Κανάλι νέων (RSS Feed) του άρθρουΤρέχον άρθρο

Ανακοινώσεις ΑΔΕΔΥ

Η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου με σκληρά μέτρα περικοπής κοινωνικών δαπανών, συντάξεων, φορολογικής επιδρομής και εκποίησης του δημοσίου πλούτου, πλήττει βάναυσα τους εργαζομένους και τη μεγάληadedy2 κοινωνική πλειοψηφία και επιτείνει τα οικονομικά αδιέξοδα.

Ο χώρος της Υγείας δεν εξαιρείται από τη μνημονιακή επέλαση.

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών Υγείας, έχουν σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση, την υποβάθμιση και το κλείσιμο τμημάτων και υπηρεσιών. Η ολοκληρωτική παράδοση του κοινωνικού αγαθού της Υγείας στα χέρια του κεφαλαίου και των μεγάλων ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, έχει ήδη δρομολογηθεί.

Οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού εξουθενώνουν όλο και περισσότερο τους εργαζόμενους, καθιστώντας επικίνδυνες για την υγεία τους τις συνθήκες εργασίας. Η έλλειψη προσωπικού είναι το ίδιο επικίνδυνη και για τους ασθενείς αφού καταστρατηγούνται ακόμα και οι στοιχειώδεις κανόνες ασφαλούς αντιμετώπισης, περίθαλψης και νοσηλείας.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντί να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις και παράλληλα να επανασυστήσει τις καταργημένες, επιλέγει την παγίωση και την επέκταση του εργασιακού μεσαίωνα προσθέτοντας στα «πεντάμηνα» τους επικουρικούς και τις ατομικές συμβάσεις (κοινώς «μπλοκάκια») στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης. Αντί να νομοθετήσει την υποχρεωτική κατάργηση των ιδιωτικών συνεργείων που λυμαίνονται τα νοσοκομεία και εκμεταλλεύονται άγρια τους εργαζόμενους και να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επέλεξε να συνταχθεί με τις επιταγές του «κουαρτέτου», νομοθετώντας την προαιρετική αντικατάσταση των ιδιωτικών συνεργείων από εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, μια ακόμα μορφή εργασιακής ζούγκλας.Ypygeias

Οι ατομικές συμβάσεις στις υποστηρικτικές υπηρεσίες που προωθούνται από την Κυβέρνηση, είναι ο προπομπός για να γενικευτούν σε όλους τους κλάδους οι προσλήψεις προσωπικού με μπλοκάκι. Η προώθηση ανατροπών στα εργασιακά το Φθινόπωρο θα περιλαμβάνει -εκτός των άλλων- και το μοντέλο των ατομικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους και σε όλο το Δημόσιο.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξαν πολύμορφες κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας οι οποίες συνέβαλαν στην ανάδειξη των προβλημάτων στην κατεύθυνση υπεράσπισης της δημόσιας υγείας από την ίδια την κοινωνία, με αποκορύφωμα την Πανυγειονομική Απεργία και το συλλαλητήριο της 8ης Ιουνίου 2016.

Η αντίσταση απέναντι στη νεοφιλελεύθερη-μνημονιακή βαρβαρότητα που έχει στόχο την κατάργηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων τα οποία κατακτήθηκαν με αίμα, πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε εργαζομένου, κάθε Σωματείου, κάθε Ομοσπονδίας αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου, τα μέλη των Διοικητικών Συμβούλιων των Σωματείων και των Ομοσπονδιών, καθώς και τους συνταξιούχους συναδέλφους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που πραγματοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016 και ώρα 11:30πμ στο Υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 17).

Διεκδικούμε:

  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους
  • Επανασύσταση των οργανικών θέσεων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες και άμεση προκήρυξή τους.
  • Άμεσα μετατροπή των ατομικών συμβάσεων και όλων των ελαστικών σχέσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση του ΕΣΥ και της Πρόνοιας.
  • Δωρεάν Δημόσια Υγεία – Πρόνοια με καθολική πρόσβαση.
  • Απόσυρση του Αντιασφαλιστικού Νόμου.
  • Ένταξη στα ΒΑΕ.
  • Ανάκτηση Μνημονιακών Απωλειών.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δελτίο Τύπου – Κάλεσμα στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας της ΠΟΕΔΗΝ Τετάρτη 29.6


Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στο ΜΤΠΥ Τετάρτη 29.06.16

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. πήρε την πρωτοβουλία, πριν από 2 χρόνια, για τη συγκρότηση επιτροπής συνδικαλιστικών και συνταξιουχικών οργανώσεων για την υπεράσπιση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ). Η επιτροπή αυτή ανέπτυξε σημαντική δράση στο προηγούμενο διάστημα με συλλαλητήρια, διαβήματα, συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καταλήψεις του Μετοχικού Ταμείου κτλ.mtpy

Μετά τις πρόσφατες  αρνητικές εξελίξεις οι συνεργαζόμενες οργανώσεις στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016, αποφάσισαν να καλέσουν όλους τους συνταξιούχους και τους εν ενεργεία συναδέλφους – ασφαλισμένους του ΜΤΠΥ, να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016 και ώρα 10:00πμ, στο ΜΤΠΥ (Λυκούργου 12).

***Για την αναλυτική και τεκμηριωμένη ενημέρωση όλων, παρατίθεται και η σχετική ανακοίνωση της ΠΕΣΕΚ.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.


Ανακοίνωση της ΠΕΣΕΚ για το μέρισμα του ΜΤΠΥ

Με το νέο  ασφαλιστικό  θα περικοπούν  από τα μερίσματα του ΜΤΠΥ  207  εκατ. ευρώ  για  το 2016,παρά  τις κυβερνητικές εξαγγελίες  και  προεκλογικές  υποσχέσεις ότι  οι συντάξεις δε θα μειωθούν.   Με βάση  την απόφαση  που έχει ληφθεί από την κυβέρνηση,  το μέρισμα για 3 μήνες   που θα χορηγηθεί  την  1η  Ιουλίου   (και  όχι   29 Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες που  έχουμε)   θα είναι  μειωμένο  τουλάχιστον κατά  40%. Για  τους περισσότερους   μερισματούχους   η μείωση  θα ανέλθει  στο 45%.  Επειδή  οι κρατήσεις  θα είναι αναδρομικές από 1.1.2016,     η παρακράτηση  για τα μερίσματα που έχουμε λάβει,  θα  γίνει  στα μερίσματα Σεπτεμβρίου  και Δεκεμβρίου  2016. Το πιο εξωφρενικό  είναι  ότι το μέρισμα  του Ιανουαρίου που καταβλήθηκε  το Δεκέμβρη του 2015  και  έχει  συμπεριληφθεί  στη βεβαίωση  αποδοχών του 2015,  θα  περικοπεί  και αυτό αναδρομικά , ενώ έχουμε  φορολογηθεί  χωρίς  την αναδρομική  παρακράτηση.

Το  Δ.Σ  της  Π.Ε.Σ.ΕΚ  είχε  ενημερώσει  έγκαιρα  ότι  μετά την  περικοπή  του κοινωνικού πόρου  3% υπέρ του ΜΤΠΥ  και  την ψήφιση  του νέου  ασφαλιστικού  νόμου (4387/2016) , σύμφωνα με τον οποίο  (άρθρο 47)  απαγορεύεται  οποιαδήποτε  κρατική  επιχορήγηση,  τα ελλείμματα  θα  καλύπτονται  με  συνεχείς μειώσεις  των  μερισμάτων.  Ήδη  έχει αποφασιστεί μέχρι  και  το 2019   περικοπή των  μερισμάτων  κατά 832   εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα  με την εγκύκλιο  του  Υπουργείου  Εργασίας  αρ.πρωτ.  φ80020/οικ.23619/ Δ15.426/ 7.6.2016   καταργούνται  οι  κρατήσεις  των  μνημονιακών νόμων  4024/2011  και  4093/2012  και  θα γίνει  επανυπολογισμός  όλων  των μερισμάτων  με νέο  ποσοστό αναπλήρωσης,  ώστε  να συμπεριληφθούν και  οι μνημονιακές κρατήσεις. Με τον τρόπο αυτό   κανένας  συνταξιούχος δε  θα   μπορεί  να καταφεύγει  στα δικαστήρια και να επικαλείται   ότι οι μειώσεις είναι παράνομες. Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται  ότι  «μέσω  του νέου  συντελεστή  αναπλήρωσης  και της  ετήσιας(!) αναπροσαρμογής  εξασφαλίζεται  η μη  δημιουργία  ελλειμμάτων  και η βιωσιμότητα  του ταμείου».

Για τη βιωσιμότητα  του ταμείου μας το Δ.Σ  της  Π.Ε.Σ.ΕΚ  έχει πολλές  αμφιβολίες. Ήδη στους εν ενεργεία  δημοσίους υπαλλήλους  υπάρχουν  πολλά ερωτηματικά για την παρακράτηση υπέρ του  ταμείου, εφόσον  το μέρισμα  μετά τις τελευταίες  μειώσεις  θα περιοριστεί  σε 90-100  ευρώ,  ποσό  που ελάχιστα  απέχει  από  το  ποσό  που  παρακρατείται.

Επίσης, σύμφωνα με την πιο πάνω  εγκύκλιο,  «  τίθεται  ηλικιακό  όριο  για το Χήρο  ή Χήρα  για να δικαιούται  μέρισμα λόγω  θανάτου  μερισματούχου. Συγκεκριμένα   δικαιούται , ο  Χήρος  ή η  Χήρα  μέρισμα, εφόσον  έχει  συμπληρώσει  το 55οέτος  κατά το  χρόνο  θανάτου  του μετόχου. Επιπλέον σε περιπτώσεις επιζώντων συζύγων που έχουν συμπληρώσει το 52ο έτος  δικαιούνται  μέρισμα για μια 3ετία   και στη συνέχεια αναστέλλεται  μέχρι  τη συμπλήρωση  του 67ου  έτους.  Εφόσον  τα εν λόγω πρόσωπα  δε  συμπληρώνουν  το 52ο  έτος  κατά το χρόνο  θανάτου του  μετόχου, δικαιούνται  μέρισμα  μόνο  για μια 3ετία».

Δεν πρέπει  να  διαφεύγει  την προσοχή μας ότι  αναπτύσσονται  πιέσεις  για τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων (Δεύτερος  πυλώνας =   σύμπραξη   ιδιωτικής  ασφάλισης και κοινωνικής   ασφάλισης)  ή  για να δοθούν  επί πλέον  κίνητρα  για την  ιδιωτική  ασφάλιση ( τρίτος  πυλώνας του  ασφαλιστικού  συστήματος).  Ήδη  στο πρόσφατο  ασφαλιστικό  συνέδριο της εφημερίδας   «Ναυτεμπορική»  ο  υπουργός  Εργασίας  προανήγγειλε διάλογο με τους εκπροσώπους των δανειστών για τη δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου των αυτοαπασχολούμενων  και  δήλωσε  «Εγώ δεν είμαι αντίθετος στη λειτουργία του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης».

Η  αντίδραση  και  η αντίσταση  όλων των εργαζομένων  και συνταξιούχων  πρέπει να είναι άμεση.  Ο  αγώνας για την  υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης  είναι  στην ουσία  αγώνας για την ανατροπή  της πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ  και ΔΝΤ. Όσο  οι εργαζόμενοι  και οι συνταξιούχοι  δεν αντιταχθούν  στην  πολιτική  που εφαρμόζεται  και  δε διεκδικήσουν το μόχθο τους στους  δρόμους, ελπίδα δεν υπάρχει. Μετά την «απασφάλιση»  των εργαζομένων και συνταξιούχων  που επέβαλε  η κυβέρνηση με το νέο ασφαλιστικό,  επεξεργάζεται  μαζί  με τρόικα  το νέο εργασιακό  καθεστώς στη χώρα μας,  δηλ. την κατάργηση  κάθε εργατικού  δικαιώματος  και την επιστροφή  στον εργασιακό  Μεσαίωνα του  19ου αιώνα.

Το Δ.Σ  της  Π.Ε.Σ.ΕΚ  αποφάσισε  να προτείνει  μέσω  της  ΑΔΕΔΥ  σύσκεψη  της  επιτροπής  υπεράσπισης  του ΜΤΠΥ   και κινητοποίηση, την Τετάρτη, 29 Ιουνίου, έξω από το ΜΤΠΥ.    Δεν αποδεχόμαστε  καμία μείωση  και η κυβέρνηση  να αναλάβει τις ευθύνες της που έχει  απέναντι  στους συνταξιούχους.  Υπερασπιζόμαστε  την κοινωνική ασφάλιση  με την εγγύηση  του κράτους.   Η  ιδιωτική  ασφάλιση  είναι  απάτη.

Για το  Δ.Σ  της  Π.Ε.Σ.ΕΚ.

     Ο Πρόεδρος                                     Η  Γ. Γραμματέας

Τάσος  Σταυρόπουλος                            Ροζίτα    Σουραή

Δελτίο Τύπου – Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στο ΜΤΠΥ Τετάρτη 29.06.16


Οι επιπτώσεις της κρίσης του ΕΣΥ στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη συνεδρίασή της την Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016, εκφράζει την στήριξη και την αλληλεγγύη της στον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, καθώς και στην αιρετή εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου.

Οι καταγγελίες του σωματείου και της εκπροσώπου των εργαζομένων για υποχρηματοδότηση, ιδιωτικοποίηση και διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας είναι η αντικειμενική καταγραφή και ανάδειξη μιας οδυνηρής πραγματικότητας. Οι μνημονιακές πολιτικές της τελευταίας εξαετίας που συνεχίζονται και εμβαθύνονται και από τη Συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., έχουν συμβάλει στη βαθιά κρίση του Ε.Σ.Υ., την απαξίωση και ραγδαία διάλυσή του.

Οι καταγγελίες του σωματείου και της εκπροσώπου του για «υποχρεωτικές» δωρεές ασθενών προκειμένου το Δημόσιο Νοσοκομείο να προμηθευτεί τα αναγκαία χειρουργικά υλικά που θα χρειαστούν και κατόπιν να εισαχθούν στο χειρουργείο, δείχνει ανάγλυφα το βάθος της κρίσης του Ε.Σ.Υ.

Καταρρέει, ταυτόχρονα, με παταγώδη τρόπο η επικοινωνιακή πολιτική του Υπουργείου ότι το Ε.Σ.Υ. ανασυγκροτείται. Το παράλληλο πρόγραμμα και στον χώρο της Υγείας αποδεικνύεται γράμμα κενό περιεχομένου. Όταν οι ασφαλισμένοι δεν καλύπτονται από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τι να περιμένει κανείς για τους ανασφάλιστους, τους άπορους, τους μη προνομιούχους;nosokomeio

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τους μηχανισμούς εξουσίας (ΔΥΠΕ – ΣΕΥΠ, Δ.Σ. του Νοσοκομείου και του Πανεπιστημίου) να ασχοληθούν με τους πραγματικά υπεύθυνους αυτών των πολιτικών και όχι να απειλούν και να δείχνουν προς την πλευρά των εργαζομένων.

Οι ευθύνες είναι αποκλειστικά των ιδίων που εφαρμόζουν και υπηρετούν αυτές τις πολιτικές με διγλωσσία και ψεύδη.

Το Ε.Σ.Υ. αν ακόμα δεν έχει καταρρεύσει πλήρως οφείλεται στην αυταπάρνηση και το φιλότιμο των εργαζομένων που, κάτω από αντίξοες συνθήκες και με τεράστια προβλήματα, κάνουν το χρέος τους.

Οι απειλές και οι ύβρεις δεν μας φοβίζουν και δεν θα σιωπήσουμε στο έγκλημα που συντελείται. Αιδώς Αργείοι!

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δελτίο Τύπου – Οι επιπτώσεις της κρίσης του ΕΣΥ στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ


Κινητοποίηση για την υπεράσπιση του ΜΤΠΥ στις 29/6

Η Επιτροπή των συνεργαζόμενων συνδικαλιστικών και συνταξιουχικών οργανώσεων για την υπεράσπιση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), καταγγέλλει τη νέα ληστεία σε βάρος των μερισματούχων του ταμείου. Η νέα περικοπή, άνω του 40% επί των καταβαλλόμενων, μέχρι πρότινος, μερισμάτων, δίνει τη χαριστική της βολή στο ταμείο μας. Μετά την κατάργηση από  1/1/2015 της κράτησης του 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου υπέρ του ταμείου, που ψήφισε η Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ και αρνήθηκε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να επαναφέρει, προβάλλοντας ως δικαιολογία ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και μετά τη συνταξιοδότηση άνω των 200 χιλιάδων Δημοσίων Υπαλλήλων, χωρίς κανένα νέο διορισμό και την επέκταση της ελαστική εργασίας, το ΜΤΠΥ αφήνεται να καταρρεύσει.

Η Επιτροπή υπεράσπισης του Ταμείου απαιτεί:

1.       Την επαναφορά της κράτησης του 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου υπέρ του Ταμείου.mtpy

2.       Την ανάκληση της απόφασης για την ανά τρίμηνο χορήγηση του μερίσματος και την επαναφορά της μηνιαίας χορήγησής του, χωρίς νέες περικοπές.

3.       Προλήψεις μόνιμου προσωπικού στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, της Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών δομών του κράτους.

4.    Ανάκληση της απαράδεκτης ρύθμισης που δίνει την αρμοδιότητα στον Πρόεδρο του Δ.Σ του ΜΤΠΥ να αποφασίζει μονομερώς για το ύψος του ετήσιου συντελεστή αναπλήρωσης.

Καλούμε το ΔΣ του ΜΤΠΥ  να υποστηρίξει ομόφωνα την επαναφορά του 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου υπέρ του ΜΤΠΥ. Σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιείται μέλος του ΔΣ του ταμείου μας να προτείνει μείωση των μερισμάτων, πολλώ δε μάλλον εκπρόσωποι των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Καλούμε όλους τους συνταξιούχους και τους εν ενεργεία συναδέλφους – ασφαλισμένους του ΜΤΠΥ, να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016 και ώρα 10πμ, στο ΜΤΠΥ (Λυκούργου 12).

 Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δελτίο Τύπου – Κινητοποίηση για την υπεράσπιση του ΜΤΠΥ


Όχι στις διατλαντικές συμφωνίες εμπορίου και υπηρεσιών

Προς:  

1.     Πρόεδρο της Βουλής

κ. Νικόλαο Βούτση

2.     Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης

κ. Ιωάννη Δραγασάκη

3.     Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

κ. Γεώργιο Σταθάκη

4.     Υπουργό Οικονομικών

κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Κύριοι,

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δηλώνει την αντίθεσή των εργαζομένων στο Δημόσιο στην Ελλάδα, στις εμπορικές συμφωνίες TTIP (Συμφωνία για το εμπόριο μεταξύ Ε.Ε.-ΗΠΑ), CETA (Συμφωνία για το εμπόριο μεταξύ Ε.Ε.-Καναδά), TiSA (Εμπορική Συμφωνία για την Ανταλλαγή Υπηρεσιών) και TPP (Διηπειρωτική Συμφωνία Εμπορίου).

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τη «Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων» γνωστή ως TTIP οι οποίες διεξάγονται σε καθεστώς αδιαφάνειας, χωρίς ενημέρωση των εθνικών Κοινοβουλίων, των πολιτών αλλά ακόμη και του Ευρωκοινοβουλίου.

Το πρωτοφανές επίπεδο αδιαφάνειας, από την αρμόδια Επιτροπή,  συνιστά κατάχρηση των εξουσιών της και καταπάτηση θεμελιακών δημοκρατικών αρχών λειτουργίας, που οδηγούν με σταθερά βήματα στην πολιτική απονομιμοποίησή της. Είναι χαρακτηριστικό  ότι τα σχετικά αρχεία θα παραμείνουν κλειστά για τα επόμενα τριάντα χρόνια, ακόμα και για τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των κρατών-μελών.ttip

Παρά την προσπάθεια απόκρυψης και εξωραϊσμού των αποτελεσμάτων της TTIP, είναι πλέον γνωστό, πως η σχεδιαζόμενη ενιαία ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΗΠΑ και Καναδά επιχειρεί να επανακαθορίσει τα ισχύοντα του κοινωνικού χώρου προς όφελος του κεφαλαίου. Πολιτικές για τις εργασιακές σχέσεις, τις κοινωνικές υπηρεσίες, την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία, αλλά και ζητήματα που αφορούν τη μεταναστευτική πολιτική, τη διαχείριση της διατροφικής αλυσίδας, την εκπαίδευση και το επίπεδο των μισθών θα καθορίζονται από την TTIP. Προβλέπεται η δημιουργία θεσμών που θα διευκολύνουν την ασυδοσία της αγοράς, επιτρέποντας την κατίσχυση των πολυεθνικών εταιρειών έναντι των εθνικών κυβερνήσεων. Θα μπορούσε, επί παράδειγμα, εταιρεία να προσφεύγει εναντίον χώρας που προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών του (πχ αυξάνοντας τους μισθούς ή βελτιώνοντας τις εργασιακές σχέσεις), αν αυτή κρίνει πως διακυβεύονται τα κέρδη της.

Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, γνωστή και ως TTIP, είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και επενδύσεων, κύριος στόχος της οποίας δεν είναι η μείωση των εμπορικών φραγμών μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., καθώς είναι ήδη εξαιρετικά χαμηλοί, αλλά η απάλειψη των λεγόμενων ρυθμιστικών φραγμών.

Πρόκειται για τους κανόνες και τις ρυθμίσεις που διέπουν την προστασία του περιβάλλοντος, τα εργασιακά δικαιώματα, τη διατροφική ασφάλεια, τα μεταλλαγμένα, τη χρήση τοξικών χημικών, την ευζωία των ζώων και ειδικά των παραγωγικών, την προστασία προσωπικών δεδομένων, το χρηματοπιστωτικό τομέα κ.ά.

Η συμφωνία αποσκοπεί στην άρση των κανονιστικών ρυθμίσεων που αποτελούν εμπόδιο στην κερδοφορία των πολυεθνικών επιχειρήσεων και στη δημιουργία νέων παγκόσμιων προτύπων για το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Μέσω της TTIP αίρονται διάφορα προστατευτικά μέτρα σε όλους τους τομείς της οικονομίας, από τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης στον αγροτικό τομέα και το βαθμό της χημικής επεξεργασίας των τροφίμων μέχρι την απαγόρευση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, προκειμένου οι πολυεθνικές των αγροεφοδίων και των τροφίμων να κυριαρχήσουν σε βάρος της τοπικής παραγωγής και οικονομίας.

Οι λόγοι για τους οποίους ανησυχούμε για την ΤΤΙΡ, είναι οι παρακάτω:

1. Αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία, καθώς, εάν συμφωνηθεί, η ΤΤΙΡ θα δώσει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να μηνύουν τις κυβερνήσεις για πολιτικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν τα μελλοντικά τους κέρδη, υπονομεύοντας τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων που λαμβάνονται για το δημόσιο συμφέρον.

2. Αποτελεί απειλή για τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς θα δημιουργήσει νέες αγορές σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερη απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση. Θα καταστεί επίσης πολύ δύσκολο να υπαχθούν υπηρεσίες, όπως η ενέργεια και το νερό, ξανά σε δημόσιο έλεγχο.

3. Απειλεί την ασφάλεια των τροφίμων, αφού, μέσω της εναρμόνισης των κανονισμών για την ασφάλεια των τροφίμων, τα πρότυπα ασφαλείας τροφίμων της Ε.Ε. θα πρέπει να υποβιβασθούν στα επίπεδα των ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο θα αρθούν οι περιορισμοί της Ε.Ε. για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, τα φυτοφάρμακα και τις ορμόνες βοδινού κρέατος.

4. Αποτελεί απειλή για το περιβάλλον, καθώς θα υποβιβάσει τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της Ε.Ε. στα επίπεδα των ΗΠΑ, επιτρέποντας μια αμερικανικού ανάπτυξη τύπου fracking (γρήγορη αλλά δίχως να υπολογίζει τις επιμέρους συνέπειες) στην Ευρώπη.

5. Αποτελεί απειλή για το κλίμα, αφού ισχυροποιεί τα δικαιώματα των επενδυτών επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να μηνύουν κυβερνήσεις όταν υιοθετούν νέες πολιτικές κατά των ορυκτών καυσίμων.

6. Απειλεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς θα μπορούσαν να μειωθούν στα πρότυπα των ΗΠΑ. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μετεγκατασταθούν σε Πολιτείες των ΗΠΑ και των χωρών της Ε.Ε. υιοθετώντας τα χαμηλότερα πρότυπα εργασίας.

7. Απειλεί την ιδιωτική ζωή, καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επαναφέρει κεντρικά στοιχεία της Εμπορικής Συμφωνίας Κατά της Παραποίησης (ACTA), η οποία απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπειτα από διαμαρτυρίες πολιτών. Η TTIP θα μπορούσε να αναγκάσει τους παρόχους διαδικτύου να κατασκοπεύουν τους πελάτες τους.

8. Οι διαπραγματεύσεις για την TTIP είναι απόρρητες, με τα εταιρικά συμφέροντα να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτές, ενώ το κοινό δεν συμμετέχει με κανέναν τρόπο στις συζητήσεις. Τα περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε είναι από έγγραφα που διέρρευσαν.

9. Αποτελεί ένα επικίνδυνο προσχέδιο για τον υπόλοιπο κόσμο αν συμφωνηθεί. Οι χώρες στον παγκόσμιο Νότο θα βρεθούν σε καθεστώς τεράστιας πίεσης να εφαρμόσουν τα πρότυπα τύπου ΤΤΙΡ, μιας και αν δεν το κάνουν θα χάσουν μεγάλο μέρος της εμπορικής τους δραστηριότητας.

Έτσι, θα δούμε πολιτικές ελεύθερου εμπορίου να επιβάλλονται στις φτωχότερες χώρες, οι οποίες δεν είχαν καμία συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκτιμά πως είναι αναγκαία η ενημέρωση των εργαζομένων για τις επιπτώσεις των σχεδιαζόμενων πολιτικών, ενώ πρέπει παράλληλα να επιδιωχθεί η κοινή δράση εργαζομένων και κινημάτων από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες προκειμένου να αποτραπεί η αντιδημοκρατική εκτροπή. Για να προασπίσουμε τον κόσμο της εργασίας και τα δικαιώματά του απέναντι στις καταστροφικές επιδιώξεις των δυνάμεων του διεθνούς κεφαλαίου, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

2016.06.23 – Όχι στις διατλαντικές συμφωνίες εμπορίου και υπηρεσιών

Trackback URL



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *