Archive for Οκτώβριος, 2011

Πιστοποίηση β΄επιπέδου »

Εντός του προσεχούς Δεκεμβρίου και σε τρία διαδοχικά Σαββατοκύριακα 3-4, 10-11-17-18 θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις πιστοποίησης για τους ενδιαφερόμενους (και αδημονούντες) εκπαιδευτικούς που έχουν συμμετάσχει στα προγράμματα επιμόρφωσης β’ επιπέδου που υλοποιήθηκαν από τον Φεβρουάριο 2010 έως τον Ιούνιο 2010 και από το Δεκέμβριο 2010 έως τον Ιούνιο 2011 καθώς και κατά τις δύο περιόδους επιμόρφωσης από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο 2008, και επιθυμούν να πιστοποιηθούν. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, δηλαδή, συμμετοχή στις δράσεις «εφαρμογής στην τάξη» και η παρουσία στο 90% τουλάχιστον των επιμορφωτικών συνεδριών και υποστηρικτικών συναντήσεων. Οι δοκιμασίες πιστοποίησης β’ επιπέδου θα γίνουν στα κέντρα πιστοποίησης (ΚεΠις) σε όλη τη χώρα και θα βασιστούν στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και στην προηγούμενη περίοδο πιστοποίησης, δηλαδή on line εξέταση, η οποία περιλαμβάνει αυτοματοποιημένο (τεστ ερωτήσεων) και μη αυτοματοποιημένο μέρος (ανάπτυξη πλήρους θέματος σχετικού με την εκπόνηση ενός σχεδίου μαθήματος και τον χειρισμό αυτού του σχεδίου στην τάξη. Ενδεικτικά θέματα εδώ και εδώ. Περισσότερα στην Πύλη Ενημέρωσης και Συνεργασίας Β’ Επιπέδου εδώ: http://b-epipedo2.cti.gr/
18-11-2011 Γαι νεώτερα δες και εδώ.

Χιονίζει για τα καλά στον Εγκέλαδο! »

Στον Εγκέλαδο, ένα από τα φεγγάρια του Κρόνου, εικόνες από την αποστολή Cassini δείχνουν ότι οι γιγάντιοι πίδακες παγοκρυστάλλων στο νότιο πόλο του δορυφόρου καλύπτουν την επιφάνεια με λεπτόκοκκο, απάτητο χιόνι. Η ανακάλυψη δείχνει ότι ο Εγκέλαδος διαθέτει μεγάλα υπόγεια αποθέματα νερού -ή ακόμα και έναν ωκεανό κρυμμένο κάτω από την παγωμένη επιφάνεια. Μάλιστα οι υποψίες για την ύπαρξη αυτού του υπόγειου ωκεανού έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες για την ανακάλυψη μικροβιακής ζωής. Οι εξωγήινες χιονονιφάδες, που έχουν διάμετρο μόλις μερικά μικρόμετρα, δραπετεύουν στο μεγαλύτερο μέρος τους στο Διάστημα και καταλήγουν σε έναν από τους δακτύλιους του Κρόνου. Ένα μέρος, όμως, πέφτει πίσω στην επιφάνεια του Εγκέλαδου και σχηματίζει δύο επιμήκεις χιονισμένες εκτάσεις που εκτείνονται από το νότιο μέχρι το βόρειο πόλο. Το χιόνι εκτιμάται ότι συσσωρεύεται με εξαιρετικά αργό ρυθμό, μόλις ένα χιλιοστό του χιλιοστού το χρόνο. Δεδομένου όμως ότι η χιονόπτωση συνεχίζεται αδιάκοπη εδώ και 100 εκατομμύρια χρόνια, το πάχος του χιονιού φτάνει τα 100 μέτρα.

Πηγή: http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=423474

Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2011 »

Τρεις Αμερικανοί αστροφυσικοί οι S. Perlmutter, Β. Schmidt και Α. G. Riess μοιράστηκαν το φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής για τις μελέτες τους πάνω στη διαστολή του σύμπαντος, μέσω της παρατήρησης σουπερνόβα. Εργαζόμενοι σε δύο διαφορετικές ερευνητικές ομάδες κατά τη δεκαετία του 1990 ανακάλυψαν ότι το φως που εκπέμπεται από περισσότερα από 50 απομακρυσμένα σουπερνόβα ήταν πιο αδύναμο από ό,τι αναμενόταν- κάτι που αποτελεί απόδειξη ότι το σύμπαν διαστέλλεται με ολοένα και πιο επιταχυνόμενους ρυθμούς. Το ότι το σύμπαν διαστέλλεται, ως αποτέλεσμα του Big Bang πριν από 14 δισεκατομμύρια χρόνια, είναι γνωστό εδώ και περίπου έναν αιώνα, ωστόσο δεν ήταν γνωστό ότι η διαστολή λαμβάνει χώρα με τόσο μεγάλες ταχύτητες. Ο S. Perlmutter, 52 ετών, είναι επικεφαλής του Supernova Cosmology Project του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (Μπέρκλεϊ), ΗΠΑ. Ο Β. Schmidt, 44 ετών, είναι ο επικεφαλής της High-z Supernova Search Team του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας και ο Α. G. Riess, 42 ετών, είναι καθηγητής αστρονομίας στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και στο Ινστιτούτο Επιστημών Διαστημικών Τηλεσκοπίων στη Βαλτιμόρη, ΗΠΑ. Δες κι εδώ: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_04/10/2011_409293

Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2011 »

Ο Ισραηλινός επιστήμονας Dan Shechtman βραβεύτηκε με το φετινό βραβείο Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη της δομής των ημικρυστάλλων, ενός «συναρπαστικού μωσαϊκού ατόμων που ποτέ δεν επαναλαμβάνεται ίδιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Νόμπελ. Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της για το ότι η ανακάλυψη του Shechtman το 1982, άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι επιστήμονες αντιλαμβάνονται τη στερεά ύλη. Στις 8 Απριλίου 1982, ο Shechtman ανακάλυψε έναν κρύσταλλο μέσα στον οποίο “τα άτομα ήταν συγκεντρωμένα μ’ έναν τρόπο, ο οποίος ποτέ δεν επαναλαμβάνεται”, αντίθετα με τους νόμους της φύσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ακαδημίας. Αυτή η ανακάλυψη, ορίστηκε ως “ημικρύσταλλοι”, οι οποίοι θυμίζουν τα “εντυπωσιακά μωσαϊκά του αραβικού κόσμου”. Ο Dan Shechtman γεννήθηκε το 1941 στο Τελ Αβίβ και είναι διακεκριμένος καθηγητής στο Ισραηλινό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Χάιφα. Δες κι εδώ: http://www.tovima.gr/science/mathematics-computers/article/?aid=423487

Ευρήματα δείχνουν ότι οι ωκεανοί γέμισαν με νερό από κομήτες »

