Google Earth και διδασκαλία της Ιστορίας

Το Google Earth αποτελεί εξαιρετική πηγή για τον εμπλουτισμό της διδασκαλίας της Ιστορίας. Μετακινήσεις πληθυσμών, πόλεμοι, μεγάλες μάχες, αλλαγές συνόρων μπορούν να διδαχθούν αποτελεσματικά με τη χρήση των χαρτών της Google.

Στις 4 Φεβρουαρίου η Google ανακοίνωσε μια ενδιαφέρουσα προσθήκη  στο Google Earth 5.0. Η προσθήκη παρουσιάζει αεροφωτογραφίες 35 Ευρωπαϊκών πόλεων που βομβαρδίστηκαν ανηλεώς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Επιλέγοντας μια από τις διαθέσιμες πόλεις και μετακινώντας τη λωρίδα χρόνου μπορείτε να παρακολουθήσετε την εξέλιξη των πόλεων από την προπολεμική περίοδο ως τις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την έκταση των καταστροφών από τους βομβαρδισμούς  καθώς και την ανοικοδόμηση και την επέκταση ως τις μέρες μας.

Για να πάρετε μια ιδέα για τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής δείτε το παρακάτω βίντεο

Η εφαρμογή νομίζω ότι θα φανεί ενδιαφέρουσα σε συναδέλφους που διδάσκουν την Ιστορία Γενικής Παιδείας Γ΄ Λυκείου (μάλιστα αυτή την περίοδο διδάσκουμε την ενότητα για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο).

Μια συμβουλή για όσους αποφασίσουν να τη χρησιμοποιήσουν: αν η σύνδεση του σχολείου “σέρνεται”, προτιμήστε να καταγράψετε τις αεροφωτογραφίες των πόλεων που σας ενδιαφέρουν με τη βοήθεια ενός σχετικού προγράμματος (πχ Camtasia) και δείξτε στους μαθητές το βίντεο εκτός σύνδεσης.

Αν ενδιαφέρεστε και για άλλες εκπαιδευτικές χρήσεις του Google Earth δείτε και τα παρακάτω ενδιαφέροντα άρθρα:


Αφήστε μια απάντηση