Archive for Ιούνιος, 2009

Ο εγκέφαλος «ξαναβλέπει» τις αναμνήσεις όταν κοιμόμαστε και αποθηκεύει τις πιο σημαντικές από αυτές »

Ειδικοί του Ινστιτούτου Εκμάθησης και Μνήμης Ρicower του Πανεπιστημίου ΜΙΤ (ΗΠΑ) διαπιστώσαν ότι ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του ύπνου «ξαναβλέπει» τις αναμνήσεις μας και αποθηκεύει τις πιο σημαντικές ή ενδιαφέρουσες στιγμές σε μια περιοχή που λειτουργεί σαν σκληρός δίσκος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά τη διάρκεια του ύπνου πολύ «βαθιά» στον εγκέφαλο λαμβάνει χώρα μια διεργασία που μοιάζει με ένα είδος επεξεργασίας οπτικού υλικού και ειδικότερα με το μοντάζ. Κι όπως αναφέρουν, ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του ύπνου «ξαναπαίζει» σε μορφή βιντεοκλίπ ό,τι κατέγραψε κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιλέγει τα σημεία που θεωρεί πιο σημαντικά και τα μεταφέρει σε ένα σημείο που λειτουργεί σαν αποθηκευτικός χώρος. «Η έρευνά μας είναι η πρώτη που συνδέει άμεσα τους μηχανισμούς καταγραφής των αναμνήσεων με εκείνους της μονιμοποίησής τους στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του ύπνου πρέπει να ξαναβλέπει τις αναμνήσεις για να τις διαχωρίσει σε μικρής και μακράς διάρκειας» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Τhe Daily Τelegraph» ο καθηγητής Σουσούμα Τονεγκάουα, επικεφαλής της έρευνας. Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε ποντίκια αλλά και ανθρώπους και ανακάλυψαν ότι οι αναμνήσεις καταχωρούνται αρχικά στον ιππόκαμπο (μια περιοχή στο κέντρο του εγκεφάλου) και μετά το «μοντάζ» οι αναμνήσεις οδηγούνται στον νεοφλοιό (φαιά ουσία). Η σύνδεση μεταξύ του ύπνου και της αποθήκευσης των αναμνήσεων προέκυψε έπειτα από πειράματα σε ανθρώπους από τους οποίους ζητήθηκε να απομνημονεύσουν ζεύγη λέξεων. Στη συνέχεια οι μισοί από τους εθελοντές κοιμήθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν ξυπνητοί. Όπως φάνηκε, όσοι εθελοντές πήραν έναν καλό ύπνο ήταν σε θέση να θυμούνται τις λέξεις ως και έξι εβδομάδες αργότερα. Στη συνέχεια τα πειράματα στα ποντίκια, τα οποία τοποθετήθηκαν εντός λαβυρίνθων, αποκάλυψαν τις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη διαδικασία του «μοντάζ» και της αποθήκευσης των αναμνήσεων. Με χρήση αισθητήρων που τοποθετήθηκαν στον εγκέφαλο των ζώων οι ειδικοί είδαν ότι ο ιππόκαμπος και ο νεοφλοιός παραμένουν ενεργοί τη νύχτα, καθώς και ότι οι πληροφορίες μεταφέρονται μεταξύ των δύο περιοχών μέσω μιας διαδρομής που είναι γνωστή ως τρισυναπτικό κύκλωμα.

Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artid=275369&dt=26/06/2009
Συναφή θέματα:Φωτογραφήθηκε η δημιουργία της μνήμης

Τα περιστέρια έχουν αυξημένο καλλιτεχνικό αισθητήριο; »

Σύμφωνα με νέα ιαπωνική έρευνα τα περιστέρια μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα σε έναν «καλό» και σε έναν «κακό» πίνακα ζωγραφικής, αναγνωρίζοντας την ομορφιά σε ένα καλλιτεχνικό έργο, με τον ίδιο λίγο-πολύ τρόπο που και οι άνθρωποι το κάνουν! Με άλλα λόγια τα περιστέρια μπορούν να ξεχωρίσουν ένα πίνακα του Μονέ από έναν του Πικάσο! Περαιτέρω οι ερευνητές του πανεπιστημίου Κέιο του Τόκιο, υπό τον καθηγητή Σιγκέρου Γουατανάμπε, προσπάθησαν να ανακαλύψουν κατά πόσο τα συγκεκριμένα πουλιά, πέρα από την αναγνώριση ενός διαφορετικού πίνακα, προτιμούν τον έναν από τον άλλο. Για το πείραμα, χρησιμοποιήθηκαν πίνακες ζωγραφικής από παιδιά του δημοτικού, οι οποίοι είχαν ξεχωριστεί σε δύο κατηγορίες, “καλούς” και “κακούς”, από τους δασκάλους τους και από άλλους ενήλικες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια πλειάδα εικόνων, από παστέλ μέχρι υδατογραφίες, από προσωπογραφίες μέχρι τοπία, που πάντα ήσαν ταξινομημένα σε “καλά” και “κακά”. Στη διάρκεια του πειράματος, που κράτησε ένα μήνα, τα περιστέρια έμαθαν να ραμφίζουν μόνο τους “καλούς” πίνακες. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι έκαναν κάτι τέτοιο και σε πίνακες που ποτέ πριν δεν είχαν ξαναδεί, με άλλα λόγια είχαν σταδιακά αναπτύξει ένα καλλιτεχνικό αισθητήριο!

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=57851

Πιθανή η ύπαρξη ζωής στον Εγκέλαδο; »

Οι γιγάντιοι πίδακες νερού που ανακαλύφθηκαν το 2005 στον δορυφόρο του Κρόνου, Εγκέλαδο, πιθανώς πηγάζουν από έναν αλμυρό ωκεανό που κρύβεται πολλά χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια, υποδεικνύουν δυο νέες μελέτες που δημοσιεύονται στο κορυφαίο περιοδικό Nature -τα νέα στοιχεία συντηρούν μάλιστα τις ελπίδες για την ανακάλυψη εξωγήινων μικροβίων.Οι επιστήμονες είχαν μείνει έκπληκτοι πριν από τέσσερα χρόνια όταν η αποστολή Cassini φωτογράφησε γιγάντιους πίδακες παγωμένων σταγονιδίων να εκτινάσσονται σε ύψος εκατοντάδων χιλιομέτρων πάνω από το νότιο πόλο του μικρού φεγγαριού, το οποίο καλύπτεται ολόκληρο από κάτασπρο πάγο.Γερμανοί ερευνητές που μελετούν τα δεδομένα του Cassini διαπιστώνουν τώρα ότι ορισμένοι από τους παγοκρυστάλλους στους πίδακες περιέχουν αλάτι -τη χημική υπογραφή του θαλασσινού νερού. Η παρουσία αλάτων του νατρίου υποδεικνύει ότι ο υπόγειος ωκεανός πρέπει να φτάνει μέχρι τον βραχώδη πυρήνα του Εγκέλαδου, o οποίος είναι πλούσιος σε ορυκτά, αναφέρει η ομάδα του Φραντς Πότσμπεργκ του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής Max Planck στη Χαϊδελβέργη.Η δεύτερη επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Νικ Σνάιντερ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, εξέτασε τη σύσταση των πιδάκων χρησιμοποιώντας επίγεια τηλεσκόπια.Οι Αμερικανοί ερευνητές απέτυχαν να ανιχνεύσουν άλατα του χλωρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι στήλες σταγονιδίων και παγοκρυστάλλων δεν μπορεί να είναι θερμοπίδακες που πηγάζουν από μικρό βάθος -αν το νερό πράγματι έβραζε κάτω από τον πάγο, οι υδρατμοί θα παρέσερναν στην επιφάνεια μεγάλες ποσότητες αλατιού (δες κι εδώ).Η αμερικανική έρευνα δεν έρχεται σε αντίφαση με τη γερμανική, δεδομένου ότι οι ποσότητες αλατιού που ανίχνευσε το Cassini είναι πολύ μικρές για να γίνουν αντιληπτές από τα επίγεια τηλεσκόπια. Σε συνοδευτικό άρθρο σχολιασμού που δημοσιεύεται στο ίδιο τεύχος του Nature, ο Τζον Σπένσερ του Ερευνητικού Ινστιτούτου Σάουθουεστ στο Κολοράντο εκτιμά ότι τα νέα δεδομένα δημιουργούν υποψίες για την ύπαρξη υγρών σπηλαίων κάτω από τον φλοιό πάγου, ο οποίος έχει πάχος έως και 50 χλμ.Το κατά πόσο ο Εγκέλαδος φιλοξενεί ζωή παραμένει άγνωστο, ωστόσο ο Δρ Πότσμπεργκ εκτιμά ότι η πιθανότητα δεν είναι αμελητέα: «Αν αυτή η μεγάλη ποσότητα νερού βρίσκεται σε επαφή με τον βραχώδη πυρήνα πλούσιο σε ορυκτά και υπάρχει και θερμότητα, οι συνθήκες είναι πολύ καλές» σχολίασε ο Γερμανός ερευνητής στο Reuters.«Επιπλέον, το pH που μετρήσαμε είναι ελαφρώς αλκαλικό, μια συνθήκη πολύ καλή για το σχηματισμό πολύπλοκων οργανικών ενώσεων. Ο Εγκέλαδος, ένα από τα περίπου 60 φεγγάρια του Κρόνου, έχει διάμετρο μόλις 500 χιλιόμετρα. Ο πυρήνας του διατηρείται ζεστός λόγω της τριβής των πετρωμάτων που προκαλεί περιοδικά η βαρυτική έλξη του πλανήτη.Υπόγειοι ωκεανοί κάτω από τον επιφανειακό πάγο εικάζεται ότι υπάρχουν επίσης στους δορυφόρους του Δία Ευρώπη και Γανυμήδη.

Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=275221&dt=25/06/2009

Ανθρωποφάγοι οι πρώτοι Ευρωπαίοι! »

Σοκαριστικά στοιχεία αποκάλυψαν τα απομεινάρια των «πρώτων Ευρωπαίων».Στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τη μελέτη των απομειναρίων των «πρώτων Ευρωπαίων», που βρέθηκαν σε ανασκαφή στη βόρεια Ισπανία, αποκάλυψαν πως οι προπάτορες των σύγχρονων Ευρωπαίων είχαν ανθρωποφαγικές συνήθειες.«Ξέρουμε ότι ασκούσαν τον κανιβαλισμό» (…)«Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση κανιβαλισμού στην ιστορία της ανθρωπότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι και η παλαιότερη (…) Ανακαλύψαμε απομεινάρια κανιβαλισμένων ανθρώπων σε δύο επίπεδα, κάτι που υποδεικνύει πως η ανθρωποφαγία συνέχισε να ασκείται για πολλά χρόνια» είπε ένας από τους επικεφαλής του προγράμματος της περιοχής Αταπουέρκα, που είναι προστατευόμενη από την UNESCO.Οι αρχαιολογικές έρευνες έδειξαν τη στροφή στην ανθρωποφαγία καθαρά για λόγους διατροφής κι όχι σαν τμήμα κάποιου τελετουργικού: συγκεκριμένα, έτρωγαν τα πτώματα των εχθρών τους μετά από διαμάχες ή επιδρομές – ιδιαίτερα αυτά που ανήκαν σε παιδιά και εφήβους, σύμφωνα με τους ερευνητές.Τα ευρήματα που οδήγησαν σε αυτά τα συμπεράσματα ήταν ανθρώπινα απομεινάρια, αναμεμειγμένα με απομεινάρια ζώων που αποτελούσαν κλασικά κυνηγετικά θηράματα στην περιοχή (άλογα, ελάφια, ρινόκεροι κλπ).Οι σπηλιές της Αταπουέρκα ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, κατά τη διάρκεια εργασιών διάνοιξης τούνελ. Ωστόσο, οι πρώτες ανασκαφές έλαβαν χώρα το 1978 και τα πρώτα ανθρώπινα απομεινάρια ανακαλύφθηκαν το 1984. Το 1992 βρέθηκε ένας ολόκληρος σκελετός, και αργότερα (1992) ανακαλύφθηκαν απομεινάρια ηλικίας 800 000 ετών- τα οποία θεωρείται πως ανήκουν στους πρώτους ανθρώπους που κατοίκησαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο (Homo antecessor – «άνθρωπος ο πρωτοπόρος», δες εδώ).Ο Homo antecessor έζησε πριν το Νεάντερταλ και το Homo sapiens και πιστεύεται πως έφτασε στις σπηλιές της Αταπουέρκα μετά από μια μακρά μεταναστευτική πορεία, που ξεκίνησε από την Αφρική και πέρασε από τη Μέση Ανατολή, τη βόρεια Ιταλία και τη Γαλλία.Οι σημερινοί Ευρωπαίοι πάντως δεν κατάγοται από τον ευρωπαϊκό πληθυσμό του Homo antecessor -είναι απόγονοι πληθυσμών του Homo sapiens που μετανάστευσαν από την Αφρική πολύ αργότερα, πριν από περίπου 50 000 χρόνια (δες κι εδώ).Η Αταπουέρκα ήταν ένας εξαιρετικός τόπος για ανθρώπινο αποικισμό, καθώς βρισκόταν ανάμεσα σε δύο ποταμούς και είχε πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ωστόσο, παρά το πλούσιο κυνήγι της περιοχής, ο Homo antecessor δεν άφηνε αχρησιμοποίητο το κρέας των σκοτωμένων εχθρών.

Πηγή:
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_24/06/2009_285571

Μήπως οι δεινόσαυροι δεν ήταν τόσο μεγάλοι; »

Τα μεγαλύτερα ζώα που έχουν ποτέ περπατήσει πάνω στη Γη, ίσως τελικά να μην ήσαν και τόσο μεγάλα όσο πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες και όσο τα εμφάνισε το Χόλιγουντ στην ταινία «Τζουράσικ Παρκ», σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, που δείχνει λάθη στο στατιστικό-μαθηματικό μοντέλο. Η νέα εκτίμηση έγινε από τον Γκάρι Πάκαρντ, του πανεπιστημίου του Κολοράντο, ΗΠΑ.Βρέθηκε ότι το στατιστικό-μαθηματικό μοντέλο με το οποίο γίνονται εδώ και περίπου 25 χρόνια οι σχετικοί υπολογισμοί του μεγέθους και της μάζας των δεινοσαύρων είναι λανθασμένο, οδηγώντας σε παραπλανητικά συμπεράσματα τους ερευνητές, που έχουν υπερτιμήσει το μέγεθός των προϊστορικών ερπετών και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό!Για παράδειγμα, κατά τον Πάκαρντ, το βάρος του Απατόσαυρου, ενός από τους μεγαλύτερους δεινόσαυρους, σύμφωνα με τη νέα εκτίμηση ήταν 18 τόνοι και όχι 38 τόνοι, όπως πιστευόταν μέχρι σήμερα, δηλαδή περίπου το μισό. Ο Διπλόδοκος μάλλον ήταν κατά 27% μικρότερος, καθώς το βάρος του έπεσε στους 4 τόνους, με τη νέα μέτρηση, από 5,5 τόνους πριν. Ο Στυρακόσαυρος ήταν 21% μικρότερος, γύρω στους 3,3 τόνους, έναντι αρχικής εκτίμησης 4,2 τόνων. Το λάθος αυτό αφορά όχι μόνο τους δεινόσαυρους, αλλά και άλλα μεγάλα ζώα, απολιθώματα των οποίων βρίσκονται στη Γη και από τα οποία συνάγεται με στατιστικές-μαθηματικές μεθόδους το μέγεθός τους. Η νέα εκτίμηση, αν επαληθευτεί, θα έχει σοβαρές συνέπειες για πολυάριθμες θεωρίες σχετικά με τη βιολογία των δεινοσαύρων (λ.χ. για τον ενεργειακό μεταβολισμό τους, τις διατροφικές ανάγκες τους, τον τρόπο κίνησή τους κ.ά.), καθώς όλες αυτές έχουν βασιστεί στις μέχρι τώρα εκτιμήσεις για το ογκώδες μέγεθός αυτών των πλασμάτων.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=56627

Το μακρύ ταξίδι του homo sapiens πέρα από την Αφρική »

Από πού ξεκίνησε ο προγονικός …Αδάμ με την οικογένειά του, τους συγγενείς και τους φίλους του για να κατακλύσουν τον πλανήτη; H νέα εικόνα που έχουν πλέον διαμορφώσει οι επιστήμονες, έχει ως εξής: Όλα ξεκίνησαν από μια μικρή φυλή περίπου 200 ανθρώπων του είδους homo sapiens, που ζούσαν στην Αφρική, αλλά κάποια στιγμή, πριν περίπου 70 000 χρόνια, κατάφεραν να διασχίσουν την Ερυθρά Θάλασσα, να περάσουν στην Αραβία και από εκεί σταδιακά -περπατώντας(!)- να επεκταθούν στην Ασία και την Ευρώπη. Όλες οι σημερινές ανθρώπινες φυλές, όλη η σημερινή ανθρωπότητα, στην Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική και την Αυστραλία, οφείλει την ύπαρξή της και έλκει γενετικά την καταγωγή της από αυτή τη μικρή ομάδα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πριν 90 000-70 000 χρόνια, συνέβησαν κλιματικές αλλαγές που, μεταξύ άλλων, οδήγησαν στην πτώση του επιπέδου των θαλασσών, γεγονός που επέτρεψε τη διάσχιση της Ερυθράς Θάλασσας στο λεγόμενο “Κέρας της Ανατολικής Αφρικής”, δηλαδή στο πλησιέστερο σημείο που χωρίζει την Αφρική από την Αραβική χερσόνησο.Ο αρχαιογενετιστή Peter Forster του Πανεπιστήμιου Anglia Ruskin στο Κέιμπριτζ , ο οποίος έκανε σχετικές μελέτες DNA, ισχυρίζεται ότι οι Αφρικανοί που πέρασαν απέναντι, πιθανότατα γύρω στους 200, ανήκαν στους homo sapiens, οι οποίοι θεωρείται ότι πρωτοεμφανίστηκαν πριν 195 000 χρόνια στην ανατολική Αφρική. Τα αρχαιότερα ίχνη τους έχουν εντοπιστεί κοντά στον ποταμό Όμο της Αιθιοπίας. Σήμερα υπάρχουν στην Αφρική 14 πληθυσμοί διαφορετικοί από γενετική πλευρά, αλλά μόνο ένας από αυτούς φαίνεται πως επιβίωσε εκτός της Αφρικής.
Μέσα σε διάστημα 5000 ετών, αυτοί οι πρωτοπόροι κατάφεραν να εξαπλωθούν προς την Ανατολή, κατά μήκος του Ινδικού Ωκεανού ως την ΝΑ Ασία, ώσπου έφθασαν μέχρι και την Αυστραλία πριν περίπου 65 000 χρόνια (επίσης άγνωστο με ποιο τρόπο). Μια άλλη υπο-ομάδα των ίδιων ανθρώπων στράφηκε βόρεια, μέσω της Μέσης Ανατολής, προς το Πακιστάν, ώσπου έφθασε στην Κεντρική Ασία. Τέλος, μια τρίτη ομάδα, πριν περίπου 50 000 χρόνια, άρχισε να εξαπλώνεται προς τη Δύση, διασχίζοντας τα στενά του Βοσπόρου και από εκεί, με τα πόδια (!), εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, που ήταν γεμάτη από τους Νεάντερταλ, οι οποίοι, πιο κοντοί και γεροδεμένοι, ήσαν καλύτερα προσαρμοσμένοι για το ψυχρό κλίμα και τους πάγους εκείνης της εποχής. Οι Νεάντερταλ ζούσαν στην Ευρώπη σχεδόν επί 250 000 χρόνια, αλλά, μετά την άφιξη των homo sapiens άρχισαν να υποχωρούν σταδιακά, ώσπου 25 000 χρόνια πριν την εποχή μας είχαν ουσιαστικά εξαφανιστεί, είτε λόγω κλιματικών αλλαγών, είτε λόγω πιέσεων από τους εξυπνότερους homo sapiens, είτε από ένα συνδυασμό παραγόντων. Έτσι, πριν 25 000 χρόνια οι homo sapiens έγιναν πια οι νέοι κυρίαρχοι από την Ευρώπη ως τη Σιβηρία. Πριν από 20 000 χρόνια εκτιμάται ότι για πρώτη φορά περπάτησαν δια μέσου του Βερίγγειου πορθμού, που ήταν τότε ξηρά, και εισήλθαν στην Αλάσκα, πατώντας πλέον το πόδι τους και στην Αμερικανική ήπειρο. Το αποκορύφωμα της τελευταίας εποχής των παγετώνων, που έφθασε πριν περίπου 19 000 χρόνια, έσπρωξε τους ανθρώπους προς τα νότια κι έτσι πριν 15 000 χρόνια έφθασαν στην Νότια Αμερική, η οποία έγινε η τελευταία ήπειρος που αποίκισαν.
Μια πρόσφατη γενετική έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη, υπό τον καθηγητή της γενετικής Li Jin που μελέτησε τα χρωμοσώματα Υ 12 000 σύγχρονων Κινέζων από όλη την Κίνα, διαπίστωσε ότι όλοι ανεξαιρέτως κατάγονται από μια προγονική αφρικανική ομάδα – την ίδια από την οποία κατάγονται και οι υπόλοιποι Ασιάτες, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί. Φυλετική παγκοσμιοποίηση!
Αυτή η επιστημονική προσέγγιση της Εξόδου από την Αφρική απορρίπτει την ανταγωνιστική θεωρία ότι οι διαφορετικές σημερινές ανθρώπινες φυλές εξελίχτηκαν ξεχωριστά, έλκοντας την καταγωγή τους από διαφορετικές ομάδες των προγόνων των homo sapiens, δηλαδή των homo erectus, οι οποίοι είχαν επεκταθεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη.Διαβάστε περισσότερα εδώ κι εδώ.