Ένα από τα μυστήρια για την γεωλογική εξέλιξη της Γης είναι η παρουσία του νερού στον πλανήτη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ακόμη και αν κατά την γέννησή της η Γη διέθετε νερό, οι συνθήκες που επικράτησαν το πρώτο διάστημα που ο πλανήτης μορφοποιούνταν το εξαφάνισαν πολύ γρήγορα, μια και οι θερμοκρασίες που επικρατούσαν κατά την βρεφική ηλικία της Γης ήταν τόσο υψηλές που θα οδηγούσαν το νερό σε εξάτμιση. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι οι ωκεανοί δημιουργήθηκαν στη Γη 8 εκατομμύρια έτη μετά την γέννηση της. Έτσι οι επιστήμονες αναζητούν την πηγή προέλευσης του νερού που είναι και το βασικό συστατικό για την ανάπτυξη της ζωής. Διάφορες μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχουν υποδείξει αστεροειδείς, κομήτες συγκρούστηκαν στο παρελθόν με τη Γη ως πιθανούς μεταφορείς του νερού προς τον πλανήτη μας. Αυτή η υπόθεση ενισχύεται μετά την ανακάλυψη ότι ο κομήτης Hartley 2 έχει την ίδια χημική σύσταση με εκείνη των ωκεανών. Η ανακάλυψη θεωρείται πολύ σημαντική αφού είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται εύρημα που συνδέει άμεσα το νερό στη Γη με το Διάστημα, μια και ερευνητές του τμήματος Ερευνών του Ηλιακού Συστήματος του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στη Γερμανία χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Herschel κατάφεραν τώρα να αναλύσουν τη χημική σύσταση του κομήτη Hartley 2 και διαπίστωσαν ότι μοιάζει σημαντικά με αυτή των ωκεανών στην Γη. Περισσότερα εδώ κι εδώ.

Τα βραβεία ΙgNobel 2011 »

Για 21η συνεχή χρονιά απονεμήθηκαν τα βραβεία IgNobel, τα οποία απονέμονται κάθε Οκτώβριο από τo χιουμοριστικό άμα και επιστημονικό περιοδικό «Χρονικά των Απίθανων Ερευνών» (Annals of Improbable Research) σε δέκα επιτεύγματα που «πρώτα σε κάνουν να γελάς και μετά να σκέφτεσαι».Πάνω από 1200 άτομα παρέστησαν στην τελετή απονομής, και λίγο αργότερα ο δικτυακός τόπος των βραβείων http://improbable.com/ig/ τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω κατακλυσμού από επισκέπτες!Πραγματικοί νομπελίστες δεν είχαν καμία αναστολή στο να απονείμουν τα βραβεία, τα οποία είναι μικρά τραπεζάκια που εικονίζουν τον περιοδικό πίνακα (στα αγγλικά, o όρος περιοδικός πίνακας μπορεί να μεταφραστεί και ως «περιοδικό τραπέζι»).Μεταξύ των άλλων απονεμήθηκαν :
Βραβείο Φυσικής, στη γαλλο-ολλανδική ομάδα που διαλεύκανε «γιατί οι δισκοβόλοι ζαλίζονται ενώ οι σφυροβόλοι όχι».
Βραβείο Χημείας στους Ιάπωνες ερευνητές που επινόησαν έναν συναγερμό που λειτουργεί με το καυτερό μπαχαρικό γουασάμπι. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μέτρησαν «την ιδανική πυκνότητα αιωρούμενων σωματιδίων γουασάμπι προκειμένου να ξυπνούν οι κοιμισμένοι άνθρωποι σε περίπτωση πυρκαγιάς».
Βραβείο Βιολογίας στους Αυστραλούς βιολόγους που έδειξαν ότι τα αρσενικά ενός είδους σκαθαριού προτιμούν να ζευγαρώνουν με καφέ καπάκια(!) από μπουκάλια μπίρας, αντί με τα καφέ θηλυκά του είδους τους.
Βραβείο Ιατρικής στους Βέλγους, Ολλανδούς και Αυστραλούς επιστήμονες που μελέτησαν πώς η επείγουσα ανάγκη για ούρηση οδηγεί σε «καλύτερες αποφάσεις για ορισμένα πράγματα, και σε χειρότερες για άλλα».
Βραβείο Μαθηματικών σε έξι μαθηματικούς που προειδοποίησαν ανεξάρτητα για το επικείμενο τέλος του κόσμου! Βραβεύονται επειδή «δίδαξαν στον κόσμο να είναι προσεκτικός όταν διατυπώνει μαθηματικές υποθέσεις».
Περισσότερα βραβεία Ιg, εδώ: http://www.tovima.gr/science/article/?aid=422676

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση