Google Lively: Μια πρώτη γνωριμία

Η τεράστια απήχηση του Second Life δεν άφησε ασυγκίνητη την Google που έσπευσε να ανακοινώσει έναν νέο τρισδιάστατο εικονικό κόσμο που ονομάζεται Google Lively. Το Lively αποτελεί το πνευματικό δημιούργημα μιας 29χρονης υπαλλήλου της Google, της Niniane Wang, η οποία χρησιμοποίησε το 20% του χρόνου της στο γραφείο για να ασχοληθεί με το προσωπικό της σχέδιο. Ας σημειωθεί ότι η Google επιτρέπει στους υπαλλήλους της να χρησιμοποιούν το 20% του εργασιακού τους χρόνου όπως επιθυμούν (ας τα βλέπουν οι ιθαγενείς θεωρητικοί της εντατικοποίησης της εργασίας που παράλληλα μιλούν για εφευρετικότητα και καινοτομία).
Στόχος της Niniane ήταν η εκφραστικότερη επικοινωνία μεταξύ μελών από διάφορα sites κοινωνικής διαδικτύωσης όπως το Μyspace και το Facebook. Οι χρήστες του Lively μπορούν να δημιουργούν ένα τρισδιάστατο άβαταρ για τον εαυτό τους (ανδρικό, γυναικείο ή κάποιου φανταστικού είδους) που αποτελεί την ταυτότητά τους στον εικονικό κόσμο. Παράλληλα, μπορούν να δημιουργούν το δικό τους εικονικό περιβάλλον (από ένα παιδικό δωμάτιο ως ένα εξωτικό νησί) και να προσκαλούν σ’ αυτό φίλους και γνωστούς απ’ όλο τον κόσμο.
Το Lively σε αντίθεση με το Second Life, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες, είναι ένας χώρος στον οποίο οι έφηβοι (άνω των 13 ετών) θεωρητικά θα μένουν μακρυά από παράνομο περιεχόμενο και κάθε είδους πιθανή παρενόχληση. Και λέμε θεωρητικά, γιατί τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, το Lively κυριολεκτικά βομβαρδίζεται από πορνογραφικό υλικό. [update 13/7/2008: Φαίνεται ότι οι πολλές διαμαρτυρίες των πρώτων ημερών έπιασαν τόπο. Στις 13/07 κανένας εικονικός κόσμος με “περίεργο” περιεχόμενο δεν  εμφανίζεται, τουλάχιστον μεταξύ εκείνων με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.]
Προς το παρόν διατίθεται μόνο για τα Windows (Xp και Vista) και για τους φυλλομετρητές Internet Explorer και Firefox. Παρότι βρίσκεται σε beta έκδοση (παρουσιάζει μάλιστα προβλήματα downtime και σταθερότητας) παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για εφαρμογές ηλεκτρονικής μάθησης.
Θα επανέλθουμε λοιπόν άμεσα (ελπίζω σε μερικές μέρες να είναι έτοιμη και μια μικρή εκπαιδευτική εφαρμογή που θα ενσωματωθεί στο blog).
Προς το παρόν, δείτε το επίσημο βίντεο παρουσίασης της Google και πάρτε μια πρώτη γεύση…

Αφήστε μια απάντηση