Αρχείο μηνός Φεβρουάριος 2012

Κ.Π.Καβάφης – Ο Δαρείος

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Ο επίσημος δικτυακός τόπος του αρχείου Καβάφη είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει για Έλληνα ποιητή και μια επίσκεψη εκεί είναι απαραίτητη. Από εκεί άλλωστε απέσπασα τις δυο αναγνώσεις του ποιήματος “Ο Δαρείος” – γλυτώνετε το κατέβασμα του Real Media Player που το ζητά η σελίδα.

Ο Δαρείος

Ο ποιητής Φερνάζης το σπουδαίον μέρος
του επικού ποιήματός του κάμνει.
Το πώς την βασιλεία των Περσών
παρέλαβε ο Δαρείος Υστάσπου. (Aπό αυτόν
κατάγεται ο ένδοξός μας βασιλεύς,

ο Μιθριδάτης, Διόνυσος κ’ Ευπάτωρ). Aλλ’ εδώ
χρειάζεται φιλοσοφία· πρέπει ν’ αναλύσει
τα αισθήματα που θα είχεν ο Δαρείος:
ίσως υπεροψίαν και μέθην· όχι όμως — μάλλον

σαν κατανόησι της ματαιότητος των μεγαλείων.
Βαθέως σκέπτεται το πράγμα ο ποιητής.

Aλλά τον διακόπτει ο υπηρέτης του που μπαίνει

τρέχοντας, και την βαρυσήμαντην είδησι αγγέλλει.
Άρχισε ο πόλεμος με τους Pωμαίους.
Το πλείστον του στρατού μας πέρασε τα σύνορα.

Ο ποιητής μένει ενεός. Τι συμφορά!
Πού τώρα ο ένδοξός μας βασιλεύς,
ο Μιθριδάτης, Διόνυσος κ’ Ευπάτωρ,
μ’ ελληνικά ποιήματα ν’ ασχοληθεί.
Μέσα σε πόλεμο — φαντάσου, ελληνικά ποιήματα.

Aδημονεί ο Φερνάζης. Aτυχία!
Εκεί που το είχε θετικό με τον «Δαρείο»
ν’ αναδειχθεί, και τους επικριτάς του,
τους φθονερούς, τελειωτικά ν’ αποστομώσει.
Τι αναβολή, τι αναβολή στα σχέδιά του.

Και νάταν μόνο αναβολή, πάλι καλά.
Aλλά να δούμε αν έχουμε κι ασφάλεια
στην Aμισό. Δεν είναι πολιτεία εκτάκτως οχυρή.
Είναι φρικτότατοι εχθροί οι Pωμαίοι.
Μπορούμε να τα βγάλουμε μ’ αυτούς,
οι Καππαδόκες; Γένεται ποτέ;
Είναι να μετρηθούμε τώρα με τες λεγεώνες;
Θεοί μεγάλοι, της Aσίας προστάται, βοηθήστε μας.—

Όμως μες σ’ όλη του την ταραχή και το κακό,
επίμονα κ’ η ποιητική ιδέα πάει κι έρχεται —
το πιθανότερο είναι, βέβαια, υπεροψίαν και μέθην·
υπεροψίαν και μέθην θα είχεν ο Δαρείος.

Από όλα τα ποιήματα του Καβάφη θεωρώ το Δαρείο ως την πλέον αριστοτεχνική σύνθεση. Ο μονόλογος, η αφήγηση αλλά και ο ελεύθερος πλάγιος λόγος, το σοβαρό και το κωμικό, το οφθαλμοφανές και το σκοτεινό – αυτά μου έρχονται πρόχειρα στο νου – όλα σε ένα ποίημα που (συνηθισμένο στον Καβάφη) δημιουργεί πάντα περισσότερα ερωτήματα από όσα νομίζεις ότι απάντησες. Για παράδειγμα: πόσοι αφηγητές υπάρχουν στο ποίημα; – μη βιαστείτε να απαντήσετε… Είναι ο Φερνάζης αυλικός ποιητής; Και αν ναι αυτό τον καθιστά αυτόματα χειροκροτητή και τζουτζέ της βασιλικής εξουσίας ή μήπως το ζήτημα είναι (;) περισσότερο περίπλοκο; Ή πάλι: είναι πια σοβαρά πράγματα αυτά, ενώ ο κόσμος χάνεται ο Φερνάζης να ασχολείται με την υπεροψία και μέθη του Δαρείου; Μέσα σε πόλεμο — φαντάσου, ελληνικά ποιήματα… δεν μπαίνει κανείς άραγε στον πειρασμό να “πειράξει” λίγο τον στίχο κάπως έτσι: Μέσα σε κρίση — φαντάσου, ελληνικά ποιήματα ; Είναι λοιπόν σοβαρά τα πράγματα ή όχι;

Στον φάκελο της ανάρτησης υπάρχει μια συλλογή άρθρων για τον Καβάφη από το διαδικτυακό αρχείο που προαναφέρθηκε μαζί με  άλλα που θεώρησα ως τα πλέον αξιόλογα απ’όσα έχω στη βιβλιοθήκη μου για το ποίημα. Να ξεχωρίσω την υποδειγματική ανάλυση που επιχειρεί ο Νικήτας Παρίσης στο βιβλίο του Κ.Π. Καβάφης – Σχόλια σε ποιητικά κείμενα, εκδ. Μεταίχμιο, 2003. Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα που περιέχει τις τρεις δοκιμασίες του ποιητή. Τέλος, ένα μικρό (20 καρέ) κόμικ του Γιάννη Καλαϊτζή από το Αντί (5-12-1980). Ο Φερνάζης, ο Γ. Παπανδρέου (ο πρεσβύτερος) και το Πολυτεχνείο. “Λαμπρά ταιριάζουν όλα” θα σχολίαζε ο ποιητής…

Ο Κάλβος και το PSI

Εδώ και ένα χρόνο η ζωή μας άρχισε να περιστρέφεται γύρω από νέες, παράξενες λέξεις: νευρικές αγορές (νευρωτικές καλύτερα), χρέος, υποβάθμιση χωρών (δήθεν μόνο πιστοληπτικής ικανότητας αλλά τελικά συνολικής και καθολικής υποβάθμισης), spreads, PSI…

Ειδικά αυτό το PSI δε μου άρεσε καθόλου. Μάταια τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων κόπτονται για την αναγκαιότητά του, μάταια οι πατέρες του έθνους αλληλοσυγχαίρονται για την επιτυχία της εφαρμογής του. Εγώ εκεί, κολλημένος: αυτό το PSI, δε μου το βγάζετε από το μυαλό, με το PSA έχει σχέση. Ξέρετε, άμα περάσεις τα σαρανταπέντε – πενήντα, λένε οι γιατροί, πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις την εξέταση PSA γιατί ο καρκίνος του προστάτη δεν αστειεύεται. Έτσι άλλωστε γίνεται πάντα με τους προστάτες άλλωστε: εκεί που σε προστατεύουν σου ρίχνουν και μερικές φάπες. Και με τον καιρό όσο περισσότερο σε προστατεύουν, τόσο περισσότερο σε σφαλιαρίζουν.

Και με όλα αυτά στο νου έφτασα στον Κάλβο. Που και από “προστάτας” (αν και πολύ απείχε από τα πενήντα) ήξερε και από σφαλιάρες όταν έγραφε στις Ωδές του το ποίημα “Ευχαί” (Λυρικά, 1826  – και μια ανάλυση εδώ)

δὴ Ἕκτη. Αἱ Εὐχαί

στροφὴ πρώτη.

Τῆς θαλάσσης καλήτερα
φουσκωμένα τὰ κύματα
῾νὰ πνίξουν τὴν πατρίδα μου
ὡσὰν ἀπελπισμένην,
ἔρημον βάρκαν. 5

Καρμπονάροι. Όπως ο Κάλβος.

 

β´.
῾Στὴν στεριάν, ῾ς τὰ νησία

καλήτερα μίαν φλόγα
῾νὰ ἰδῶ παντοῦ χυμένην,
τρώγουσαν πόλεις, δάση,

λαοὺς καὶ ἐλπίδας. 10

γ´.

Καλήτερα, καλήτερα
διασκορπισμένοι οἱ Ἕλληνες
῾νὰ τρέχωσι τὸν κόσμον,
μὲ ἐξαπλωμένην χεῖρα
ψωμοζητοῦντες· 15

δ´.

