Κανάλι νέων (RSS Feed) του άρθρουΤρέχον άρθρο

Διαδικασία, κρίση και τοποθέτηση Υποδιευθυντών σχολικών μονάδων

Δείτε τι προβλέπεται για τον χρόνο, τη διαδικασία, τη συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων, την κρίση και την τοποθέτηση Υποδιευθυντών σχολικών μονάδων, σύμφωνα με το Ν.3848/2010.

Α΄ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Ο οικείος διευθυντής εκπαίδευσης προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς που έχουν τα τυπικά προσόντα και επιθυμούν να ασκήσουν καθήκοντα υποδιευθυντή, καθώς και υποδιευθυντή Σ.Ε.Κ. και υπεύθυνου τομέα Σ.Ε.Κ., να υποβάλουν στον διευθυντή της σχολικής μονάδας όπου ανήκουν οργανικά ή στον διευθυντή του Σ.Ε.Κ. σχετική αίτηση εντός δεκαημέρου.

Β΄ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

1. Προϋποθέσεις

Ως υποδιευθυντές σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υποδιευθυντές Σ.Ε.Κ., στα οποία ασκούνται τριακόσιοι τουλάχιστον μαθητές και τα οποία λειτουργούν σε πρωινό και απογευματινό κύκλο, καθώς και ως υπεύθυνοι τομέων Σ.Ε.Κ. επιλέγονται εκπαιδευτικοί με οκταετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία, που υπηρετούν κατά το χρόνο επιλογής με οργανική θέση στη σχολική μονάδα, την οποία αφορά η επιλογή και, προκειμένου για υποδιευθυντές και υπευθύνους τομέων Σ.Ε.Κ., ανήκουν σε κλάδο ή ειδικότητα που προβλέπεται για το Σ.Ε.Κ. Αν οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας δεν πληρούν την προϋπόθεση της οκταετούς εκπαιδευτικής υπηρεσίας, υποψήφιοι μπορεί να είναι και εκπαιδευτικοί με μικρότερο χρόνο υπηρεσίας.

Οι ως άνω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων υποψηφιοτήτων

2. Κωλύματα

Δεν επιλέγεται εκπαιδευτικός ο οποίος έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πειθαρχικό παράπτωμα από αυτά που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 109 του Υπαλληλικού Κώδικα ή για τον οποίον συντρέχουν τα κωλύματα διορισμού της παρ. 1 του άρθρου 8 του ίδιου Κώδικα.

3. Το κώλυμα επιλογής δεν πρέπει να συντρέχει τόσο κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης υποψηφιότητας όσο και κατά το χρόνο τοποθέτησης.

Γ΄ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Κριτήρια επιλογής είναι ιδίως η προσωπικότητα και η γενική συγκρότηση του υποψηφίου και, κυρίως, η ικανότητα του υποψηφίου να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να επιλύει προβλήματα (διδακτικά, διοικητικά, οργανωτικά, λειτουργικά κ.λπ.), να δημιουργεί κατάλληλο παιδαγωγικό περιβάλλον και να εμπνέει τους εκπαιδευτικούς στην άσκηση των καθηκόντων τους. Βασικό κριτήριο είναι η γνώση του αντικειμένου του προς άσκηση έργου, η οποία συνάγεται από:

α) την επιστημονική – παιδαγωγική συγκρότηση του υποψηφίου και κυρίως το επίπεδο των σπουδών και γενικότερα τις σπουδές του, την ύπαρξη σπουδών ή επιμορφώσεων στην οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης και την πιστοποιημένη γνώση ξένων γλωσσών και Τ.Π.Ε. και

β) την υπηρεσιακή κατάσταση και τη διοικητική εμπειρία, όπως προκύπτει από τη συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία του υποψηφίου αλλά και την προϋπηρεσία σε άσκηση διοικητικού έργου ή την άσκηση καθηκόντων μέντορα.

Δ΄ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

1. Ο σύλλογος των διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας και Σ.Ε.Κ., σε συνεδρίασή του, που πραγματοποιείται μέσα σε πέντε ημέρες από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, από την οποία απέχουν οι υποψήφιοι, συντάσσει αιτιολογημένη πρόταση επιλογής υποδιευθυντή της σχολικής μονάδας ή του Σ.Ε.Κ. και υπευθύνων των τομέων του Σ.Ε.Κ., με βάση τα σχετικά κριτήρια.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στις περιπτώσεις που ορίζονται περισσότεροι του ενός υποδιευθυντές στην ίδια σχολική μονάδα.

2. Η πρόταση μαζί με το πρακτικό του συλλόγου των διδασκόντων διαβιβάζονται από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας ή του Σ.Ε.Κ. στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο (Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) το οποίο, μετά από έλεγχο της συνδρομής των προϋποθέσεων και της νομιμότητας της διαδικασίας διαμόρφωσης της πρότασης, προτείνει στον οικείο διευθυντή εκπαίδευσης την τοποθέτηση των στελεχών της προηγούμενης παραγράφου.

3. Αν ο σύλλογος των διδασκόντων παραλείψει να υποβάλει πρόταση, η τοποθέτηση γίνεται με απόφαση του οικείου διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου, το οποίο λαμβάνει υπόψη τα προβλεπόμενα κριτήρια.

Ε΄ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

1. Μέλη του Συλλόγου των Διδασκόντων (ΣΔ) είναι οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στο σχολείο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

2. Ο σύλλογος βρίσκεται σε νόμιμη απαρτία και οι αποφάσεις του είναι έγκυρες, όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα.

3. Ο ΣΔ συγκαλείται σε συνεδρίαση ύστερα από πρόσκληση του διευθυντή (προέδρου). Τα μέλη λαμβάνουν γνώση δύο ημέρες τουλάχιστον πριν από την ημέρα της συνεδρίασης. Επειδή η συγκεκριμένη συνεδρίαση είναι έκτακτη, η γνωστοποίηση γίνεται ή με ανάρτηση της πρόσκλησης στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου ή με προφορική ειδοποίηση.

4. Οι αποφάσεις του ΣΔ λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η άποψη με την οποία τάσσεται ο πρόεδρος. Όταν οι προτάσεις είναι περισσότερες και καμιά δε συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ανάμεσα στις δυο επικρατέστερες. Το μέλος που απέχει από την ψηφοφορία ή δίνει λευκή ψήφο θεωρείται απόν.

5. Η ψηφοφορία είναι φανερή. Μυστική ψηφοφορία διεξάγεται όταν προβλέπεται από σχετική διάταξη ή αποφασίζει ο Σύλλογος κατά πλειοψηφία. (Η συγκεκριμένη διάταξη δεν προβλέπει μυστική ψηφοφορία).

6. Οι αποφάσεις του ΣΔ καταχωρούνται στο βιβλίο πράξεων του Συλλόγου και υπογράφονται υποχρεωτικά από τον πρόεδρο, το γραμματέα και τα παρόντα μέλη. Στην ίδια πράξη καταχωρούνται και οι απόψεις της μειοψηφίας, αν ζητηθεί.

ΣΤ΄ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ – ΑΝΑΛΗΨΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Η τοποθέτηση υποδιευθυντών σχολικών μονάδων και Σ.Ε.Κ., υπευθύνων τομέων Σ.Ε.Κ. γίνεται με απόφαση του οικείου διευθυντή εκπαίδευσης.

Σχετική νομοθεσία

  • Άρθρα 11 παρ.5 , 15, 18 παρ.7, 23 παρ.1-2 και 24 παρ.14 ν. 3848/10
  • Άρθρο 37 καθηκοντολογίου

Trackback URL



763 σχόλια προς “Διαδικασία, κρίση και τοποθέτηση Υποδιευθυντών σχολικών μονάδων”

  1.   Από Δρολα Μαρια on Φεβ 8, 2015 | Απάντηση

    Τι γίνεται όταν το ΠΥΣΠΕ επιλέγει για 8 συνεχόμενα χρόνια τον ίδιο υποδιευθυντή ενώ υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι επικαλούμενο ως κριτήριο επιλογής την αρχαιότητα;

  2.   Από ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΑΜΜΟΣ on Φεβ 9, 2015 | Απάντηση

    κ. Δρόλα ο Σύλλογος Διδασκόντων συντάσσει αιτιολογημένη πρόταση επιλογής υποδιευθυντή και το ΠΥΣΠΕ μετά από έλεγχο της συνδρομής των προϋποθέσεων και της νομιμότητας της διαδικασίας διαμόρφωσης της πρότασης, προτείνει στον οικείο διευθυντή εκπαίδευσης την τοποθέτηση του.

  3.   Από Δρολα Μαρια on Φεβ 17, 2015 | Απάντηση

    Ποιός συνάδελφος είναι υπεύθυνος στην πρωινή ζώνη όταν ο Διευθυντής του 4/θέσιου ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου απουσιάζει;Σημειωτέον ότι υπάρχει υποδιευθυντής υπεύθυνος ολοήμερου .Εκτελεί εκτάκτως χρέη ο υποδιευθυντής ή ο αρχαιότερος συνάδελφος της πρωινής ζώνης;

  4.   Από Γεωργία Γυφτέα on Οκτ 24, 2017 | Απάντηση

    Σε συνεδρίαση με μυστική ψηφοφορία για την εκλογή 2ου υποδιευθυντή οι 2 πρώτοι από τους 3 συνολικά υποψήφιους ισοψήφισαν. Πώς πρέπει να γίνει τελικά η εκλογή;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *