ταινίες στο μαυροπίνακα

Αρχική / video / ταινίες στο μαυροπίνακα

Ανάμεσα στους Τοίχους (2008)

Η αριστουργηματική ταινία του Λοράν Καντέ (Vers le sud), με θέμα την εκπαίδευση και τη γνώση στη σύγχρονη κοινωνία της δύσης, που δικαίως απέσπασε το Χρυσό Φοίνικα στο 61ο Φεστιβάλ Καννών 2008.
Ο Φρανσουά και οι καθηγητές συνάδελφοι του, προετοιμάζονται για την καινούργια σχολική χρονιά, στο γυμνάσιο μιας σκληρής, εργατικής συνοικίας. Κουλτούρες και συμπεριφορές έρχονται σε αντιπαράθεση μέσα στην τάξη, σε έναν μικρόκοσμο που αντιπροσωπεύει τη Γαλλία του σήμερα. Ο Φρανσουά επιμένει να διατηρεί στην τάξη μια ατμόσφαιρα σεβασμού και αξιοπρέπειας και είναι σε ακραίο βαθμό ειλικρινής πράγμα πρωτόγνωρο για τους μαθητές, όλα αυτά μέχρι τη στιγμή, που ένας μαθητής αμφισβητεί τις μεθόδους του.

Ούτε Ένας Λιγότερος (1999)

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη σύγχρονη Κίνα είναι αυτό της εκπαίδευσης στις απομακρυσμένες φτωχές επαρχίες, όπου αφενός τα σχολεία λειτουργούν υποτυπωδώς και αφετέρου τα παιδιά, από το δημοτικό ακόμα, αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τα μαθήματα για να εργαστούν και να συνεισφέρουν στην οικογένεια. Αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα καταγράφει ο Γιμού μέσα από την ιστορία μιας έφηβης που αντικαθιστά για ένα μήνα το δάσκαλο του χωριού και, θέλοντας να τηρήσει την υπόσχεση που του έδωσε, ότι δηλαδή δεν θα βρει ούτε ένα μαθητή λιγότερο όταν επιστρέψει, ξεκινά για την πόλη με σκοπό να φέρει πίσω ένα επτάχρονο παιδί, που άφησε το σχολείο για να βρει δουλειά. Γυρισμένη σε φυσικούς χώρους και με ερασιτέχνες ηθοποιούς, η ταινία συγκινεί με την αλήθεια της, που πηγάζει τόσο από τις “ερμηνείες” όλων όσοι συμμετέχουν όσο και από την εκφραστικότητα της νεαρής πρωταγωνίστριας.

συνέχεια

Κατηγορία: video.

Αφήστε μια απάντηση