RSS Feed for This PostCurrent Article

Ευρωπαϊκή επιτυχία Ελλήνων καθηγητών φυσικής!

Βραβείο και διακρίσεις για τους Έλληνες καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετείχε στο πανευρωπαϊκό φεστιβάλ «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» (Science on Stage – Europe), που έγινε στη Κοπεγχάγη, Δανία, στις 16-19 Απριλίου 2011. Την 11μελή ελληνική αποστολή αποτελούσαν οι: Α. Αρχοντούλης, φυσικός, υπεύθ. του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) του νομού Σάμου, Ι. Γάτσιος, φυσικός, υπεύθ. ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης, Ηλ. Καλογήρου, φυσικός, υπεύθ. ΕΚΦΕ του νομού Ηλείας, Διον. Καρούνιας, φυσικός, 6ο ΓΕΛ Καλαμάτας, π. υπευθ. ΕΚΦΕ του νομού Μεσσηνίας, Π. Μπαζάνος, χημικός, ΓΕΛ Φιλιατρών, Α. Νέζης, φυσικός, 1ο ΓΕΛ Σαλαμίνας, Γ. Πανταζής, φυσικός, Μουσικό Σχολείο Λαμίας, Α. Πάτσης, φυσικός, 1ο ΓΕΛ Γλυφάδας, συνεργάτης ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης, Θ. Πιερράτος, φυσικός, 2ο ΓΕΛ Εχεδώρου Θεσσαλονίκης, Σερ. Σπανός, φυσικός, υπεύθ. ΕΚΦΕ του νομού Μαγνησίας και Ευγενία Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη, φυσικός, υπεύθ. ΕΚΦΕ Αιγάλεω, συντονίστρια της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη».
Στο φεστιβάλ, που φέτος είχε θέμα «Αιχμαλωτίζοντας την καρδιά και το νου μέσω της διδασκαλίας των φυσικών επιστημών», συμμετείχαν 350 εκπαιδευτικοί από 28 ευρωπαϊκές χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Λεττονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Τσεχία, Φιλανδία και Καναδάς.
-Η εργασία «Από το ουράνιο τόξο στη χημεία των χρωμάτων», του Ηλία Καλογήρου, κέρδισε το ένα από τα 3 βραβεία, που είναι συμμετοχή στο CERN teachers school.
Επίσης, οι εργασίες:
-«Σχεδιάζοντας ένα ταξίδι στον Άρη», του Θ. Πιερράτου, προσκλήθηκε από την ESA για να παρουσιαστεί στο Θερινό σχολείο 2011 για εκπαιδευτικούς που διοργανώνεται από την ESA στο Noordwijk (Ολλανδία).
– «Από το ουράνιο τόξο στη χημεία των χρωμάτων», του Ηλ. Καλογήρου, προσκλήθηκε να παρουσιαστεί στους εκπαιδευτικούς της Ιρλανδίας και της Ισπανίας.
– «Κοιτάζοντας τον κόσμο μέσα από ένα CD – Φασματοσκοπία για μικρούς και μεγάλους, ειδικούς και μη», του Π. Μπαζάνου, προσκλήθηκε να παρουσιαστεί στους εκπαιδευτικούς της Ιρλανδίας.
– «Μια «βιωματική πτήση» στον κόσμο των αερίων μακροσκοπική και μικροσκοπική (ομάδα πειραμάτων και κατασκευών)», των Ι. Γάτσιου και Α. Πάτση, προσκλήθηκε να παρουσιαστεί στους εκπαιδευτικούς του Βελγίου.
Υπόψη ότι έως σήμερα η Ελλάδα έχει βραβευτεί στις πέντε από τις έξι διοργανώσεις του προγράμματος!
Το φεστιβάλ ήταν η κεντρική εκδήλωση όλου του προγράμματος, που διήρκεσε από τον Μάρτιο 2009 μέχρι τον Απρίλιο 2011 (δες κι εδώ). Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων «Physics on Stage» και «Science on Stage» και υποστηρίζεται εκπαιδευτικά από το EIROForum1, την συνομοσπονδία των 7 μεγαλύτερων διακρατικών ευρωπαϊκών ερευνητικών κέντρων:Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων (CERN), Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ανάπτυξης της Σύντηξης (EFDA), Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL), Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο (ESO), Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ακτινοβολίας Σύγχροτρον (ESRF), Ινστιτούτο Laue-Langevin (ILL). Το πρόγραμμα «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» (Science on Stage – Europe) έχει στόχο την αντιμετώπιση του επιστημονικού αλφαβητισμού και την προσέλκυση των νέων στις Φυσικές Επιστήμες. Την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ κήρυξε ο Υπουργός Παιδείας της Δανίας Troels Lund Poulsen. Διαβάστηκε χαιρετισμός προς τους συμμετέχοντες της Ανδρούλας Βασιλείου, European Commissioner of Science and Research. Το Φεστιβάλ επισκέφθηκε στις 18 Απριλίου ο Bernard Hugonnier, Deputy-Director for Education at the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), ο οποίος είναι υπεύθυνος του OECD για το πρόγραμμα Πίζα. Στην ομιλία του προς τους συμμετέχοντες, ο Bernard Hugonnier αναφέρθηκε στην τρέχουσα εκπαιδευτική κατάσταση στις Ευρωπαϊκές χώρες και παρουσίασε προτάσεις για την επίλυση των εκπαιδευτικών προβλημάτων. Παρευρέθηκαν επίσης οι Πρόεδροι των περισσότερων από τα επτά ερευνητικά κέντρα που απαρτίζουν το EUROForum, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλοί εκπρόσωποι Υπουργείων Παιδείας των συμμετεχόντων χωρών. Οι επίσημοι επισκέφθηκαν τα περίπτερα όλων των χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Το επόμενο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ θα γίνει τον Απρίλιο 2013 στις πόλεις: Stubice (Πολωνία) και Frankfurt (Γερμανία).

Trackback URL



You must be logged in to post a comment.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση