“χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος”

30 Ιουλίου 2011 Γιάννης Οργανόπουλος

 

Πρωτοφανής συμμετοχή πολιτών σε δράση εθελοντικής πυροπροστασίας του Ολύμπου και των Πιερίων.

  • 4η συνεχόμενη χρονιά
  • 3 παρατηρητήρια στο νομό Πιερίας
  • 631 εθελόντριες και εθελοντές
  • 15 συντονίστριες και συντονιστές (Τα στοιχεία των συντονιστών και των ομάδων τους)
  • 308 βάρδιες των 5 ωρών. Το πρόγραμμα της δράσης (online σε πραγματικό χρόνο) Αργεί να φορτώσει, όμως αξίζει. Δείτε το!
  • 2 ½ μήνες (επί 73 ημέρες του καλοκαιριού)
  • 1.540 ώρες εθελοντικής πυροφύλαξης του Ολύμπου και των Πιερίων
  • Κλειστές οι βάρδιες και στα τρία παρατηρητήρια μέχρι την 8η Αυγούστου.
  • Μηδενικό κόστος για την πολιτεία!

«Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος» ονομάζεται η δημοφιλής δράση των μελών της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, την οποία οργανώνουν οι δραστήριοι Πιεριείς για 4η συνεχόμενη χρονιά με μεγάλη επιτυχία. Από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 10η Σεπτεμβρίου, περισσότερες από 600 οικογένειες, αναλαμβάνουν μία 5ωρη βάρδια σε ένα από τα τρία παρατηρητήρια εθελοντικής πυροπροστασίας της ομάδας και προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

 

Τα υλικά της δράσης: Κιάλια, ένα παλιό κινητό, το βιβλίο συμβάντων και …ένα ραδιοφωνάκι.

Με ένα ζευγάρι κιάλια και ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι, παρακολουθούν το βουνό και σε περίπτωση που εμφανιστεί καπνός, ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία και «καθοδηγούν» τους πυροσβέστες με τη συνεχή παροχή πληροφοριών, ειδικά στα πρώτα κρίσιμα λεπτά μιας φωτιάς, πριν αυτή εξελιχθεί σε καταστροφική πυρκαγιά.

«Η φωτιά σβήνει στα πρώτα λεπτά με ένα ποτήρι νερό! Αν η πληροφορία φτάσει έγκαιρα στην υπηρεσία μας, τότε περίπου το 85% των πυρκαγιών μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά», λένε οι αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Ν. Πιερίας, οι οποίοι δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για την πολύτιμη προσφορά των μελών της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας.


Η πολυσχιδής πιερική εθελοντική ομάδα συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι έναν πρωτοφανή αριθμό εθελοντριών και εθελοντών, οι οποίοι συμμετέχουν σε μια άριστα οργανωμένη δράση. Από τα παρατηρητήρια της Ελάφου (Πιέρια όρη), Πλάκας Λιτοχώρου (κεντρικός Όλυμπος) και Νέων Πόρων (ανατολικός Όλυμπος), σε δύο βάρδιες καθημερινά (10:00-15:00 και 15:00-20:00) τα μέλη της φυλάνε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πιερικού ορεινού όγκου και τροφοδοτούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία με πολύτιμες πληροφορίες. Κάθε χρόνο αναφέρονται περισσότερα από 20 περιστατικά φωτιάς, τα οποία χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των ανδρών της Πυροσβεστικής καταστέλλονται εν τη γενέσει τους.

Ένα άκρως ενθαρρυντικό στοιχείο: Ο αριθμός των νέων που συμμετέχουν αυξάνεται συνεχώς.

[…] Χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και μια πλατφόρμα ειδικών διαδικτυακών εφαρμογών, με μηδενικό κόστος αλλά πολύ μεράκι και αγάπη,  μια ανοιχτή κίνηση πολιτών καταφέρνει να οργανώσει με άψογο τρόπο μια δράση, η οποία έχει εδραιωθεί στη συνείδηση των πολιτών και τυγχάνει πλήρους αποδοχής.

 Μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικοί, εργάτες, γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, δηλαδή πολίτες όλων των κοινωνικών τάξεων, είναι οι συμμετέχοντες στη δημοφιλή δράση της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας. Πάγια αρχή της ΕΟΔνΠ είναι η πολιτική της ανεξαρτησία, κάτι που μέχρι τώρα έχει διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.

Οι περισσότερες δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μέσω διαδικτύου και της ιστοσελίδας της ομάδας (http://www.optoposmou.gr). Επίσης μεγάλος αριθμός νέων μελών προέρχεται από τους γονείς μαθητών των δημοτικών σχολείων του νομού, στους οποίους διανέμεται κάθε χρόνο έντυπο υλικό. Οι ενδιαφερόμενοι τοποθετούνται σε ομάδες και οι συντονιστές με τη σειρά τους αναλαμβάνουν να επικοινωνήσουν μαζί τους τηλεφωνικά για τους τοποθετήσουν στις βάρδιες των παρατηρητηρίων.

Περισσότερα και δηλώσεις συμμετοχής στον ιστότοπο της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας http://www.optoposmou.gr

 

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Προτεινόμενα Ετικέτες: , , , .

Αφήστε μια απάντηση


επιλέξτε θέμα

Kατηγορίες

Οι Σελίδες του Ιστολογίου

RSS ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

Ιστορικό


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση