάνεται, σχολιάζει ο δικτυακός τόπος του Nature.

Και αν η υπερσυμμετρία τελικά δεν ευσταθεί, οι φυσικοί θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες λύσεις για την επιβεβαίωση του λεγόμενου Καθιερωμένου Μοντέλου.

Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι κάπως περίπλοκο:

Το Καθιερωμένο Μοντέλο περιγράφει τις ιδιότητες και τις συμπεριφορές όλων των θεμελιωδών σωματιδίων από τα οποία αποτελείται η ύλη όπως τη γνωρίζουμε. Το πρόβλημα είναι ότι, για να ισχύει το μοντέλο, πρέπει να υπάρχει στη φύση το υποθετικό σωματίδιο του Χιγκς, χάρη στο οποίο η ύλη αποκτά τη μάζα της.

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα αν το Χιγκς υπάρχει και ποια είναι η μάζα του. Λόγω των κβαντικών φαινομένων που δημιουργούν ορισμένα άλλα σωματίδια, οι προβλέψεις για τη μάζα του Χιγκς παρουσιάζουν τεράστιες διακυμάνσεις, και πολλές από τις προβλεπόμενες τιμές δεν είναι συμβατές με το Καθιερωμένο Μοντέλο.

Η θεωρία της υπερσυμμετρίας προτάθηκε τη δεκαετία του 1970 ακριβώς για να λύσει το πρόβλημα της μάζας του Χιγκς.

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, κάθε γνωστό σωματίδιο έχει και ένα «υπερσυμμετρικό» αντίστοιχο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις δεν αλληλεπιδρά με την «κανονική» ύλη. Τα υπερσυμμετρικά σωματίδια θα ακύρωναν τις κβαντικές διακυμάνσεις των κανονικών σωματιδίων, οπότε η θεωρητική μάζα του Χιγκς θα επανερχόταν σε αποδεκτές τιμές.

Εκτός του ότι θα έσωζε το Χιγκς και το Καθιερωμένο Μοντέλο, η υπερσυμμετρία θα μπορούσε να απαντήσει και σε άλλα μυστήρια της φύσης: τα υπερσυμμετρικά σωματίδια θα μπορούσαν να είναι η λεγόμενη «σκοτεινή ύλη», το μυστηριώδες υλικό που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος της μάζας του Σύμπαντος.

Το πρόβλημα είναι ότι, παρά την πολύχρονη αναζήτηση, τα υπερσυμμετρικά σωματίδια παραμένουν άφαντα. Τα τελευταία πειράματα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN δεν έδωσαν καμία ένδειξη για την ύπαρξή τους (τα αποτελέσματα των ερευνών είναι διαθέσιμα στη μορφή προέκδοσηςεδώεδώ κι εδώ).

Στα πειράματα αυτά, οι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν υπερσυμμετρικά σωματίδια σε συγκεκριμένο εύρος μάζας. Για παράδειγμα, προσπάθησαν να ανιχνεύσουν υπερσυμμετρικά κουαρκ με ενέργεια (ή μάζα) έως 700 GeV.

Αν τα σωματίδια αυτά δεν βρεθούν ούτε όταν αυξηθεί η ενέργεια του επιταχυντή το 2012, η θεωρία της υπερσυμμετρίας θα βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο.

«Σε προσωπικό επίπεδο, πολλοί πιστεύουν ότι η κατάσταση δεν είναι καλή [για τη θεωρία]» σχολιάζει στο Nature ο Αλεσάντρο Στρούμια του Πανεπιστημίου της Πίζα, ο οποίος εργάζεται στη θεωρία της υπερσυμμετρίας εδώ και 30 χρόνια.

«Για ορισμένους σπουδαίους φυσικούς, το θέμα είναι αν θα κερδίσουν το Νόμπελ ή αν θα παραδεχτούν ότι ξόδεψαν ολόκληρη τη ζωή τους σε λάθος δρόμο» είπε.

Newsroom ΔΟΛ

Κατηγορία Φυσική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στα πρόθυρα της κατάρρευσης η θεωρία της Υπερσυμμετρίας στη Φυσική

Υπολογισμός της Διαμέτρου της Σελήνης

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 19 Φεβρουαρίου, 2011

Μια άσκηση αστρονομίας από την αστροφυσκό Dr Βασιλική Παυλιδου

Κατηγορία Αστροφυσική, Διάστημα, Φυσική, Φυσική Α΄Λυκείου, Φυσική Β΄Λυκείου | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Υπολογισμός της Διαμέτρου της Σελήνης

Τα αποτελέσματα της 1ης φάσης του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 31 Ιανουαρίου, 2011

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της 1ης φάσης του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας.

http://www.astronomos.gr/attachments/article/332/%CE%91%CF%80%CE%BF…

Συγχαρητήρια στους μαθητές του Νομού Δράμας που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό, και να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία και στην επόμενη φάση.

Να μην ξεχάσουμε τα δώρα που προσφέρει ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας:

“Συγκεκριμένα, θα βραβευθούν όλοι οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου του νομού μας που θα ολοκληρώσουν τις δύο πρώτες φάσεις του Διαγωνισμού και θα κληθούν να συμμετάσχουν στην τρίτη.
Το πρώτο βραβείο, ένα τηλεσκόπιο Dobsonian 8 ιντσών, θα απονεμηθεί στο μαθητή Λυκείου του νομού μας ο οποίος θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη βαθμολογία στην τρίτη φάση του διαγωνισμού.
Στους υπόλοιπους μαθητές θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα μαζί με βιβλία αστρονομικού περιεχομένου.”

Κατηγορία Αστροφυσική, Διάστημα, Φυσική, Φυσική Β΄Λυκείου | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα αποτελέσματα της 1ης φάσης του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας

Συνεργασία σχολείων για να επαναλάβουμε τη μέτρηση του Ερατοσθένη

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 20 Ιανουαρίου, 2011

Οι πρώτες μετρήσεις του πειράματος ολοκληρώθηκαν και η περίμετρος της γης υπολογίστηκε περίπου 45.000 Km !!!  (Δες εδώ)

Κατηγορία Αστροφυσική, Διάστημα, Φυσική, Φυσική Β΄Λυκείου | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνεργασία σχολείων για να επαναλάβουμε τη μέτρηση του Ερατοσθένη

Χρόνια Πολλά & Καλή Χρονιά!

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 29 Δεκεμβρίου, 2010

Κατηγορία Φυσική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χρόνια Πολλά & Καλή Χρονιά!

Μερική έκλειψη ηλίου στις 4 Ιανουαρίου

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 22 Δεκεμβρίου, 2010

Μερική έκλειψη ηλίου στις 4 Ιανουαρίου

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη του νέου έτους, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και από τη χώρα μας μια μερική έκλειψη Ηλίου. Το φαινόμενο θα συμβεί την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011, από τις 9:00 το πρωί.

Εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, στην είσοδο του Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου (οδός Πεντέλης 11, Π. Φάληρο), θα εγκατασταθούν τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, ενώ ερασιτέχνες αστρονόμοι θα βοηθούν τους ενδιαφερόμενους να δουν τη μερική έκλειψη του Ήλιου μέσα από το τηλεσκόπιο.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Πλανηταρίου, Διονύση Σιμόπουλο, στην Ελλάδα θα δούμε μόνο τα δύο τρίτα του ηλιακού δίσκου να καλύπτονται από τη Σελήνη και αυτό θα συμβεί στη μέγιστη φάση της έκλειψης στις 10:23 π.μ. (ώρα Ελλάδος), εφόσον δεν θα υπάρχουν σύννεφα στον ουρανό.

Σχεδόν 12 ώρες νωρίτερα, η Γη θα βρίσκεται στο περιήλιό της, δηλαδή στην πλησιέστερη απόστασή της από τον Ήλιο (147.105.721 χλμ.). Η έκλειψη θα αρχίσει στη 8:40 π.μ. στη Βόρεια Αλγερία και θα είναι ορατή από τη Βόρεια Αφρική, το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και την Κεντρική Ασία.

Οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν η Σελήνη περνάει μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου και τον καλύπτει είτε μερικώς είτε ολικώς με τη σκιά που αφήνει πάνω στον πλανήτη μας. Η σκιά αυτή αποτελείται από δύο διαφορετικές περιοχές: έναν εσωτερικό κώνο πλήρους σκιάς που λέγεται κύρια σκιά και μια περιοχή μερικής σκιάς που λέγεται παρασκιά.

Όταν παρατηρούμε μια έκλειψη του Ήλιου από μια περιοχή της Γης στην οποία πέφτει η παρασκιά, η Σελήνη καλύπτει ένα μόνο τμήμα του Ήλιου και τότε πρόκειται για μερική έκλειψη του Ήλιου. Όταν κοιτάζουμε τον Ήλιο από μια περιοχή που καλύπτει η πλήρης σκιά της Σελήνης, ο Ήλιος είναι τελείως αθέατος και τότε η έκλειψη του Ήλιου είναι ολική.

Σύμφωνα με τον κ. Σιμόπουλο, ο μεγαλύτερος αριθμός σεληνιακών και ηλιακών εκλείψεων που μπορεί να παρατηρηθούν στη διάρκεια ενός έτους είναι επτά και ο μικρότερος δύο (οπότε και οι δύο θα είναι οπωσδήποτε ηλιακές). Ο μεγαλύτερος αριθμός σεληνιακών εκλείψεων στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους δεν υπερβαίνει τις τρεις, ενώ ο μέγιστος αριθμός των ηλιακών εκλείψεων μπορεί να φτάσει τις πέντε.

Υπολογίζεται ότι κάθε αιώνα συμβαίνουν κατά μέσο όρο 238 ηλιακές εκλείψεις, από τις οποίες οι 84 (35%) είναι μερικές, οι 77 (32%) είναι δακτυλιοειδείς, οι 11 (5%) είναι μικτές δακτυλιοειδείς και ολικές και οι 66 (28%).

Από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα παρατηρήθηκε μία μόνο ολική ηλιακή έκλειψη στις 19 Ιουνίου του 1936 και δύο δακτυλιοειδείς στις 21 Μαΐου του 1966 και στις 29 Απριλίου του 1976. Στη διάρκεια του 21ου αιώνα στην Ελλάδα θα υπάρξουν δύο ολικές εκλείψεις (στις 29 Μαρτίου του 2006 ορατή μόνο στο Καστελόριζο και στις 21 Απριλίου του 2088 σε περισσότερες περιοχές) και μία δακτυλιοειδής (την 1 Ιουνίου του 2030).

Συνολικά, σε όλες τις περιοχές της Γης στον 21ο αιώνα θα συμβούν 226 ηλιακές εκλείψεις, από τις οποίες οι 74 θα είναι (για τμήμα τουλάχιστον της διάρκειάς τους) ολικές, ενώ την ίδια περίοδο, από τις 144 σεληνιακές εκλείψεις, οι 86 θα είναι ολικές.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορία Αστροφυσική, Διάστημα, Φυσική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μερική έκλειψη ηλίου στις 4 Ιανουαρίου

Συνεργασία σχολείων για να επαναλάβουμε τη μέτρηση του Ερατοσθένη

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 17 Δεκεμβρίου, 2010

Η συνεργασία του 4ου Λυκείου Δράμας με το 6ο Λύκειο Λάρισας έχει ως στόχο την επανάληψη της μέτρησης του Ερατοσθένη. Τα αποτελέσματα του πειράματος φαίνονται στους παρακάτω συνδέσμους.

Η επανάληψη του πειράματος από τους μαθητές μας

Μέτρηση Δράμας-Λάρισας κατα μήκος ενός μεσημβρινού

Πώς θα μετρήσουμε τη γωνία

Τι ώρα μεσουρανεί ο ήλιος σ’ έναν τόπο

Κατακόρυφος ενός τόπου

Χάρτινα ηλιακά ρολόγια

Οι πρώτες μετρήσεις

Ο Ερατοσθένης στη Βικιπαίδεια

Ερατοσθένης ο Κυρηναίος

Η μέτρηση της γης από τον Ερατοσθένη

Κατηγορία Αστροφυσική, Διάστημα, Φυσική, Φυσική Β΄Λυκείου | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνεργασία σχολείων για να επαναλάβουμε τη μέτρηση του Ερατοσθένη

Τρεις δεκαετίες μετά, το Voyager 1 πλησιάζει τo διαστρικό κενό

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 16 Δεκεμβρίου, 2010

Το Voyager 1 πλησιάζει την ηλιόπαυση, το σημείο όπου η ροή του ηλιακού ανέμου σταματά εντελώς
Το Voyager 1 πλησιάζει την ηλιόπαυση, το σημείο όπου η ροή του ηλιακού ανέμου σταματά εντελώς   (Φωτογραφία:  NASA/JPL )
Πασαντίνα

H ιστορική αποστολή Voyager 1, που αναχώρησε το 1977 για να εξερευνήσει το εξώτερο Ηλιακό Σύστημα, έχει πλέον ξεφύγει από τη σφαίρα επιρροής του Ήλιου και πλησιάζει το διαστρικό διάστημα.

Όπως ανακοίνωσε η NASΑ, το σκάφος βρίσκεται πλέον κοντά στην ηλιόπαυση, το όριο στο οποίο το ιονισμένο αέριο που εκπέμπει ο Ήλιος αναχαιτίζεται από εισερχόμενα διαστρικά σωματίδια και παύει να κινείται προς τα έξω.

«Ο ηλιακός άνεμος κόπασε. Το Voyager 1 πλησιάζει το διαστρικό κενό» δήλωσε ο Εντ Στόουν, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech).

Ο Στόουν παρουσίασε τα συμπεράσματα της μελέτης του σε συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρείας που πραγματοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο.

To Voyager 1 βρίσκεται τώρα σε απόσταση περίπου 17 δισ. χιλιομέτρων από τη Γη και συνεχίζει να απομακρύνεται με ταχύτητα 17 χιλιομέτρων την ώρα.

Η γεννήτρια ραδιενεργών ισοτόπων που το τροφοδοτεί με ενέργεια εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί ακόμα και για δεκαετίες.

Ηλιόπαυση

Ο Ήλιος εκπέμπει ένα συνεχές, υπερηχητικό ρεύμα ιονισμένων σωματιδίων που εξαπλώνεται σε όλες τις κατευθύνσεις και σχηματίζει μια νοητή φυσαλίδα που ονομάζεται ηλιόσφαιρα -μια ασπίδα που προστατεύει τη Γη από την κοσμική ακτινοβολία του Γαλαξία μας.

Το 2004, και ενώ βρισκόταν σε απόσταση 14 δισ. χιλιομέτρων, το Voyager 1 πέρασε το λεγόμενο «όριο κρουστικού κύματος», το σημείο όπου ο ηλιακός άνεμος επιβραδύνεται σε υποηχητικές ταχύτητες.

Πέρασε τότε στην εξώτερη ζώνη της ηλιόσφαιρας, μια περιοχή σε σχήμα οβάλ που ονομάζεται ηλιοσφαιρικός κολεός. Στην περιοχή αυτή, η ταχύτητα του ηλιακού ανέμου συνεχίζει να μειώνεται. Τελικά, η ροή του ηλιακού ανέμου σταματά εντελώς στο εξωτερικό όριο της ηλιόσφαιρας, που ονομάζεται ηλιόπαυση.

Το Voayger 1 έχει φτάσει στο σημείο όπου τα ηλιακά σωματίδια αναγκάζονται να αλλάξουν πορεία και να κινηθούν «πλάγια», ωστόσο οι ερευνητές της αποστολής εκτιμούν ότι δεν έχει περάσει ακόμα την ηλιόπαυση.

Το σκάφος πάντως απέχει πολύ από το τελικό σύνορο του Ηλιακού Συστήματος: είναι το Νέφος του Όορτ, ένας πληθυσμός από εκατομμύρια κομήτες που βρίσκονται σε απόσταση ενός έτους φωτός, δηλαδή το ένα τέταρτο της απόστασης μέχρι το πλησιέστερο άστρο.

Στο μεταξύ, προς την ηλιόπαυση κινείται και το Voyager 2, μέλος της ίδιας αποστολής, το οποίο εκτοξεύτηκε κι αυτό το 1977 αλλά ακολούθησε διαφορετική πορεία με μικρότερη ταχύτητα.

Newsroom ΔΟΛ

Κατηγορία Αστροφυσική, Διάστημα, Φυσική, Φυσική Α΄Λυκείου, Φυσική Β΄Λυκείου | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τρεις δεκαετίες μετά, το Voyager 1 πλησιάζει τo διαστρικό κενό

Χάρτινα ηλιακά ρολόγια

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 28 Νοεμβρίου, 2010

Στην προσπάθειά μου να υπολογίσω τη χρονική στιγμή που μεσουρανεί ο ήλιος σε ένα τόπο μελέτησα τα ηλιακά ρολόγια, μιας και αυτά όταν δείχνουν 12:00 τότε μεσουρανεί ο ήλιος σε αυτόν τον τόπο. Έτσι αποφάσισα να φτιάξω μερικά χάρτινα μοντέλα ηλιακών ρολογιών, για εκπαιδευτικούς κυρίως σκοπούς αλλά και για να τα χρησιμοποιήσουμε στη επανάληψη της μέτρησης του Ερατοσθένη που θα πραγματοποιήσει το τμήμα αστρονομίας του σχολείου μας σε συνεργασία με το 6ο Λύκειο Λάρισας. Τα ηλιακά ρολόγια τα δοκίμασα την Κυριακή 28-11-10 και τη Δευτέρα θα τα φέρω στο σχολείο. Θα ήταν ευχής έργο αν τα χάρτινα αυτά μοντέλα αποκτούσαν και πραγματική μορφή φτιαγμένα από ανθεκτικά υλικά, μάρμαρο, μέταλλα, ώστε να κοσμήσουν τις αυλές των σχολείων μας αλλά και τις όμορφες πλατείες των πόλεών μας. Η γνώση για να τα κατασκευάσουμε υπάρχει, πρέπει να βρεθεί και η βούληση για να υλοποιηθούν.

Το οριζόντιο ηλιακό ρολόι

Αποτελείται από μια οριζόντια πλάκα όπου χαράσσονται οι γραμμές των ωρών. Η γραμμή που δείχνει την ώρα 12:00 θα πρέπει να δείχνει προς την κατεύθυνση που γεωγραφικού Βορρά. Ο γνώμονας (δείκτης) σχηματίζει γωνία με την οριζόντια πλάκα ίση με το γεωγραφικό πλάτος του τόπου, δηλαδή δείχνει την κατεύθυνση προς τον Πολικό Αστέρα.

Το ισημερινό ηλιακό ρολόι.

Η πλάκα πάνω στην οποία χαράσσονται οι γραμμές των ωρών είναι παράλληλη με τον ισημερινό. Πάνω στη ισημερινή πλάκα σχεδιάζουμε ένα ημικύκλιο. Οι οριζόντιες ακτίνες αντιστοιχούν στις ώρες 6:00 και 18:00 ενώ η κάθετη στις οριζόντιες ακτίνες δείχνει την 12:00. Κάθε γραμμή ώρας σχηματίζει  με τη γραμμή της επόμενης ώρας γωνία 15ο (24×15=360). Η πλάκα των ωρών έχει δύο όψεις όμοιες. Η πάνω όψη μετρά το χρόνο από τις 22 Μαρτίου έως και τις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ η κάτω πλάκα μετρά το χρόνο από τις 22 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 21 Μαρτίου, μιας και ο ήλιος βρίσκεται πάνω από τον Ισημερινό και κάτω από τον Ισημερινό αντίστοιχα. Από το κέντρο του κύκλου περνά ο γνώμονας ο οποίος σχηματίζει γωνία με τον ορίζοντα ίση με το γεωγραφικό πλάτος του τόπου και προσανατολίζεται προς τον Πολικό Αστέρα.

Συνδυασμός Ισημερινού – Οριζοντίου ηλιακού ρολογιού

Ο συνδυασμός των δύο προηγούμενων ηλιακών ρολογιών δίνει το παρακάτω ρολόι όπου φαίνονται και συγκρίνονται οι αρχές λειτουργίας και των δύο τύπων ρολογιών. Ο κοινός γνώμονας σχηματίζει και στους δύο τύπους ρολογιού γωνία με τον ορίζοντα ίση με το γεωγραφικό πλάτος του τόπου και προσανατολίζεται προς τον Πολικό Αστέρα. Έτσι η σκιά του κοινού γνώμονα στην οριζόντια πλάκα δείχνει την αληθή ηλιακή ώρα στο οριζόντιο ρολόι ενώ η σκιά στην ισημερινή πλάκα δείχνει την αληθή ηλιακή ώρα στο ισημερινό ρολόι.

Κατηγορία Αστροφυσική, Διάστημα, Φυσική, Φυσική Β΄Λυκείου | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χάρτινα ηλιακά ρολόγια

Συνεργασία σχολείων για να επαναλάβουμε τη μέτρηση του Ερατοσθένη

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 14 Νοεμβρίου, 2010

Η ομάδα αστρονομίας και το τμήμα αστρονομίας του 4ου Λυκείου Δράμας συνεργάζεται με το τμήμα αστρονομίας του 6ου Λυκείου Λάρισας για να επαναλάβουμε το πείραμα του Ερατοσθένη για τη μέτρηση της περιμέτρου της γης.
Για την καλύτερη συνεργασία των δύο σχολείων έχει δημιουργηθεί ο δικτυακός τόπος εργασία:

http://peiramaeratosthenh.pbworks.com

Κατηγορία Αστροφυσική, Διάστημα, Φυσική, Φυσική Β΄Λυκείου | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνεργασία σχολείων για να επαναλάβουμε τη μέτρηση του Ερατοσθένη