Archive for Απρίλιος, 2014

Εξετάσεις πιστοποίησης β΄επιπεδου »

Οι εξετάσεις πιστοποίησης, για τους εκπαιδευτικούς που έχουν συμμετάσχει στα προγράμματα επιμόρφωσης β’ επιπέδου ΤΠΕ και επιθυμούν να πιστοποιηθούν, προβλέπεται να διεξαχθούν στο διάστημα τέλος Μαΐου – τέλος Ιουνίου 2014 (Σαββατοκύριακα), σε Κέντρα Πιστοποίησης (ΚΕΠΙΣ) σε όλη τη χώρα. Οι δοκιμασίες πιστοποίησης Β’ επιπέδου ΤΠΕ θα βασιστούν στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και στις προηγούμενες περιόδους πιστοποίησης, δηλαδή στην on line εξέταση, που περιλαμβάνει το αυτοματοποιημένο μέρος (τεστ 36 ερωτήσεων) και το μη αυτοματοποιημένο μέρος (ανάπτυξη πλήρους θέματος σχετικού με την εκπόνηση ενός σχεδίου μαθήματος και τον χειρισμό αυτού του σχεδίου στην τάξη, δηλ. το σενάριο). Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης έχουν οι εκπαιδευτικοί που έχουν παρακολουθήσει και ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα επιμόρφωσης β’ επιπέδου ΤΠΕ (παραδοσιακού μοντέλου ή μεικτού μοντέλου επιμόρφωσης). Περισσότερα στην «Πύλη Ενημέρωσης» της Πράξης, εδώ. Δείγματα θεμάτων υπάρχουν εδώ κι εδώ.
Επικαιροποίηση
3-6-2014 Υποβολή αιτήσεων

Τράπεζα θεμάτων »

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), στο πλαίσιο της Πράξης ‘ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ – ΕΠΑΛ)’» προσκαλεί την εκπαιδευτική κοινότητα να υποβάλλει προς κρίση, με στόχο να ενταχθούν στην Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, θέματα για τα εξεταζόμενα μαθήματα της Α’ Τάξης των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων, της Α’ και Β’ Τάξης των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και της Α’ Τάξης Ημερήσιων και των Εσπερινών ΕΠΑΛ.Οι Προδιαγραφές και οι Οδηγίες για την εκπόνηση θεμάτων υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ http://www.iep.edu.gr/.Τα θέματα που υποβάλλονται θα πρέπει, επίσης, να είναι διατυπωμένα με ακρίβεια και σαφήνεια, να χρησιμοποιούν όπου χρειάζεται την επιστημονική ορολογία και να μην περιέχουν αδόκιμες εκφράσεις καθώς και λέξεις των οποίων τη σημασία μπορεί να αγνοούν οι μαθητές. Να είναι διατυπωμένα με τρόπο που να διευκολύνει την ταχεία κατανόηση του θέματος, να καθορίζονται με ακρίβεια τα ζητούμενα και κατ’ επέκταση να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις.Κάθε εκπαιδευτικός που ενδιαφέρεται να υποβάλει θέματα θα πρέπει να ακολουθήσει τις Οδηγίες και τις διαδικασίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ (δες εδώ) και να χρησιμοποιεί τη φόρμα υποβολής στην ηλεκτρονική διεύθυνση που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.Μετά την υποβολή, τα θέματα θα αξιολογηθούν από τις Επιστημονικές Επιτροπές των Εξεταζόμενων Μαθημάτων που λειτουργούν στο ΙΕΠ και εφόσον εγκριθούν από την Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή θα ενταχθούν στην Τράπεζα Θεμάτων Εξετάσεων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας.

Φεστιβάλ για την Επιστήμη και την Καινοτομία στην Τεχνόπολη »

«Τα παιδιά μας θα ζήσουν 120 χρόνια; Μπορούμε να προβλέψουμε τους σεισμούς; Ποιος είναι ο ήχος του Διαστήματος; Ποια σχέση μπορεί να έχει η Κβαντική Φυσική με το σταφιδόψωμο; Βρέθηκε τελικά το “Σωματίδιο του Θεού”; Μπορεί η επιστήμη να γίνει διασκεδαστική;». Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν στο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας (Athens Science Festival) με θέμα «Η επιστήμη στην καθημερινότητά μας». Θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα, από 30 Απριλίου μέχρι και 4 Μαΐου στην Τεχνόπολη, με συνδιοργανωτές τον μη κυβερνητικό οργανισμό SciCo, το Βρετανικό Συμβούλιο και τον Σύνδεσμο Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση. Στα πρότυπα αντίστοιχων μεγάλων διεθνών φεστιβάλ, και το ελληνικό, απευθυνόμενο σε μικρούς και μεγάλους, στοχεύει, μέσα από μια σειρά διαδραστικών εκθεμάτων, ομιλιών, προβολών και βιωματικών εμπειριών, να αναδείξει τον ρόλο των επιστημών στην καθημερινή ζωή, να παρουσιάσει και τη σημαντική ερευνητική εργασία που εκπονείται στην Ελλάδα. Οι ενότητες που καλύπτει το φεστιβάλ περιλαμβάνουν Φυσική, Χημεία, Βιοτεχνολογία-Γενετική, Γεωλογία, Μαθηματικά, Περιβάλλον-Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών, Υγεία, Διατροφή, Αστρονομία, Τεχνολογία, Επιστήμη Υλικών, Ρομποτική, Επιστήμη και Τέχνη.
Πηγή:

Συγχώρεση εκ μέρους «των λίγων ιερέων» που κακοποίησαν παιδιά ζήτησε ο Πάπας Φραγκίσκος »

Διαβάζω (δες εδώ) ότι ο Πάπας ζήτησε συγχώρεση εκ μέρους των «ελάχιστων ιερέων», όπως σημείωσε, που κακοποίησαν σεξουαλικά ανηλίκους, στην ισχυρότερη μέχρι στιγμής αντίδραση από την ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας στο σκάνδαλο παιδικής κακοποίησης. «Αισθάνομαι την ανάγκη να αναλάβω προσωπικά το βάρος και να ζητήσω συγχώρεση για όλο το κακό που προκλήθηκε» ανέφερε ο Πάπας. “Συγχωροχάρτι” λοιπόν και ξεμπερδέψαμε…

Ο Ερμής δημιουργήθηκε έξω από το ηλιακό σύστημα; »

Είναι ο Ερμής…”μετανάστης”; Κι αυτό επειδή ο πλανήτης Ερμής κρύβει πολλά μυστήρια, που οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να απαντήσουν. Λόγου χάρη η γεωλογία του είναι τόσο πολυεπίπεδη και σύνθετη δυσκολεύοντας τους ειδικούς να κατανοήσουν την δημιουργία και εξέλιξη του. Μια νέα μελέτη (δες εδώ) ρίχνει στο τραπέζι μια νέα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όσο και εντυπωσιακή θεωρία. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Brown στις ΗΠΑ μελέτησαν εικόνες υψηλής ανάλυσης που έχει στείλει το διαστημικό σκάφος Messenger που εξερευνά τον Ερμή. Επικέντρωσαν την προσοχή τους σε γεωλογικούς σχηματισμούς που δεν είναι προϊόν προσκρούσεων αστεροειδών ή άλλων διαστημικών σωμάτων στην επιφάνεια του Ερμή. Τα ευρήματα από τις παρατηρήσεις που έκαναν τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Ερμής σχηματίστηκε έξω από το ηλιακό μας σύστημα και κάποια στιγμή εισήλθε σε αυτό και τελικά κατέληξε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Περισσότερο φως για τα μυστήρια του Ερμή αναμένεται να ρίξει η αποστολή BepiColombo που αποτελεί συνεργασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA). Η αποστολή είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το 2024.

»

Διαβάζω (εδώ) ότι ο υπουργείο Παιδείας σύντομα θα εκδόσει ώστε να να μην γίνεται κατάχρηση του πειθαρχικού δικαίου στο χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας και να αποφεύγονται τυχόν καταχρηστικές πειθαρχικές διώξεις. Ε, μη πας πειθαρχικό επειδή η μαμά σε μηνύει που έβαλες χαμηλό βαθμό (προσβολή πρωσοπικότητας!) στον κανακάρη της…

Η διαδραστική έκθεση CERN στο Ίδρυμα Ευγενίδου »

Μία εντυπωσιακή διαδραστική έκθεση που δημιούργησε το CERN, και φέρνει το κοινό πιο κοντά στα πειράματα του μεγάλου υπόγειου επιταχυντή, θα φιλοξενήσει το Ίδρυμα Ευγενίδου από τις 12 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου.Η έκθεση παρουσιάζει με απλό τρόπο τι ακριβώς γίνεται στις υπόγειες εγκαταστάσεις του CERN, του σπουδαιότερου διεθνούς ερευνητικού κέντρου στη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων. Παρουσιάζει επίσης με κατανοητό τρόπο τις θεμελιώδεις επιστημονικές γνώσεις για τα βασικά δομικά συστατικά της ύλης και την εξέλιξη του σύμπαντος, εστιάζοντας στην καθοριστική συνεισφορά του CERN και των πειραμάτων του.Η έκθεσημε τίτλο «Επιταχύνοντας την Επιστήμη» την οποία έχει δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας (CERN) με την υποστήριξη του Ιδρύματος Dudley Wright, έχει ήδη παρουσιαστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων μικρών και μεγάλων επισκεπτών για τα μυστήρια της φύσης.Την έκθεση φέρνουν στην Ελλάδα το Ίδρυμα Ευγενίδου και η Ελληνογερμανική Αγωγή, σε συνεργασία με τον τομέα Φυσικής της Σχολής ΕΜΦΕ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.Διαδραστικές οθόνες αφής και παιχνίδια υπόσχονται να κερδίσουν το ενδιαφέρον των νέων. Ταυτόχρονα, επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, μαζί με ειδικά εκπαιδευμένους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, θα αναλάβουν να μυήσουν τους επισκέπτες στα μυστικά του CERN. Περισσότερα εδώ.

EUSO 2014 »

Έληξε η 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (EUSO 2014) που με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 30 Μαρτίου έως 6 Απριλίου 2014. . Διοργανωτής η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Ε.Κ.Φ.Ε.(ΠΑΝΕΚΦΕ) Στην EUSO 2014 συμμετείχαν 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δυο τριμελείς μαθητικές ομάδες η κάθε μία. Οι 150 μαθητές και 100 εκπαιδευτικοί της τριτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετείχαν, δηλαδή ένα σύνολο 250 ατόμων, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν για μια βδομάδα στην Αθήνα με τα έξοδα φιλοξενίας με δαπάνη της διοργανώτρια χώρα. Κύριος υποστηρικτής της διοργάνωσης ήταν το Ίδρυμα Ευγενίδου- χωρίς την γενναία χορηγία του οποίου δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί- παράλληλα, τη διοργάνωση υποστήριξαν οικονομικά ο Όμιλος Μυτιληναίου, η ΣΙΔΕΝΟΡ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο Δήμος Αγίου Δημητρίου.Νικήτρια του διαγωνισμού, πρώτο χρυσό μετάλλιο, αναδείχθηκε η μαθητική ομάδα της Ουγγαρίας. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν η μαθητική ομάδα του Λυκείου Σχολής Μωραΐτη με τους Αριστομένη Παπαδόπουλο, Πάρι Παναγιωτόπουλο, Χλόη Παπαδάκη και η μαθητική ομάδα του 3ου ΓΕΛ Σερρών με τους Φίλιππο Αρναούτογλου, Φωτεινή Γκάγκου και Παντελή Μάλλιο. Και δυο μαθητικές ομάδες κέρδισαν το αργυρό μετάλλιο. Περισσότερα εδώ.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση