preload
Νοέ 14 23

Συγγραφέας: κάτω Χωρίς κατηγορία Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ -ΜΠΑΛΟΣ ΚΥΘΝΟΥ

Νοέ 14 20

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΜΠΑΛΟΣ ΚΥΘΝΟΥ

Συγγραφέας: κάτω Χωρίς κατηγορία Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΜΠΑΛΟΣ ΚΥΘΝΟΥ

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΜΠΑΛΟΣ ΚΥΘΝΟΥ

Νοέ 14 20

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΘΝΟΥ

Συγγραφέας: κάτω Χωρίς κατηγορία Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΘΝΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΘΝΟΥ

Νοέ 14 20

ΚΥΘΝΟΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ

Συγγραφέας: κάτω Χωρίς κατηγορία Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΚΥΘΝΟΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ

ΚΥΘΝΟΣ

Νοέ 14 20

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΘΝΟ

Συγγραφέας: κάτω Χωρίς κατηγορία Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΘΝΟ

Η Κύθνος της απλότητας. Η Κύθνος των αντιθέσεων. Η Κύθνος των αμέτρητων όρμων και κολπίσκων, με τα διάφανα γαλαζοπράσινα νερά αλλά και των λιτών χαμηλών ορεινών όγκων με τα διάσπαρτα κάτασπρα μικρά χωριά της να ξεπροβάλλουν ανάμεσά τους. Η Κύθνος της παράδοσης που μολονότι μια σπιθαμή από την Αττική καταφέρνει χρόνια τώρα να διατηρεί αναλλοίωτη τη φυσιογνωμία , τα ήθη και τα έθιμά της.

Αυτή είναι η Κύθνος που θα γνωρίσετε… Ένα μικρό νησί των Δυτικών Κυκλάδων, με κατοίκους γνήσιους που φροντίζουν ακόμη τη γη τους και παράγουν εξαιρετικά τοπικά προϊόντα όπως τυρί και θυμαρίσιο μέλι, αναβιώνουν τα έθιμά τους, οργανώνουν τα πανηγύρια τους κι επιμένουν να χορεύουν τον – καλύτερο όπως λένε – μπάλο, μόλις ακουστούν οι ήχοι από το βιολί και το λαούτο.
Οι Κυθνιώτες ανέπτυξαν χρόνια τώρα, το δικό τους πολιτισμό, αξιοποιώντας τα μέσα που τους πρόσφερε η φτωχική τους γη. Με τις πέτρες έφτιαξαν τα σπίτια και τις αγροικίες τους, τα «κελιά». Έγιναν καλοί τεχνίτες της αιγαιοπελαγίτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής. Με τις ίδιες πέτρες χώρισαν τις περιουσίες τους, τα χωράφια, τα αμπέλια και τα περβόλια τους, φτιάχνοντας αμέτρητα χιλιόμετρα από ξερολιθιές. Άφησαν στις ρεματιές, άκοπες, να ανθίζουν οι ροδοδάφνες και να μοσχοβολούν οι λυγαριές.

Η παλαιότερη ονομασία της Κύθνου είναι «Θερμιά». Το όνομα αυτό πήρε από τις περίφημες ιαματικές πηγές που βρίσκονται στα Λουτρά και προσελκύουν μεγάλο αριθμό λουομένων λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων τους. Τα Λουτρά είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος γραφικός οικισμός όπου μπορείτε να χαρείτε αυθεντικές διακοπές.

Τα δύο μεγαλύτερα χωριά της Κύθνου είναι η Χώρα και η Δρυοπίδα. Η Χώρα είναι ένα παραδοσιακό κυκλαδίτικο χωριό με ασβεστοβαμένα σπίτια, πλακόστρωτα καλντερίμια κι αψιδωτές καμάρες που σε παρασύρουν σε ατελείωτες βόλτες ανάμεσα σε στενοσόκακα απ’ όπου ξεπροβάλλουν μικρές πλατείες κι εκκλησάκια. Λίγο νοτιότερα από τη Χώρα βρίσκεται η Δρυοπίδα με παραδοσιακά κεραμοσκεπή σπίτια εξαίρετης αρχιτεκτονικής, παλαιές εκκλησίες, όμορφες μικρές πλατείες κι ανεμόμυλους. Αν την εξερευνήσετε θα γοητευτείτε από το χωριό αυτό που είναι χτισμένο ανάμεσα σε λόφους και αθέατο από τη θάλασσα.

Το λιμάνι της Κύθνου, ο Μέριχας, καλωσορίζει, με τις ψαρόβαρκες και τα καΐκια, τους επισκέπτες του νησιού. Λίγο βορειότερα στέκεται σε ένα χαμηλό λόφο η αρχαία πόλη, το Βρυόκαστρο με το πανέμορφο λιμάνι της Επισκοπής. Δίπλα τους απλώνεται η μεγαλύτερη παραλία του νησιού, η Απόκρουση και πιο πέρα ακόμη ένα τοπίο απαράμιλλου φυσικού κάλους, η Κολώνα, όπου δύο αντικριστά ακρογιάλια σχηματίζουν μια αμμουδένια λουρίδα που ενώνει την Κύθνο με το νησάκι του Αγίου Λουκά.

Στο βορεινό άκρο του νησιού, θα συναντηθείτε με την ιστορία, στο Κάστρο, ένα τόπο που προκαλεί το θαυμασμό με τα παλιά ξωκλήσια και τα λίθινα οχυρώματα. Στο νοτιότερο άκρο, θα προσκυνήσετε την εικόνα της Παναγιάς της Κανάλας, προστάτιδα του νησιού.

Η Κύθνος λοιπόν σας περιμένει για να την ανακαλύψετε…

Mε ετικέτα:
Νοέ 14 17

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Πρόσφατα σχόλια

Ιστορικό

Kατηγορίες

 Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση