Archive for Μάιος, 2011

«Πιθανώς καρκινογόνα» τα κινητά τηλέφωνα »

Την πιθανότητα η χρήση κινητών τηλεφώνων και άλλων ασύρματων συσκευών να αυξάνει τον κίνδυνο καρκινογένεσης αναγνωρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Συγκεκριμένα, η ομάδα εργασίας της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα στον Καρκίνο (IARC) που ανήκει στον ΠΟΥ, μετά από ανάλυση δημοσιευμένων ερευνών επισημαίνει ότι: Τα στοιχεία είναι περιορισμένα για τη σύνδεση των κινητών με το γλοίωμα (κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο) και το ακουστικό νεύρωμα (καλοήθη όγκο στο ακουστικό νεύρο), αν και τα στοιχεία είναι ανεπαρκή για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με άλλους τύπους καρκίνου.Η ομάδα εργασίας του ΠΟΥ δεν ποσοτικοποίησε τους κινδύνους. Ωστόσο, αναφέρει ότι σε μία έρευνα που έφτανε ως το 2004, ο κίνδυνος για γλοίωμα αυξήθηκε κατά 40% στην κατηγορία υψηλότερου κινδύνου, δηλαδή όσους χρησιμοποιούσαν κινητά για 30 λεπτά την ημέρα για 10 χρόνια.Η αλήθεια είναι ότι οι μέχρι σήμερα έρευνες για το θέμα δίνουν αντιφατικά αποτελέσματα: ορισμένες κυτταρολογικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η ακτινοβολία των κινητών προκαλεί βλάβες στα κύτταρα και στο γενετικό υλικό τους. Αντίθετα, οι περισσότερες επιδημιολογικές μελέτες -από τις οποίες η μεγαλύτερη εξέτασε το σύνολο των χρηστών στη Δανία- δεν διαπιστώνουν αύξηση του κινδύνου καρκινογένεσης. Προηγούμενη έρευνα για λογαριασμό του ΟΗΕ, η οποία παρακολούθησε για μια δεκαετία 13 000 χρήστες, κατέληξε χωρίς οριστικό συμπέρασμα. «Με δεδομένες τις πιθανές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία», επισημαίνει ακόμη η IARC, «είναι σημαντικό να γίνουν πρόσθετες έρευνες» για τις επιπτώσεις έντονης χρήσης των κινητών (δες κι εδώ).Μέχρι τότε, συστήνει τη χρήση hands-free ή τα SMS.

Πηγή:http://tech.pathfinder.gr/tech/1516259.html

Ηλεκτρόνιο, η πιο τέλεια σφαίρα του Σύμπαντος! »

Η πιο ακριβής, μέχρι στιγμής, μέτρηση του σχήματος του ηλεκτρονίου έδειξε ότι είναι σχεδόν τέλεια σφαιρικό- και όχι ωοειδές- και μάλλον είναι μακράν η πιο τέλεια σφαίρα του Σύμπαντος! Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους J.J. Hudson και E.A. Hinds του Τμήματος Φυσικής του Imperial College του Λονδίνου, εκτιμούν ότι μια μικροσκοπική διαφορά (μόλις 1.0 x 10-29 m ή λιγότερο από το ένα δισεκατομμυριοστό του ενός δισεκατομμυ-ριοστού του ενός δισεκατομμυριοστού του ενός εκατοστόμετρου) εμποδίζει το ηλεκτρόνιο από το να είναι ολοστρόγγυλο. Έτσι, αν το ηλεκτρόνιο είχε το μέγεθος του ηλιακού συστήματος (λέμε τώρα…), το σχήμα του θα απέκλινε από την τέλεια σφαίρα, όσο το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας!Περισσότερα εδώ.

Αιτήσεις συμμετοχής στα προγράμματα β΄επιπέδου από τον Ιούλιο! »

H επόμενη 3η περίοδος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της Πράξης «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη» του ΕΣΠΑ (2007-2013), προβλέπεται να διεξαχθεί στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2011 – Μαρτίου 2012 με εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης 19 Σεπτεμβρίου 2011-αισιοδοξία, δε λέω! Προβλέπεται η υποβολή προγραμμάτων από τα ΚΣΕ μέχρι τέλους Ιουνίου και οι αιτήσεις εκπαιδευτικών από τις αρχές Ιουλίου.Περισσότερα εδώ http://b-epipedo2.cti.gr/ – κι αν βρείτε κάποιους ΠΕ04 στις παραλίες, να τους ενημερώσετε, για την αίτηση, ντε! μια και τη λήγουσα περίοδο επιμόρφωσης οι αιτήσεις πέρασαν δεν πέρασαν το 50% των προσφερόμενων θέσεων

Αριστείo Μποδοσάκη 2011 στους Χ. Μουτσόπουλο και Γ. Χρούσο »

Με το Αριστείο Μποδοσάκη 2011 θα τιμηθούν δύο εξέχοντες έλληνες γιατροί και καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, ο οποίος τιμάται «για τη σημαντική συμβολή του στην κατανόηση της παθογένειας των αυτοάνοσων συστηματικών ρευματικών παθήσεων», και ο Γεώργιος Χρούσος, ο οποίος τιμάται «για τις πρωτοποριακές μελέτες του σχετικά με την παθοφυσιολογία του στρες και τους μηχανισμούς που ρυθμίζουν τον άξονα υποθαλάμου – υπόφυσης – επινεφριδίων». Το Αριστείο Μποδοσάκη, το οποίο απονέμεται κάθε δύο χρόνια, αποσκοπεί στο να προβάλλει καταξιωμένους διεθνώς έλληνες επιστήμονες των Θετικών, Τεχνολογικών και Ιατροβιολογικών Επιστημών, που μπορούν να αποτελέσουν γνήσια πρότυπα προς μίμηση και πηγή εξαιρετικής εθνικής υπερηφάνειας. Οι δύο τιμώμενοι θα μοιραστούν χρηματικό έπαθλο ύψους 150 000 ευρώ. Η τελετή απονομής θα λάβει χώρα στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών σήμερα Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011, στις 19.30, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Περισσότερα εδώ.

Οι φώκιες βλέπουν και με τα μουστάκια τους! »

Πολύτιμα για την ανίχνευση τροφής – και όχι μόνο – αποτελούν τα μουστάκια για τις φώκιες, καθώς σύμφωνα με νέα γερμανική μελέτη, τις βοηθούν να ξεχωρίζουν διάφορα σχήματα και μεγέθη μέσα στο νερό.Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ροστόκ, πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων με την βοήθεια μιας 12χρονης φώκιας ονόματι Χένρι, της οποίας έδεσαν τα μάτια και της φόρεσαν ειδικά ακουστικά για να μην έχει οπτικοακουστικά ερεθίσματα.Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι με τα μουστάκια τους οι φώκιεςείναι σε θέση να «διαβάζουν» τους κυματισμούς που δημιουργούνται γύρω από διάφορα αντικείμενα μέσα στο νερό, με αποτέλεσμα να μπορούν να γνωρίζουν το μέγεθος και το σχήμα τους. Ο Χένρι ήταν σε θέση να διακρίνει με τα μουστάκια του αντικείμενα μεγέθους μόλις 3,6 εκατοστών, ενώ μπορούσε να ξεχωρίσει τη διαφορά μεταξύ ενός ορθογώνιου ή ενός τριγωνικού κουπιού και κατά πόσο η επιφάνεια του ήταν κυματιστή ή επίπεδη. Φάνηκε ακόμη, ότι οι φώκιες μπορούν να εντοπίσουν και να ακολουθήσουν διερχόμενα ψάρια, ακόμη και 35 δευτερόλεπτα μετά το πέρασμά τους. Περισσότερα εδώ.

Κι άλλο χρόνο στη διδασκαλία της Βιολογίας »

Διαβάζω στην εφ. Τα Νέα, ότι 7 διακεκριµένοι πανεπιστηµιακοί έστειλαν επιστολή προς την υπουργό Παιδείας Α. ∆ιαµαντοπούλου µε την οποία τής ζητούν να αναθεωρήσει το σχέδιο για τη διδασκαλία της Βιολογίας στο Νέο Λύκειο επειδή είναι υποβαθµισµένη, και τονίζουν ότι η Βιολογία µαζί µε την Πληροφορική θα διαδραµατίσουν πρωτεύοντα ρόλο στις πρώτες δεκαετίες ή και ολόκληρο τον 21ο αιώνα σε όλες της ανεπτυγµένες κοινωνίες. Την επιστολή υπογράφουν οι καθηγητές Αχ. Γραβάνης, Γ. Γραµµατικάκης, Ελ. Ζούρος, Αλ. Καλοκαιρινός, Φ. Καφάτος, Ελ. Οικονόµου και Στ. Τραχανάς (δες εδώ). Να θυμίσω ότι προ 15ετίας περίπου ένας ή δύο από τους ανωτέρω υπέγραφαν-καλή τους ώρα- μαζί με άλλους πανεπιστημιακούς, παρόμοια επιστολή προς τον τότε υπουργό παιδείας (και νυν πρωθυπουργό) σχετικά με την “κατάργηση” του εν πορεία πιλοτικού προγράμματος PSSC Φυσική…Μην αναφέρω το αποτέλεσμα της ενέργειάς τους αυτής (ή για να ακριβολογώ και κατάργηση και απαντητική επιστολή από τον τότε διευθυντή σπουδών με επιχειρήματα του τύπου “άλλα λόγια να αγαπιώμαστε”…).

Η βία και …το “κουτόχορτο” »

Αντιγράφω και αναδημοσιεύω από εδώ :”Ένας νεκρός την Τρίτη. Ένας με κώμα την Τετάρτη. Ο ένας στην Ομόνοια, ο άλλος στο Σύνταγμα. Και οι δύο με το φως του ήλιου. Η χώρα καιρό τώρα παράγει περισσότερη βία από όση μπορούν να αντέξουν οι πολίτες της. Ποιος την παράγει δεν έχει και πολλή σημασία. Ή μάλλον έχει σημασία για τους παρατηρητές, γι’ αυτούς όμως που βυθίζονται κάθε μέρα όλο και πιο βαθειά μέσα στη βία, μικρή σημασία έχει ποιος υπογράφει τη βία. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα από στιγμή σε στιγμή. Χειρότερα στους δρόμους, χειρότερα στις διαδηλώσεις, χειρότερα παντού. Οι μόνοι που φαίνονται να μην το καταλαβαίνουν – ούτε αυτό!- είναι οι εκπρόσωποι του πολιτικού μας συστήματος. Οι υπουργοί, οι βουλευτές, τα κόμματα και τα μεγαλοστελέχη τους. Και πώς να το καταλάβουν; Κανείς από αυτούς δεν κυκλοφορεί μόνος του ούτε στους δρόμους, ούτε στις διαδηλώσεις. Οι μισοί κυκλοφορούν με σωματοφύλακες και οι άλλοι μισοί με κουστωδίες υποστηρικτών τους. Τι να καταλάβει ο αριστερός αρχηγός, που διαδηλώνει έχοντας γύρω του 50 συντρόφους να τον προσέχουν; Τι τον ενδιαφέρει τι γίνεται στην ουρά της πορείας, ποιος δέρνει ποιόν; Ποια τζαμαρία ή ποιο κεφάλι σπάει; Τι να καταλάβει ο υπουργός που σηκωτός βγαίνει από την λιμουζίνα, σηκωτός μπαίνει στο υπουργείο; Τι τον ενδιαφέρει ποιος καιροφυλαχτεί στην κάτω γωνία; Αν αρπάζουν τσάντες ή αλυσίδες από το λαιμό; Τι να καταλάβει από «επεισόδια στο Σύνταγμα», ο βουλευτής που παρκάρει κατευθείαν στο υπόγειο της Βουλής; Τι να καταλάβει ο αριστερός, ο κυβερνητικός, ο δεξιός, ο ακροδεξιός αξιωματούχος που έχει την αστυνομία να του φυλάει το κόμμα, το σπίτι, το αμάξι; Οι υπόλοιποι όμως που ούτε σωματοφύλακες έχουμε, ούτε κουστωδίες μας συνοδεύουν, καταλαβαίνουμε. Και για να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την «ασυνεννοησία», έχω μια πρόταση. Να αποσυρθούν από σήμερα, όλοι οι «μπάτσοι» από τους «πολιτικούς στόχους». Να φύγουν από την Κουμουνδούρου, τον Περισσό, την Ιπποκράτους, τη Συγγρού, την Καλλιρόης. Να φύγουν από τα υπουργεία και από τα σπίτια των αρχηγών. Να φύγουν από τα αυτοκίνητα τους και από τα γραφεία τους. Να μη συνοδεύουν οι «μπάτσοι» τα σχολικά των παιδιών τους, ούτε τις κυρίες τους στα ψώνια. Και αφού φύγουν και περάσουν μια εβδομάδα απροστάτευτοι και μόνοι, μετά να έρθουν να μιλήσουμε για τη βία στην πόλη. Ας ξεκινήσουν σήμερα οι αριστεροί, αύριο οι υπουργοί, μεθαύριο οι δεξιοί και οι ακροδεξιοί. Τους αναφέρω με την σειρά της κοινωνικής ευαισθησίας που έχουν επιδείξει (στα λόγια). Να πουν δημοσίως: «Δεν θέλω πια κανένα αστυνόμο στα πόδια μου. Θέλω να ζήσω σαν πολίτης του κέντρου. Ακόμη και στις διαδηλώσεις θα πηγαίνω μόνος μου. Χωρίς βοηθούς και παρατρεχάμενους. Και το Σύνταγμα μόνος μου θα το διασχίσω και την Ομόνοια και την Πατησίων και την Αγίου Κωνσταντίνου και την Πειραιώς». Τολμάει κανείς; Ένας έστω;”

