25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

 

Η 25η Μαρτίου είναι θρησκευτική αλλά και εθνική εορτή. Ο απανταχού ελληνισμός τιμά σήμερα τους προγόνους του και γιορτάζει την έναρξη της επανάστασης του 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό. Παράλληλα, τιμά την ορθόδοξη πίστη, εορτάζοντας την επέτειο αναγγελίας της γέννησης του Ιησού.

Η ημέρα αυτή είναι επίσημη αργία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ο διπλός εορτασμός της, την κάνει μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες του χρόνου.

Ο εορτασμός της Θεοτόκου

Ετυμολογικά, η λέξη Ευαγγελισμός προέρχεται από την ομηρική λέξη ευάγγελος, που σημαίνει αγγελιοφόρος καλών ειδήσεων (ευ + άγγελος).

Τα χαρμόσυνα νέα μετέφερε στη Θεοτόκο ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ο οποίος της είπε πως πρόκειται να κυοφορήσει τον Ιησού, τον γιό του Θεού.

Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά ο Θεός έδωσε στην Παναγία τη δυνατότητα να αποφασίσει μόνη της, δίνοντας της την χαρά της συνδημιουργίας.

Η Παναγία ρώτησε τον Άγγελο πώς θα γινόταν να κυοφορήσει παιδί δεδομένου ότι δεν είχε σωματική επαφή με κάποιον άνδρα μιας και ήταν ακόμα αρραβωνιασμένη και όχι παντρεμένη με τον Ιωσήφ.

Τότε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εξήγησε στη Μαρία ότι αυτό ήταν το θέλημα του Θεού και ότι Αυτός θα φροντίσει για όλα. Για αυτό και το παιδί αυτό θα είναι ο Υιός του Θεού.

Έτσι η Παναγία δέχτηκε το Θεϊκό πρόσταγμα και ο Γαβριήλ αποχώρησε έχοντας εκπληρώσει το έργο του.

Γιατί είναι εθνική εορτή

Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε την Επανάσταση του 1821 που έγινε εναντίον του τουρκικού ζυγού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.

Στην ουσία αναφερόμαστε στην ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον των Οθωμανών με σκοπό την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους.

Γιορτάζουμε την ανεξαρτησία της Ελλάδας κι όπως και στην περίπτωση της 28ης Οκτωβρίου, έτσι και την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε ουσιαστικά την έναρξη και όχι τη λήξη της επανάστασης.

Διαβάστε τη συνέχεια:https://www.aftodioikisi.gr/koinonia/ti-giortazoyme-tin-25i-martioy-i-megali-dipli-giorti-ton-ellinon/

Στο πλαίσιο της διδακτικής μας ενότητας για τα δύο αυτά γεγονότα, το θρησκευτικό αφενός και το εθνικό αφετέρου, κατασκευάσαμε μαζί με τα παιδιά μας τον Τσολιά, την Ελληνοπούλα, τα όπλα της Επανάστασης, τη σημαία του έθνους μας, τα τσαρούχια, χαρακτηριστικό υπόδημα της ενδυμασίας του Τσολιά, το Κρυφό Σχολειό και τους Κρίνους που θυμίζουν τον Κρίνο που δόθηκε στην Παναγία μας για να της αναγγείλει τον ερχομό του Χριστούλη μας.

 

 

Skhniko giorthς 25h Martioy 1821

TsoliaςEllhnopoyla 1

Tsoliadeς 1Tsoliadeς 2Opla thς epanastashς toy 1821Shmaieς bShmaieςTsaroychiaTo Kryfo ScholeioO krinoς ston Eyaggelismo thς THeotokoy

Παράλληλα, ασχοληθήκαμε με τα έντομα, βασικό χαρακτηριστικό της Άνοιξης, και αναφερθήκαμε στον κύκλο ζωής της πεταλούδας.

Χαρακτηριστικό έργο των μαθητών μας είναι:

PETALOYDES

 

ΦΕΒΡΑΡΗΣ

Στο άκουσμα της λέξης «Φεβρουάριος», στο μυαλό μας σχηματίζεται η εικόνα ενός μικροσκοπικού άνδρα, μεταμφιεσμένου και σκανδαλιάρη. Βέβαια, η περιβολή του μας είναι οικεία, καθώς οι Απόκριες είναι οι ημέρες του.

Εύλογα θεωρείται ως ένας από τους πιο «αδικημένους» μήνες ενός έτους, καθώς το προσωνύμιο του ως «κουτσός» παραπέμπει στις ημέρες που υπολείπονται σε σχέση με τους άλλους μήνες του έτους.

