Διαβάζω, ακούω και ταξιδεύω…

Σαν σήμερα στις 2 Απριλίου 1805,  γεννήθηκε ο μεγάλος παραμυθάς ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την ημέρα αυτή γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, με σκοπό να κάνει τα παιδιά να  αγαπήσουν το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή τους στα βιβλία. Τιμούμε αυτή τη μέρα και όλους τους παραμυθάδες και συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας διαβάζοντας!

Διαβάζουμε και ακούμε όμορφα παιδικά βιβλία που βρήκαμε στη βιβλιοθήκη του ΜΙΚΡΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ και γιορτάζουμε κι εμείς από το σπίτι μας!

 

Tags :

Πες μου το καλύτερο ψέμα!

Αγαπητά παιδιά και γονείς,
Με μία πολύ ευχάριστη δράση θα συνδυάσουμε την Πρωταπριλιά και την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου. Πώς; Μία αγαπημένη συγγραφέας όλων των παιδιών θα μας βοηθήσει!
Η  κυρία Γιολάντα Τσορώνη Γεωργιάδη, διαβάζει για μας και για τα παιδιά μας τον «Ψεματούρη»!
Οι μήνες ζηλεύουν τον Απρίλη. Έχει, βλέπετε, την Πρωταπριλιά. Αποφασίζουν να κάνουν διαγωνισμό για να του πάρουν το στέμμα του αρχιψεύταρου. Εκείνος που θα πει το πιο διασκεδαστικό ψέμα θα πάρει το στέμμα του «Αρχιψεύτη» από τον λουλουδιασμένο αδερφό του τον Απρίλη. Μα ήταν τόσο χαριτωμένα τα ψεματάκια που είπαν όλοι οι μήνες!
Τι «παιχνίδι» όμως τους έπαιξε ο Απρίλης και δεν κατάφερε να βγει κανένας νικητής; Και γιατί το παιχνίδι αυτό κατέληξε «στις 2 Απριλίου μεγάλη να ‘χουμε γιορτή του παιδικού βιβλίου«;
Πατήστε το σύνδεσμο και ακούστε το παραμύθι που η κυρία Γιολάντα με πολύ μεγάλη προθυμία το ετοίμασε για μας και τη συνέχεια κάντε μία ζωγραφιά με το ψέμα του μήνα που έχετε γενέθλια!
Τι ψέμα είπε λοιπόν ο κάθε μήνας; Ζωγραφίστε το και στείλτε το! Στη συνέχεια θα κάνουμε ένα κολάζ με όλες τις ζωγραφιές για να κάνουμε ένα άλμπουμ με όλα τα νηπιαγωγεία που συμμετέχουν στο eTwinning έργο μας ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ …ΜΑΖΙ. Καλή ακρόαση !!!

Tags : ,

Πρωταπριλιά …από το σπίτι!

Λοιπόν σήμερα, είδα ένα δεινόσαυρο     στο μπαλκόνι μου! Το πιστέψατε;;;

Πρωταπριλιά σήμερα και Πρωταπριλιά χωρίς ψέματα δεν γίνεται! Συνηθίζεται αυτή τη μέρα  -και μόνο αυτήν- να λέμε χαριτωμένα ψέματα ο ένας στον άλλο. Ακούστε ένα παραδοσιακό τραγούδι που είναι γεμάτο ψέματα, το «Βατζιγτζέλο Βατζιγτζό» του Λουκιανού Κηλαηδόνη.  Μπορείτε να τα εντοπίσετε; Μπορείτε να  ζωγραφίσετε ένα ψέμα από αυτά του τραγουδιού ή ένα που θα σκεφτείτε μόνα σας!

Δείτε ακόμα τι έπαθε «ο ψεύτης βοσκός» – στο γνωστό μύθο του Αισώπου- που έλεγε ψέματα όταν δεν ήταν Πρωταπριλιά! Τι έπαθε λοιπόν στο τέλος;; Συζητήστε το με τους γονείς και τα  αδέρφια σας και στείλτε μου με μήνυμα την απάντηση!

ΚΑΛΉ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΆ ΚΑΙ ΚΑΛΌ ΜΉΝΑ ΣΕ ΌΛΟΥΣ ΚΑΙ ΌΛΕΣ!!!

Και βέβαια χάρηκα πολύ όταν έλαβα το καλύτερο ψέμα από την Ε.! Μακάρι να ήταν αλήθεια, αλλά σίγουρα κάποια στιγμή θα είναι!!

Tags : ,

Μένουμε σπίτι …μαζί και πάμε κατασκήνωση!

eTwinning- ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ…. ΜΑΖΙ. Ώρα για κατασκήνωση στο σπίτι !

Νέα πρόκληση / αποστολή για τους μικρούς μας μαθητές, τα αδέρφια τους και τους γονείς.

Πάρτε ό,τι έχετε διαθέσιμο στο σπίτι, σεντόνια , μαξιλάρια κλπ, κατασκευάστε μια σκηνή στο σαλόνι σας, μπείτε μέσα παίξτε, διαβάστε παραμύθια, πείτε ανέκδοτα και παλιές ιστορίες και στείλτε μια φωτογραφία. Μην ξεχάσετε να κρύψετε τα πρόσωπά σας!  Περιμένω!

Tags : ,

Μένουμε σπίτι …μαζί και ψάχνουμε το γράμμα Ψ!

Η 3η αποστολή για τα παιδιά που μένουν σπίτι …μαζί με το eTwinning έχει στόχο να τα ευαισθητοποιήσει  σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζεται στις  2 Απριλίου, ημέρα των γενεθλίων του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την ημέρα αυτή, όλα τα σχολεία γιορτάζουν τη φιλαναγνωσία  και την αγάπη για τα βιβλία και το διάβασμα. Κι αν τα σχολεία είναι κλειστά τα βιβλία και το διάβασμα μας κρατάνε συντροφιά!

Τα παιδιά όλων των σχολείων  χωρίστηκαν σε 24 ομάδες, όσα και τα γράμματα του ελληνικού αλφάβητου,  με στόχο να δημιουργήσουμε όλοι μαζί ένα συνεργατικό ψηφιακό λεξικό. Έλαβαν λοιπόν ένα μήνυμα με το παρακάτω βίντεο, πήραν οδηγίες μέσα από μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας, και έτσι άρχισαν να ψάχνουν να βρουν και να φωτογραφίσουν στο σπίτι τους ένα αντικείμενο που ξεκινά από τα γράμματα του αλφάβητου .

Με την εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας, βλέπουμε τους ήρωες της ιστορίας να ζωντανεύουν!

Το δικό μας νηπιαγωγείο  ψάχνει λέξεις από το γράμμα  Ψ. Και όποιο παιδί τις βρει θα πάρει επάξια το δίπλωμα του εξερευνητή της αλφαβήτας!

Για κοιτάξτε λοιπόν ποιες βρήκαμε!

Μας αξίζει το δίπλωμα!

Tags : , , ,

Μένουμε σπίτι …μαζί, με τη μαγειρική!

Μένουμε σπίτι …μαζί και σήμερα γονείς και παιδιά έλαβαν αυτό το μήνυμα:

Σήμερα ας μαγειρέψουμε! Η μαγειρική είναι μια εξαιρετική άσκηση για τα παιδιά που τα βοηθάει να αναπτύσσουν τομείς όπως τη γλώσσα (γραπτό και προφορικό λόγο), τα μαθηματικά (μετρήσεις ποσοτήτων, σειραθετήσεις, ομαδοποιήσεις, λογικές σειρές κ.α.) τη δημιουργικότητα, την τέχνη, το σώμα (μυϊκό σύστημα, λεπτή κινητικότητα, συντονισμός κινήσεων κ.α.), την  κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη (ανάπτυξη υγιών σχέσεων, αυτοπεποίθησης, προσωπικής ικανοποίησης και ενδιαφέροντος). Μαγειρέψτε απλές συνταγές μαζί με τα παιδιά, ζητήστε τους να σας κατονομάσουν τα υλικά, να προσπαθήσουν να διαβάσουν τις συσκευασίες, να μετρήσουν πόσα χρειάζονται από το καθένα. Εκτελέστε τη συνταγή, αφήστε τα να βάλουν μέσα τα υλικά, να ζυμώσουν, να ανακατέψουν, να τυλίξουν. Μετά ζητήστε να σας διηγηθούν τι έκαναν με τη σειρά, τι υλικά χρησιμοποίησαν, πόσα από το καθένα κλπ. Τέλος να ζωγραφίσουν ότι τα εντυπωσίασε ή να φωτογραφίσουν το δημιούργημά τους.

Μερικές απλές συνταγές που όλοι γνωρίζουμε και είναι ιδανικές για να τις φτιάχνεις με παιδιά μικρής ηλικίας είναι:

Κέικ, Κρέμα αραβοσίτου, Τυροπιτάκια με σφολιάτα που τα παιδιά βάζουν τη γέμιση και τα τυλίγουν, Κουλουράκια, Πίτσα, Φρουτοσαλάτα.

Περιμένω με ανυπομονησία!!!

Αλλά δεν χρειάστηκε να περιμένω πολύ! Γιατί τα παιδιά μαγείρεψαν και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά!

Καλή Όρεξη!

Tags : ,

Μένουμε σπίτι …μαζί και γιορτάζουμε την Άνοιξη!

Μένουμε σπίτι αλλά περνάμε δημιουργικό και όμορφο χρόνο με την οικογένειά μας!

Στις 20 Μαρτίου 2020 ήταν η εαρινή ισημερία, δηλαδή επίσημα η πρώτη μέρα της Άνοιξης. Η επόμενη μέρα, η 21η Μαρτίου, είναι αφιερωμένη στην ποίηση και τα παιδιά έλαβαν το μήνυμα για μια αποστολή: να ζωγραφίσουν από μια ζωγραφιά με λουλούδια, πεταλούδες και λοιπά ανοιξιάτικα θέματα, να γράψουν πάνω το όνομά τους, να τη φωτογραφίσουν και να τη στείλουν στην δασκάλα τους. Να συζητήσουν με τους γονείς τους για την άνοιξη και τι τους θυμίζει και με τις λέξεις αυτές, αφού τις συγκεντρώσουμε, να γράψουμε ένα συνεργατικό ποίημα!

 Ένα όμορφο παιχνίδι με λουλούδια και χρώματα θα  βοηθήσει σε αυτή την αποστολή!  Παίξτε και ανακαλύψτε τον πίνακα του J. W. Waterhouse, the Windflowers (οι ανεμώνες)-1902.
Η ανταπόκριση όλων ήταν άμεση και οι απαντήσεις που δόθηκαν είναι:
Εμμανουέλα – λουλούδια
Μυρτώ – πεταλούδες και φράουλες
Κωνσταντίνα – λουλούδια στα βουνά
Νίκη – γαλάζιος ουρανός
Σταύρος – λουλούδια και πεταλούδες

 

και έτσι γράψαμε αυτό το ποίημα:

Την άνοιξη θυμάμαι το γαλάζιο ουρανό

τα λουλούδια που μαζεύω κάθε μέρα στο βουνό,

πεταλούδες να πετάνε από δω και από κει

και να τρώω στην αυλή φράουλες με σαντιγί!!!

Και οι  φωτογραφίες και ζωγραφιές των παιδιών που έντυσαν το ποίημα!

Tags : , ,

Μένουμε σπίτι…μαζί, ζήτω η διπλή γιορτή!

Είμαστε στο σπίτι, αλλά γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου…μαζί!

Σ` αυτή τη γιορτή μας
      ελάτε παιδιά,
      ψηλά τη σημαία,
      ψηλά την καρδιά!

*Μπορείτε να ντυθείτε με τις παραδοσιακές στολές που έχετε και να βγείτε μια φωτογραφία με την Ελληνική σημαία. Παρατηρείστε τη στολή σας και ονομάστε τα μέρη της. Νομίζετε ότι μοιάζει με τα σημερινά μας ρούχα; Μπορείτε ακόμα να ζωγραφίσετε τον εαυτό σας με τη στολή.

* Μπορείτε να θυμηθείτε και απαγγείλετε το ποίημα που σας έχει δοθεί και  να τραγουδήσετε τον   ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΥΜΝΟ .

*Μπορείτε να κατασκευάσετε μια ελληνική σημαία ή απλά να τη ζωγραφίσετε. Θυμηθείτε τα χρώματά της. Είναι το γαλανό και το άσπρο. Μπορείτε να βρείτε μία σύνθετη λέξη με αυτά τα δύο; Μετρήστε τις ρίγες της. Πόσες είναι άσπρες; Πόσες γαλάζιες; Πώς ονομάζουμε το σύμβολό της;

Πατήστε πάνω στη σημαία
και δείτε την να κυματίζει!

*Μπορείτε να παρατηρήσετε μια εικόνα του Ευαγγελισμού της Παναγίας, να διηθηθείτε την ιστορία και να συζητήσετε για  αυτήν. Μπορείτε  να ζωγραφίσετε κι εσείς τον Ευαγγελισμό.

*Μπορείτε να παίξετε.  Σε αυτό το σύνδεσμο  μπορείτε να βρείτε πολλά διαδικτυακά παιχνίδια που έχουν δημιουργηθεί από νηπιαγωγούς στα πλαίσια του eTwinning έργου μας <ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ …ΜΑΖΙ>

Επίσης  δείτε ΕΔΩ  πως γιόρτασαν τα παιδιά των συνεργαζόμενων νηπιαγωγείων από το σπίτι τους!

ΖΗΤΩ Η 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821!!!

Tags : , ,

Μένουμε σπίτι …μαζί!

 

Ο  αναγκαστικός περιορισμός στο σπίτι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δημιουργεί καταστάσεις για όλους δύσκολες και πολύ περισσότερο για τα παιδιά.  Η αγωνία όλων  για την πανδημία, την υγεία, για τις μέρες που χάνονται στα σχολεία και την εργασία είναι μεγάλη. Όμως το κυριότερο, αυτές τις μέρες, είναι να παραμείνουμε ασφαλείς και υγιείς! Για όλο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία τα παιδιά χρειάζεται να βιώσουν μία μη στρεσογόνα «κανονικότητα», να περνούν δημιουργικό χρόνο με τους γονείς και τα αδέρφια τους, να απασχολούνται με δραστηριότητες που θα κάνουν πιο όμορφες τις ώρες στο σπίτι, δραστηριότητες που θα τα βοηθήσουν να εκφραστούν με το σώμα και τα συναισθήματά τους.

Για εμάς τους εκπαιδευτικούς το κλείσιμο των σχολείων δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε αδρανείς, αλλά να αναπροσαρμόσουμε τις δράσεις μας και να ενεργοποιηθούμε και εκτός σχολικής τάξης με κύριο στόχο να ξεπεράσουμε μαζί και αυτή την κρίση. Με βοηθό την τεχνολογία με τις άπειρες εφαρμογές και  δυνατότητες που μας παρέχει, μέσα από το ιστολόγιο του σχολείου μας, τη σελίδα μας στο Facebook   και την ομάδα μας στο messenger θα επικοινωνούμε καθημερινά και θα προτείνουμε δραστηριότητες για τους μικρούς μας μαθητές όλο αυτό το διάστημα.

Η πρώτη οργανωμένη δράση μας είναι η συμμετοχή μας στο έργο eTwinning <Μένουμε σπίτι …μαζί!> στο οποίο παίρνουν μέρος περίπου 200 νηπιαγωγεία από όλη την ελληνική επικράτεια.

Δείτε  στο βίντεο τι σας προτείνουν τα παιδιά των νηπιαγωγείων να κάνετε μένοντας στο σπίτι!

Πρώτη λοιπόν αποστολή, διαβάστε το παρακάτω βιβλίο για τον κορονοϊό, συζητήστε, και ζωγραφίστε μια  αφίσα με θέμα <ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ>.

Ένας ιός με κορώνα της Χαράς Πάτρα

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ τις ζωγραφιές των παιδιών όλων των νηπιαγωγείων

Τα παιδιά ζωγραφίζουν: «Μένουμε σπίτι…μαζί!»

Tags : ,

We act for our planet!

Ένα από τα έργα eTwinning που υλοποιούμε τη φετινή σχολική χρονιά  είναι το I act for my planet με συνεργάτες από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία.

Κάθε μήνα όλα τα σχολεία αναλαμβάνουν  περιβαλλοντικές δράσεις με τελικό στόχο να πετύχουν τον τίτλο  του ecoschool.

H αφίσα του έργου

Το Σεπτέμβριο με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης, όλα τα σχολεία λάβαμε μέρος σε συζήτηση για τους τρόπους μετακίνησης των ανθρώπων, τα μέσα που χρησιμοποιούμε και ποιο είναι καλύτερο περιβαλλοντικά. Όλοι οι συμμετεχοντες  δημιουργήσαμε διαγράμματα που αφορούν στο δικό μας σχολείο και τα κοινοποιήσαμε στο twinspace.

Ο Οκτώβριος ήταν μήνας διατροφής και μηδενικών σκουπιδιών. Τα παιδιά πήραν μέρος σε συζητήσεις μεταξύ τους και όλοι προσπαθήσαμε να τρεφόμαστε παράγοντας μηδενικά σκουπίδια. Φρούτα και σπιτικά σνακ χωρίς περιττές συσκευασίες είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο κάτι που συνεχίστηκε και τους υπόλοιπους μήνες!

Ο Νοέμβριος μήνας ανακύκλωσης και φυσικών προϊόντων, φιλικών στο περιβάλλον. Παρασκευάσαμε κόλλα με αλεύρι και νερό μια παλιά συνταγή και τη χρησιμοποιήσαμε στις κατασκευές μας.

Ακόμα με λωρίδες από τα παλιά ρούχα μας ρούχα  »υφάναμε» μικρά πανάκια για να καθαρίζουμε τα τραπέζια και τον πίνακα!

Το  Δεκέμβριο το μήνα των Χριστουγέννων, στολίσαμε διαφορετικά, εναλλακτικά, χριστουγεννιάτικα δέντρα χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υλικά.

Τον Ιανουάριο στείλαμε και λάβαμε αυτοσχέδιες ευχετήριες κάρτες με όλα τα σχολεία.

Τα παιδιά στο σχολείο της Γαλλίας έλαβαν την κάρτα μας

Ακόμα μιλήσαμε για το περιβάλλον και θυμηθήκαμε σχετικές λέξεις. Με αυτές δημιουργήσαμε ένα συννεφόλεξο  σε όλες τις γλώσσες των χωρών μας.

Το Φεβρουάριο μιλήσαμε για τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος και τα μέτρα που νομίζουμε ότι πρέπει να πάρουμε για  αυτό. Δημιουργήσαμε αφίσες για να τα θυμόμαστε.

Η αφίσα των φίλων μας από τη Γαλλία

Ο Μάρτιος και η Άνοιξη μας βρήκε δημιουργικούς. Η τέχνη με ανακυκλώσιμα  υλικά έγινε έμπνευση  και για εμάς. Είδαμε online εκθέσεις καλλιτεχνών όπως ο  Bordalo. Εμείς δημιουργήσαμε με παλιές αυγοθήκες, ρολά και χαρτιά περιτυλίγματος, όμορφα έντομα της Άνοιξης όπως πεταλούδες, κάμπιες, μέλισσες, και μυρμήγκια!

Για να  αναλάβουμε και ουσιαστική δράση δημιουργήσαμε μία εκδήλωση  για την Εαρινή Εκστρατεία του eTwinning για το 2020, που  εστιάζει στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Και συνεχίζουμε με τη σκέψη μας πάντα στο περιβάλλον και τον μοναδικό μας πλανήτη!

 

 

Tags : , ,

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων