no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

Σποράδες

Συγγραφέας: | 22 Ιανουαρίου 2018
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σποράδες |

ζΣύμπλεγμα νησιών του Αιγαίου πελάγους … οι Σποράδες βρίσκονται βόρεια της Εύβοιας και ανατολικά της Μαγνησίας. Κατά την αρχαία γεωγραφική αντίληψη ως Σποράδες καλούνταν όλα τα διάσπαρτα νησιά του Αιγαίου εκτός των πέριξ της ιερής νήσου Δήλου Κυκλάδων.

Κατά τις σύγχρονες όμως γεωγραφικές αντιλήψεις ο όρος διαστάλθηκε σε:

  • Θρακικές Σποράδες (Ίμβρος, Σαμοθράκη, Θάσος, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος),
  • Θεσσαλικές Σποράδες (οι σημερινές Βόρειες Σποράδες, βόρεια της Εύβοιας και ανατολικά της Μαγνησίας), οι οποίες κατά την αρχαιότητα λέγονταν και “Μαγνήτων νήσοι”,
  • Δυτικές Σποράδες (Ύδρα, Δοκός, Τρίκερι, Σπέτσες, Άγιος Γεώργιος, κ.ά. νησιά Σαρωνικού, Αργολικού και Μυρτώου)
  • Ανατολικές Σποράδες (όλες οι προσκείμενες των Μικρασιατικών παραλίων, εκτός τα Δωδεκάνησα)
  • Νότιες Σποράδες (τα Δωδεκάνησα).

[…]

 

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των νησιών είναι οι υπέροχες παραλίες με την πολύ πλούσια βλάστηση που συχνά φτάνει μέχρι τις ακτές, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα νησιά του Αιγαίου.

 

Πηγή: Wikipedia

κάτω από: Χωρίς κατηγορία

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΑΛΤΑΪΤΣ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ

Συγγραφέας: | 15 Ιανουαρίου 2018
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΑΛΤΑΪΤΣ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ |

Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς

 

Το Μουσείο Μάνου Φαλτάϊτς, ιδρύθηκε το 1964 από το Μάνο Φαλτάϊτς και είναι ένα από τα πρώτα τοπικά ιστορικά και λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας.

Είναι ένας χώρος που ακτινοβολεί το μεγαλείο της Σκύρου και της Ελλάδας, που στεγάζει μεγάλο αριθμό αντικειμένων του πολιτισμού και της παραδοσιακής τέχνης της Σκύρου κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Διαβάστε περισσότερα

κάτω από: ΜΟΥΣΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ετικέτες:,

ΣΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ!!!

Συγγραφέας: | 15 Ιανουαρίου 2018
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ!!! |

Ένα υποβρύχιο μουσείο – πάρκο 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων δημιουργείται στις βόρειες Σποράδες και τον δυτικό Παγασητικό. Με υπουργική απόφαση του ’96, η θαλάσσια αυτή έκταση χαρακτηρίστηκε ως «ενάλιος αρχαιολογικός χώρος», όμως οι βυθισμένοι θησαυροί παρέμεναν αναξιοποίητοι. Τα τρία τελευταία χρόνια, οι εργασίες προχώρησαν και το 2015 το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό. Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται και 10 ναυάγια πλοίων, ενώ προβλέπεται και πρόγραμμα καταδύσεων για όσους το επιθυμούν. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 1.600.000 ευρώ και αποτελεί έργο πνοής για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Oι θέσεις που προτείνονται για τους επισκέψιμους χώρους (υποβρύχια Μουσεία), για τους χώρους οργανωμένης κατάδυσης καθώς και για τα κέντρα επισκεπτών καταδυτικού τουρισμού είναι: – Στην περιοχή της Αλοννήσου και των υπόλοιπων μικρών νήσων των Βορείων Σποράδων – Στην περιοχή της Σκοπέλου και – Στην περιοχή του Νοτίου Παγασητικού Κόλπου του Δήμου Αλμυρού και Νοτίου Πηλίου. Διαβάστε περισσότερα

κάτω από: ΜΟΥΣΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ετικέτες:,

ΣΚΥΡΙΑΝΟ ΑΛΟΓΑΚΙ

Συγγραφέας: | 15 Ιανουαρίου 2018
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΚΥΡΙΑΝΟ ΑΛΟΓΑΚΙ |

Το Σκυριανό Αλογάκι

Η μικρόσωμη φυλή αλόγων Σκύρου είναι σήμερα μία από τις σπάνιες φυλές αλόγων που υπάρχουν στον κόσμο. Πρόκειται για μία από τις αυτόχθονες φυλές αλόγων της Ελλάδας που υπήρχε στην αρχαιότητα σε όλη την Ελλάδα. Κατάφερε να επιβιώσει στη νήσο Σκύρο εξ’ου και η ονομασία. Σήμερα σκυριανά αλογάκια υπάρχουν 260σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 187 ζουν στη Σκύρο. Είναι προστατευόμενο είδος.

Τα σκυριανά αλογάκια είναι ζώα συντροφικά, κοινωνικά, εύρωστα, έξυπνα, με ιδιαίτερα προσηνή συμπεριφορά προς τα παιδιά. Το ύψος τους φτάνει τα 116 εκατοστά. Ο σωματέτυπος τους ομοιάζει με αυτόν του μεγαλόσωμου αλόγου. Το κεφάλι του είναι ιδιαίτερα όμορφο. Η χαίτη του είναι μακριά και πλούσια με ένα χρώμα συνήθως πιο σκούρο από το δέρμα.  Συγκριτικά με άλλα είδη αλόγων έχουν μεγάλη κοιλίτσα. Τα πόδια τους είναι λεπτά, γερά και νευρώδη με δυνατές κλειδώσεις. Η ουρά είναι τοποθετημένη χαμηλά, θυσανωτή και μακριά. Συχνά φθάνει ως τις οπλές οι οποίες είναι μικρές, σκληρές, συνήθως μαύρες και δεν χρειάζονται πετάλωμα. Χαρακτηριστικό τους οι τρίχες στις οπλές, τα λεγόμενα «φτερά». Το χρώμα των αλόγων είναι συνήθως στις αποχρώσεις του καφεκόκκινου και του καστανού (ορφνό) πιο σπάνια του λευκού ή γκριζόφαιου (φαιά) και σπανιότερα του ξανθού. Κάποια έχουν λευκό σημάδι στο πρόσωπο (αστεράτα ή ρεμπά). Το σκυριανό αλογάκι ανήκει στο είδος Equus Cabalus αλλά λόγω του μικρού του μεγέθους θεωρείται ως  ξεχωριστή φυλή η οποία ονομάζεται Equus Cabalus Skyros Poni ή Equus Cabalus Skyriano, στην ελληνική: σκυριανό αλογάκι.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το σκυριανό αλογάκι χαρακτηρίζεται επιστημονικά ως poni λόγω της μικροσωμίας του (poni=μικρόσωμο άλογο), όμως η όποια ομοιότητα του με τα γνωστά μας poni της Βόρειας Ευρώπης σταματάει εκεί γι’ αυτό και η ακριβής αναφορά σε αυτό δεν είναι παρά «σκυριανό αλογάκι».

horse_5_
horse_4
horse_3
horse_2
horse_1
κάτω από: ΠΑΝΙΔΑ, ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ετικέτες:,

AΠΟΚΡΙΕΣ …. στη Σκύρο!!!

Συγγραφέας: | 15 Ιανουαρίου 2018
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο AΠΟΚΡΙΕΣ …. στη Σκύρο!!! |
Ο εορτασμός της Αποκριάς στη Σκύρο είναι μοναδικός. Κυρίαρχη μορφή ο Γέρος και μαζί του η Κορέλα και ο Φράγγος. Τα σοκάκια του Χωριού «γεμίζουν» από τους ήχους των κουδουνιών και το θέαμα είναι πράγματι εντυπωσιακό.

Οι Γέροι του Σκυριανού Καρναβαλιού

Οι Γέροι του Σκυριανού Καρναβαλιού

Στο νησί της Σκύρου, από την αρχή του τριωδίου πριν αρχίσει η περίοδος νηστείας που οδηγεί στη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, κάθε Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια καρναβαλιού, το έθιμο του νησιού απαιτεί το “Γέρο” και τη “Κορέλα” (άντρας κι γυναίκα ντυμένος/η με Σκυριανά γυναικεία ρούχα) για να βγαίνουν στους δρόμους και να δίνουν το δικό τους χρώμα στη γιορτή.

Ο “Γέρος” φορά την τσοπάνικη κάπα, μαύρου χρώματος, γυρισμένη ανάποδα για να είναι απέξω το μαλλιαρό μέρος και να φαίνονται οι μακριές τρίχες. Η κουκούλα του “καπότου” σκεπάζει το κεφάλι και στερεώνεται με τη μακριά υφαντή και κεντημένη ζώνη των βοσκών, που πέφτει μπροστά στο στήθος. Στη ράχη παραχώνει κουρέλια ή μαξιλάρι για να σχηματιστεί καμπούρα.

Το πρόσωπο το κρύβει με μάσκα από προβιά μικρού γιδιού με δύο τρύπες για τα μάτια. Στη μέση ζώνεται καμιά πενηνταριά τσοπάνικα κουδούνια(τα οποία μπορεί μαζί να ζυγίζουν μέχρι 50 κιλά) που στερεώνονται από τους ώμους και στο χέρι κρατάει το τσοπάνικο στραβοράβδι στολισμένο στη λαβή με αγριολούλουδα. Κάτω φοράει άσπρο μάλλινο κοντοβράκι των τσοπάνηδων, άσπρες υφαντές κάλτσες χωρίς πέλμα και πέτσινα σανδάλια.

Ο Γέρος προχωράει με ρυθμικούς βηματισμούς κουνώντας την μέση έτσι ώστε τα κουδούνια που είναι περασμένα στην μέση να δίνουν ήχους φοβερούς, αλλά ρυθμικούς και εναλλασσόμενους. Ο Γέρος συνοδεύεται από άλλο/η νέο/η ντυμένο/η με Σκυριανή γυναικεία φορεσιά και ίδια μάσκα, την Κορέλα, που έχει στο χέρι του/της ένα μαντήλι που το κουνά χορεύοντας γύρω από αυτόν. Το τρίτο πρόσωπο της Σκυριανής Αποκριάς είναι ο Φράγκος.

Φοράει Ευρωπαϊκό παντελόνι, μάσκα γιδιού, και έχει ένα μεγάλο κουδούνι στο πίσω μέρος της μέσης του. Αυτή η μεταμφίεση είχε την πρόθεση να γελοιοποιήσει όλους εκείνους από το νησί που εγκατέλειψαν την παραδοσιακή ενδυμασία και προτίμησαν το δυτικό παντελόνι (τα Φράγκικα).

Όταν η ομάδα περιέλθει τους δρόμους και τελειώσει τις επισκέψεις της στα συγγενικά και φιλικά σπίτια, όπου πηγαίνει για να ξεκουραστεί και να κεραστεί, συνηθίζεται ν’ ανεβαίνει μέχρι το Κάστρο, όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Άη Γιώργη, του πολιούχου του νησιού. Κατόπιν, ενώ ο Γέρος ξεκουράζεται, η Κορέλα του τραγουδά, τραγούδια Σκυριανά, εγκωμιάζοντας τις αρετές και τις ιδιότητες του.

Η προέλευση αυτού το εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου και πολλοί μελετητές θεωρούν ότι έχει διονυσιακές ρίζες, ένα απομεινάρι των αρχαίων διονυσιακών εορτασμών. Οι παλαιότεροι κάτοικοι του νησιού επιμένουν ότι ο Γέρος και η Κορέλα έρχονται κάθε χρόνο να υπενθυμίσουν στους Σκυριανούς μια φυσική καταστροφή που κατέστρεψε όλα τα κοπάδια του νησιού, όπου ένας βοσκός με τα κουδούνια των προβάτων και των αιγών του πήγε στο χωριό να προειδοποιήσει τους άλλους για τη καταστροφή. Ένας άλλος εορτασμός του καρναβαλιού στη Σκύρο είναι η “Τράτα”.

Κατά τη διάρκεια τις Τράτας, η οποία αναπαριστάνει τη ζωή των ναυτικών, οι εκτελεστές είναι συνήθως ψαράδες. Σατιρίζουν με έμμετρο λόγο στις καταστάσεις και τα γεγονότα σχετικά με τη ζωή γενικά στην ελληνική κοινωνία. Αυτοί οι σατυρικοί στίχοι και τα κοστούμια των εκτελεστών διασκεδάζουν ιδιαίτερα τους θεατές. Οι εορτασμοί φθάνουν στο αποκορύφωμα τους τη τελευταία Κυριακή του καρναβαλιού .

Aκολουθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έθιμο σε όλη την Ελλάδα!!!!

Δείτε το στο slideshare.net

 

 

 

 

κάτω από: ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ετικέτες:,

Οι καλύτερες παραλίες των Σποράδων!!!!

Συγγραφέας: | 8 Ιανουαρίου 2018
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι καλύτερες παραλίες των Σποράδων!!!! |

Αποτελώντας την ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να αφήσουν για λίγο τις κλασικές και αγαπημένες Κυκλάδες, οι Σποράδες «κρύβουν» ομορφιές στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά και παραλίες που δεν θα μπορέσετε να ξεχάσετε εύκολα.

Η κοσμοπολίτικη Σκιάθος, η ήρεμη Αλόννησος, η «παιχνιδιάρικη» Σκόπελος και η ανερχόμενη Σκύρος φαίνεται ότι έχουν όλα τα απαραίτητα να ανταγωνιστούν τις πολυσύχναστες Κυκλάδες, με το πράσινο, αλλά την ξεχωριστή αρχιτεκτονική τους και να μας προσφέρουν αξέχαστα μπάνια στις παραλίες τους. Ας δούμε τις καλύτερες των Σποράδων.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΠΟΡΑΔΩΝ

Κάστρο, Σκιάθος
Βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του νησιού και χαρακτηρίζεται από υπέροχα πεντακάθαρα νερά, ενώ από πάνω της εκτείνεται η παλιά μεσαιωνική πόλη της Σκιάθου. Κι αφού απολαύσετε το μπάνιο σας στη δροσερή αυτή παραλία, επισκεφτείτε και την παλιά πόλη του Κάστρου για να γνωρίσετε από κοντά τις ομορφιές της. Στην παραλία αυτή θα φτάσετε με πλοιάρια από το λιμάνι της Σκιάθου, αλλά και οδικώς –αρκεί να είστε προετοιμασμένοι για χωματόδρομο και πεζοπορία

Λαλάρια, Σκιάθος
Ίσως η πιο όμορφη παραλία της Σκιάθου, στην οποία μπορείτε να φτάσετε μόνο με καραβάκι –κάτι που επιβεβαιώνει την ομορφιά της- τα Λαλάρια βρίσκονται στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού και για πολλούς εντάσσονται και στη λίστα με τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας. Χαρακτηριστική είναι η τεράστια πέτρα με την τρύπα στη μέση και τα βράχια που χαρίζουν μια διαφορετική χροιά στο θαλάσσιο τοπίο, ενώ τα κρυστάλλινα νερά και το άσπρο βότσαλο δίνουν μια πολύ όμορφη απόχρωση στην παραλία. Διαβάστε περισσότερα

κάτω από: ΤΟΠΙΟ, ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ετικέτες:,

Άγρια και καλλιεργημένη φύση στις Βόρειες Σποράδες

Συγγραφέας: | 8 Ιανουαρίου 2018
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άγρια και καλλιεργημένη φύση στις Βόρειες Σποράδες |
images (1)

Ελαιώνες και οπωροφόρα

Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς μεσογειακό τοπίο χωρίς ελαιόδεντρα. Η ελιές είναι το κατεξοχήν καλλιεργούμενο δέντρο στην περιοχή της Μεσογείου. Στις Βόρειες Σποράδες θα δείτε άγριες ελιές στη μακία και καλλιεργούμενες κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Εκτός από τον ευλογημένο καρπό τους και το πολύτιμο ελαιόλαδο, οι ελιές παρέχουν και καυσόξυλα για το χειμώνα. Η ελιά είναι άριστα προσαρμοσμένη στα ξηρά καλοκαίρια ενώ δεν αντέχει τη παγωνιά, ευδοκιμεί επομένως μόνο σε μεσογειακάκλίματα, σε σημείο που η παρουσία της να αποτελεί δείκτη για το κλίμα της περιοχής.

Στα κατοικημένα νησιά των Βορείων Σποράδων, τα περιβόλια και τα χωράφια είναι συγκεντρωμένα γύρω από τα χωριά, είτε στις πεζούλες που έχουν διαμορφωθεί με τις περίφημες ξερολιθιές, όπως θα δείτε στην Αλόννησο ή σε πεδιάδες, όπως αυτή του Στάφυλου στη Σκόπελο. Καλλιεργούνται κυρίως αμπέλια και οπωροκηπευτικά. Υπάρχουν ακόμα λεμονιές, πορτοκαλιές, συκιές, καστανιές, αμυγδαλιές, δαμασκηνιές, μουριές, κερασιές και ροδιές, είτε ως μεμονωμένα δέντρα είτε ως δενδρώνες, χαρίζοντας ποικιλομορφία στο τοπίο των νησιών. Διαβάστε περισσότερα

κάτω από: ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΧΛΩΡΙΔΑ
Ετικέτες:,

Κατηγορίες