Archive for Μάιος, 2013

Τα παιδιά είναι εκ φύσεως καλύτερα στους υπολογιστές από τους γονείς τους; »

Μένουμε συχνά έκπληκτοι από την ικανότητα των παιδιών να διαλέγουν, να χρησιμοποιούν και να «δαμάζουν» τις πιο εξελιγμένες τεχνολογικές καινοτομίες. Ακούμε ιστορίες από γονείς που ξέχασαν ανοιχτό στο σπίτι το tablet ή το laptop και μετά από λίγη ώρα βρήκαν το παιδί τους να παίζει παιχνίδια, να βλέπει παιδικά στο ίντερνετ και να κατεβάζει ταινίες και τραγούδια.Η θεωρεία ότι η νεότερη γενιά είναι εκ γενετής πιο επιδέξια με την τεχνολογία αρχίζει σιγά-σιγά να χάνει έδαφος. Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το 71% των γονιών παραδέχεται ότι έχει ζητήσει τη βοήθεια του παιδιού του σε τεχνολογικά θέματα, όπως για παράδειγμα για να δημιουργήσει ένα προφίλ σε κάποιο από τα κοινωνικά δίκτυα ή να ρυθμίσει μία λειτουργία στην τηλεόραση του σπιτιού. Με άλλα λόγια, όσο οι γονείς είναι απασχολημένοι να εξασφαλίσουν τον άρτο τον επιούσιο στο οικογενειακό τραπέζι, τα παιδιά γίνονται οι τεχνολογικοί μας αφέντες. Είναι αυταπάτη να πιστεύει κάποιος ότι τα παιδιά έχουν εκ γενετής τη συγκεκριμένη ικανότητα. «Απλά δεν φοβούνται να περιηγηθούν και να εξερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα πράγματα,» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Mark Brosnan, λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ. Η προφανής εμπειρία των παιδιών δεν έχει καμία σχέση με το νεαρό της ηλικίας τους. Εάν χειρίζονται την οθόνη ενός tablet με τα τρία τους δάχτυλα, αυτό συμβαίνει επειδή έχουν δει ήδη κάποιον άλλο να το κάνει και όχι επειδή είναι έμφυτη κίνηση (δες εδώ). Με άλλα λόγια, άλλο ποντίκι, τυρί, φάκα κι άλλο ποντίκι Η/Υ ! Χάσμα γενεών που λένε…

Πιστοποίηση α΄ επιπέδου »

Νέα προγράμματα πιστοποίησης α΄ επιπέδου θα υλοποιηθούν στο διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου 2013 στα Κέντρα Πιστοποίησης (ΚεΠΙΣ). Σε αυτά μπορούν να συμμετάσχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και εν ενεργεία αναπληρωτές της δημόσιας εκπαίδευσης, των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ05/06/07, ΠΕ60 και ΠΕ070 (για τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ19/20 δεν απαιτείται πιστοποίηση) ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην επιμόρφωση β΄ επιπέδου. O Οδηγός Ενημέρωσης Εκπαιδευτικών είναι διαθέσιμος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://b-epipedo2.cti.gr → «Υλικό Επιμόρφωσης» → «Υλικό Πιστοποίησης (Δείγματα)» (εδώ) και περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες και υλικό σχετικά με τη διαδικασία πιστοποίησης, τον τρόπο απόκτησης κωδικών για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής, οδηγίες χρήσης του υπολογιστικού περιβάλλοντος πιστοποίησης, καθώς και ένα δείγμα τεστ και ερωτήσεων της εξέτασης.Περισσότερα στον κόμβο http://b-epipedo2.cti.gr

Στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως πέντε ελληνικά AEI ! »

Πέντε ελληνικά Πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πατρών, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε επιστημονικές κατατάξεις, με βάση τα επιτεύγματα συγκεκριμένων Σχολών τους.Έτσι, όπως αποκαλύπτει η δημοσίευση των στοιχείων αυτών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διαθέτει μια από τις κορυφαίες σχολές Πολιτικών Μηχανικών στον κόσμο και βρέθηκε εφέτος στην 25η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, σύμφωνα με έγκυρες διεθνείς μετρήσεις.Πρόκειται για στοιχεία από τους Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων ανά Ειδικότητα για το 2013 της QS (QS World University Rankings by Subject 2013), τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες.Στην ιστοσελίδα TopUniversities.com παρουσιάζονται τα στοιχεία που αφορούν τα 200 κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο για 30 κλάδους. Μεταξύ αυτών οι παγκόσμιες διακρίσεις σε συγκεκριμένες επιστημονικές περιοχές, όπως η Οικονομία, τα Μαθηματικά, η Φυσική, το Δίκαιο, η Ιστορία και άλλες 25 ειδικότητες.Σ’ αυτές τις λίστες εμφανίζονται 5 ελληνικά ιδρύματα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία 200 σε 10 ειδικότητες.Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο καταλαμβάνει την υψηλότερη κατάταξη στην ειδικότητα της Μηχανολογίας και βρίσκεται στην 25η θέση.Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναδεικνύονται επίσης σε τουλάχιστον μία από τις ειδικότητες που διαθέτουν.Για τους Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS 2013 αξιολογήθηκαν 2.858 πανεπιστήμια και κατατάχθηκαν 678 στο σύνολο. Τα κριτήρια και η μεθοδολογία με τη συνολική επίδοση όλων των ελληνικών πανεπιστημίων στους Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων ανά Ειδικότητα 2013 της QS (QS World University Rankings by Subject) δημοσιεύεται στο TopUniversities.com.

Πηγή:http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_09/05/2013_497987

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση