Αρχείο μηνός Μάρτιος 2014

ΙΔ’ Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση του Τομέα ΜΝΕΣ

Δ’ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΤΟΜΕΑΣ ΜΝΕΣ, ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ, ΑΠΘ

Ο Τομέας Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του ΑΠΘ οργανώνει από τις 27 έως τις 30 Μαρτίου 2014 τη ΙΔ’ Διεθνή Επιστημονική Συνάντησή του, με τίτλο:

Ζητήματα νεοελληνικής φιλολογίας:
Μετρικά, υφολογικά, κριτικά, μεταφραστικά

programma_id_epistemonikes_sunantesesΗ Επιστημονική Συνάντηση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του νεοελληνιστή Ξενοφώντα Α. Κοκόλη (1939-2012), που υπήρξε απόφοιτος, διδάκτορας και επί μακρόν διδάσκων της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η εναρκτήρια συνεδρίαση της Συνάντησης θα γίνει το απόγευμα της Πέμπτης 27 Μαρτίου 2014 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Οι εργασίες τις επόμενες τρεις ημέρες θα διεξαχθούν σε δύο παράλληλες συνεδρίες σε αντικριστά αμφιθέατρα στο κτίριο ΚΕΔΕΑ της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ.

Η Συνάντηση κατά τις ημέρες της διεξαγωγής της στις αίθουσες του ΚΕΔΕΑ θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω livestreaming.

Οργανωτική Επιτροπή

Πρόεδρος: Ελισάβετ Τσιριμώκου
Αντιπρόεδρος: Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη
Γραμματέας: Λάμπρος Βαρελάς
Ταμίας: Αικατερίνη Τικτοπούλου
Μέλος: Μιχ. Γ. Μπακογιάννης

Τελικά το livestreaming θα μας σώσει από τα διλήμματα. Παρασκευή απόγευμα έχει τα καβαφικά αλλά ποιος θα αντέξει τρεις μέρες πηγαινέλα. Αναγκαστικά μένει μόνο το Σαββατοκύριακο αλλά και εκεί πρέπει να γίνουν θυσίες, ιδίως στις απογευματινές εισηγήσεις του Σαββάτου. Βαθέως σκέπτεται το πράγμα ο ποιητής…

Αρκεί βέβαια πάντα να μην είναι ...η μέρα […] ζεστή και ποιητική,/
ο ουρανός ένα γαλάζιο ανοιχτό και κάτω η παραλία μια ακαταμάχητη πρόκληση. Διότι, αν γίνουν έτσι τα πράγματα, και εγώ τότε θα πω: Δεν εδεσμεύθηκα. Τελείως αφέθηκα κ’ επήγα. Στην παραλία φυσικά.

Το πλήρες πρόγραμμα εδώ

ΥΓ. Και δυο χρόνια μετά, έχουμε και τα Πρακτικά της Συνάντησης  που αξίζει τον κόπο να τα ξεψαχνίσει κανείς, ανάμεσα στα άλλα και για τις χρησιμότατες καβαφικές εισηγήσεις. Εδώ

Τελετή λήξης 6ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού “Δ. Βικέλας”

Από τον δικτυακό τόπο της καλής εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας
“Η Άλλη Άποψη”

l_diagΜε μεγάλη επιτυχία έγινε η τελετή λήξης του 6ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Δημήτριος Βικέλας» που διοργάνωσε η ΚΕΠΑ της Βέροιας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων του νομού Ημαθίας το Σάββατο 8/3 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η δήμαρχος Βέροιας Χ. Ουσουλτζόγλου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τ. Χατζηαθανασίου, ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Γ. Μιχαηλίδης, ο υποψήφιος δήμαρχος Ν. Μπέκης, αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Α. Μόσχο κ.α
Στους συγκεντρωμένους χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Γ. Μιχαηλίδης και η Ευγενία Καβαλλάρη πρόεδρος του συνδέσμου Φιλολόγων. Από μέρους της κριτικής επιτροπής αναφορά στο σκεπτικό κάθε βραβείου, αλλά και συνολικότερα για το θεσμό έκαναν ο ποιητής Α. Φωστιέρης και ο φιλόλογος-κριτικός λογοτεχνίας Π. Τσαλουχίδης, ενώ από μέρους του συνδέσμου η Β. Σαράντη, παρουσίασε σύντομες περιλήψεις των βραβευθέντων έργων. a1Το συντονισμό της εκδήλωσης από μέρους της ΚΕΠΑ είχε η Ν. Καραγιαννίδου. Το όλο πρόγραμμα πλαισιώθηκε από θαυμάσια συναυλία σε έργα κλασικής μουσικής από τις Άννα Σιαμπάνη (πιάνο) και Φαίδρα Παρσοπούλου (φλάουτο).

Τα βραβεία που απονεμήθηκαν:
Βραβεία Ποίησης: 1ο Βραβείο: Παπαδοπούλου Ιωάννα «Ατσάλινο παρών».
2ο Βραβείο: Κόκκορη Ναταλία, «Πορφυρό της Ανιλίνης».
3ο  Βραβείο: Γαλούσης Αθανάσιος, «Ατροπάτη Σήμα».
Α’ Έπαινος: Κουτσούρη Βιβή, «Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/86».
Β’ Επαινος: Αρτεμίου-Φωτιάδου Ελένη, «Έρως ανέραστος σε τρεις κινήσεις παραμυθίας».
Γ’ Έπαινος: Διέννη Παναγιώτα, «Φιλολογικό σχόλιο».

Βραβεία Διηγήματος: Α’ Βραβείο: Καλογερίδου Σοφία, «Η ινδή θεά των τάπερ».
2ο Βραβείο: Τακόλας Νίκος, «Το τέλος των ηγεμόνων».
3ο Βραβείο: Πλουμά Αγγελική, «Την ευχή μου να’χεις».
Α’ Επαινος: Σουφλερής Σταμάτης, «Αγγελος».
Β’ Επαινος: Χατζηκώστας Αλέκος, «Η Κυριακή της Ορθοδοξίας».
Γ’ Επαινος: Ράπη Εντέλα-Στέλλα, «Ιθύνων Νους».

Ζωγραφίζοντας την πόλη μου

Αντιγράφω το περιεχόμενο της πρώτης ανάρτησης :

Τη σχολική χρονιά 2013-2014 υλοποιείται στο 3ο γυμνάσιο Βέροιας πρόγραμμα που εντάσσεται στην κατηγορία των πολιτιστικών θεμάτων με τίτλο «Ζωγραφίζοντας την πόλη μου». Οι καθηγητές που υποστηρίζουν το πρόγραμμα είναι οι:
Γιαννοπούλου  Αθηνά ( ΠΕ02)
Γολιδοπούλου Ευανθία ( ΠΕ03)
Χαμιδιελή Φωτεινή  (ΠΕ08)
Τσισμανίδης Βασίλειος ( ΠΕ 04).
 Συν—εργάζονται με μια ομάδα 24 μαθητών-τριών της Γ΄ γυμνασίου. Η παιδαγωγική ομάδα  από κοινού με τους μαθητές  καθόρισαν  τους στόχους του προγράμματος, προσδιόρισαν  τα μέσα-εργαλεία εξυπηρέτησης  των στόχων και τις δραστηριότητες που θα υλοποιήσουν στη διάρκεια του προγράμματος.
 DSCF7888Πρόκειται για μια απόπειρα ανάγνωσης της πόλης της Βέροιας μέσα από την μελέτη στοιχείων  που διαμόρφωσαν τη ιστορική, κοινωνική  και πολιτισμική φυσιογνωμία  της  με κομβικό ζητούμενο τη «μεταβολή»  της ευαισθησίας των εφήβων μαθητών απέναντι στην πόλη τους. Η  μεταβολή αυτή αναμένεται να αναδειχτεί μέσα από δραστηριότητες εικαστικής υφής (ζωγραφική, φωτογραφία, story telling) και ασκήσεις δημιουργικής γραφής.

Εμένα πάντως με εντυπωσίασε τόσο το ίδιο το πρόγραμμα ως ιδέα όσο και η ως τώρα καλλιτεχνική παραγωγή. Κρίμα που το έμαθα μόλις σήμερα, θα το είχα προβάλει πολύ νωρίτερα. Ελπίζω ως το τέλος της χρονιάς να έχουμε και ως σχολείο ένα δικτυακό τόπο της προκοπής για να ανεβούν και εκεί κάποια κομμάτια. Η διεύθυνση του ιστολογίου είναι http://zografizontastinpolimou.blogspot.gr/