Αριθμεί 28 ημέρες –29 ημέρες στα δίσεκτα έτη– και χαρακτηρίζεται ως ένας ιδιαίτερος μήνας, αφιερωμένος στο νερό της ζωής, αλλά και στην αναγέννηση της φύσης, καθώς αποτελεί το προπύργιο για την Άνοιξη, που δεν αργεί να έρθει. Άλλωστε, το ζώδιο του Υδροχόου που διανύει τις περισσότερες ημέρες του Φεβρουαρίου, αλλά και το ζώδιο του Ιχθύ, συμβολίζουν και τα δύο το νερό της ζωής και την αναγέννηση.

Ετυμολογικά ο Φεβρουάριος προέρχεται από το λατινικό februum=κάθαρση. Η άλλη ονομασία του, Φλεβάρης, φανερώνει τις φλέβες και πιο συγκεκριμένα, το νερό της ζωής που ρέει, προκειμένου να ξεκινήσει η Άνοιξη με την έλευση του Μαρτίου.

Ο Φεβρουάριος είναι γνωστός στην Ελλάδα και με άλλα προσωνύμια. Ονομάζεται και Κουτσός ή Κουτσοφλέβαρος, καθώς υπολείπεται 2-3 ημερών σε σχέση με τους άλλους μήνες. Στον Πόντο λέγεται και Κούντουρος ή Κούτσουρος, που σημαίνει “με κομμένη ουρά”. Στην Κύπρο, ο Φλεβάρης είναι γνωστός με το όνομα Μικρός ή Κουτσούκης, ενώ στη Θράκη επικρατεί η παραδοσιακή ονομασία, Φλεβάρης, που φέρνει στον νου τις φλέβες, καθώς χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο βροχερούς μήνες του χρόνου. Μάλιστα, κάποιες φορές λέγεται και Μεθυσμένος, καθώς συνήθως τον Φεβρουάριο ο καιρός είναι άστατος, με νεροποντές ή με ήλιο.

Σύμφωνα με ορισμένες προλήψεις, ο Φεβρουάριος ενός δίσεκτου έτους (και ειδικότερα η 29η Φεβρουαρίου) θεωρείται εξαιρετικά κακότυχος, και κάθετι νέο θα πρέπει να αποφεύγεται, όπως το φύτεμα των αμπελιών, οι γάμοι, αλλά και η ανέργεση καινούργιων σπιτιών. Προλήψεις οι οποίες στα σύγχρονα χρόνια έχουν εκλείψει.

Ήδη από τη Ρωμαϊκή εποχή, μέχρι και σήμερα, ο Φεβρουάριος φιλοξενεί αρκετές εορτές που έχουν τις ρίζες τους στην παγανιστική παράδοση, αλλά και στον Χριστιανισμό.
Θεωρείται προοίμιο της Άνοιξης με τα υπόγεια νερά να δυναμώνουν τις ρίζες των δέντρων, προκειμένου εκείνα να ανθήσουν και να υποδεχθούν την άνοιξη. Άλλωστε, η λαϊκή παροιμία «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει, μα αν δώσει και θυμώσει μέσ’το χιόνι θα μας χώσει!» σημαίνει πως ο μήνας αυτός είναι απρόβλεπτος, μπορεί να φέρει βαρυχειμωνιά, αλλά πάντα είναι πρόδρομος της καλοκαιρίας.

Για την Καθολική παράδοση ο Φεβρουάριος έχει συνδεθεί με τον εξαγνισμό της Παρθένου Μαρίας. Ενώ έχει συνδεθεί αρκετές φορές (ανάλογα με το τρέχον ημερολόγιο του έτους) με τις κορυφαίες εκδηλώσεις του εορτασμού του Mardi Gras, που προηγείται του Ash Wednesday –τα αντίστοιχα της Ορθόδοξης Κυριακής της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας.

Όσον αφορά την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Φεβρουάριος έχει συνδεθεί με την εορτή των Ανθεστηρίων, κατά την οποία υμνούνταν η αναγεννόμενη φύση, αλλά και οι νεκροί. Εορταζόταν κυρίως τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου, και ο απώτερος σκοπός της ήταν ο εξευμενισμός των ψυχών των νεκρών. Ο εορτασμός των Ανθεστηρίων διαρκούσε τρεις ημέρες με αποκορύφωμα τα Υδροφόρια, οπότε και εξαγνίζονταν τιμητικά οι ψυχές που χάθηκαν στον μεγάλο Κατακλυσμό του Δευκαλίωνα. Η εορτή των Ανθεστηρίων κατάφερε να επιζήσει μέσα στη χριστιανική παράδοση, με το λεγόμενο Ψυχοσάββατο, λίγο πριν την Κυριακή των Αποκριών. Σύμφωνα με τα έθιμα, η συγκεκριμένη ημέρα αφιερώνεται στις ψυχές, για τις οποίες προσεύχονται οι πιστοί για την Ανάσταση τους. Μάλιστα, τη συγκεκριμένη ημέρα απαγορεύεται εθιμοτυπικά η εργασία.

Φυσικά οι Απόκριες δεν θα μπορούσαν να  παραλειφθούν από τον Φεβρουάριο, καθώς ο εορτασμός τους έχει καθιερωθεί σε κάθε σημείο της Ελλάδας. Από άκρη σε άκρη, οι Απόκριες σηματοδοτούνται από ιδιαίτερα δρώμενα, τα οποία έχουν τις ρίζες τους τόσο στην αρχαιότητα, όσο και στη νεότερη ελληνική παράδοση. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι οι Μπούλες και οι Γενίτσαροι στη Νάουσα, οι Γέροι και οι Κορέλες στη Σκύρο, ο Βλάχικος Γάμος στη Θήβα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικές με τις Απόκριες και τον εορτασμό τους, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Με κύρια έμπνευση πάντοτε την ελληνική ύπαιθρο και τις ελληνικές παραδόσεις, οι γνωστότεροι διηγηματογράφοι της εποχής ασχολήθηκαν με τους μήνες και πιο συγκεκριμένα με τον Κουτσοφλέβαρο. Από τα γνωστότερα έργα με θέμα τους δώδεκα μήνες είναι το έργο του Ανδρέα Καρκαβίτσα, «Ο Κουτσοφλέβαρος» όπου παρουσιάζονται οι δώδεκα μήνες και ο Φεβρουάριος μέσα σε ένα διασκεδαστικό παραμύθι με κύριο χαρακτήρα τη Γριά Γαλανή και τους δώδεκα μήνες.
Άλλο ένα λαϊκό παραμύθι με κύρια θεματολογία τους μήνες, είναι «Η κυρά-Καλή και οι δώδεκα μήνες». Μια ιστορία που διαπραγματεύεται την ιστορία της κυρά-Καλής. Η κυρά- Καλή αφηγείται μέσα στο παραμύθι τους δώδεκα μήνες, όπως τους έχει αντιληφθεί εκείνη με τις χαρές αλλά και τις πίκρες τους.

Μια άλλη γνωστή ιστορία για τον Κουτσοφλέβαρο που είναι ευρέως διαδεδομένη στην ελληνική παράδοση και μάλιστα συναντάται σε διαφορετικές εκδοχές είναι η ιστορία της γριάς τσοπάνισσας. Κάποτε μια γριά-τσοπάνισσα που μοχθούσε μέσα στο κρύο και την παγωνιά, με τον ερχομό του Απριλίου, χάρηκε και βλαστήμησε τον μήνα Μάρτιο για το κρύο και το αγιάζι που πάγωσε την ίδια και τα ζωντανά της. Τότε ο Μάρτης θεώρησε ότι η συμπεριφορά της γριάς του έθιγε την αξιοπρέπεια και έτσι προκειμένου να την εκδικηθεί ζήτησε να δανειστεί μια ημέρα από τον μήνα Φεβρουάριο και εκείνη την ημέρα έφερε τόσο κρύο και παγωνιά που η γριά τρόμαξε από τη δύναμη του.

Εξαιτίας της συγκεκριμένης ημέρας, ο μήνας Φεβρουάριος θεωρείται ως «κουτσός» ή όπως ονομάζεται στην ελληνική παράδοση Κουτσοφλέβαρος.

Ο Κουτσοφλέβαρος φημίζεται επίσης για τις παροιμίες του. Κάποιες από τις γνωστότερες, η ερμηνεία των οποίων προκύπτει από τα όσα προαναφέρθηκαν για τον ιδιαίτερο αυτό μήνα, παρατίθενται  παρακάτω:

«Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει, κι αν ξεχάσει και ξεφλεβίσει του γαϊδάρου την πέτσα θα μαδήσει». 

«Φλεβάρης, κουτσοφλέβαρος και του τσαπιού ο μήνας».

«Ο Φλεβάρης με νερό, κουτσός μπαίνει στο χορό».

«Παπαντή καλοβρεμένη, η κοφίνα γεμισμένη».

«Το Φλεβάρη μη φυτέψεις, ούτε να στεφανωθείς, Τρίτη μέρα μη δουλέψεις, Σάββατο μη στολιστείς».

«Τον Φλεβάρη τον καλό ανοίγει η γης από το νερό».

«Ο Φλεβάρης με νερό, κουτσός μπαίνει στον χορό».

«Καλοκαιριά της Παπαντής, Μαρτιάτικος χειμώνας».

«Παπαντούλα χιονισμένη, και τ’αμπάρια γιομισμένα»

Πηγή:https://www.willowisps.gr/main/-/28/2/2018

Μέσα στο πλαίσιο αυτό μιλήσαμε για τους πλανήτες, την ενέργεια, δεχτήκαμε επισκέψεις από οδοντίατρο που μας διαφώτισε για την υγιεινή των δοντιών και καταπιαστήκαμε με την Αποκριά και την Τσικνοπέμπτη.

Ενδεικτικά έργα των παιδιών μας

το δόντι 1 Το δόντι 1ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΗ ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

 

οι πλανήτεςτα καπέλα μας για την αποκριάΠλανητες

 

Μάσκες ΑΜάσκες από την αγγλικό μας ΑναστασίαΜάσκες Β

Χαρταετοί 1Χαρταετοί 2χαρταετοί γ

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΓΕΝΑΡΗΣ

Ο Ιανουάριος ή Γενάρης ή Καλαντάρης ή Καλαντάρς στα ποντιακά, είναι ο πρώτος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο. Ιανουάριος, καθώς τον θεωρούσαν του αιώνος πατέρα. Είχαν μάλιστα οριστεί δώδεκα πρυτάνεις να τον υμνούν.

Ο Ιανουάριος πήρε το όνομά του από τον Ιανό, θεό κάθε αρχής στη ρωμαϊκή μυθολογία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο Ηλίας Αναγνωστάκης: «…ο Ιανός ήταν θεός δίμορφος, που παριστάνεται πότε με κλειδιά ή με τριακόσιες ψήφους στο δεξί του χέρι και εξήντα πέντε στο αριστερό, όσες οι μέρες του ενιαυτού. Εκκαλείτο δε και «Αιωνάριος» αντί Ιανουάριος, επειδή τον θεωρούσαν του αιώνος πατέρα. Είχαν μάλιστα οριστεί δώδεκα πρυτάνεις να τον υμνούν και υπήρχε δωδεκάβωμον στο ναό του, όσοι και οι μήνες του έτους».

Ο Ιανουάριος, ωστόσο, δεν ήταν ανέκαθεν ο πρώτος μήνας του έτους για τους Ρωμαίους. Στα πρώτα χρόνια της ιστορίας τους, πρώτος μήνας ήταν ο Μάρτιος, από το όνομα του πολεμικού θεού τους Mars-Martis (δηλαδή του Άρη των Ελλήνων). Πρωτοχρονιά ήταν τότε η πρώτη Μαρτίου, η οποία εξακολούθησε να γιορτάζεται και στα κατοπινά χρόνια. Και επειδή θυμούνταν πως αυτή ήταν η αρχική τους πρωτοχρονιά, την έλεγαν πάτριον. Ο Ιανουάριος έγινε πρώτος μήνας αργότερα, όταν ο μυθικός βασιλιάς των Ρωμαίων Νούμας Πομπίλιος οργάνωσε το ημερολόγιο με βάση τον ήλιο.

Στον Ιανουάριο ο λαός μας έχει δώσει διάφορες ονομασίες, όπως το Γενάρης επειδή τότε γεννούν τα γιδοπρόβατα, και Μεσοχείμωνας επειδή είναι ο μεσαίος από τους μήνες του χειμώνα, όπως δηλώνει και η παροιμία «ως τα’ Αϊ-Γιαννιού, τρυγόνα, είναι η φούρια του χειμώνα».

Ο Ιανουάριος είναι επίσης και ο μήνας με το λαμπρότερο φεγγάρι: «Του Γενάρη το φεγγάρι παρά ώρα μέρα μοιάζει». Ονομάζεται και Γατόμηνας επειδή στη διάρκειά του ζευγαρώνουν οι γάτες, και Μεγάλος μήνας ή Τρανός μήνας ή Μεγαλομηνάς,  γιατί είναι ο πρώτος μήνας του έτους και σε αντιδιαστολή με τον Φεβρουάριο, που είναι «κουτσός» (Κουτσοφλέβαρος).

Οι αλκυονίδες ημέρες τού έχουν δώσει και την ονομασία «γελαστός», αλλά είναι επίσης γνωστός και ως «κλαδευτής»: «Γενάρη μήνα κλάδευε, φεγγάρι μη γυρεύεις». Άλλες ονομασίες: Γενολοήτης (επειδή αυτόν τον μήνα γεννοβολούν τα κοπάδια), Κρυαρίτης γιατί είναι ο πιο «κρυουλιάρης».

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο:https://www.dogma.gr/imerodromio/ianouarios-i-genaris-i-kalantaris/15951/

Τον Ιανουάριο ή Γενάρη επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τη διδακτική ενότητα του Χειμώνα. Αναφερθήκαμε στα φρούτα του, τα μέσα θέρμανσης, τις χιονονιφάδες και τους χιονάνθρωπούς του και κατασκευάσαμε με τα παιδιά μας τα ζώα σε χειμερία νάρκη.

Ενδεικτικές κατασκευές των παιδιών μας

Φρούτα του Χειμώνα και ζώα σε χειμερία νάρκη 1Μέσα θέρμανσηςΧιονονιφάδες

 

 

ΧιονάνθρωποιΖώα σε χειμερία νάρκηΧειμωνιάτικο ποτρέτο χιονούλα

Παράλληλα αναφερθήκαμε στην αμυγδαλιά-τη νυφούλα του Χιονιά, τα ζώα υπό εξαφάνιση και τους 3 Ιεράρχες, την μνήμη των οποίων τιμούμε στις 30 Ιανουαρίου. Παραθέτουμε μικρά δείγματα των κατασκευών μας με τα παιδιά

Οι 3 ΙεράρχεςΑμυγδαλιάΖώα υπό εξαφάνιση Φιλοζωία

 

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ-ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Και έτσι απλά ήρθαν οι γιορτές των Χριστουγέννων, όμορφες μέρες που αφορούν τη γέννηση του Χριστούλη μας που γεννήθηκε δίχως πλούτη και δόξες, ταπεινός και ασήμαντος, χωρίς μεγαλεία και ανέσεις, σ’ αυτή την απλή γωνιά της Βηθλεέμ. Τέτοια ήταν και η ζωή του ολόκληρη, απλή και ταπεινή. Κι έγινε ο Μεγάλος μας Δάσκαλος, ο Σωτήρας του κόσμου. Έγινε η πηγή της χαράς, η ελπίδα και η ανακούφιση των πενομένων, το βάλσαμο των δυστυχισμένων. Αυτός λοιπόν είναι ο μεγάλος μας Θεός που τη γέννησή του γιορτάζουμε αυτές τις μέρες. Ας πάμε λοιπόν και εμείς να προσκυνήσουμε αυτόν τον Χριστό, την πηγή της καλοσύνης, ας του προσφέρουμε την αγάπη μας, τη λατρεία μας, την πίστη μας. Ας του ζητήσουμε και ότι άλλο επιθυμούμε. Θα μας το δώσει. Αρκεί να τον παρακαλέσουμε με πίστη και θέρμη.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο κατασκευάσαμε τις κάρτες μας, το Ρούντολφ μας, τα δενδράκια των γιορτών, τις καμπανούλες, τα γούρια μας,  το σκηνικό για την ανοιχτή μας γιορτή και το στολισμό μας στο σχολείο μας. Και μέσα από την προσπάθειά μας αυτή, που είχε την αρωγή των παιδιών μας και την παρουσία τους, θέλουμε να ευχηθούμε σε όλους καλές γιορτές με αγάπη, υγεία, χαρά και λιγότερη θλίψη.

Σκηνικό γιορτής και στολισμού στο σχολείο μαςΚάρτες Χριστουγέννων ΑΚάρτες Χριστουγέννων Β

Διακόσμηση αΔιακόσμηση βΔιακόσμηση γΣτολίδια Ρούντολφ

ΚαμπάνεςΧριστουγεννιάτικα δένδραΓούρια 2025

Χριστουγεννιάτικα χειμωνιάτικα δενδράκια

 

 

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές της Αθήνας και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο. Ζητούσαν την κατάργηση του Ν.1347, ο οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική στράτευση όσων ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η αστυνομία, παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, εισήλθε στο χώρο του ιδρύματος, συνέλαβε 11 φοιτητές και τους παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία της «περιύβρισης αρχής». Οι 8 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές, ενώ περίπου 100 άλλοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους και να ντυθούν στο χακί.

Επτά ημέρες μετά τα πρώτα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στις 21 Φεβρουαρίου οι φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής σχολής στην Αθήνα, προβάλλοντας τα συνθήματα «Δημοκρατία», «Κάτω η Χούντα» και «Ζήτω η Ελευθερία». Η αστυνομία επενέβη και πάλι για να καταστείλει την εξέγερση, αλλά η βίαιη εκδίωξη των φοιτητών από το κτίριο της Νομικής ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγωνιστικότητά τους.

Η εξέγερση που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973 επρόκειτο να αποτελέσει την κορύφωση των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων. Το πρωί εκείνης της ημέρας οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και αποφάσισαν την κήρυξη αποχής από τα μαθήματα, με αίτημα να γίνουν εκλογές για τους φοιτητικούς συλλόγους τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και όχι στα τέλη του επόμενου χρόνου, όπως είχε ανακοινώσει το καθεστώς.

Ακολούθησαν συνελεύσεις φοιτητών στην Ιατρική και στη Νομική σχολή. Μάλιστα, οι φοιτητές της Νομικής εξέδωσαν ψήφισμα, με το οποίο ζητούσαν την ανάκληση των αποφάσεων της Χούντας για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών, εκδημοκρατισμό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 20% του προϋπολογισμού και ανάκληση του Ν.1347 για την αναγκαστική στράτευση των φοιτητών.

Όσο περνούσε η μέρα άρχισαν να μαζεύονται ολοένα και περισσότεροι φοιτητές στο Πολυτεχνείο, αλλά και άλλοι που πληροφορήθηκαν το νέο. Η αστυνομία αποδείχθηκε ανίκανη να εμποδίσει την προσέλευση του κόσμου. Το απόγευμα πάρθηκε η απόφαση για κατάληψη του Πολυτεχνείου. Οι πόρτες έκλεισαν και από τότε άρχισε η οργάνωση της εξέγερσης. Το πρώτο βήμα ήταν η εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία μετείχαν 22 φοιτητές και 2 εργάτες, με σκοπό να καθοδηγήσει τον αγώνα. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν επιτροπές σε όλες τις σχολές για να οργανώσουν την κατάληψη και την επικοινωνία με την ελληνική κοινωνία.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός

Για το σκοπό αυτό άρχισε να λειτουργεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός, αρχικά στο κτίριο του Χημικού και αργότερα στο κτίριο των Μηχανολόγων, με εκφωνητές τη Μαρία Δαμανάκη και τον Δημήτρη Παπαχρήστου. Επιπλέον, στο Πολυτεχνείο εγκαταστάθηκαν πολύγραφοι, που δούλευαν μέρα – νύχτα, για να πληροφορούν τους φοιτητές και τον υπόλοιπο κόσμο για τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής και των φοιτητικών συνελεύσεων. Συγκροτήθηκαν συνεργεία φοιτητών, που έγραφαν συνθήματα σε πλακάτ, σε τοίχους, στα τρόλεϊ, στα λεωφορεία και στα ταξί, για να τα γνωρίσουν όλοι οι Αθηναίοι. Στο Πολυτεχνείο οργανώθηκε εστιατόριο και νοσοκομείο, ενώ ομάδες φοιτητών ανέλαβαν την περιφρούρηση του χώρου, ξεχωρίζοντας τους ενθουσιώδεις και δημοκράτες Αθηναίους από τους προβοκάτορες.

Η πρώτη αντίδραση του δικτατορικού καθεστώτος ήταν να στείλει μυστικούς πράκτορες να ανακατευθούν στο πλήθος που συνέρρεε στο Πολυτεχνείο και να ακροβολήσει σκοπευτές στα γύρω κτίρια. Στις 16 Νοεμβρίου μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον του πλήθους που ήταν συγκεντρωμένο έξω από το Πολυτεχνείο, με γκλομπς, δακρυγόνα και σφαίρες ντουμ-ντουμ. Οι περισσότεροι διαλύθηκαν. Όσοι έμειναν έστησαν οδοφράγματα ανατρέποντας τρόλεϊ και συγκεντρώνοντας υλικά από νεοανεγειρόμενες οικοδομές, και άναψαν φωτιές για να εξουδετερώσουν τα δακρυγόνα. Αργότερα, η αστυνομία έκανε χρήση όπλων, χωρίς όμως να πετύχει το στόχο της, την καταστολή της εξέγερσης.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/190

Τις μέρες αυτές, μέρες μνήμης του Πολυτεχνείου, γράψαμε περίτρανα με τους μαθητές μας τα συνθήματα: ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και τιμήσατε την μέρα αυτή με σεβασμό και αναγνώριση στα παιδιά αυτά που διεκδίκησαν τότε μια χώρα δημοκρατική και μια Ελλάδα που ομοίαζε στην ιστορία της.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Β

 

 

ΝΟΕΜΒΡΗΣ

Στις αρχές του μηνός Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε διδακτικά με το θέμα της ελιάς και το λιομάζωμα.

Η ιστορία της ελιάς , ξεκινά πριν 7000 χρόνια και είναι συνδεδεμένη με τη ζωή των ανθρώπων της Μεσογείου , την καθημερινότητα και τις συνήθειές τους. Οι ιστορικοί καθιστούν την λεκάνη της Μεσογείου σαν το μέρος όπου πρωτοεμφανίστηκαν τα ελαιόδεντρα.

Σήμερα η καλλιέργεια της ελιάς είναι πολύ διαδεδομένη σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και η κατανάλωση του καρπού είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Η ελιά είναι ένα δέντρο που αγαπά τον μεσογειακό ήλιο και την θάλασσα , μεγαλώνει και σε άγονα εδάφη και έχει μεγάλη αντοχή στην ανομβρία .

Η ελιά σε μικρή ηλικία χρειάζεται την φροντίδα του παραγωγού και ξεκινά να δίνει καρπούς στην ηλικία των 7 ετών. Στην ηλικία των 30-70 ετών βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη . Η φυσιολογική διάρκεια ζωής ενός ελαιόδεντρου είναι 300 έως 600 χρόνια. Υπάρχουν ελιές ανά τον κόσμο με ηλικία που ξεπερνούν τα 1.000 χρόνια .

Στον Μεσογειακό χώρο τα ελαιόδεντρα ανθοφορούν στα τέλη της Άνοιξης ενώ η συγκομιδή της ελιάς ξεκινά από τα τέλη Σεπτεμβρίου και τελειώνει τον Φεβρουάριο ανάλογα την ποικιλία της ελιάς ……https://www.ilida.gr/istoria-tis-elias/

Στο πλαίσιο της διδακτικής μας ενότητας για την ελιά, απεικονίσαμε με τους μαθητές μας την ελιά και

Η ΕΛΙΑ 1ΕΛΙΕΣ ΒΕΛΙΕΣ 1

πραγματοποιήσαμε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ελαιοτριβείο του Κ. Κλουκιώτη που είχε την ευγενή καλοσύνη να μας υποδεχθεί με χαρά και να μας ξεναγήσει στο χώρο του, δείχνοντας από κοντά στα παιδιά μας τα μηχανήματα που απαιτούνται για την παραγωγή του λαδιού. Στο σημείο αυτό, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον ίδιο θερμά για την ξενάγηση και την ενημέρωση που μας έκανε.

ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ

Παράλληλα, για την πραγμάτωση της εκπαιδευτικής μας επίσκεψης θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Όμιλο Χριστινίδη και την διευθύντρια του Ομίλου Κα. Γραμματική, οι οποίοι μας μετέφεραν δωρεάν προς και από το Ελαιοτριβείο, με δικά τους προσωπικά έξοδα και με τη μέγιστη ασφάλεια για τους μαθητές μας. Οι εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου του Μαραθοκάμπου και οι μαθητές του, σας ευχαριστούν μέσα από τα βάθη της ψυχής τους.

ΛΟΓΟΤΥΠΟΣ

28η Οκτωβρίου

Είναι αξημέρωτα της Δευτέρας της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν ένας επίμονος ήχος από σειρήνες μεταφέρει την είδηση του πολέμου, που είχε αρχίσει ουσιαστικά 2,5 μήνες πριν, στις 15 Αυγούστου, με τη βύθιση του ευδρόμου «Ελλη».

Σύμφωνα με άρθρο της ιστορικού, Μαρίνας Πετράκη, στηνν «Καθημερινή», αυτό το χρονικό διάστημα δόθηκε ο χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες για ολοκλήρωση της στρατιωτικής και πολιτικής προετοιμασίας της χώρας, η οποία επί της ουσίας είχε ξεκινήσει τρία χρόνια πριν με την κατασκευή της οχυρωματικής γραμμής στα βόρεια σύνορα (Γραμμής Μεταξά) για να αντιμετωπισθεί ενδεχόμενη επίθεση από την Βουλγαρία.

Η κατάληψη της Αλβανίας από τα ιταλικά στρατεύματα τον Απρίλιο 1939 επέβαλαν τον επανασχεδιασμό της αμυντικής πολιτικής.

Μαζί με την στρατιωτική προετοιμασία της χώρας μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο πολιτικής επιστράτευσης, βάσει της οποίας ο πληθυσμός όλης της χώρας αδιακρίτως φύλου και άπαντες οι οργανισμοί όφειλαν να «συντρέχωσι και συνεισφέρουσι εις την Εθνικήν Αμυναν υποκείμενοι εις πειθαρχίαν πολέμου».

Η απόφαση του Ιωάννη Μεταξά να απορρίψει το ιταλικό τελεσίγραφο έθεσε άμεσα σε λειτουργία την πολεμική μηχανή. Οι επιστρατευμένοι νέοι εισρέουν κατά χιλιάδες στα έμπεδα να καταταγούν.