Αποικία από τη ΝΑSΑ στη Σελήνη το 2013! »

Σαράντα χρόνια μετά το «μικρό βήμα» του Νιλ Άρμστρονγκ στην επιφάνεια της Σελήνης (δες εδώ κι εδώ), η ΝΑSΑ ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 18 Iουνίου 2009 το ταξίδι με προορισμό τη δημιουργία ανθρώπινης αποικίας στο δορυφόρο της Γης. Η αποστολή μεταφέρει δύο διαστημικά αναγνωριστικά οχήματα στη Σελήνη, με στόχο να βρουν το νερό και πιθανές τοποθεσίες για την αποικία.«Θα βρούμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται η ΝΑSΑ για να ξαναστείλει ανθρώπους στη Σελήνη και να μείνουν εκεί για μεγάλο διάστημα» δήλωσε εκπρόσωπος της ΝΑSΑ.Τα σχέδια για την αποικία ανακοίνωσε ο Τζορτζ Μπους το 2004, όταν πρότεινε την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη μέχρι το 2020. Η βάση θα χρησιμεύσει ως σταθμός προετοιμασίας και ανεφοδιασμού για τις αποστολές στον Άρη και σε άλλα σημεία του Διαστήματος.
Τα σχέδια της ΝΑSΑ τοποθετούν την αποικία σε έναν από τους πόλους, όπου κάποια σημεία βρίσκονται διαρκώς στο φως και κάποια στο σκοτάδι. Η ηλιοφάνεια είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας στη βάση. Οι περιοχές που βρίσκονται στο σκοτάδι ίσως κρύβουν στρώματα πάγου ηλικίας μερικών δισεκατομμυρίων ετών. Η βάση θα βρίσκεται σε απόσταση τριών ημερών από τη Γη και, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, θα μπορεί να φιλοξενεί ανθρώπους για διάστημα 6 μηνών. Η κατασκευή των υλικών που θα αποτελέσουν τα θεμέλια της διαστημικής βάσης θα αρχίσει το 2013. Περισσότερα εδώ.

Μέσω ΑΣΕΠ οι εκπαιδευτικοί από τα ιδιωτικά στα δημόσια σχολεία; »

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της alfavita σταματά αυτόματη (εξ αριστερών στην επετηρίδα) ένταξη σε δημόσια σχολεία των εκπαιδευτικών που απολύονται από τα ιδιωτικά σχολεία. Στο πολυνομοσχέδιο που το επόμενο χρονικό διάστημα φέρνει ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή ορίζεται ως προαπαιτούμενο για την πρόσληψη ιδιωτικών εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία η επιτυχής εξέτασή τους σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Εάν η πληροφορία αυτή επιβεβαιωθεί αλλάζει τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι τώρα όπου σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο οι απολυόμενοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονταν στη δημόσια εκπαίδευση. Θα έχουμε ιστορίες…

Πληρωμή -προλάβετε- των επιμορφωτών β΄ επιπέδου »

Σε παλιότερα post γράφαμε για την καθυστέρηση πληρωμής ή με έκπτωση 50% στη δικαιούμενη αμοιβή τους επιμορφωτές ΤΠΕ στην εκπαίδευση και λοιπούς εμπλεκόμενους, που έτρεξαν τα προγράμματα β΄ επιπέδου Μαΐου-Ιουνίου και Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2008 ανά τα ΚΣΕ της επικράτειας -χωρίς οδοιπορικά και ημερήσια αποζημίωση! Kαι να που το σήμερα το μεσημέρι, ήλθε το ευχάριστο με …3ήμερη καθυστέρηση στο ημέτερο email από την ΕΥΕ του ΥΠΕΠΘ (δες κι εδώ): «Με το παρόν ενημερώνουμε τους εμπλεκόμενους και δικαιούχους είσπραξης επιταγών (Επιμορφωτές, Συντονιστές και Καταχωριστές Δημοσίων Κέντρων Στήριξης Επιμόρφωσης-Κ.Σ.Ε.) από την Πράξη “Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στη χρήση και αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εκπαιδευτική διδακτική διαδικασία” του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ ότι η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων του ΥΠΕΠΘ έχει ξεκινήσει την έκδοση των επιταγών τους και την αποστολή τους με courier προς τις Επιτροπές Επιμόρφωσης. Για την παραλαβή τους οι δικαιούχοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες Επιτροπές Επιμόρφωσης ή/και τους Συντονιστές των Κ.Σ.Ε. Υπενθυμίζουμε ότι λόγω της λήξης του οικονομικού αντικειμένου της Πράξης στις 30-6-2009, οι επιταγές θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί από τους δικαιούχους έως και τις 26-6-2009.» Εν αναμονή λοιπόν, με την αμοιβή των επιμορφωτών να έχει καθοριστεί σε 36,46€ ανά διδακτική ώρα και: «η αμοιβή για το παρασχεθέν έργο επιμεριζόμενη κατά μήνα, δεν μπορεί να είναι ανώτερη από το ήμισυ των μηνιαίων αποδοχών της οργανικής τους θέσης, αφορά απασχόληση εκτός των ωρών εργασίας και σε χρόνο που δεν καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση.»

«Αποικίες» βακτηρίων το ανθρώπινο σώμα! »

Όσο κι αν πλενόμαστε, δε θα καθαρίσουμε το βακτηριακό «κόσμο των θαυμάτων» που «ανθεί» πάνω στο δέρμα μας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του βακτηριακού οικοσυστήματος, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό «Science» και αποτελεί την πρώτη πραγματική «πληθυσμιακή απογραφή» του αόρατου κόσμου που ζει πάνω μας. Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας του Ανθρώπινου Γονιδιώματος των ΗΠΑ, υπό τη γενετιστή Τζούλια Σεγκρ, στο πλαίσιο του “Προγράμματος Ανθρώπινου Μικροβιώματος”, με τη συμμετοχή δέκα εθελοντών που, μετά από συστηματική καθαριότητα του σώματός τους, έδωσαν δείγματα από 20 διαφορετικά σημεία του σώματός τους. Βρέθηκε ότι το ανθρώπινο δέρμα φιλοξενεί περισσότερα από 1000 είδη βακτηρίων – κι ένας ανάλογος αριθμός βακτηριακών ειδών υπολογίζεται ότι ζουν μέσα στα έντερά μας. Τα περισσότερα βακτήρια διατηρούν καλές σχέσεις με τον οργανισμό μας και μάλιστα τον προστατεύουν από την εισβολή βλαβερών μικροβίων. Κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους, τα βακτήρια δεν κάνουν ποτέ αισθητή την παρουσία τους. Απλώς ζουν στο δέρμα και τρέφονται από το σώμα μας χωρίς να μας ενοχλούν. Και μάλιστα, μεταλλάσσονται έτσι, ώστε να εκμεταλλευθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δέρματος στο σημείο όπου βρίσκονται για την επιβίωσή τους. Ανάμεσα στα εντυπωσιακά συμπεράσματα της έρευνας είναι η τοπογραφία των βακτηρίων. Στον φαινομενικά καθαρό πήχη του χεριού, δηλαδή το τμήμα από τον αγκώνα ως τον καρπό, βρίσκονται 44 διαφορετικά είδη, ξεπερνώντας άλλες «ύποπτες» περιοχές, όπως είναι το τριχωτό της κεφαλής, οι μασχάλες και τα γεννητικά όργανα! Το δέρμα μας μοιάζει με έρημο που έχει υγρές περιοχές σαν ρυάκια, όπως είναι οι μασχάλες, ενώ υπάρχουν και οάσεις ζωής με πλούσια βιοποικιλότητα, όπως ο αφαλός». Οι επιστήμονες παρομοιάζουν τις μασχάλες με ένα τροπικό δάσος όσον αφορά το βακτηριακό οικοσύστημα που τις προτιμά ως τόπο κατοικίας. Η έρευνα έδειξε ότι η σύνθεση και η κατανομή των βακτηρίων στο δέρμα μένει σχεδόν σταθερή με το πέρασμα του χρόνου κι ότι τα ίδια, πάνω- κάτω, είδη βρίσκονται στις ίδιες περιοχές του σώματος σε διαφορετικούς ανθρώπους.
Τα βακτήρια είναι μικροσκοπικοί, μονοκύτταροι προκαρυωτικοί οργανισμοί 1000 φορές μικρότεροι από ένα ανθρώπινο κύτταρο. Υπάρχουν τουλάχιστον 10 φορές περισσότερα βακτήρια πάνω και μέσα μας απ΄ ό,τι «ανθρώπινα» κύτταρα στον οργανισμό μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1% του σωματικού βάρους μας οφείλεται στα βακτήρια που ζουν στο σώμα μας σε μακρόχρονη αρμονία και αποτελούν αναπόσπαστα μέρη μας, στο πλαίσιο ενός υπερ-οργανισμού. Τα βακτήρια εισβάλλουν στον οργανισμό από στόμα και πληγές. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια χωρίς διακρίσεις, καλά και κακά. Γι΄ αυτό οι γιατροί συνιστούν να μην τα παίρνουμε «για ψύλλου πήδημα». Αν όμως, είναι απαραίτητα, τότε πρέπει να παίρνουμε ταυτόχρονα προβιοτικά συμπληρώματα ή να τρώμε τροφές όπως το γιαούρτι. Περισσότερα εδώ.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση