Archive for Αύγουστος, 2008

Kemal Ataturk vs YouTube! »

Από τον περασμένο Μάιο τουρκικό δικαστήριο έχει επιβάλει στους πολίτες της χώρας απαγόρευση πρόσβασης στη διαδικτυακή βιντεοθήκη YouTube, καθώς το έκρινε ότι ορισμένα βίντεο που είχαν ανεβάσει χρήστες, είναι προσβλητικά για τον ”Πατέρα των Τούρκων” Κεμάλ Ατατούρκ και επομένως παράνομα (δες εδώ)! Η Τουρκία είχε μπλοκάρει το δικτυακό τόπο της YouTube και στο παρελθόν, όμως σε εκείνες τις περιπτώσεις η πρόσβαση είχε αποκατασταθεί άμεσα μετά την απομάκρυνση του επίμαχου υλικού (δες εδώ). Κατά τα άλλα η Τουρκία είναι ευρωπαϊκή χώρα! Και να μην ξεχνάμε, μέρες που είναι, ότι ο Κεμαλ είναι ο σφαγέας, το 1922, των Ελλήνων (και Αρμενίων) της Σμύρνης (της gavour izmir δηλ. της πόλης των απίστων, όπως την έλεγαν οι Τούρκοι ) …

Σαν χθες, 49 χρόνια πριν… 29.VIII.1959 »

Από τη στήλη του Μ. Kατσίγερα στην εφ. Καθημερινή:
Τήν σημερινήν έναρξιν τού εορτασμού τής 10ης επετείου τής νίκης εναντίον τού συμμοριτισμού εκήρυξεν ο πρόεδρος τής Κυβερνήσεως κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής. Εις μήνυμά του το οποίον μετεδόθη χθές από τόν ραδιοφωνικόν σταθμόν Αθηνών είπε:?[…] Επροξένησεν ανυπολογίστους ζημίας εις τήν Ελλάδα η τετραετούς σχεδόν διαρκείας κομμουνιστική ανταρσία. Οι συμμορίται εκτελούντες προδιαγεγραμμένον σχέδιον, κατέστρεφον ό,τι ηδύναντο να καταστρέψουν με τήν πρόθεσιν να οδηγήσουν διά τής απαθλιώσεως τόν λαόν εις πράξεις απογνώσεως. Ο κομμουνισμός απεδείχθη η μεγαλυτέρα ανασχετική δύναμις τής προκοπής τού έθνους εν τώ συνόλω του και ο πλέον αμείλικτος εχθρός εκάστης τάξεως χωριστά, ιδιαιτέρως δε τού αγρότου και τού εργάτου.Και εις τήν περίπτωσιν όμως αυτήν η δυναμικότης τού έθνους απεδείχθη ανωτέρα από τήν καταστροφικήν μανίαν τών εχθρών του. Μετά τόν ένοπλον αγώνα απεδύθη ο λαός μας εις τόν εξ ίσου δύσκολον αγώνα τής οικονομικής και κοινωνικής του ανασυγκροτήσεως. Ανασκοπούντες τα επιτευχθέντα αποτελέσματα δυνάμεθα να είμεθα υπερήφανοι. Με πάντοτε αυξανόμενον ρυθμόν, όχι μόνον επουλώθησαν αι πληγαί τού πολέμου και τής κομμουνιστικής επιθέσεως, αλλά επετεύχθη και η ανύψωσις τού βιοτικού επιπέδου τού λαού εις στάθμην τήν οποίαν ουδέποτε προηγουμένως εγνώρισε.Το έθνος ουδέποτε πρέπει να λησμονήση τόν θανάσιμον κίνδυνον, τόν οποίον διέτρεξε κατά τήν διάρκειαν τής τετραετούς κομμουνιστικής ανταρσίας. ΄Οχι διά να διατηρηθή εις τήν ψυχήν του μίσος εναντίον οιουδήποτε, αλλά διά να παραμένη πάντοτε άγρυπνον και να δύναται να επιδίδεται εν ασφαλεία εις τα έργα τής ειρήνης τήν οποίαν με τόσας θυσίας κατέκτησεν [?]
Λες ο γερο-Κωνσταντίνος ??Εθνάρχης?? Καραμανλής και ο πρόσφατα αποβιώσας Ρώσος συγγραφέας Αλεξάντρ Σολζενίτσιν να έχουν, εντέλει, δίκιο; Παρατηρώντας τους προς βορράν Βαλκάνιους γείτονές μας, πρώην μέλη του οικοδομήματος του ”υπαρκτού σοσιαλισμού” και κάποιους από αυτούς σήμερα μέλη της ΕΕ και συμμάχους στο ΝΑΤΟ (!), η απάντηση είναι απερίφραστα ναι. Το επιβεβαιώνει, εξάλλου, και ο Λεωνίδας Κύρκος (δες εδώ): “Με πιάνει τρόμος άμα σκεφτώ ότι π.χ. αν νικούσε τότε η επανάστασή μας θα είχαμε πρωθυπουργό τον Μάρκο, έναν γελοίο άνθρωπο -τον είδα από κοντά και κατάλαβα τι γελοίος άνθρωπος ήταν- θα είχαμε υπουργό Οικονομικών τον Μπαρτζώτα, θα είχαμε υπουργό της Παιδείας π.χ. τον Στρίγγο, θα είχαμε υπουργό των Εσωτερικών τον άλλον, τον ανεκδιήγητο άνθρωπο που ήρθε από την Κρήτη, τον Βλαντά, ο οποίος ήταν για την εποχή εκείνη ένας ήρωας για τη νεολαία, γραμματέας της νεολαίας κ.τ.λ.Ανθρωποι γελοίοι, χωρίς καμιά παιδεία για να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο, σαν αυτόν που φιλοδοξούσαν να παίξουν. Κι όμως εκείνη την εποχή, σας επαναλαμβάνω, τους έβλεπα τους ανθρώπους αυτούς σαν γίγαντες.”
Τώρα, για ποιο λόγο όλα τα παραπάνω κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι τα ”κάνουν γαργάρα”, άγνωστο ή παρα-πολύ γνωστό…

Επί τον τύπον των ήλων »

«Από τους 100 μαθητές που τελειώνουν το Γυμνάσιο οι 60 πηγαίνουν στο Ενιαίο Λύκειο και από αυτούς στη Γ’ Λυκείου το 50% γράφει κάτω από τη βάση. Άρα το λύκειο, η ενισχυτική διδασκαλία, τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα, όλοι εμείς, καταφέραμε από τους 100 που μας έδωσε το Γυμνάσιο, να γράφουν οι 30 πάνω από τη βάση. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, καθώς κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι 17χρονοι και 18χρονοι δεν είναι έξυπνοι. Μήπως φταίει κάτι άλλο; Μήπως φταίνε – για να μιλήσουμε με ορολογία Ολυμπιακών Αγώνων – οι προπονητές;». Επίσης, «η βάση του 10 είναι πλασματική (?) δε σημαίνει ότι αναβαθμίσαμε το λύκειο, απλώς δεν αφήνουμε να περάσει ο κόσμος που δε μαζεύει τουλάχιστον 8500 μόρια». Από τη συνέντευξη του Ε. Αμαργιανάκη, πρόεδρου του εκπαιδευτικού ομίλου Όριον-IdEF, στη εφ. Καθημερινή. Υπάρχουν σχόλια; Αντιρρήσεις;

«Όλοι γελούσαν όταν έλεγα ότι θέλω να σπουδάσω» »

Η ανακοίνωση των βάσεων βρήκε τη Βαρβάρα Τζάκα, μητέρα τεσσάρων παιδιών, να καθαρίζει μια καφετέρια στο κέντρο του Ηρακλείου. Στα 52 της χρόνια, έπειτα από μια περιπετειώδη ζωή με οικογενειακές εντάσεις, φόβο και φτώχεια, αισθάνεται για πρώτη φορά, ότι έχει επιτύχει κάτι σημαντικό, ότι δικαιούται να είναι ακόμα πιο περήφανη για τον εαυτό της. Η πιο μεγάλη μαθήτρια στην τάξη, που παρακαλούσε να γίνει καμιά γιορτή στο σχολείο για να φάει γλυκό και να ξεγελάσει την πείνα της, πέρασε στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και σχεδιάζει να συνεχίσει με σπουδές στη Νομική. Υπόδειγμα θέλησης, ξεκίνησε το Γυμνάσιο (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας) σε ηλικία 46 ετών, σε πείσμα του τότε συζύγου και της περιρρέουσας κοινωνικής απαξίωσης ”εγώ είμαι, ποια είσαι εσύ” κι όπως η ίδια λέει στη εφ. Ελευθεροτυπία: «Ζούσα ακόμα με τον άντρα μου και στην ίδια πολυκατοικία έμενε ένας ψυχίατρος, που είχε και τη διαχείριση. Εξ αιτίας ενός ποσού για την πληρωμή του πετρελαίου, που καθυστερήσαμε μια εβδομάδα να το δώσουμε, με πρόσβαλε βάναυσα, με ισοπέδωσε, μου φέρθηκε σαν να ήμουν ένα τίποτα. Τότε του είπα ότι εγώ μπορώ να γίνω σαν εσένα, αλλά εσύ δεν μπορείς να γίνεις σαν εμένα. Με κοίταξε περιφρονητικά: “Δεν μπορείς να γίνεις άνθρωπος” του είπα. Έτσι, πήρα την απόφαση να σπουδάσω. Όχι για να εργαστώ ως επιστήμονας ή για να βγάλω λεφτά ή για να αποκτήσω κύρος, αλλά γιατί πίστευα και πιστεύω ότι η μόρφωση μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τη ζωή και τους ανθρώπους. Το όνειρό μου είναι να σπουδάσω νομικά, γιατί πάντα αναζητούσα το δίκαιο.
Μπράβο και πάλι μπράβο της.
Ολόκληρη η συνέντευξη στο http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=29217960

Πάνω και από τις Νομικές η Σχολή Αστυφυλάκων! »

Η Σχολή Αστυφυλάκων κατέκτησε την «πρωτιά», ως πρώτη επιλογή, με 459 προτιμήσεις υποψηφίων, ενώ στη δεύτερη θέση με 356 βρίσκεται η Νομική Αθήνας, στη τρίτη το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ με 215 και στην τέταρτη η Νομική Θεσσαλονίκης με 175 πρώτες προτιμήσεις (περισσότερα εδώ). Άραγε τέτοιο είναι το ?κύρος, οι οικονομικές απολαβές και η κοινωνική καταξίωση του αστυφύλακα (??μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι?? και τα μύρια άλλα που ακούν καθημερινά και κατάμουτρα ? καθυβριζόμενοι τις περισσότερες φορές χωρίς αιτία?) ή κάποιος, από τα 18 του, εξασφαλίζει θέση στο Δημόσιο, μισθό από την πρώτη ημέρα των ανέξοδων για την οικογένειά του σπουδών κτλ., επειδή ήταν/είναι κατά τεκμήριο καλός μαθητής, αλλά πολύ πιθανόν να μην είναι πάστα ??επιθεωρητή Κάλαχαν” για τη Δημόσια τάξη! Μήπως πρέπει να υπάρχουν κι άλλα επιπρόσθετα κριτήρια για τις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές (πλην της εντοπιότητας με τον εκάστοτε υπουργό Δημόσιας Τάξης, όπως συνέβαινε τα παλιά καλά χρόνια, πράγμα που οδήγησε την εισαγωγή μέσω των Γενικών εξετάσεων?).Κάποιοι, ίσως, πρέπει να ξανασκεφτούν το θέμα έτσι, ώστε οι αστυνομικοί να μην περιμένουν πρώτα να φύγει ο κλέφτης κι ύστερα να επιληφθούν του συμβάντος, όπως, φευ, πολλές φορές συμβαίνει. Είτε, πάλι, το ΑΤ Εξαρχείων να εμπεδώνει τη Δημόσια τάξη κι όχι να περιμένει καρτερικά την ετήσια ή τριμηνιαία βομβιστική εναντίον του επίθεση από τους άγνωστους κουκουλοφόρους αντιεξουσιαστές της γειτονιάς του (!), τον αντίποδα του ”αστυφύλακα της γειτονιάς” που μας υπόσχονταν πριν λίγα χρόνια ρέκτης υπουργός Δημόσιας Τάξης…

Σπουδαστές ΤΕΙ = “Εναλλακτικός τουρισμός”; »

Στο νομό Φλώρινας, τα τελευταία χρόνια, η τοπική οικονομία τονώνεται από τη λειτουργία του ΤΕΙ και κάποιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Στο τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου φέτος υπάρχουν 222 κενές θέσεις, στο τμήμα Φυτικής Παραγωγής 290 και 257 στο τμήμα Ζωικής Παραγωγής. «Ο κάθε σπουδαστής άφηνε 800 ευρώ τον μήνα στην τοπική αγορά. Τώρα οι γκαρσονιέρες μένουν ξενοίκιαστες, υπάρχουν απούλητα διαμερίσματα και οι οικοδομικές εργασίες μειώθηκαν κατά 80%. Δεν υπάρχει ζωντάνια στην πόλη και η νεολαία έχει μειωθεί αισθητά», τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, Γιάννης Δημητρίου, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφ. Ελευθεροτυπία. Αλήθεια, γιατί ορισμένοι σήμερα αντιδρούν με τον παραπάνω τρόπο όταν, μάλλον, ήταν πολύ ικανοποιημένοι με την υλοποίηση του γνωστού μότο, από το 1996 και μετά (πρβλ. Β΄ΚΠΣ), ??κάθε πόλη και τμήμα πανεπιστήμιου, κάθε κωμόπολη και τμήμα ΤΕΙ?? ? Καμιά αντίρρηση στην ελεύθερη πρόσβαση στην ανώτατη παιδεία ή στην κατάργηση της βάσης του 10 κτλ. , υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής δεν μπορεί να σχεδιάζεται με γνώμονα την εσωτερική φοιτητική μετανάστευση ούτε αποτελεί εκπαιδευτική πολιτική η δημιουργία τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με κριτήριο τη ? διδακτορική μας διατριβή!

Το δημόσιο Πανεπιστήμιο υπό κατεδάφιση? »

«Είναι πολλά τα χρόνια που το Πανεπιστήμιο ταλανίζεται από μύρια όσα προβλήματα? και είναι πολλά τα χρόνια που κάποιοι χτυπάμε όχι τον κώδωνα, αλλά την καμπάνα του κινδύνου για να συναντήσουμε κλειστές τις πόρτες και κλειστά τα αυτιά της πολιτικής εξουσίας, της μόνης αρμόδιας να λάβει μέτρα. Λέμε: το Πανεπιστήμιο περνάει κρίση? με τα χρόνια η κρίση όχι μόνον έγινε μόνιμη και διαρκής, αλλά και επιδεινώθηκε.Σε τι συνίσταται αυτή η κρίση; Είναι πολλαπλή και χαρακτηρίζεται από την αποποίηση του ρόλου και της φυσιογνωμίας του. Το Πανεπιστήμιο από πολλά χρόνια αρκείται στη διεκπεραίωση εκπαιδευτικού έργου? μίζερου όμως και αναχρονιστικού που το μετατρέπει σε μηχανή παραγωγής πτυχίων? μόνον πτυχία παράγει το Πανεπιστήμιο, ενώ ο ρόλος του που θα το αποκαθιστούσε ως ύψιστο κοινωνικό φορέα είναι να παράγει νέα γνώση, να ερευνά δηλαδή, και να μεταδίδει νέα γνώση -και μέσα από την παραγωγή νέας γνώσης και τη δοκιμασία της στις αίθουσες διδασκαλίας να παράγει ιδεολογία που να εκπέμπεται στην κοινωνία. (…)

Του Β. Κρεμμυδά, ??Εκ των Έσω??, εφ. ΤΑ ΝΕΑ, 27-8-2008

Βάσεις και 18 500 «ορφανές» θέσεις »

Η ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ αποκάλυψε ότι μένουν κενές περίπου 18 500 θέσεις, ιδίως σε ΤΕΙ της περιφέρειας, στις οποίες μάλιστα το ΥΠΕΠΘ είχε κάνει αύξηση θέσεων το τελευταίο έτος. Οι Σχολές αυτές απειλούνται τώρα με αναγκαστικό κλείσιμο ή συγχωνεύσεις για να επιβιώσουν, ενώ ολόκληρες πόλεις όπως το Μεσολόγγι, η Καστοριά, η Άρτα, η Κοζάνη, η Καλαμάτα, η Ηγουμενίτσα κ.ά. θα απολέσουν και φέτος μεγάλο τμήμα του φοιτητικού τους πληθυσμού, με πέντε Τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας να μην έχουν φέτος ούτε έναν πρωτοετή σπουδαστή, ενώ σε 26 Τμήματα ο αριθμός των εισακτέων είναι μονοψήφιος. Συνολικά προκύπτουν κενές θέσεις σε περίπου 80 Τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης! Στον αντίποδα, οι Παιδαγωγικές Σχολές έκαναν ρεκόρ εννιαετίας με σημαντική αύξηση στις βάσεις εισαγωγής τους (υπόψη ότι όσοι πήραν πτυχίο τον περασμένο Ιούνιο ήδη κλήθηκαν από το ΥΠΕΠΘ να υποβάλουν τα χαρτιά τους για να προσληφθούν αναπληρωτές), αλλά και πτώση βάσεων στα περιζήτητα πριν από λίγα χρόνια Τιμήματα της Πληροφορικής. Χωρίς αμφιβολία η αγορά εργασίας αποτέλεσε οδηγό για την επιλογή σχολής από πολλούς υποψήφιους. Περισσότερα εδώ.

Beijing 2008 και… λευκοί ελέφαντες »

Από την αποχαιρετιστήρια συνέντευξη του Προέδρου της ΔΟΕ Ζακ ??Ευχαριστούμε Αθήνα?? Ρογκ :«Αυτό που έκαναν [οι Κινέζοι] ήταν πολύ έξυπνο. Κατασκεύασαν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις μέσα στα πανεπιστήμια, ώστε να τις χρησιμοποιήσουν μετά στον κολεγιακό τους αθλητισμό. Δεν έφτιαξαν άχρηστα γήπεδα. Στο Πεκίνο δεν θα μείνει ούτε ένας λευκός ελέφαντας».
Η Αθήνα, αντίθετα, κατάντησε νεκροταφείο ελεφάντων μετά το 2004 με τις περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις εγκαταλειμμένες στην τύχη τους μαζί και το Ολυμπιακό χωριό

Πόσα χρόνια χρειάζονται για να διαλυθούν; »

Αν και οι θερινές διακοπές τελειώνουν, τα μπάνια ?συνεχίζονται, αλλά μαζί τους, μέρα με τη μέρα, αυξάνονται και τα ?φυτεμένα? στην άμμο και τα βότσαλα αποτσίγαρα και τα λογής λογής σκουπίδια που αφήνουμε πίσω μας στις παραλίες που κολυμπάμε, ένδειξη του (αντίστροφου) σεβασμού μας στο περιβάλλον και ενθυμήματα για τους αρχαιολόγους του ?μέλλοντος! Μια και τα αποτσίγαρα αποτελούν περίπου το 30% των απορριμμάτων που συναντάμε στις ακτές και απαιτούνται 1-5 χρόνια για να απόδομηθεί το φίλτρο τους, πολύ λιγότερα από τα 80-100 χρόνια που χρειάζονται για ένα αλουμινένιο κουτάκι αναψυκτικού, τα 450 χρόνια για ένα πλαστικό μπουκαλάκι νερού και τα 1 εκατ. χρόνια για ένα γυάλινο μπουκάλι !

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση