Λειτουργία Νηπιαγωγείου!

Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023, το νηπιαγωγείο δε θα λειτουργήσει, λόγω επιμορφωτικής συνάντησης  των εκπαιδευτικών των νηπιαγωγείων Θήρας-Θηρασίας  με τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού έργου.

                                        Kindergarten Bild 400x343 1

 

 

Πρόσκληση στο δωρεάν διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο για τις Διαγενεακές Σχέσεις και την Ψυχική Υγεία

seminario

Το πρόγραμμα “Νοιάζομαι για το παιδί μου” υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis με την υποστήριξη της NN Hellas και αποσκοπεί στην προαγωγή της ψυχικής υγείας του παιδιού και της οικογένειας, μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022, επιδιώκει να ενδυναμώσει και να ενισχύσει τον ρόλο των γονέων, κηδεμόνων και των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας στην πρόληψη και αντιμετώπιση δυσκολιών και προβλημάτων ψυχικής υγείας που βιώνουν στην καθημερινότητά τους σε σχέση με τα παιδιά. Πολύ συχνά, αυτά τα προβλήματα συνδέονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τις πολλαπλές κρίσεις, αλλά και την πανδημία, η οποία έχει σημαντικές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους εφήβους (επιδείνωση στα επίπεδα στρες, αισθήματα μοναξιάς, θυμού κ.ά). Η έλλειψη στοχευμένων δράσεων και πρωτοβουλιών που να ανταποκρίνονται σε αυτές τις σύγχρονες προκλήσεις, καθιστά αναγκαία την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την προαγωγή της ψυχικής υγείας της οικογένειας.

Το πρόγραμμα “Νοιάζομαι για το παιδί μου” προσδοκά να ενδυναμώσει όλα τα μέλη της οικογένειας, αποσκοπώντας να ενισχύσει τις σχέσεις τους και να δημιουργήσει ευκαιρίες εκπαίδευσης για γονείς/φροντιστές, ακόμα και για τα πιο ηλικιωμένα άτομα, αναφορικά με σημαντικά ζητήματα ψυχικής υγείας. Εστιάζει σε πέντε θεματικούς άξονες: Ψυχική Ανθεκτικότητα, Εξαρτήσεις, Εκφοβισμός, Αυτοεκτίμηση & Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, Διαγενεακές Σχέσεις και Ψυχική Υγεία.

infographic prolepsis cut
Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιούνται διαδραστικές εκπαιδεύσεις και βιωματικά εργαστήρια για κάθε θεματική ενότητα με τη δωρεάν συμμετοχή του κοινού. Οι γονείς, κηδεμόνες και ηλικιωμένοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν με ειδικούς επιστήμονες, συμμετέχοντας ενεργά στις δράσεις που θα σχεδιαστούν. Επίσης, θα έχουν πρόσβαση σε έγκυρες πηγές και αξιόπιστα εργαλεία, ενώ θα εκπαιδευτούν σε καλές πρακτικές και στρατηγικές αντιμετώπισης των προκλήσεων που καλούνται να διαχειριστούν.

Oι διαδραστικές εκπαιδεύσεις και τα βιωματικά εργαστήρια πραγματοποιούνται διαδικτυακά.

Επόμενη δράση: Τετάρτη, 24 Μαΐου 2023 (11:30). Δωρεάν Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: “Μιλάμε με τους ειδικούς για τις Διαγενεακές Σχέσεις και την Ψυχική Υγεία”.
Εγγραφή εδώ
Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ψυχοκινητική αγωγή

Αξιοποιώντας το νέο υλικό που μας προσέφερε η Ομάδα Αιγαίου οργανώσαμε ένα παιχνίδι ψυχοκινητικής με στόχο να γνωρίσει ο μαθητής τη χρήση των νέων υλικών και τον τρόπο χειρισμού τους. Στόχος της δραστηριότητας ήταν, η ατομική πρόοδος του μαθητή, η εξάσκηση της αδρής κινητικότητας και η βελτίωση της ισορροπίας του. Χρησιμοποιήθηκαν block στήριξης, βραχάκια ισορροπίας, στεφάνια, πατούσες και χεράκια.
image 1

image 2

image
Την επόμενη μέρα χρησιμοποιήσαμε το καινούριο αλεξίπτωτο γυμναστικής και παίξαμε στην αυλή του σχολείου σε συνεργασία με τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου Θηρασίας.
εικόνα Viber 2023 05 17 13 49 50 692

Λειτουργία Νηπιαγωγείου

Σας ενημερώνουμε ότι το νηπιαγωγείο Θηρασίας δε θα λειτουργήσει την Παρασκευή 19 και την Δευτέρα 22 Μάϊου 2023 λόγω της διενέργειας των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μάϊου.
Επισυνάπτουμε την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων όλης της χώρας.


Λήψη αρχείου

Γιορτή της μητέρας στο νηπιαγωγείο!

IΤην εβδομάδα αυτή ασχοληθήκαμε με δραστηριότητες που αφορούσαν τη μητέρα. Παρατηρήσαμε και αναλύσαμε εικόνες από μαμάδες στο παρελθόν, μαμάδες του σήμερα και μαμάδες όλου του κόσμου. Στη συνέχεια, ασχοληθήκαμε με τη λέξη μαμά, χωρίσαμε τη λέξη σε συλλαβές και γράμματα. Αντιγράψαμε τη λέξη μαμά σε χαρτόνι στο οποίο ο μαθητής ζωγράφισε το πορτρέτο της μαμάς του. Γνωρίσαμε το γράμμα Μ από τη λέξη μητέρα. Ζωγραφίσαμε το σχήμα του, αναζητήσαμε λέξεις από το γράμμα αυτό, και παίζαμε με πλαστελίνη φτιάχνοντας το σχήμα του γράμματος. Ακούσαμε την ιστορία ένα γράμμα μια ιστορία το γράμμα Μ ‘Η μικρή μαϊμού’

Καταγράψαμε τις λέξεις που ακούσαμε στην ιστορία. Παρατηρήσαμε πίνακα αναφοράς με όσα κάνει μια μαμά για εμάς. Συζητήσαμε ποια από αυτά κάνει η μαμά του μαθητή και με τη βοήθεια της νηπιαγωγού καταγράψαμε σε βιβλιαράκι τους λόγους για τους οποίους αγαπά τη μαμά του. Τέλος, κατασκευάσαμε δωράκια για τη γιορτή της μαμάς. Αρχικά, με πηλό και κουπάτ κατασκευάσαμε ένα μενταγιόν καρδιάς για τη μαμά. Ο μαθητής έβαψε και κόλλησε πετράδια στο μενταγιόν. Το τοποθετήσαμε σε τσαντάκι που φτιάξαμε με χαρτόνια και το στολίσαμε με ανοιξιάτικα λουλούδια. Στη συνέχεια, κατασκευάσαμε μια κάρτα καρδιάς με χαρτόνια. Στο εσωτερικό της κάρτας ο μαθητής έγραψε το μήνυμά ΜΑΜΑ ΣΕ ΑΓΑΠΩ.

Ακούσαμε το τραγούδι για τη μητέρα από τη χορωδία του Σπύρου Λάμπρου

https://www.youtube.com/watch?v=8yXKdQbzSs4&t=16s

εικόνα Viber 2023 05 17 11 44 14 732

εικόνα Viber 2023 05 17 11 44 15 165
image 12
εικόνα Viber 2023 05 17 11 44 12 171
εικόνα Viber 2023 05 17 11 44 06 725

εικόνα Viber 2023 05 17 11 44 15 799
εικόνα Viber 2023 05 17 11 44 12 233

εικόνα Viber 2023 05 17 11 44 03 850

εικόνα Viber 2023 05 17 11 44 06 125

Πιστεύουμε, η μανούλα του μαθητή να ευχαριστηθεί πολύ με τα δώρα αγάπης που της προσφέραμε!
Χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες..!!

6o Mαθητικό Φεστιβάλ Θήρας-Θηρασίας

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Το Νηπιαγωγείο Θηρασίας συμμετέχει στο 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ που οργανώνει η Θηραϊκή Εταιρία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών. Το σχολείο μας συμμετέχει με βίντεο παρουσίασης μιας δραστηριότητας μαγειρικής που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της θεματικής ενότητας “Η Σαρακοστή”. Ο μαθητής χρησιμοποιώντας απλά υλικά (αλεύρι, αλάτι, νερό, φακές) ζύμωσε, έπλασε και στόλισε την Κυρά Σαρακοστή, ένα παραδοσιακό ημερολόγιο για τις ημέρες έως το Πάσχα. Η κυρά Σαρακοστή ψήθηκε στην ηλεκτρική κουζίνα και χρησιμοποιήθηκε ως ημερολόγιο της τάξης.

Σας ενημερώνουμε ότι, το Σαββατοκύριακο 13-14 Μαΐου 2023 στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» στη Βλυχάδα, θα παρουσιαστούν ζωντανά όλες οι παραστάσεις | παρουσιάσεις των μαθητών, ενώ οι εικαστικές δημιουργίες θα εκτεθούν στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου 13 Μαΐου – 07 Ιουνίου 2023.
Παράλληλα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας, όλο το υλικό από το 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θήρας & Θηρασίας 2023 θα προβληθεί και ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ από την ιστοσελίδα (www.thiret.org) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (fb: @thiret2006) της Θηραϊκής Εταιρείας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.
Επισυνάπτουμε το πρόγραμμα του 6ου Μαθητικού Φεστιβάλ για όποιον επιθυμεί να παρεβρεθεί στο Φεστιβάλ για να θαυμάσει τις δημιουργίες των μαθητών των σχολείων Θήρας και Θηρασίας.

programma online 04

Επίσκεψη της Ομάδας Αιγαίου

circlelogo
Την Δευτέρα 8 Μάϊου 2023 κατά τη διάρκεια του 29ου Διάπλου, επισκέφτηκε το νησί της Θηρασίας η Ομάδα Αιγαίου. Πρόκειται για μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται από το 1995 στα μικρά και ακριτικά νησιά του Αρχιπελάγους προσφέροντας, σε αμιγώς εθελοντική βάση, ιατρικές υπηρεσίες, έργα για αναβάθμιση υποδομών, ενημέρωση σε επίκαιρα θέματα καθώς και διεξαγωγή πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Η Ομάδα Αιγαίου πρόσφερε πλούσιο υλικοτεχνικό εξοπλισμό στο Νηπιαγωγείο μας και παράλληλα πραγματοποίησε Βιωματικό Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών από εμπειρότατα πιστοποιημένα στελέχη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διδασκαλίας του Δημοτικού Σχολείου και το παρακολούθησαν οι μαθητές των σχολείων Θηρασίας, οι γονείς τους και οι εκπαιδευτικοί.

Ευχαριστούμε θερμά την ομάδα Αιγαίου για την προσφορά τους και τους ευχόμαστε Καλά Ταξίδια!
εικόνα Viber 2023 05 16 13 21 30 045

εικόνα Viber 2023 05 16 12 29 05 479

εικόνα Viber 2023 05 16 12 29 24 183

image 3
image 4

image 5

image 8

image 9

Προετοιμασία για την επίσκεψη της Ομάδας Αιγαίου στο νησί μας!

Συζητήσαμε για την επίσκεψη της Ομάδας Αιγαίου στο νησί μας. Αρχικά γνωρίσαμε μέσω υλικού από την ιστοσελίδα της ομάδας ποιοι είναι αυτοί που θα έρθουν, πως έρχονται, ποια νησάκια θα επισκεφτούν φέτος και τους λόγους της επίσκεψης τους. Εμείς ως σχολείο αποφασίσαμε να τους ευχαριστήσουμε με μία αφίσα, στην οποία κολλήσαμε τη φράση ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ και μια ζωγραφιά του νησιού μας.

 

εικόνα Viber 2023 05 23 22 59 54 024                 εικόνα Viber 2023 05 23 23 13 06 741               εικόνα Viber 2023 05 23 23 07 53 167

Πρωτομαγιά!

Καλωσορίσαμε το νέο μήνα!Μάθαμε το όνομα του, φτιάξαμε το ημερολόγιο του μήνα και κυκλώσαμε τις σημαντικές ημερομηνίες.

εικόνα Viber 2023 05 23 23 13 09 569

Αναφερθήκαμε στη λέξη πρωτομαγιά και αναρωτηθήκαμε τι μπορεί να σημαίνει. Εξηγήσαμε ότι κάθε χρόνο την πρώτη μέρα του Μάη, γιορτάζουμε την πρωτομαγιά! Αυτή την ημέρα γιορτάζει η άνοιξη και όλοι μας  πηγαίνουμε βόλτα στους αγρούς για να μαζέψουμε λουλούδια για την κατασκευή στεφανιών! Φτιάχνουμε το μαγιάτικο στεφάνι, για προστασία, υγεία, και ευτυχία και το κρεμάμε έξω από το σπίτι μας Είδαμε εικόνες με στεφάνια και ακούσαμε το τραγούδι της Πρωτομαγιάς!

Μπορούμε να φτιάξουμε μαγιάτικο στεφάνι και με δικά μας ψεύτικα, χάρτινα ή πλαστικά υλικά! Το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία και όρεξη για δημιουργία!

Εμείς αποφασίσαμε να φτιάξουμε στεφάνι  χρησιμοποιώντας  μία χάρτινη αυγοθήκη, ένα χάρτινο πιάτο και κορδέλα!Οι μαθητές τη α’ και β’ δημοτικού συνεργάστηκαν με το μαθητή του νηπιαγωγείου για την κατασκευή του μαγιάτικου στεφανιού. Βοήθησαν κόβοντας κομματάκια την αυγοθήκη, για να φτιάξουμε τα λουλουδάκια. Στη συνέχεια όλοι μαζί, χρησιμοποίησαν τέμπερες και πινέλα και χρωμάτισαν τα χάρτινα λουλούδια. Κόψαμε τον εσωτερικό κύκλο του χάρτινου πιάτου,  σχηματίζοντας ένα στεφάνι και  το ζωγραφίσαμε πράσινο!Τέλος κολλήσαμε τα λουλούδια προσθέσαμε κορδέλα και  στολίσαμε την πόρτα του νηπιαγωγείου.

εικόνα Viber 2023 05 23 23 13 11 568         εικόνα Viber 2023 05 23 22 59 51 143      εικόνα Viber 2023 05 23 22 59 53 941    εικόνα Viber 2023 05 23 23 13 09 266        εικόνα Viber 2023 05 23 23 13 10 999εικόνα Viber 2023 05 23 23 13 09 333