Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία

Στο Νηπιαγωγείο είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να μιλήσεις για έννοιες όπως η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Δικαιοσύνη. Και πάντα δε χρησιμοποιούμε την ευθεία οδό της συζήτησης για το πως είναι να είμαστε ελεύθεροι, πως είναι να ζούμε δημοκρατικά και δίκαια κλπ, αλλά χρησιμοποιούμε την πλάγια οδό, αυτή των παραμυθιών. Τα παιδιά μπορούν ευκολότερα να καταλάβουν τις παραπάνω έννοιες και να τις βιώσουν μέσα από τα παραμύθια. Έτσι και στο Νηπιαγωγείο μας αναγνώσαμε «Στο Δάσος» της Σοφίας Ζαραμπούκα.Σε μία μικρή περίληψη, τα ζώα διενεργούν εκλογές για να επιλέξουν τον καλύτερο αρχηγό. Για κάποιους λόγους διαταράσσεται η ισορροπία στο δάσος και η επικράτηση, τελικά, του καταλληλότερου αρχηγού επιφέρει ξανά την ισορροπία στο δάσος.

Σκεφτήκαμε λοιπόν κι εμείς να διενεργήσουμε εκλογές. Όχι όμως προσώπων, αλλά της αγαπημένης μας μέρας. Εντοπίσαμε τις  μέρες της εβδομάδας και μοιράσαμε ψηφοδέλτια, ώστε κάθε παιδί να διαλέξει την αγαπημένη του μέρα.

Οι ψήφοι μπήκαν στην κάλπη, και αφού ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, ξεκίνησε η καταμέτρηση.

Τελικά, παραδόξως, η αγαπημένη μας μέρα είναι η ΔΕΥΤΕΡΑ. Αυτά έχει η Δημοκρατία. Εγώ πάντως το Σαββάτο είχα ψηφίσει…..

Και φυσικά δε σταματήσαμε εκεί. Φτιάξαμε ένα φύλλο δραστηριοτήτων με χρονική διαδοχή, για να αποτυπώσουμε και μαθηματικά τη διαδικασία των εκλογών μας.Λήψη αρχείου

Επίσης διαβάσαμε την Ντενεκεδούπολη, της Ευγενίας Φακίνου.

Είναι ένα βιβλίο που το διαβάζουμε κάθε χρόνο και το χρησιμοποιούμε ως κουκλοθεατρική εκδήλωση την ημέρα εορτασμού της εκδήλωσης. Έτσι και φέτος, φτιάξαμε με τα παιδιά αφίσα, που προσκαλούσαμε τα παιδιά του διπλανού τμήματος να έρθουν να παρακολουθήσουν την παράστασή μας. Ετοιμάσαμε τις κούκλες, προβάραμε τα τραγούδια και τα λόγια και αυτήν την Παρασκευή, σε κλίμα ενθουσιώδες παίξαμε το κουκλοθέατρό μας.

Έτσι πανηγυρικά, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του σχολείου μας, για το Πολυτεχνείο…

 

 

Ημέρα γονιού- μαμά Δέσποινα

 

Αυτήν την Τετάρτη, μας επισκέφτηκε η μαμά της  Αρετής, η κ. Δέσποινα. Βοηθός γιατρού και μαία, ήρθε να μας μιλήσει για τα μικρόβια και πως αντιμετωπίζουμε τις ιώσεις…

Πρώτα όμως μας χαιρέτησε με τον τρόπο που μάθαμε…

Με λόγια απλά και κατανοητά, μάθαμε ότι πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας προσεχτικά, να πηγαίνουμε στο γιατρό όποτε χρειάζεται και ότι τα μικρόβια και τα αντισώματα δίνουν στο σώμα μας, μάχες για την «επιβίωση».Μετά μας έδειξε ένα παιχνίδι που έπαιζε όταν ήταν μικρή, που λεγόταν «Πούντο, πούντο το δαχτυλίδι;»

και στο τέλος, μετά από ένα υπέροχο κέρασμα, την αποχαιρετήσαμε με μία ζεστή αγκαλιά….

Κ. Δέσποινα, ευχόμαστε να ευχαριστήθηκες την επίσκεψη όσο κι εμείς.. Σε ευχαριστούμε για την ηρεμία σου, τις υπέροχες συμβουλές σου και το όμορφο πρωινό που περάσαμε…..

 

 

Πρωινός χαιρετισμός

Κι επειδή τον τελευταίο καιρό διαπιστώσαμε ότι ξυπνάμε με πολύ κέφι και όρεξη, αποφασίσαμε να σας ανεβάσουμε τη διάθεση με τον πρωινό μας χαιρετισμό…

Σας τον προτείνουμε ανεπιφύλακτα… Ξεκινάει τη μέρα ΌΜΟΡΦΑ…

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΕ Ό,ΤΙ ΕΣΕΙΣ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ… Αγκαλίτσα; Κόλλα Πέντε; Φιλάκι; Χορεύουμε; Μπουνίτσα; Αγκωνίτσα;

Φτιάχνεις ένα δεντράκι;

Φθινόπωρο, Νοέμβρης και Παρασκευή. Δε θέλουμε να επιβαρύνουμε τους γονείς μας και αυτήν την Παρασκευή, καθώς από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν να μας ετοιμάσουν μία μακέτα με τα αξιοθέατα του χωριού μας. Έτσι ο γρίφος μας αφορά την τάξη και θα πάρει τη μορφή STEAM, πρόκλησης ομαδικής.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες των 4 παιδιών και έπρεπε να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:Λήψη αρχείου

Τα παιδιά από την πρώτη στιγμή, ξεκίνησαν να σκέφτονται… Το πρώτο πρόβλημα… Πέφτει το δέντρο… δε στηρίζεται καλά… Λύση;;;; Περισσότερη πλαστελίνη και το πρόβλημα ΠΑΕΙ….

Τα κλαδιά σε ποια θέση πρέπει να είναι; Έτσι είναι καλύτερα; Η ομάδα συσκέπτεται…. Αυτή η ομάδα γρήγορη σαν αστραπή, δίνει λύσεις άμεσα και αποτελεσματικά…. Η ισχύς εν τη ενώσει…. Και ιδού…. σε λίγο κιόλας χρόνο το πρώτο δεντράκι, απόλυτα ολοκληρωμένο από την πρώτη ομάδα…. Η δεύτερη ομάδα, δε συνεργάστηκα και τόσο αποτελεσματικά… το δέντρο τελείωσε, όμως οι συνεργάτες ακόμη εργάζονται….. Η τρίτη ομάδα ολοκλήρωσε….. Και η τέταρτη ομάδα πανετυτυχής για το αποτέλεσμα…. Μπράβο παιδιά…. Και στην άλλη τάξη, η συνεργασία δούλεψε… όλοι μαζί μπορούμε πιο αποτελεσματικά… και αυτή η ομάδα τα κατάφερε…. και αυτή η ομάδα μετά από αρκετή ώρα, τα κατάφερε… Δεν υπήρχε χρονικός περιορισμός… όλοι είναι νικητές….(την ιδέα την κλέψαμε από εδώ: https://thepreschooltoolboxblog.com/fall-steam-challenge-engineering-free-standing-trees-with-leaves/)

Το Φθινόπωρο μέσα στην τάξη μας

Ο Νοέμβρης είναι ο μήνας που το Φθινόπωρο φτάνει στην κορύφωσή του. Είναι ο καιρός που μιλάμε για τις αλλαγές που συντελούνται στη Φύση. Στους ανθρώπους, στα ζώα, στα φυτά, στον καιρό.

Η φύση αλλάζει χρώμα… και από το γαλάζιο του καλοκαιριού και το κίτρινο του ήλιου, τώρα το φόντο γίνεται πορτοκαλί, από τα φύλλα των δέντρων που πέφτουν και κιτρινό- κόκκινο.

την ιδέα την κλέψαμε από εδώ: https://www.bloglovin.com/blogs/krokotak-1482852/cubism-autumn-5849302849

(την ιδέα την πήραμε από εδώ: http://juliannakunstler.com/expl_trees.html#.V65fuFA8LCR)

Τα φύλλα πέφτουν από τα δέντρα και συντελούνται απίστευτες μίξεις χρωμάτων…

(την ιδέα την πήραμε από εδώ: http://www.welke.nl/photo/el86/herfst-bladeren.1410436683)

Τα ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη, μεταναστεύουν, προσαρμόζονται…

και με τα υλικά του φθινοπώρου μπορείς να φτιάξεις τόσο όμορφες κατασκευές…

Ποια είναι η κατάλληλη στέγη;

 

STEΑM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics)

                                                                                             (Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανολογία, Τέχνη, Μαθηματικά)

Φτιάξτε ένα lego σπιτάκι. Μην του βάλετε στέγη. Τώρα πρέπει να αποφασίσετε ποια στέγη είναι υδατοστεγής; (δεν αφήνει το νερό να περάσει).

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Ξύλα

Φύλλα

Χαρτί

Πλαστικό χαρτί

Lego τουβλάκια

_________________________________________________________________________________________________

Ας λειτουργήσουμε τώρα ως επιστήμονες. Ας υποθέσουμε πριν το πείραμα, ποιο από τα υλικά θα αφήσει το νερό να περάσει μέσα στο σπιτάκι και ποιο δε θα το αφήσει;

ΥΛΙΚΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Φύλλα
Ξύλα
Χαρτί
Πλαστικό χαρτί
Lego

Ας πειραματιστούμε τώρα.

Στέγη από ξύλα που μαζέψαμε έξω από την αυλή….

Αποτέλεσμα; Το χαρτί στο πάτωμα του σπιτιού ήταν πολύ βρεγμένο. Σίγουρα τα ξύλα δεν ήταν καλή στέγη. Άφηνε νερό να μπει στο σπιτάκι.

Στέγη από τουβλάκια lego
Πολλή καλή επιλογή. Δεν πέρασε καθόλου νερό.

Στέγη από πλαστικό χαρτί.
Πολλή καλή επιλογή. Δεν άφησε το νερό να περάσει στο σπιτάκι.

Στέγη από χαρτί κουζίνας.Το χαρτί στο πάτωμα του σπιτιού ήταν βρεγμένο. Δεν κράτησε καθόλου η στέγη από χαρτί. Κακή επιλογή.

Στέγη από ξερά φύλλα.

Παρά το ότι βάλαμε πολλά επίπεδα φύλλων και προσπαθήσαμε να μην αφήσουμε κενά, δυστυχώς τα φύλλα δεν εμπόδισαν το νερό να μπει στο σπιτάκι και το πάτωμα είχε βρεγμένο χαρτί.

Την ιδέα την κλέψαμε από εδώ: https://www.science-sparks.com/waterproof-roof/

Αφορμή για το συγκεκριμένο πείραμα στάθηκε μία τεχνική ζωγραφικής που επιλέξαμε για να φτιάξουμε μία βροχερή ημέρα.

την ιδέα την εμπνευστήκαμε από εδώ: https://gr.pinterest.com/pin/321444492151217281/

Πόση φυσική συντελείται με αυτή την τεχνική ζωγραφικής;

  1. Ροή ρευστών (ροή των ρευστών καλείται ειδικότερα η κίνηση των σωματιδίων των ρευστών, επειδή ακριβώς αυτά ρέουν, η οποία όμως κίνηση περιλαμβάνει επίσης τις έννοιες της δύναμης που προκαλεί την κίνηση, της ταχύτητας καθώς και της επιτάχυνσης του ρευστού.) (Τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι πρέπει να βάλουν σταγόνες, πρέπει ενίοτε να τις ενισχύσουν με μεγαλύτερη ποσότητα υγρών, ώστε να αποκτήσουν βάρος κι επομένως κίνηση και ότι όσο περισσότερο βάρος βάλουν, τόσο γρηγορότερα τρέχει η κάθε σταγόνα.)
  2. Βαρύτητα (τα χρώματα ρέουν κάθετα και από πάνω προς τα κάτω, καθώς τα έλκει η βαρυτική έλξη κι έτσι τα παιδιά βάζουν από ψηλά τις σταγόνες και όχι από χαμηλά.)
  3. Υδατοστεγανότητα (Υδατοστεγανότητα είναι η αντίσταση που προβάλλουν τα υλικά κατά τη διέλευση του νερού μέσα από τη μάζα τους.) (Τα παιδιά στο χαρτί έχουν βάλει μία πλαστική διαφάνεια. Διαπιστώνουν στην πράξη ότι στο σημείο που έβαλαν τη διαφάνεια, το χαρτί παραμένει ανέπαφο και οι σταγόνες περνούν από πάνω.)

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019


Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019
Εκπαιδευτική Δράση STEAM Νηπιαγωγείου

Μία βόλτα στην πόλη μου

Το νηπιαγωγείο μας λαμβάνει μέρος σε ακόμη μία δράση. Σας παραθέτουμε παρακάτω τους όρους και τις δράσεις.Λήψη αρχείου

Το νηπιαγωγείο μας λοιπόν ανέθεσε με γρίφο της Παρασκευής την παρακάτω αποστολή:Λήψη αρχείου

Και αρχίσανε να έρχονται φανταστικές μακέτες από τους ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ…. ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΙ, ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΙ, ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟΙ…

Το γήπεδο ποδοσφαίρου,

Το γήπεδο μπάσκετ,το ηρώον μας,
ο λευκός πύργος, η εκκλησία του Αγ. Νικολάου, το παρεκκλήσι της Αγ. Παρασκευής,η βρύση του χωριού…..

το χωριό μας….
η βρύση του χωριού, το γήπεδο ποδοσφαίρου,

και ακόμη έρχονται… κάθε μέρα και κάτι καινούριο….

Ξεκινήσαμε και τίποτα δε μας σταματά!!!!!

κ. Αμαλία- Επίσκεψη

Αυτήν την Παρασκευή, 2/11/2018, μας επισκέφτηκε η κ. Αμαλία Σταθοπούλου. Καλή μας συνάδελφος, που ήθελε να γίνει μέρος των γρίφων μας… κι εμείς πάντα είμαστε ανοικτοί…. Έτσι στην αρχή μας συστήθηκε με την ηρεμία και τη χαρακτηριστική της νηφαλιότητα….
Ο γρίφος της ήταν «Τι είναι η κ. Αμαλία;» κι έπρεπε να νικήσουμε σε κρεμάλα τον υπολογιστή σε αυτό το link:

https://learningapps.org/watch?v=p5au7b55518

Tα παιδιά γρήγορα κατάλαβαν την πρώτη της ιδιότητα… Νηπιαγωγός.. Οι άλλες δύο όμως; Σας αφήνουμε να τις ανακαλύψετε μόνοι σας…..

Στο τέλος μας κέρασε γλυκά κεράσματα και μας αποχαιρέτησε με το τρυφερό της χαμόγελο… Ευχαριστούμε κ. Αμαλία… Σε αγαπάμε πολύ και επιφυλασσόμαστε για μία νέα συνεργασία…..

K. Νίνα- Φάρσα ή κέρασμα;

Η κ. Νίνα, δασκάλα των αγγλικών στο δημοτικό μας σχολείο, συνεργάτης μας στο πρόγραμμα με τα Αινίγματα και τους Γρίφους και μανούλα της Ιάνθης, μας επισκέφτηκε με αφορμή τη Γοτθική γιορτή του Halloween.

Εξαιρετική όπως πάντα, οργανωμένη, ήρεμη και απολαυστική, μας έφερε κοντά όμορφες ιδέες και καινοτόμησε στην τάξη μας για μία ακόμη φορά. Είμαι πολλή χαρούμενη που η κ. Νίνα είναι συνεργάτης μας… απίστευτη ηρεμία, οργάνωση, φιλική και καινοτόμα…. Ό,τι αγαπώ…. ευχαριστούμε κ. Νίνα…. το σχολείο μας και η καρδιά μας είναι πάντα ανοιχτά …. σε αγαπάμε…..

28η Οκτωβρίου

Για ακόμη μία χρονιά γιορτάστηκε με κάθε επισημότητα η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ «ΟΧΙ»¨της 28ης Οκτωβρίου από την Κοινότητα Νεοχωρούδας. Από κει δεν μπορούσε να λείπει και το Νηπιαγωγείο Νεοχωρούδας

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΕΝΔΟΞΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ!!!!