Παρὰ προστάτας ῾νἄχωμεν.
Μὲ ποτὲ δὲν ἐθάμβωσαν
πλούτη ἢ μεγάλα ὀνόματα,

μὲ ποτὲ δὲν ἐθάμβωσαν
σκήπτρων ἀκτῖνες. 20

 

Αλλά βέβαια, τι κατάφερε τελικά ο Κάλβος;  Πικραμένος από τα χάλια της επανάστασης ξανάφυγε για Αγγλία και εκεί τελείωσε, παντρεμένος με μια “γριά Εγγλέζα δασκάλα” και ξεχασμένος απ’όλους. Τι να σας πω, πολύ γενναία τη βρίσκω αυτή την εξαφάνιση του Κάλβου. Την ώρα που όλο το Φαναριώτικο – λογιότατο σινάφι εφορμούσε για την κατάληψη των δημοσίων αξιωμάτων, αυτός αποσύρονταν στην Κέρκυρα. Και εκεί πάλι αναγνώριση στο έργο του δε βρήκε, δεν ταίριαζε στο γλωσσικό μοντέλο των Επτανησίων. Μια ζωή αγώνες και κυνήγι χωρίς καμιά εξαργύρωση. Πάντα μόνος και στην απέξω. Ιδιόρρυθμος, είπαν, μοναχικός, δύστροπος. Απλώς “δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις” κατά τον Μίκη.

Αλλά καλύτερα από μένα θα τα πει ο Σεφέρης στο ποιήμα του
[Προμετωπίδα σὲ μιὰ ἀντιγραφὴ τῶν «Ὠδῶν»] (Τετράδιο Γυμνασμάτων Β΄)

«Θλίβει ὁ καπνὸς τὸ διάστημα γαλάζιον τῶν ἀέρων»- διαβάζω
Κάλβο, ποὺ τύπωσε στὰ ῾26 καὶ τὸν γνωρίσαμε στὰ ῾88·
καὶ ποὺ ἔμεινε ἀξομολόγητος στὰ γεροντάματα, σὰν ἕνα «ραγισμένο βάζο»,
στὰ χέρια μιᾶς γριᾶς Ἐγγλέζας δασκάλας, σύμβολο ἀκατάλυτο καὶ φριχτὸ

γιὰ ὅσους ἐπιμένουν νὰ γράφουν στίχους ἢ πρόζα ποὺ κανεὶς δὲν καταλαβαίνει,
καὶ γυρεύουν νὰ δοξαστοῦν, οἱ τυχάρπαστοι, ἀπὸ τοὺς λογάδες καὶ τοὺς σοφούς,
ἐνῶ θὰ νά ῾ταν χίλιες φορὲς προτιμότερο, καὶ ἡ τέχνη πολὺ πιὸ εὐτυχισμένη,
ἂν πήγαιναν στὴν Ἐκάλη νὰ μαζεύουν κούμαρα, ἢ στὴ Γλυφάδα νὰ ψαρεύουν ροφούς.

Τράνσβααλ, 11. 12. 1941

Έργα και ημέρες των Βαυαρών. Ο Κολοκοτρώνης φυλακή

Έτσι πρέπει. Να μεμψιμοιρούμε που σώθηκε ο τόπος; Τι κι αν διώχτηκαν από το στρατό κλωτσηδόν οι αγωνιστές του ’21 και ψωμολυσσούσαν, τι κι αν ο λαός  Συντάγματα ψήφισε και Αντιβασιλεία και Όθωνα βρήκε, τι κι αν τα “δάνεια” έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη; Ήρθαν οι Γερμανοί (μη μου πείτε οτι δεν είναι Γερμανοί οι Βαυαροί…) να οργανώσουν δημόσια διοίκηση, στρατό, παιδεία, υπουργεία για να λειτουργήσει τελικά  η αποικία. Και επειδή οι ιθαγενείς είναι εντελώς ανίκανοι και διεφθαρμένοι, τις θέσεις κλειδιά τις παίρνουν οι σοφοί Βαυαροί και μερικοί άνθρωποι της κατάστασης, οι φαναρολογιότατοι – ξενόφερτοι και αυτοί. Για να μας σώσουν βέβαια. Για το καλό μας.
Από αηδία πήγε ο Κάλβος. Όρκο παίρνω.



Κόμικ, Γκρίκλις και διάφορες σκέψεις.

Έψαχνα στο διαδίκτυο προσεγγίσεις πάνω στο έργο του Παπαδιαμάντη και έπεσα πάνω σε μία σχεδόν ονειρική εικονογραφημένη διασκευή, ένα κόμικ, της “Φόνισσας” του Παπαδιαμάντη. Δε γνωρίζω τη σκιτσογράφο αλλά με εντυπωσίασε. Το βρήκα εδώ και συνέδεσα τις εικόνες σε pdf αρχείο εδώ

Έχω από την παιδική μου ηλικία μια αδυναμία  στα κόμικς που καθόλου δεν υποχώρησε με το χρόνο. Και η αδυναμία αυτή με οδήγησε τυχαία πριν πέντε χρόνια στο μεγαλύτερο, όσον αφορά τα κόμικς  και ένα από τα καλύτερα  ελληνικά φόρουμ, το GreekComics (www.greekcomics.gr). Δε θα προχωρήσω σε περιττούς επαίνους: αρκεί να πω πως έχει ήδη ολοκληρωθεί και τυπωθεί πλήρης κατάλογος όλων των κόμικς που εκδόθηκαν στα ελληνικά με πλήρη τα στοιχεία τους από 1939 έως το 2010 με δουλειά των μελών του φόρουμ (ο γράφων είχε συμμετοχή μόνο στο χαβαλέ και στην ανταλλαγή απόψεων…). Με μια εγγραφή στο φόρουμ ο φίλος των κόμικ πάει στον παράδεισο. Χωρίς υπερβολή.

Στο συγκεκριμένο φόρουμ το πρώτο πράγμα που είδα να απαγορεύεται ήταν (και είναι) τα γκρίκλις. Ξέρετε, τα λατινικά γράμματα σε ελληνικό λεξιλόγιο. Ελληνικό να το κάνει ο θεός δηλαδή, γιατί μάλλον σε φραγκοχιώτικο πηγαίνει. Και μου έκανε εντύπωση γιατί οι υπεύθυνοι του φόρουμ ούτε φιλόλογοι ούτε εκπαιδευτικοί γενικότερα ούτε αυτόκλητοι γλωσσαμύντορες είναι. Μια ευαισθησία είχαν οι άνθρωποι στο να μη δέχονται αυτόν τον οπτικό βιασμό της γλώσσας μας, αυτή την ωχαδερφίστικη παραίτηση από την ιστορική ορθογραφία που, όσο κι αν απέχει από την σύγχρονη φωνητική της απόδοση, δείχνει τη ρίζα που κρατά το δέντρο της νέας ελληνικής.

Ακάθιστος Ύμνος στα Καραμανλίδικα, τουρκικά με ελληνικούς χαρακτήρες. Ο θαυμαστός αγώνας που έκαναν ομάδες του Μικρασιατικού ελληνισμού για να αντισταθούν στον εξισλαμισμό και εκτουρκισμό τους. Τραγική η σύγκριση με τα γκρίκλις.

Πολλές φορές το είπα και στην τάξη πως δε με πειράζει αν δεν ξέρει κανείς απέξω το “Δαρείου και Παρυσάτιδος γίγνονται παίδες δύο”, δεν πιστεύω στην Ελλάδα ως  “Αρσακιώτισσα δασκάλα,/ με λογιώτατους παραγιομισμένη” του ποιητή (Κωστής Παλαμάς, Σατιρικά γυμνάσματα, Δεύτερη σειρά, 3. 1912). Με πειράζει όμως η αδιαφορία και η ευκολία με την οποία απορρίπτουμε, περιφρονούμε έναν ολόκληρο κόσμο που κυκλοφορεί αθέατος αλλά πανταχού παρών μέσα μας και γύρω μας. “Πάντα πλήρη θεών” έγραφε ο Σεφέρης στις Δοκιμές του· εμείς όμως σήμερα διαλέγουμε να περιφέρεται, επίσης αόρατος όμως πάντα επίκαιρος,  ο Θεόδοτος και το κομμένο κεφάλι του Πομπήιου, καταπώς θα’λεγε ο Καβάφης.

Αυτά και άλλα αντίστοιχα μου θύμισε η εύστοχη ανάρτηση του φίλου και συναδέλφου Μίλτου στο πολύ καλό ιστολόγιό του (https://blogs.sch.gr/milkappis). Ο τίτλος της: Η απάτη των Greeklish ! Εύστοχος ο τίτλος διότι όντως για απάτη πρόκειται. Άσε που πιστεύω πως τελικά τα γκρίκλις είναι περισσότερο ο φόβος του ανορθόγραφου μήπως αποκαλυφθεί και τον κοροϊδέψουν. Ανόητος φόβος γιατί υπάρχουν αυτόματοι ελληνικοί ορθογράφοι για κάθε φυλλομετρητή και δεν είναι ντροπή να τους συμβουλευόμαστε – το κάνω και εγώ ακόμη. Όσο για τα μηνύματα στα κινητά,επίσης δεν υπάρχει φόβος: οι φίλοι δεν παρεξηγούν, ενώ οι αποδέκτες/τριες ενός ερωτικού μηνύματος δεν κολλάν στην ορθογραφία. Τώρα δεν πιστεύω να έχετε μπλεξει με φιλόλογο; Χμμ… και γι’αυτό έχω λύση: Τριανταφυλλίδης On-Line από την διαδικτυακή υπερ-πύλη του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

Και μην ξεχνάτε:  Όποιος γράφει γκρίκλις, μιλάει γκρίκλις. Και όποιος μιλάει γκρίκλις, σκέφτεται Greekλις

Ποιος είναι ο κ. Σόιμπλε που λοιδορεί την Ελλάδα;

και για να μην έχετε απορίες για το ποιος είναι ο κ.Σόιμπλε και οι Ολλανδοί, Φινλανδοί και άλλοι “εταίροι”, δείτε πρώτα, σε αυτό το χρονικό, ποιοι είμαστε (μάλλον: ήμασταν…) εμείς πριν τα διαλύσουμε όλα στον εμφύλιο. Δεκαοχτώ επεισόδια από τη γερμανική εισβολή ως το τέλος της κατοχής (το τέλος στα χαρτιά μόνο γιατί δεν το βλέπω ακόμη…).

Πρωτομαγιά 1944. Η εκτέλεση των 200 πατριωτών στο σκοπευτήριο της Καισαριανής

Στο ADrive πάλι. Χρησιμοποιείτε για να κάνετε sign – in το email pantsali@hotmail. gr και password School!0 (0 = μηδέν, όχι όμικρον). Συμπληρώνετε έναν αριθμό που ζητά και μπαίνετε στον στον φάκελο “Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης”.

Να σημειώσω εδώ οτι τη σειρά αυτή και άλλα πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ μπορεί να βρεί κανείς στον ανοιχτό tracker Galaria

Έλλειμμα σε γερμανοπροσκυνημένους δεν είχαμε ποτέ…

Επειδή για τον κ. Σόιμπλε και κάθε Σόιμπλε της σύγχρονης Κομαντατούρ του Βερολίνου ισχύει – δυστυχώς  – η παλιά και σοφή παροιμία “Τον αράπη κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς”

Φιλολογικά Δελτία

Το βασανιστήριο του να είναι κανείς φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση δεν έχει σχέση μόνο με την άθλια αμοιβή (κοινή άλλωστε σε όλους τους εκπαιδευτικούς) αλλά πολύ περισσότερο με το τεράστιο εύρος αντικειμένων που πρέπει να καλύψει. Καθένας είναι επαρκής εξ αρχής σε μία, δύο, το πολύ τρεις διδακτικές περιοχές και πρέπει να καλύψει όλες τις άλλες με πολύ επιπλέον μόχθο: Αρχαία Γραμματεία και Γλώσσα , Λατινικά, Λογοτεχνία Ελληνική αλλά και ξενόγλωσση,  Νεοελληνική Γλώσσα, Φιλοσοφία…ξέχασα κάτι; σίγουρα…  Παιδαγωγική και Διδακτική που τις θυμούνται (άνωθεν…) σχεδόν πάντα μόνο για τους φιλoλόγους. Και εδώ πρέπει να προστεθεί το άγχος της βιβλιογραφίας: ειδικότερα στη λογοτεχνία και στη γλώσσα δεν στέκεται κανείς σε τάξη χωρίς συνεχή ενημέρωση. Αν έχει και λίγο την πετριά με τη λογοτεχνία, εκεί είναι που παραγίνεται πια το κακό: περιοδικά, αφιερώματα, βιβλία και κόντρα βιβλία, ένα χάος.

Ένα από τα πανέμορφα γαϊδουράκια του Chagall. Κάθε συνειρμός με τη δουλειά μας απολύτως θεμιτός.

Σε αυτόν το λαβύρινθο  τα 25 φιλολογικά δελτία του Θανάση Μαρκόπουλου λειτούργησαν για μένα  οκτώ χρόνια (Χριστούγεννα 2003 –  Άνοιξη 2011) ως μίτος της Αριάδνης. Με ρυθμό ενός ανά τετράμηνο περίπου καλύπτουν ό,τι πέρασε από τα χέρια ή το μάτι του συντάκτη τους, συμβούλου φιλολόγων Ημαθίας,  και κρίθηκε άξιο προσοχής και σύστασης για τα ταλαίπωρα υποζύγια της Μέσης Εκπαίδευσης με τον βαρύτιμο τίτλο τιμής “Φιλόλογοι” – που, για να θυμηθούμε τον Καρυωτάκη,  “…μονάχα η τιμή τους μένει”. Έμφαση δίνεται στη νεοελληνική λογοτεχνία – και εκεί ειδικά είναι υπερπολύτιμα – αλλά καλύπτονται όλες οι πλευρές του πολύπαθου φιλολογικού μας βίου. Δεν θα πω περισσότερα και θα αφήσω στην κρίση σας την επιβεβαίωση των παραπάνω κρίσεων.
Δείτε τα πάντως οπωσδήποτε.

Ο Εμφύλιος

4 Δεκ. 1944. Γενική απεργία. Σύνταγμα, διαδήλωση-μνημόσυνο για τα θύματα. Το πανώ βαμμένο με αίμα θυμάτων.

Σαφώς το δυσκολότερο κομμάτι στη διδασκαλία της νεοελληνικής ιστορίας. Σπάνια να βρεθεί υλικό που να μην εγείρει ενστάσεις για μεροληψία προς τη μια ή την άλλη πλευρά. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, με τίτλο “ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ” και με σχολιασμό του Ροβήρου Μανθούλη, είναι μια παραγωγή του 1999. Πρόκειται για μια “περιεκτική –ουσιαστική κάλυψη της σειράς των γεγονότων από το 1ο Αντάρτικο έως το τέλος της τραγωδίας. Περιλαμβάνει ανέκδοτα γυρίσματα του κινηματογραφικού συνεργείου του ΔΣΕ, πληθώρα ασπρόμαυρου υλικού της εποχής αλλά και «στημένα» επίκαιρα της αμερικανικής τηλεόρασης (σε αφήγηση Γκάρι Κούπερ παρακαλώ)” – περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

Οι ενότητες:
1 – ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ – ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΜΗΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ
2 – ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ – ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΝΤΑ ΟΠΛΑ ΠΑΡΑ ΠΟΔΑ
3 – ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ – ΤΡΟΥΜΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΡΚΟΥ
4 – ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ – ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΨΥΧΡΟΥ & ΘΕΡΜΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

5 – ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ – ΥΣΤΑΤΗ ΑΔΕΛΦΟΚΤΟΝΙΑ
6 – ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ – Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ

Λόγω του μεγέθους των αρχείων αλλά και επειδή σκοπεύω να ανεβάσω και άλλα μεγάλα αρχεία, οπότε χρειάζεται πολύς χώρος, επέλεξα το ADrive
Χρησιμοποιείτε για να κάνετε sign – in το email
pantsali@hotmail. gr και password School!0 (0 = μηδέν, όχι όμικρον)
, στη συνέχεια συναντάτε έναν πίνακα κάπως έτσι. Έπειτα διαλέγετε ποιο κομμάτι θα κατεβάσετε με διπλό κλικ πάνω στο όνομά του.

UPDATE: Το ΑDrive έχει διακόψει από καιρό τις δωρεάν υπηρεσίες με αποτέλεσμα να χαθεί ό,τι είχα ως τώρα ανεβάσει. Ευτυχώς, οι ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ υπάρχουν και στο Αρχείο της ΕΡΤ. Με μια αναζήτηση του τίτλου εμφανίζονται και τα έξι επεισόδια. Άποψή μου είναι να κατεβάζουμε πάντα ό,τι μας ενδιαφέρει για μελέτη ή προβολή στην τάξη. Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο στα σχολεία οι δυσκολίες πρόσβασης στο διαδίκτυο ούτε – δυστυχώς – η διακοπή των λειτουργίας ιστοτόπων από όπου αντλούμε το υλικό μας. Ένας εξωτερικό σκληρός δίσκος κοστίζει ελάχιστα πλέον, μεταφέρεται εύκολα και αποθηκεύει μεγάλη ποσότητα ψηφιακού υλικού.

 

Αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων

Πιστεύω ακράδαντα οτι η απαγγελία είναι ερμηνεία. Μια προσεγμένη και με κατάλληλο επιτονισμό – όχι όμως θεατρινίστικη – απαγγελία λογοτεχνικού κειμένου  φανερώνει πολλά στους ακροατές για το πώς ερμηνεύει ο αναγνώστης το κείμενο. Άλλωστε τα κείμενα γράφονται πρωτίστως να ακούγονται, να διαβάζονται φωναχτά· η σιωπηλή ανάγνωση μόνο ως κατ΄ανάγκη λύση θα πρέπει να θεωρείται.
Με αυτή την οπτική θα ανεβάζω κατά καιρούς αναγνώσεις κειμένων είτε από τους ίδιους τους λογοτέχνες είτε από ηθοποιούς ή έγκριτους φιλολόγους. Η δημοσίευση θα ανανεώνεται κατά καιρούς, οπότε καλό είναι να ρίχνετε που και που μια ματιά στην κατηγορία “Αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων” στα δεξιά της σελίδας. Σκέφτομαι επίσης να ανεβάσω και μελοποιήσεις αλλά και δραματοποιήσεις κειμένων, για αργότερα ωστόσο. Ο φάκελος εδώ

Βιβλία καθηγητή και βοηθήματα

Στον δικτυακό τόπο www.freebooks.gr υπάρχει πλήθος βιβλίων για κάθε τάξη. Δίνω τη διεύθυνση για τα βιβλία σχετικά με την Γ΄Λυκείου / Δ΄Εσπερινού Λυκείου εδώ

Ειδικότερα για τη λογοτεχνία κατεύθυνσης ανεβάζω το βιβλίο του καθηγητή γιατί είναι αρκετά δυσεύρετο εδώ

Κάποια βιβλία στο freebooks είναι εμπορικά (βοηθήματα) και γι’αυτό η αναπαραγωγή τους σε κάθε μορφή είναι παράνομη. Οπότε (αν και πολύ θα το ήθελα) δεν τα ανεβάζω εδώ. Μπορώ ωστόσο να ανεβάσω μια σεναριακή προσέγγιση σε δύο ποιήματα της Κικής Δημουλά [«Ο πληθυντικός αριθμός» και «Γας ομφαλός»] από τον Θανάση Μαρκόπουλο, σύμβουλο φιλολόγων Ημαθίας (εν αποστρατεία πλέον) η οποία, όσο γνωρίζω, είχε διανεμηθεί στους φιλολόγους της Ημαθίας. Θα τη βρείτε εδώ

Και να αναφέρουμε με την ευκαιρία το εξαιρετικό βιβλίο του Θανάση Μαρκόπουλου για όσους δεν συνηθίζουν να “ξεπετάν” τα κείμενα της λογοτεχνίας πατώντας πάνω σε πάσης φύσεως λυσάρια αλλά το βασανίζουν – και βασανίζονται – περισσότερο. Ο τίτλος του βιβλίου είναι Ο ποιητής και το ποίημα [εκδ. Σοκόλη – Κουλεδάκη, 2010] και προσεγγίζει, υποδειγματικά κρίνω, τα σχολικά ποιήματα των Καρυωτάκη, Σαχτούρη, Κέντρου-Αγαθοπούλου, Δημουλά, Χριστιανόπουλου, Μάρκογλου, Γκανά, Φωστιέρη.

Θεωρία στην Έκθεση – Έκφραση Δ΄Εσπερινού

Από το εξαιρετικό φιλολογικό και εκπαιδευτικό ιστολόγιο Stratilio’s Corner παραθέτω  συγκεντρωμένη σε ένα αρχείο περιληπτικά τη θεωρία του σχολικού βιβλίου (για τις ενότητες πειθώ και δοκίμιο). Αναλυτικότερα ψάξτε στο ίδιο το ιστολόγιο στην κατηγορία Έκθεση – Εκφραση Γ΄Λυκείου (Προσοχή: είναι αρκετές σελίδες, μην περιοριστείτε στην πρώτη)

Το αρχείο με την επιτομή της θεωρίας: εδώ
και μια καλή περιληπτική παρουσίαση ολόκληρου του βιβλίου (δεν κατάφερα να εντοπίσω τον συντάκτη της): εδώ

O “Κρητικός” του Διονύσιου Σολωμού

Ξεκινώ εδώ τον φάκελο “Διονύσιος Σολωμός” με κάποιες καλές εργασίες και άρθρα. Κατά διαστήματα θα εμπλουτίζεται με νέο υλικό αλλά η σάρωση των κειμένων με το σαρωτή μου (scanner) αργεί και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα ικανοποιητικά. Προς το παρόν υπάρχουν:

  • Peter Mackridge – Time out of Mind –  The Relationship Between Story and Narrative in Solomos’ The Cretan.
  • Peter Mackridge – Η “Φαρμακωμένη στον Άδη” και ο “Κρητικός”
  • Roderick Beaton – Οι διακειμενικές σχέσεις “Κρητικού” – “Πόρφυρα”
  • Ερατοσθένης Καψωμένος – Η ποιητική εικόνα της Φεγγαροντυμένης (σε 3 τμήματα, για λόγους μεγέθους)
  • Λίνος Πολίτης – Η δομή του “Κρητικού”
  • Γ.Π.Σαββίδης (1974). Δύο αφανή προβλήματα δομής του “Κρητικού”
  • Λιλή Ιωαννίδου “Sotto il velo della poesia – Μια διερεύνηση της ποιητικής του Κρητικού” (Πόρφυρας 95-96, 2000) [ το ανέβασα και εδώ]
  • Βασιλική Δημουλά –  «Η γλώσσα των ανθρώπων», λυρισμός και συλλογικότητα στον Σολωμό και στον Wordsworth.
  • Αναστασία Μπιτσάνη, “Ο Κρητικός” του Δ. Σολωμού.
  • Στριφτομπόλα Αλεξάνδρα –  Ο “Κρητικός”
  • Τσαλουχίδης Παντελής – Ανάμεσα στον πόλεμο και την ποίηση. Ο  “Κρητικός” του Δ.Σολωμού
  • Αφιέρωμα της Καθημερινής στον Δ.Σολωμό (Ένθετο 7  Ημέρες)

Οι παρουσιάσεις παρακάτω σχετίζονται με τον “Κρητικό”
του Διονύσιου Σολωμού.

Madonna του Sandro Botticelli. Κάπως έτσι φαντάζομαι τη Φεγγαροντυμένη.

Η πρώτη είναι μια περιληπτική παρουσίαση της εισήγησής μου (ολόκληρη την παραθέτω στον φάκελο πιο πάνω) στις 23   Φεβρουαρίου 2006 στο βιβλιοπωλείο «Μαλλιάρης – Παιδεία» στη  Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία των συμβούλων φιλολόγων Ν.Θεσσαλονίκης και ειδικότερα με πρόσκληση της κ. Κυριακής Αδαλόγλου. Παρουσιάστηκε επίσης την επόμενη μέρα στη βιβλιοθήκη του 5ου ΓΕΛ Βέροιας με πρωτοβουλία του συμβούλου φιλολόγων Ν.Ημαθίας, κ. Θανάση Μαρκόπουλου και του συνδέσμου φιλολόγων Ημαθίας.
Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο τμήμα της δημοσιεύτηκε στο περ.  Φιλόλογος, τεύχ. 138 (Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2009) 1236-1253

Προσέξτε επίσης και τη δεύτερη παρουσίαση για τα αυτόγραφα του Σολωμού και τον Κρητικό από μια καλή συνάδελφο, την κ. Ευαγγελία Στάμου (που επιπλέον διατηρεί ένα εξαιρετικό blog )

Τέλος μια δική μου συνοπτική βιογραφία – εργογραφία του Σολωμού από μια εκδήλωση αφιέρωμα για τον ποιητή στη Βέροια (Στέγη Γραμμάτων, 15-03-2010)

Δείτε το στο slideshare.net

Δείτε το στο slideshare.net