ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Υλικά

  • 100 γραμμ. ζάχαρη άχνη
  • 400 γραμμ. βούτυρο γάλακτος
  • 100 γραμμ. φυτίνη
  • 2 κρόκοι
  • 1 αυγό
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 1/3 φλ. τσαγιού κονιάκ
  • 1 κοφτό κ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 250 γραµµ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
  • 850 γραµµ. (περίπου) αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
  • 1 κιλό άχνη ζάχαρη
  • 2 βανίλιες

Εκτέλεση

Απλώνουμε την αμυγδαλόψιχα σε λαμαρίνα και την ψήνουμε 10΄ στους 200οC, να ροδίσει. Την χοντροκόβουµε. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη και τη φυτίνη και τα χτυπάμε για 10΄, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, να τους πίνει το μείγμα, καθώς και το αυγό. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 κ.σ. από το αλεύρι για να µην κόψει το μείγμα µε την προσθήκη του κονιάκ. Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και το ρίχνουμε στο μίξερ.

Εναλλάξ προσθέτουμε το αμύγδαλο και το αλεύρι. Αλεύρι θα βάλουμε όσο σηκώσει. Ίσως να μην το πάρει όλο το μείγμα. Καλό είναι να τελειώσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και κοσκινίζοντας το τελευταίο αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη.

Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Τους ψήνουμε στους 170οC στον αέρα για περίπου 35΄, μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν. Αφήνουμε 5΄ να κρυώσουν.

Κοσκινίζουμε λίγη λίγη την άχνη µε τη βανίλια σε ένα ταψί (να κάνει στρώση). Ακουμπάμε επάνω τους κουραμπιέδες και τους πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, αλλιώς διαλύονται. Τους βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη ζάχαρη.

Οδηγίες για μοναδικούς κουραμπιέδες: Να θυμάστε ότι χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο µε τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σαν σαντιγί (αφράτη κρέμα). Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη, όχι σφιχτή. Επίσης, θέλουν καλό ψήσιμο. Όταν ροδίσουν ελαφρά και σκάσουν οι κουραμπιέδες, είναι έτοιμοι.

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

 

Τι χρειαζόμαστε:

  • 400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 530 γρ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
  • 1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. άχνη
  • 1/4 κουτ. του γλυκού σόδα
  • 1/4 κουτ. του γλυκού κανέλα ή και περισσότερο
  • 1/6 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο
  • 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • καρύδια χοντροκομμένα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ:

  • 500 γρ. νερό
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 100 γρ. μέλι για το μέλωμα

Πως το κάνουμε:

  1. Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι: σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας.
  2. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και αποσύρουμε.
  3. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Μετά φτιάχνουμε τα μελομακάρονα. Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο.
  5. Προσθέτουμε την άχνη και όλα τα μυρωδικά μαζί.
  6. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε όλο το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).
  7. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σίτα ή κόσκινο προκειμένου να τους δώσουμε μια ωραία όψη.
  8. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
  9. Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σίτα να στραγγίξουν.
  10. Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.