Βικιπαίδεια

Την Τετάρτη που μας πέρασε έγινε στη Βέροια  ένα βιωματικό εργαστήριο που αφορούσε τη Βικιπαίδεια.   Τα άρθρα της ελληνικής wikipedia είναι ( μέχρι τη στιγμή που γράφω) 59.772, της γερμανικής είναι 1.195.504, της τουρκικής 155.746, της ιταλικής 777.749, της Ολλανδίας 673.920, της Δανίας 144.141 και πάει λέγοντας. Είναι δηλαδή η ελληνική wikipedia αρκετά ελλιπής σε άρθρα.

Γίνεται λοιπόν μια προσπάθεια ενημέρωσης για να εμπλουτιστεί η wiki εγκυκλοπαίδεια με περισσότερα λήμματα. Η Βικιπαίδεια είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, που σημαίνει ότι όποιος θέλει μπορεί να τη χρησιμοποιήσει και όποιος θέλει μπορεί να τη διαμορφώσει.

Μπορούμε όλοι μας να γράψουμε στη Βικιπαίδεια. Αρκεί να πατήσουμε τη λέξη “επεξεργασία”. Δε χρειάζεται να έχεις κάνει εγγραφή για να μπορέσεις να γράψεις.  Απλώς:

1. Σκέψου ένα θέμα που θα σ’ ενδιέφερε, αλλά θα ήταν ενδιαφέρον και για τους υπόλοιπους.

2.Δες αν βρίσκεται ήδη στη Βικιπαίδεια. Αν ναι, θα μπορούσες ίσως να το εμπλουτίσεις. Αν όχι, μπορείς να ξεκινήσεις να γράφεις!

3. Ξεκινάς με μια μικρή εισαγωγή και στη συνέχεια προχωράς σε περαιτέρω ανάλυση του θέματός σου. Πρόσεξε όμως: αυτά που θα γράψεις δεν πρέπει να είναι αντιγραφή από κάπου αλλού. Αυτό απαγορεύεται! Το κείμενο πρέπει να είναι δικό σου.

4. Στο τέλος του άρθρου αναφέρεις τις πηγές.

5. Χρειάζεται βέβαια και μια μορφοποίηση. Υπάρχουν οδηγίες στην αριστερή πλευρά των σελίδων που θα σε βοηθήσουν.

Αυτό ήταν! Να το το καινούριο άρθρο!

Αυτό δεν είναι παραγωγή γραπτού λόγου;  Ίσως θα μπορούσε να είναι και το τελευταίο στάδιο μιας εργασίας με τα παιδιά μας ή ενός σεναρίου με ΤΠΕ.  Ιδίως σε θέματα που αφορούν την τοπική ιστορία.

Αφήστε μια απάντηση