Το Διαδίκτυο … στις πανελλαδικές! »

«Ως ομιλητής σε ημερίδα που οργανώνει το σχολείο σου με θέμα τη χρήση του διαδικτύου, να αναπτύξεις τις απόψεις σου σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρει το διαδίκτυο στη διάδοση της γνώσης, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί αυτό να αξιοποιηθεί δημιουργικά στο πλαίσιο του σχολείου.», ήταν το θέμα της έκθεσης (500-600 λέξεις) στο εξεταζόμενο μάθημα Νεοελληνική γλώσσα, εναρκτήριο των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων. Προς επεξεργασία δόθηκε εκτεταμένο απόσπασμα από το άρθρο του Π. Μανδραβέλη «Οι γκρίνιες για το Διαδίκτυο», που είχε δημοσιευθεί το Σεπτέμβριο του 2009 στην εφ. Καθημερινή (εδώ κι εδώ). Βλέπεις το νέο, ψηφιακό σχολείο (τρομάρα μας) ξεκινά –καλά να ΄μαστε – από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο… Τυχαίο; Δε νομίζω!

Προς συγχωνεύσεις πανεπιστήμιων και ΤΕΙ και κατάργηση τμημάτων… »

Περισσότερα από 150 τμήματα χαμηλής έως ανύπαρκτης ζήτησης από τους υποψηφίους, τα οποία συγχρόνως παρουσιάζουν και μια φθίνουσα πορεία στην «παραγωγή πτυχιούχων» την τελευταία πενταετία, θα «βάλουν λουκέτο», ενώ συγχωνεύονται περισσότερα από 10 πανεπιστήμια. Η σάρωση θα αφορά όλα τα ΑΕΙ αλλά και τα ΤΕΙ, για τα οποία το φοιτητικό ενδιαφέρον έχει εκλείψει εδώ και χρόνια.Στην Ανώτατη Εκπαίδευση λειτουργούν 499 Τμήματα, εκτός των Στρατιωτικών Σχολών. Από αυτά τα 286 ανήκουν σε ΑΕΙ και τα 213 σε ΤΕΙ. Από το 1999 έως το 2009 ιδρύθηκαν περίπου 100 νέα Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, λόγω της χρηματοδότησης από την ΕΕ. Πολλά εξ αυτών δεν έχουν σαφώς ορισμένο γνωστικό αντικείμενο, ενώ άλλα είναι συναφή με Τμήματα που υπήρχαν ήδη στα ίδια Ιδρύματα. Επίσης, ορισμένα ομοειδή με αυτά Τμήματα υπάρχουν και σε ΤΕΙ.Είκοσι τέσσερα ΑΕΙ είναι διάσπαρτα σε 36 διαφορετικές πόλεις και 16 ΤΕΙ σε 40 πόλεις και κωμοπόλεις. Από τα πανεπιστήμια, όσα βρίσκονται σε Αττική, Πάτρα, Iωάννινα, Κέρκυρα και Χανιά λειτουργούν σε μία πόλη, ενώ τα υπόλοιπα «απλώνονται» σε δύο έως έξι πόλεις.Αυτή η ακαδημαϊκή ανάπτυξη ακολούθησε σε μεγάλη έκταση το άναρχο και στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, τόσο ως προς τα επιστημονικά αντικείμενα όσο και ως προς τη χωροταξική τους κατανομή. Μερικές από τις στρεβλώσεις είναι:
– Η υπερβολική εξειδίκευση τμημάτων, η οποία θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε προγράμματα μεταπτυχιακών
– Τμήματα με ασαφές (ή ανύπαρκτο) γνωστικό αντικείμενο
– Μεγάλη διασπορά ανά την επικράτεια
– Απομόνωση τμημάτων από τον κύριο κορμό του Ιδρύματος
– Αλληλοεπικαλύψεις αντικειμένων μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ στην ίδια ή σε άλλες πόλεις
– Λειτουργία τμημάτων ταυτόσημων αντικειμένων σε γειτονικά ΑΕΙ
«Ένα βήμα» πριν από τη συγχώνευσή τους με ισχυρά κεντρικά ΑΕΙ της χώρας είναι τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Πάντειο, Οικονομικό Αθηνών, Χαροκόπειο, Γεωπονικό, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών καθώς και το Διεθνές Πανεπιστήμιο.Περισσότερα εδώ.

Κίνα: η πατρίδα του ρυζιού »

Από την Κίνα και όχι από την Ινδία έλκει την καταγωγή του το καλλιεργούμενο ρύζι σύμφωνα με μια ομάδα Αμερικανών γενετιστών, οι οποίοι μελέτησαν χιλιάδες χρόνια εξελικτικής ιστορίας του φυτού, μέσω ανάλυσης των γονιδίων του.Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Νέας Υόρκης (Τμήμα Βιολογίας), Ουάσιγκτον-Σεν Λιούις (Τμήμα Βιολογίας), Στάνφορντ (Τμήμα Γενετικής) και Περντιού (Τμήμα Αγρονομίας), που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ρύζι άρχισε να καλλιεργείται πιθανότατα πριν από περίπου 8200 – 9000 χρόνια στην κοιλάδα του Γιανγκτσέ, του μεγαλύτερου ποταμού της Κίνας.Οι Αμερικανοί επιστήμονες, αξιοποιώντας τεχνικές που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στη γενετική ανάλυση της ανθρώπινης εξέλιξης, συνέκριναν εκατοντάδες γονίδια από μια μεγάλη γκάμα άγριων και ήμερων ποικιλιών ρυζιού και επιβεβαίωσαν ότι τα γενετικά δεδομένα είναι πιο συνεπή με την θεωρία περί μιας και μοναδικής προέλευσης του ρυζιού.Ακόμα, έκαναν χρήση ενός «μοριακού ρολογιού» από γονίδια ρυζιού για να δουν πότε το ρύζι εξελίχτηκε και βρήκαν ότι το καλλιεργημένο ρύζι πρωτοεμφανίστηκε πριν από τουλάχιστον 8200 χρόνια, ενώ οι ποικιλίες «ινδικό» και «ιαπωνικό» διαχωρίστηκαν μεταξύ τους πριν από περίπου 3900 χρόνια.Τα γενετικά αυτά στοιχεία είναι συμβατά με τις αρχαιολογικές έρευνες, κατά την τελευταία δεκαετία, που έχουν δείξει ότι η ρυζοκαλλιέργεια στην κοιλάδα του Γιανγκτσέ άρχισε πριν από 8000 – 9000 χρόνια, ενώ στην κοιλάδα του Γάγγη ποταμού στην Ινδία οι αντίστοιχες καλλιέργειες άρχισαν πριν από περίπου 4000 χρόνια. Το ρύζι εκτιμάται ότι μεταφέρθηκε από την Κίνα στην Ινδία μέσω εμπόρων και μεταναστών γεωργών.

Πηγή:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11512&subid=2&pubid=63001257

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση