Κανάλι νέων (RSS Feed) του άρθρουΤρέχον άρθρο

Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Βόρειας Ρηνανίας-Βεσταφαλίας: Επιστολή διαμαρτυρίας για τις παρατάσεις αποσπάσεων στο εξωτερικό

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξη προξένησε στην εκπαιδευτική κοινότητα η χθεσινή πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος για παράταση απόσπασης εκπαιδευτικών στις σχολικέςΑποτέλεσμα εικόνας για βορειασ ρηνανιασ βεστφαλιασ μονάδες του εξωτερικού (Φ. 821/99078/Η2/13-6-2017). Η συγκεκριμένη εγκύκλιος δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για τους εκπαιδευτικούς που κατά το σχολικό έτος 2016-2017 αποσπάστηκαν σε σχολικές μονάδες του εξωτερικού, μόνο με τις τακτικές αποδοχές της Ελλάδας (χωρίς επιμίσθιο). Συγκεκριμένα με βάση την εγκύκλιο Φ.821/51882/Η2/29-3-2016 με θέμα: «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό από το σχολικό έτος 2016-2017 και από το ημερολογιακό έτος 2017 Νοτίου Ημισφαιρίου»  και με το άρθρο 2.3 που αναφέρεται «η απόσπαση εκπαιδευτικών χωρίς επιμίσθιο μπορεί να γίνει μόνο για ένα (1) έτος και με δυνατότητα παράτασης, εφόσον διαπιστωθούν υπηρεσιακές ανάγκες και κριθεί η καταλληλότητα του εκπαιδευτικού, οπότε και θα κληθούν να υποβάλλουν αίτηση μετά από εγκύκλιο της ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.Ξ.Μ.Σ. για παρατάσεις.»

Η απόσπαση των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών που έγινε σύμφωνα με την παραπάνω εγκύκλιο ρητά αναφέρει ότι η απόσπασή τους διαρκεί ένα (1) έτος και όπως προβλεπόταν  κάθε έτος δινόταν η δυνατότητα παράτασης έως τη συμπλήρωση πενταετίας. Για άλλη μια φορά λοιπόν το υπουργείο αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων καθώς εμφανέστατα εμπαίζει με τη στάση του τη συγκεκριμένη ομάδα εκπαιδευτικών οι οποίοι κάλυψαν για ένα (1) σχολικό έτος πάγιες ανάγκες της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, χωρίς να λάβουν ούτε ένα ευρώ πέρα των τακτικών αποδοχών τους στην Ελλάδα.

Η απρόσμενη και άδικη στάση του Υπουργείου Παιδείας αναστατώνει τις οικογένειές τους. Πρωτίστως, δεν λαμβάνει υπόψη τον ανθρώπινο παράγοντα καθώς οι οικογένειες των εκπαιδευτικών και κυρίως τα παιδιά τους καλούνται να αλλάξουν εκ νέου σχολικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Το ίδιο δύσκολο θα είναι και η προσαρμογή των μαθητών των σχολείων εφόσον εξαναγκάζεται το εκπαιδευτικό προσωπικό να μετακινηθεί αφήνοντας τα περισσότερα σχολεία υποστελεχωμένα. Επίσης δημιουργεί ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα στους συναδέλφους καθώς αντιμετώπισαν και τα έξοδα της πρώτης εγκατάστασης (τα οποία εδώ στη Γερμανία είναι τεράστια) αλλά και καλούνται να αντιμετωπίσουν και τα έξοδα απεγκατάστασης, ξαφνικά και σε ένα (1) μόνο μήνα πριν τη λήξη του σχολικού έτους. Δε θα πρέπει επίσης να παραβλέψουμε τα πρόστιμα που θα πρέπει να πληρώσουν, καθώς σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, η δήλωση διακοπής συνδέσεων παροχών υπηρεσιών και ενοικίων θα έπρεπε να γίνει 3 μήνες νωρίτερα.

Σας υπενθυμίζουμε κ. Υπουργέ ότι οι εν λόγω εκπαιδευτικοί αποσπάστηκαν με προοπτική πενταετίας και δεν ευθύνονται οι ίδιοι για ασυνεπείς αλλαγές αποφάσεων. Η γενικότερη στάση του υπουργείου προβληματίζει και δημιουργεί ερωτηματικά.

•   Γιατί κ. Υπουργέ εν μέσω οικονομικής κρίσης αποκλείονται από απόσπαση στο εξωτερικό συγκεκριμένες ομάδες εκπαιδευτικών όπως: εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να αποσπαστούν χωρίς επιμίσθιο και μάλιστα στο πρώτο ή στο δεύτερο έτος της απόσπασής τους χωρίς να τους δίνετε η δυνατότητα να συμπληρώσουν πενταετία καθώς επίσης και εκπαιδευτικοί παντρεμένοι με μονίμους κατοίκους εξωτερικού;

•   Γιατί επιλέγεται η λύση αυτή, τη στιγμή που δεν καλύπτονται ούτε καν οι επιχορηγήσεις των σχολείων;

•   Ποια είναι τα σχέδιά σας λοιπόν κ. Υπουργέ για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και ποια είναι η μέριμνα σας για τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους που αποσπάστηκαν μετά την περσινή εγκύκλιο (Φ.821/51882/Η2/ 29-3-2016) του κ. Φίλη και ουσιαστικά τους καταργεί το δικαίωμα παράτασης της απόσπασής τους;

Ενώ διαφαίνεται επιφανειακά ότι το Υπουργείο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση: όλοι οι εκπαιδευτικοί να αποσπώνται με επιμίσθιο, που είναι η πάγια θέση του συλλόγου μας, θα πρέπει κ. Υπουργέ να μεριμνήσετε άμεσα για την αποκατάσταση της αδικίας των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών, οι οποίοι χωρίς οικονομικό όφελος υπηρέτησαν με συνέπεια την ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Είτε δίνοντας τους το δικαίωμα να παρατείνουν την απόσπασή τους μέχρι τη συμπλήρωση της πενταετίας όπως ίσχυε μέχρι τώρα, είτε προβλέποντας στην νέα εγκύκλιο που θα εκδοθεί για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απόσπαση σε σχολεία του εξωτερικού να τους δοθεί προτεραιότητα εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το ανώτατο όριο της πενταετίας.

Σας καλούμε λοιπόν, για άλλη μια φορά, προκείμενου να εξομαλυνθεί η τεράστια αναστάτωση που προκλήθηκε μετά την δημοσίευση της εγκυκλίου περί παράτασης απόσπασης εκπαιδευτικών, να μεριμνήσετε για την αποκατάσταση της αδικίας και τέλος σας επισημαίνουμε ότι οι όποιες αλλαγές γίνονται θα πρέπει να εφαρμόζονται σταδιακά και όχι αιφνιδιαστικά και κυρίως να αποτελούν προϊόν γόνιμου διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα για το καλό της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.


ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλία: Διαμαρτυρία για την εγκύκλιο των παρατάσεων

Το Δ.Σ. της απευθύνεται σε εσάς προκειμένου να εκφράσει την οργή των συναδέλφων για τον τρόπο με τον οποίο προβλέπεται να γίνουν οι παρατάσεις των αποσπάσεων για το σχολικό έτος 2017-2018.

Πιο συγκεκριμένα η εγκύκλιος Φ821/99078/Η2. 13-06-2017 που αφορά στις παρατάσεις των εκπαιδευτικών δεν προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης για όσους συναδέλφους έχουν αποσπαστεί για ένα χρόνο χωρίς επιμίσθιο παρά το γεγονός ότι βρίσκονται μέσα στα προβλεπόμενα από το νόμο όρια της πενταετίας. Είναι δε χαρακτηριστικό, πως πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι διανύουν μόλις το πρώτο έτος απόσπασης με έκπληξη πληροφορήθηκαν πως δεν έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν παράταση της απόσπασής τους και παρά το γεγονός ότι στην εγκύκλιο βάσει της οποίας έγινε η προηγούμενη απόσπασή τους (Φ.821/51882Η2/ 29-03-2016 και Φ.821/186456/Η2/04-11-2016) ανεφερόταν ρητά ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα παράτασης μέχρι τη συμπλήρωση της τριετίας. Όσοι λοιπόν από τους εκπαιδευτικούς   αποφάσισαν να αιτηθούν απόσπασης χωρίς επιμίσθιο για ένα έτος, είχαν την έγγραφη διαβεβαίωση από την πλευρά της διοίκησης ότι εφόσον  διαπιστωθούν οι υπηρεσιακές ανάγκες θα μπορέσουν να παραμείνουν στη χώρα απόσπασης μέχρι το οριζόμενο από τον νόμο χρονικό όριο των πέντε ετών. Δείχνοντας λοιπόν καλή πίστη  στα όσα ορίζονταν από την εγκύκλιο των αποσπάσεων  μπήκαν στη διαδικασία να έρθουν στο εξωτερικό και να υποβληθούν στα μεγάλα έξοδα που συνεπάγεται η αρχική εγκατάσταση.

Οι συνάδελφοι, ενώ εγκαταστάθηκαν με την προοπτική της τριετίας, καλούνται μετά από παραμονή στην ξένη χώρα μόλις -στην καλύτερη περίπτωση- εννέα μηνών (χωρίς επιμίσθιο) είτε να επιστρέψουν στην Ελλάδα επιβαρυνόμενοι με όλα τα επιπλέον έξοδα που προκύπτουν από την καθυστερημένη διακοπή των συμβολαίων (με τρίμηνες προθεσμίες) είτε να κάνουν αίτηση για νέα απόσπαση με αμφίβολη έκβαση και τον κίνδυνο να τοποθετηθούν τελικά σε κάποιο άλλο κρατίδιο ή κάποια άλλη πόλη, κάτι που επίσης θα σήμαινε επιπλέον έξοδα και απίστευτη ταλαιπωρία για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Σε ένα κράτος δικαίου είναι απαραίτητο η διοίκηση να τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στον πολίτη επιτρέποντάς του κατ’ αυτό τον τρόπο να προγραμματίσει και να διευθετήσει τη ζωή του με ηρεμία και αξιοπρέπεια.

Ταυτόχρονα, η  τελευταία εγκύκλιος στερεί το δικαίωμα όσων από συναδέλφους έχουν ήδη συμπληρώσει πενταετή υπηρεσία στο εξωτερικό να υποβάλουν ακόμα και αίτηση για παράταση της απόσπασής τους . Τη στιγμή που κατά το τρέχον σχολικό έτος τα σχολεία μας αντιμετώπισαν φοβερές δυσκολίες εξαιτίας της μη κάλυψης των κενών θέσεων, περιορίζεται δραστικά μια  πηγή άντλησης προσωπικού διατεθειμένου να αποσπαστεί και να βοηθήσει στον περιορισμό των αναμενόμενων ελλείψεων. Δεδομένου μάλιστα του ότι οι διαδικασίες των παρατάσεων και των νέων αποσπάσεων ξεκινούν για πρώτη φορά τόσο αργά, δεν υπάρχουν πλέον τα περιθώρια για έκδοση μιας συμπληρωματικής προκήρυξης η οποία θα κάλυπτε σε δεύτερο χρόνο τα εναπομείναντα κενά προκειμένου έγκαιρα τα σχολεία μας να είναι στελεχωμένα με προσωπικό.  Εύλογα λοιπόν, εγείρονται ερωτήματα ακόμα για τις προθέσεις που πιθανώς κρύβονται πίσω από μια πολιτική η οποία αναπόδραστα θα οδηγήσει  σε δραστική αποστελέχωση των σχολικών μονάδων.

Τέλος, στην εγκύκλιο εμπεριέχεται μια ακατανόητη πρόβλεψη για όσους επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά τη λήξη της τριετούς απόσπασής τους. Πιο συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν επιθυμούν να παραμείνουν μετά τη λήξη της τριετίας είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στη χώρα απόσπασης εως ότου γίνει δέσμευση πίστωσης από τις οικονομικές υπηρεσίες προκειμένου να λάβουν το αντίτιμο του εισιτηρίου της οριστικής επιστροφής τους στην Ελλάδα (!). Αυτό στην ουσία οδηγεί στην de facto κατάργηση της χορήγησης των εξόδων επιστροφής αφού δεν είναι δυνατόν κανείς να παραμείνει στη χώρα απόσπασης μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα…

Σας καλούμε να προβείτε άμεσα έστω και την τελευταία στιγμή στις απαραίτητες διορθώσεις προκειμένου αφενός να αρθούν εξόφθαλμα άδικοι περιορισμοί και αποκλεισμοί σε βάρος των συναδέλφων και αφετέρου να διασφαλιστεί ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τα λιγότερα δυνατά κενά κατά το ερχόμενο σχολικό έτος.

 Για το Δ.Σ.

Trackback URL



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *