Δημιουργία photo album 5ου Γυμνασίου Ηρακλείου Κρήτης: Παπαχατζάκη Αικατερίνη (καθηγήτρια χημικός 5ου Γυμνασίου Ηρακλείου και ερασιτέχνης φωτογράφος)

Ιστορικά στοιχεία για το σχολείο μας :
Το σχολείο από το 1972 ως το 1979, περίοδο κατά την οποία τα σχολεία δεν ήταν μεικτά, λειτούργησε ως Τρίτο Γυμνάσιο Θηλέων και στεγάστηκε στο συγκρότημα της Λεωφόρου Δημοκρατίας. Στις 25/8/1979 μετονομάστηκε σε 5ο Γυμνάσιο Ηρακλείου και λειτούργησε με δύναμη 546 μαθητών. Στις 3/9/1979 μεταστεγάστηκε στο κτήριο του Πρώτου Οικονομικού Λυκείου στην οδό Δουκός Μποφώρ. Την 1/9/1998, τέλος, απέκτησε το δικό του κτήριο στην οδό Παπαπέτρου Γαβαλά 64, όπου συστεγάζεται με το 11ο Γενικό Λύκειο.
Στο σχολείο σήμερα λειτουργεί μια από τις 500 σχολικές βιβλιοθήκες που λειτούργησαν πανελλαδικά και δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος “Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης”. Στα πλαίσια άλλωστε του ίδιου προγράμματος το σχολείο μας συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στα 385 σχολεία όλης της χώρας που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα “Οδύσσεια”, με αποτέλεσμα να διαθέτει σήμερα ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο υπολογιστών και πολλούς και αξιόλογους τίτλους εκπαιδευτικού λογισμικού, που αξιοποιούνται καθημερινά στη διδακτική διαδικασία με θετικά αποτελέσματα. Το σχολείο διαθέτει ακόμα αίθουσα τεχνολογίας, εργαστήριο φυσικών επιστημών και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Η πόλη μας, το Ηράκλειο:

Το Ηράκλειο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, καθώς και το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού. Άλλοτε πρωτεύουσα του νησιού, του ομώνυμου νομού και της επαρχίας Τεμένους, σήμερα αποτελεί έδρα του ομώνυμου Δήμου με πληθυσμό 173.993 κατοίκους (2011), είναι η έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, έδρα της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς επίσης έδρα της Εκκλησίας της Κρήτης και του Αρχιεπισκόπου της. Καθεδρικός ναός της πόλης είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Μηνά. Η πόλη του Ηρακλείου για την αντίσταση και τον ηρωισμό της κατά τη Γερμανική εισβολή και τη Μάχη της Κρήτης (1941) τιμήθηκε με τον Πολεμικό Σταυρό Α΄ Τάξεως. Το Ηράκλειο διαθέτει επίσης ένα από τα μεγαλύτερα σήμερα σε κίνηση αεροδρόμια της Ελλάδας, το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης”, καθώς και λιμάνι με πυκνή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία κυρίως με τον Πειραιά και άλλα νησιά παρουσιάζοντας μεγάλη κίνηση επιβατών και εμπορευμάτων. Στο Ηράκλειο βρίσκεται η Σχολή θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, το ΑΤΕΙ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Έρευνας. Το αρχαιολογικό μουσείο είναι από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα της χώρας. Επίσης το Ιστορικό μουσείο έχει σημαντικά εκθέματα της Νεώτερης Ιστορίας. Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού προσελκύει χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Φωτογραφίες από την πόλη μας:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Καθεδρικός ναός του Αγίου Μηνά

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Λεωφόρος 25ης Αυγούστου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κνωσός

DSC_0695                                                                        Αγία Ειρήνη Σπήλια

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τάφος Νίκου Καζαντζάκη

DSC_0787                                                                             Ναός Αγίου Τίτου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Νεώρια

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ενετικό λιμάνι-Κούλες

DSC_9056                                                              Ανατολή στο λιμάνι

DSC_0011                                                                     Ενετικά τείχη

DSC_0001                                                                        Κρήνη Μοροζίνι (λιοντάρια)