Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

0

Συγγραφέας: ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΤΡΑΝΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 05-06-2018

Η χελώνα Καρέτα Καρέτα

Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Αρχέλων

Ποιος είναι ο ΑΡΧΕΛΩΝ

Σύντομη Παρουσίαση

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, ιδρύθηκε το 1983 και είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με αντικείμενο τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, τη διαχείριση των παράκτιων οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα στη χώρα μας, την περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Είναι Εταίρος του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης του Προγράμματος για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών (UNEP/MAP), μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διατήρηση των Ακτών. Μέλη του συμμετέχουν στη Διεθνή Ένωση Εμπειρογνωμόνων για τις Θαλάσσιες Χελώνες καθώς και σε Μεσογειακά και διεθνή συνέδρια για τη διαμόρφωση στρατηγικής για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών. Επιπλέον, στη Ζάκυνθο, ο Σύλλογος που συνετέλεσε στη δημιουργία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, συμμετέχει στη λειτουργία του πρώτου Φορέα Διαχείρισης προστατευόμενης περιοχής στην Ελλάδα.

Οι δραστηριότητες του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ περιλαμβάνουν καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασία των φωλιών της Καρέττα στις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας της (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη), εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων για τις περιοχές και δράσεις Περιβαλλοντικής Αγωγής. Όλα τα προγράμματα διεξάγονται με τη συνεργασία των αρμόδιων Υπουργείων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλιευτικών συλλόγων, κατοίκων της περιοχής και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων ενώ εκπονεί και προγράμματα εθνικής ή κοινοτικής συγχρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα:

  • Παρακολουθούνται κάθε χρόνο συστηματικά 75 χιλιόμετρα παραλιών και προστατεύονται περισσότερες από 2.500 φωλιές και μαρκάρονται περίπου 300 χελώνες.
  • Περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα Αττικής, περίπου 50 θαλάσσιες χελώνες ετησίως, οι οποίες μετά την αποθεραπεία τους απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον.
  • Λειτουργεί το Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης και πραγματοποιούνται συνεργασίες με αλιείς και λιμεναρχεία για τη μείωση της θνησιμότητας των θαλάσσιων χελωνών.
  • Πραγματοποιούνται δράσεις για την προστασία και διαχείριση παράκτιων οικοσυστημάτων, όπως αποκαταστάσεις αμμόλοφων, καθώς και για την παρακολούθηση των μετακινήσεων των χελωνών μέσω δορυφορικών πομπών.
  • Λειτουργούν τρεις Περιβαλλοντικοί Σταθμοί και δέκα εποχικοί Σταθμοί Ενημέρωσης στη Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη. Επιπλέον, λειτουργούν δύο Σταθμοί Α’ Βοηθειών στην περιοχή του Ρεθύμνου και του Αμβρακικού Κόλπου.
  • Ενημερώνονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 15.000 μαθητές μέσω των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Αγωγής που διεξάγει ο Σύλλογος και 200.000 έλληνες και αλλοδαποί επισκέπτες.
  • Εκπαιδεύονται και συμμετέχουν στα προγράμματα του Συλλόγου 500 εθελοντές ετησίως.
  • Λειτουργεί το Κέντρο Εκπαίδευσης Eθελοντών για το περιβάλλον με σεμινάρια και παρουσιάσεις.
ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ – ΜΠΟΡΟΥΜΕ? – 05/06/2018
Οι πλαστικές σακούλες σκοτώνουν τις θαλάσσιες χελώνες…

Οι θαλάσσιες χελώνες όπως και πολλά άλλα ζώα της θάλασσας μπερδεύουν τις σακούλες με τη βασική τροφή που βρίσκουν στη φύση, όπως οι μέδουσες, και κατά λάθος τις καταπίνουν. Το ξένο υλικό φράζει το πεπτικό τους σύστημα και τελικά τις οδηγεί στο θάνατο.

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ – ΜΠΟΡΟΥΜΕ?

Πως το ξέρουμε;

Οι υπεύθυνοι του ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν βρεθεί κατά καιρούς απέναντι σε σοκαριστικά ευρήματα όταν ήρθε στα χέρια τους ζώα που είχαν τραυματισθεί θανάσιμα από ταχύπλοα και είχε σπάσει το καβούκι τους. Αυτό που διαπίστωσαν με την πρώτη μάτια ήταν μεγάλα κομμάτια και υπολείμματα από πλαστικές σακούλες μέσα στο σώμα των ζώων.

Μαθαίνουμε περισσότερα…

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών προκειμένου να γίνει ανάλυση του περιεχομένου των στομαχιών νεκρών ζώων που έφθασαν στο Κέντρο από διάφορα σημεία της Ελλάδας. Μέσα από αυτή την έρευνα μπορεί στο μέλλον, μέσω του Δικτύου Διάσωσης, να εκτιμηθεί αξιόπιστα ο αριθμός των ζώων που βρίσκουν το θάνατο από αυτό το αίτιο.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2018

 

Είδαμε στο σχολείο σχετικά βίντεο  για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας από το διαδίκτυο και φτιάξαμε τα δικά μας χελωνάκια

Αφήστε μια απάντηση