Ψεύτικες θερμίδες

26 Μάιος 2017

Έχεις δει σίγουρα στα φαστ-φουντ ή και στους καταλόγους εστιατορίων, όπου αναφέρονται οι θερμίδες των πιάτων τους. Έρευνα, όμως, δείχνει ότι δεν λένε πάντα την αλήθεια.

Ερευνητές πήραν δείγματα μερίδων από δημοφιλείς εταιρείες έτοιμου φαγητού, τις μετέφεραν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια κι εκεί, με μηχανήματα ακριβείας, μέτρησαν τις θερμίδες τους. Στόχος ήταν να διαπιστωθεί αν ο αριθμός των θερμίδων που αναγράφεται στα μενού των συγκεκριμένων εστιατορίων είναι ο πραγματικός. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν αρκετά σοκαριστικά, εφόσον σε αρκετά τρόφιμα, αποκαλύφθηκε μεγάλη απόκλιση.

Σε γενικές γραμμές, η θερμιδική αξία που αναφερόταν στα φαστ-φουντ ήταν 18% λιγότερο από την πραγματική θερμιδική αξία των γευμάτων. Μάλιστα σε μερικά πιάτα οι πραγματικές θερμίδες ξεπερνούσαν κατά 200% τις θερμίδες που αναφερόταν από τα φαστ-φουντ.

Ακολουθούν τέσσερα παραδείγματα τροφών, που έχουν πολύ περισσότερες μερίδες από όσες νομίζουμε:


       1. Μπέργκερ με διπλό μοσχαρίσιο μπιφτέκι

Συστατικά: Στρογγυλό ψωμί, διπλό μοσχαρίσιο μπιφτέκι, τυρί, κρεμμύδια, πίκλες, ειδική σάλτσα

Αναγραφόμενες θερμίδες: 540

Πραγματικές θερμίδες:702

Διαφορά: +23%

Σημείωση των ερευνητών: Αν καταναλώνουμε κατά 23% περισσότερες θερμίδες καθημερινά, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουμε το μέγιστο 2.000, θα έχουμε καταναλώσει αθροιστικά 167.900 θερμίδες περισσότερες μέσα σε ένα χρόνο. Κατά συνέπεια, θα έχουμε πάρει περίπου 21 κιλά.


 

       2. Μεγάλη μερίδα πατάτες

Αναγραφόμενες θερμίδες: 510

Πραγματικές θερμίδες: 594

Διαφορά: +14%


3. Μπουρίτο κοτόπουλο

Συστατικά: Τορτίγιες, κοτόπουλο, λευκό ρύζι, τυρί, κόκκινη σάλτσα, γουακαμόλε, σάλτσα ντομάτας, ξινή κρέμα

Αναγραφόμενες θερμίδες: 1.315

Πραγματικές θερμίδες: 1.670

Διαφορά: +21%


4. Πίτσα

Συστατικά: Ζύμι από αλεύρι, σάλτσα ντομάτα, τυρί, πεπερόνι

Αναγραφόμενες θερμίδες: 640

Πραγματικές θερμίδες: 865

Διαφορά: +26%

Η συγκεκριμένη έρευνα επιβεβαιώνει ότι όσο δελεαστικό κι αν μας φαίνεται το fast-food, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, τουλάχιστον ως προς τις ποσότητες που καταναλώνουμε, γιατί μπορεί να καταλήξουμε με περιττά κιλά χωρίς να γνωρίζουμε τον ακριβή λόγο.

Χυμός και θρεπτική αξία

26 Μάιος 2017

     Οι φυσικοί χυμοί φρούτων αποτελούν σημαντικό μέρος της καθημερινής μας διατροφής. Λόγω της ευχάριστης γεύσης τους αποτελούν τρόφιμα πολύ αποδεκτά από όλες τις ηλικίες, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν στον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά – υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία – απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του.

xumoi-juice

Πόσο θρεπτικοί είναι οι χυμοί φρούτων;
Οι χυμοί φρούτων αποτελούν ιδιαίτερα θρεπτικά τρόφιμα, δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά.
Οι υδατάνθρακες, το βασικό θρεπτικό συστατικό των χυμών, αποτελούν το βασικό «καύσιμο» για τον οργανισμό. Είναι η βασική πηγή άμεσα διαθέσιμης ενέργειας για τον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν τη μοναδικό θρεπτικό συστατικό που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο εγκέφαλος.
Οι χυμοί, κυρίως των εσπεριδοειδών, αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C. Συγκεκριμένα, ένα ποτήρι φυσικού χυμού πορτοκαλιού αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C.

xumos
Εκτός από τη βιταμίνη C, οι περισσότεροι χυμοί φρούτων αποτελούν σημαντική πηγή φυλλικού οξέος, και άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, βιοτίνη, Β6,και Β12) που συμβάλλουν στην ισορροπημένη ανάπτυξη και στη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Έτσι, με ένα ποτήρι χυμού μπορούμε να προσλάβουμε βιταμίνες και μέταλλα σε ποσότητες που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να καταναλώσουμε πολύ περισσότερα τρόφιμα, και πιθανώς με πολύ περισσότερες θερμίδες,  για να τις φτάσουμε. Βέβαια, και ένα ποτήρι χυμός έχει διπλάσιες ή τριπλάσιες θερμίδες από ένα φρούτο, αφού για να γεμίσει ένα ποτήρι χρειάζεται να στυφτούν τουλάχιστον 3 φρούτα. Αν το κάθε φρούτο έχει περίπου 60 θερμίδες, τότε το σύνολο των θερμίδων του χυμού θα είναι 180 θερμίδες.

Σίγουρα όμως, από την πλήρη αποχή, είναι προτιμώτερη η κατανάλωση χυμού. Ωστόσο καλό θα ήταν, η πρώτη μας επιλογή να είναι τα φρέσκα φρούτα!!!

Υπολογίστε το ιδανικό σας βάρος

26 Μάιος 2017

default_pages

Η διατήρηση του ιδανικού βάρους προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας. Μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα, μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών και τους αρθριτικούς πόνους. Ποιο είναι όμως το ιδανικό βάρος; Ο υπολογισμός του ιδανικού βάρους αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διαφωνίας. Πολλές φόρμουλες ανακαλύφθηκαν και πολλές θεωρίες διατυπώθηκαν στην πάροδο των χρόνων. Το ιδανικό βάρος είναι διαφορετικό για τον κάθε άνθρωπο και οι παράγοντες που παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο σε αυτό είναι το ύψος, το φύλο, η ηλικία, ο σωματότυπος, κ.α.

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να υπολογίσουμε το ιδανικό μας βάρος, καθώς επίσης και το ελάχιστο και μέγιστο φυσιολογικό, είναι να χρησιμοποιήσουμε τους παρακάτω τύπους:

  • Ιδανικό βάρος = 22,5 x ύψος x ύψος
  • Ελάχιστο φυσιολογικό =  20 x ύψος x ύψος
  • Μέγιστο φυσιολογικό = 25 x ύψος x ύψος

Το πρόβλημα στους παραπάνω τύπους είναι ότι οι τιμές υπολογίζονται με βάση ένα μόνο κριτήριο, το ύψος. Πλέον μπορεί κανείς να βρει πολλούς υπολογιστές ιδανικού βάρους στο διαδίκτυο οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη περισσότερα κριτήρια.

Ένας σημαντικός δείκτης μέτρησης που πρέπει να συμβουλευόμαστε είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Λόγω του εύκολου υπολογισμού του είναι ένα ευρέως διαδεδομένο διαγνωστικό εργαλείο των πιθανών προβλημάτων υγείας ενός ατόμου σε σχέση με το βάρος του. Υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο το ύψους (σε μέτρα).

Για να υπολογίσετε τον Δείκτη Μάζας Σώματός σας, επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: Δείκτης Μάζας Σώματος

Παρατίθεται πίνακας αποτελεσμάτων:

bmi-chart2

Καλημέρα κόσμε!

26 Μάιος 2017

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Σύνδεσμοι

Διαχείριση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση