Archive for Ιανουάριος, 2013

Παιδιά και κινητά »

Διαβάζω ότι «στη χώρα μας το 80% των μαθητών γυμνασίου- λυκείου και το 12% των παιδιών του δημοτικού διαθέτουν κινητό, ενώ 65% δηλώνει ότι το χρησιμοποιεί ακόμη και στη διάρκεια του μαθήματος! Στις ΗΠΑ οι έφηβοι αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν κινητό από τα 5 τους χρόνια,ενώ πρόσφατα ολλανδική κινητή τηλεφωνία απέσυρε από την αγορά κινητά που απευθύνονταν αποκλειστικά σε παιδιά ηλικίας 4-8 χρόνων». Αν και έχουν γίνει περισσότερες από 28 000 μελέτες για πιθανή συσχέτιση της ακτινοβολίας με όγκους εγκεφάλου και άλλες παθήσεις, δεν επιβεβαιώνεται ότι η έκθεση σε χαμηλά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικών πεδίων των κινητών έχει οποιεσδήποτε επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία (δες ενδεικτικά κι εδώ, εδώ, εδώ). Πάντως, προληπτικά μέτρα είναι απαραίτητα, ειδικά για παιδιά και εφήβους που είναι ευάλωτοι, καθώς το νευρικό τους σύστημα βρίσκεται σε ανάπτυξη, έχουν λεπτότερο κρανίο και η αθροιστική δράση της ακτινοβολίας είναι διαχρονικά μεγαλύτερη, όπως επισημαίνει η Λωρέττα Θωμαϊδου, επίκ. καθηγήτρια Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, υπεύθυνη της Μονάδας Αναπτυξιακής Παιδιατρικής στη Β΄ Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Α. & Π. Κυριακού».Όπως τονίζει, «την ώρα που κάποιος μιλάει στο κινητό, το κεφάλι του απορροφά το 60% της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας της συσκευής, ενώ η ακτινοβολία που δέχεται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι πολύ μικρότερη».Σύμφωνα με αυτά, οι τελευταίες συστάσεις των ειδικών είναι:
1.Μη δίνετε κινητά σε παιδιά μικρότερα των 8 ετών.
2.Πριν αγοράσετε κινητό, ζητήστε να σας αναφέρουν τον SAR του μοντέλου (πρέπει να είναι μικρότερος από 2W/kg).
3.Τα παιδιά να μιλούν στο κινητό όσο το δυνατόν λιγότερο.
4.Να προτιμούν τα sms και τις συσκευές hands free.
5.Να μην χρησιμοποιούν το κινητό στο αυτοκίνητο και στο σχολείο.
6.Να χρησιμοποιούν το κινητό «οριζόντια» και όχι όρθιο (κλασικό μοντέλο).
7. Όχι το κινητό στην τσέπη ή στη ζώνη του παιδιού (μόνο στην τσάντα ή σε τσέπη του μηρού).
Και καταλήγει «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κινητό εκπέμπει ακτινοβολία ακόμα και όταν δεν μιλάμε. Αρα ποτέ μην το αφήνετε στο παιδικό δωμάτιο ή δίπλα στο βρέφος. Το κινητό το έχουμε για να επικοινωνούμε. Όχι για να τοδίνουμε στα παιδιά μας για να παίζουν ώστε… να μας αφήσουν ήσυχους!» Περισσότερα εδώ.

EUSO 2013 »

Το Σάββατο 19 Iανουαρίου 2013, στο ΕΚΦΕ Νέας Φιλαδέλφειας, ολοκληρώθηκξε με επιτυχία ο 5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Εργαστηριακός Διαγωνισμός Φυσικών Επιστημών για την επιλογή των μαθητών που θα συμμετάσχουν στην 11η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2013.Στο Διαγωνισμό συμμετείχαν, με δικά τους έξοδα, 56 τριμελείς ομάδες μαθητών από όλες τις περιοχές της χώρας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Ρόδο και από την Κέρκυρα μέχρι την Λέσβο, οι οποίες πρώτευσαν σε πρώτη φάση στους 47 τοπικούς Μαθητικούς Διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν από τα κατά τόπους ΕΚΦΕ στις 8 Δεκεμβρίου 2012 (δες κι εδώ), με τη συμμετοχή 1050 μαθητών από 350 Λύκεια. Την πρώτη θέση κατέλαβε η μαθητική ομάδα του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Πατρών αποτελούμενη από τους Νίκο Μπούσια, Αυγουστίνο Σαραβάνο και Ορέστη Παρασκευά.Τη 2η θέση κατέλαβε η μαθητική ομάδα του Β’ Τοσίτσειου-Αρσάκειου Λυκείου Εκάλης με τους Νίκο Αγγελόπουλο, Θανάση Γκιργκινούδη και Θεώνη Προυσαλίδη. Ακολούθησαν το Κολλέγιο Αθηνών, το 4ο ΓΕΛ Αλίμου, το Λύκειο Σχολής Μωραΐτη, το Αρσάκειο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, το 4ο ΓΕΛ Κερατσινίου κλπ. Η 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών θα πραγματοποιηθεί από την ΠΑΝΕΚΦΕ την Άνοιξη του 2014 στην Αθήνα, στα εργαστήρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Το Ίδρυμα Ευγενίδου θα είναι ο Χορηγός της Διοργάνωσης. Περισσότερα για τα θέματα, τα αποτελέσματα καθώς και άλλες πληροφορίες για τον Διαγωνισμό δες στην ιστοσελίδα www.ekfe.gr
12-2-2013 Εντατική μελέτη και πειράματα για την Ολυμπιάδα Επιστημών!

Διεθνής Πειραματικός Θερμοπυρηνικός Αντιδραστήρας »

Έπειτα από χρόνια καθυστερήσεων και διαφωνιών ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε το συμβόλαιο για την κατασκευή του κτηρίου που θα στεγάσει στη Γαλλία τον ITER, τον Διεθνή Πειραματικό Θερμοπυρηνικό Αντιδραστήρα.Το γιγάντιο πείραμα, με κόστος γύρω στα 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει στόχο να δείξει αν είναι πρακτικά εφικτή η παραγωγή ενέργειας από τη σύντηξη υδρογόνου, την αντίδραση που τροφοδοτεί τα άστρα.Η υλοποίηση του φιλόδοξου έργου έχει μοιραστεί σε συμβόλαια, τα οποία με τη σειρά τους μοιράζονται στους εταίρους του πειράματος: ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Κίνα, Ινδία και Νότιος Κορέα.Στις 15 Ιανουαρίου, ο ευρωπαϊκός οργανισμός Fusion for Energy υπέγραψε συμβόλαιο για την κατασκευή του κεντρικού κτηρίου με μια κοινοπραξία ισπανικών και γαλλικών εταιρειών.Το κτήριο στο Κανταράς της Γαλλίας, μεγαλύτερο από γήπεδο ποδοσφαίρου, θα στεγάσει έναν αντιδραστήρα σύντηξης βασισμένο στο σχεδιασμό tokamak.Πρόκειται ουσιαστικά για ένα θωρακισμένο κάνιστρο που χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για να συγκρατεί μετέωρο ένα σύννεφο από ιόντα υδρογόνου σε θερμοκρασία 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου.Κάτω από συνθήκες ακραίας θερμοκρασίας και πίεσης, τα άτομα υδρογόνου ενώνονται και σχηματίζουν άτομα ήλιου με ταυτόχρονη απελευθέρωση μεγάλων ποσών ενέργειας.Αν τελικά αποδειχθεί ότι ο ITER μπορεί να παράγει περισσότερη ενέργεια από ό,τι καταναλώνει για τη λειτουργία του, ο δρόμος θα έχει ανοίξει για την αξιοποίηση της σύντηξης σε βιομηχανική κλίμακα τις επόμενες δεκαετίες.Το κτήριο του αντιδραστήρα στο Κανταράς προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2018, ενώ τα πρώτα πειράματα προγραμματίζονται για τα τέλη του 2020.
Αναδημοσίευση από εδώ.

Ομογενής καθηγητής προσωπικότητα της χρονιάς στην Αυστραλία! »

Ο ομογενής Σταν Σκαφίδα, καθηγητής νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, ψηφίστηκε από την εφημερίδα «The Age» ως μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της Αυστραλίας που «θα γράψουν ιστορία στα χρόνια που έρχονται». Είναι ο επιστήμονας που ανακάλυψε ένα γενετικό τεστ το οποίο μπορεί να προβλέπει αν ένα παιδί διατρέχει τον κίνδυνο να είναι αυτιστικό. Σύμφωνα με την ανακάλυψη, το γενετικό αυτό τεστ θα είναι διαθέσιμο σε πέντε χρόνια και θα προβλέπει με ακρίβεια 70% αν ένα παιδί διατρέχει τον κίνδυνο να είναι αυτιστικό, επιτρέποντας έτσι την έγκαιρη παρέμβαση της επιστήμης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δείτε περισσότερα εδώ.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση