Στην αγκαλιά του Μορφέα

null

Θυμάμαι τη γιαγιά μου, όταν προσπαθώντας να διαβάσει εφημερίδα καθισμένη στον καναπέ, την έπαιρνε ο ύπνος. Έγερνε τότε το κεφάλι της και ξυπνώντας μετά από λίγα λεπτά έλεγε: “Τι γλυκός ύπνος, βρε!”

Γλυκός ο ύπνος , γλυκό το κάλεσμά του, γλυκιά και η παράδοση σ’ αυτόν. Πόσο δύσκολο να του αντισταθούμε όταν δεν πρέπει να κοιμηθούμε! Και τι μεγάλο βάσανο όταν σε στήνει στα ραντεβού του!
Μεγάλη μορφή ο Μορφέας και η αγκαλιά του ξακουστή, μόνο που δεν είναι ο ύπνος αλλά ο γιος του…..

Όπως μας λέει ο Ησίοδος, το Σκότος και η Νύχτα έκαναν δύο δίδυμα αγόρια το Θάνατο και τον Ύπνο. Ο Ύπνος με τη σειρά του, μαζί με την Πασιθέα έκανε χίλια, παρακαλώ, παιδιά τους Όνειρους. Απ’ αυτά το πρώτο και σπουδαιότερο ήταν ο Μορφέας. Τα επόμενα δύο παιδιά ο Φοβήτωρ ή Είκελος και ο Φάντασος είναι και αυτά γνωστά όχι όμως σαν τον Μορφέα. Για τα υπόλοιπα 997 ούτε λόγος! Ο Ύπνος λοιπόν, καθότι ύπνος, ήταν συνέχεια ξαπλωμένος στο κρεβάτι του και κοιμόταν. Έστελνε λοιπόν τα παιδιά του, τους Όνειρους, στους ανθρώπους. Ο Μορφέας, όπως φανερώνει και το όνομά του, άλλαζε συνέχεια μορφές στα όνειρα των ανθρώπων και ειδικευόταν σε ανθρώπινες φιγούρες. Επειδή δε ήταν πολύ σπουδαίος, καθότι πρωτότοκος, εμφανιζόταν κυρίως σε ήρωες και βασιλιάδες. Είχε φτερά τόσο ελαφρά, ώστε όταν πετούσε καθόλου δεν ακουγόταν. Ζούσε σε μια σπηλιά μισοφωτισμένη,περιτριγυρισμένη από παπαρούνες. Γενικότερα όλη η οικογένεια Ύπνου κατοικούσε στα Τάρταρα κατά τον Ησίοδο ή στη Λήμνο κατά τον Όμηρο σε σπηλιές που ήταν περιτριγυρισμένες από παπαρούνες. Από εκεί πήγαζε και ο ποταμός της Λήθης.
Από τα άλλα δύο αδέλφια του Μορφέα ο Φοβήτωρ ή Είκελος έπαιρνε στα όνειρα μορφές ζώων ή τεράτων και ο Φάντασος μορφές άψυχων αντικειμένων.
Η σπηλιά που κατοικούσαν οι Όνειροι είχε δύο εξόδους: η μία ήταν κεράτινη και η άλλη από ελεφαντόδοντο. Όταν έβγαιναν οι Όνειροι από την κεράτινη, τότε τα όνειρα ήταν αληθινά κάτι σαν προμηνύματα. Όταν έβγαιναν από την άλλη, τα όνειρα ήταν ψεύτικα.
Όλα αυτά τα γράφω γιατί η ώρα είναι 4:30 το πρωί και με έχει στήσει άγρια ο Μορφέας.
Και κάτι ακόμα: η μορφίνη , η γνωστή ναρκωτική ουσία, αλκαλοειδές του οπίου, πήρε το όνομά της από το Μορφέα.

Καληνύχτα!

Αφήστε μια απάντηση