Όπως γράφει η κ. Πετράκη, «με ενθουσιασμό και πάθος, που συνδαύλιζαν οι σημαίες, τα πολεμικά εμβατήρια και η φωνή του εκφωνητή στο ραδιόφωνο, ντύνονται στο χακί και ξεκινούν για το μέτωπο ωσάν να πηγαίνουν σε γιορτή. Και ήταν πράγματι γιορτή. Η πιο λαμπρή γιορτή της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Αν και είχαν στη διάθεσή τους πέντε ημέρες για να παρουσιαστούν, το ογδόντα τοις εκατό παρουσιάστηκε την πρώτη μέρα. Εκείνη πραγματικά η άψογα οργανωμένη «ταχύρρυθμη επιστράτευση» αποτέλεσε την πρώτη ιταλική αποτυχία και την πρώτη μεγάλη ελληνική νίκη».

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/society/561557995/28i-oktovrioy-1940-i-epeteios-toy-ochi-ti-giortazoyme/

Στο πλαίσιο αυτό ξεκινήσαμε τις δράσεις μας για την 28η  Οκτωβρίου με έργα όπως:

ΣΗΜΑΙΑΣκηνικό 28η ΟκτωβρίουΦαντάροι

Φαντάροι Σημαίες

Παράλληλα, αναφερθήκαμε στα σχήματα και αρχίσαμε τις κατασκευές μας για τη θεματική ενότητα αυτή. Ενδεικτικά έργα των παιδιών  μας για το τρίγωνο, τον κύκλο, το ορθογώνιο, το τετράγωνο είναι:

ΣΧΗΜΑ ΤΡΙΓΩΝΟΣΧΗΜΑ ΚΥΚΛΟΣΣΧΗΜΑΤΑ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ

 

 

 

ΟΚΤΩΒΡΗΣ

Φθινόπωρο, μια εποχή νοσταλγική, μια εποχή με τα υπέροχα χρώματά της, τα γευστικά φρούτα της και τις αγροτικές εργασίες του τρύγου και του λιομαζώματος. Την εποχή αυτή ακούμε με τους μαθητές μας το τραγούδι της Ιωάννας Προκοπίου΄΄ Φθνοπωράκι” https://www.youtube.com/watch?v=A1qwHMkkstI , μελετάμε τα όμορφα στοιχεία αυτής της εποχής και αφήνουμε τα παιδιά μας να δημιουργούν ζωγραφίζοντας, απεικονίζοντας ποτρέτα φθινοπωρινά, κατασκευάζοντας μηλοπιτάκια και μαθαίνοντας λέξεις, γράμματα και στοιχεία αυτής της υπέροχης εποχής.

Ενδεικτικές κατασκευές των παιδιών μας

Φθινόπωρο ομαδική εργασία Φθινόπωρινά έργα των μαθητών μαςφθινοπωρινά έργα των μαθητώ μας 1

Το μήλο και τα μηλοπιτάκια μας Το γράμμα Φ κατασκευή φιδιού φθινοπωρινά ποτρέταΤο γράμμα Σ

και έργα τους σχετικά με τα φθινοπωρινά φρούτα-τρύγο

1000005340

Φρουτιέρα

 

Ο ΤΡΥΓΟΣ 4

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

 Στην απαρχή του σχολικού μας έτους 2024-2025, οι εκπαιδευτικοί του Μαραθόκαμπου Σάμου θέλουν να σας καλωσορίσουν σε μια νέα και υπέροχη σχολική χρονιά. Ευχόμεθα ο,τι καλύτερο στα παιδιά μας και στους γονείς τους και ευελπιστούμε οι μαθητές μας να προοδεύσουν και να εξελίξουν όλες τους τους τις ικανότητες και δεξιότητες ώστε να πετύχουν τα μέγιστα.

  Ξεκινώντας λοιπόν το εκπαιδευτικό μας έργο ασχοληθήκαμε με το θέμα της Οικογένειας. Η επιλογή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η οικογένεια είναι ο πρώτος σημαντικός κοινωνικός θεσμός στη ζωή του ανθρώπου αφού από την παιδική ηλικία ως την ενηλικίωση διαμορφώνει τον τρόπο συμπεριφοράς, την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία του ατόμου. Θεωρείται το θεμέλιο στην οργάνωση των ανθρώπινων κοινωνιών και γι’ αυτό προστατεύεται από νόμους.

Ο θεσμός της οικογένειας εμφανίζεται σε όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες από τα πανάρχαια χρόνια και οι βασικοί στόχοι του είναι:

  • η βιολογική αναπαραγωγή της κοινωνίας,

  • η αγωγή, η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση των ατόμων,

  • η αμοιβαία προστασία και υποστήριξη των μελών της, που πηγάζουν από την αγάπη και τη στοργή που τα συνδέει.

Οι άνθρωποι ζούμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας ή και ολόκληρη τη ζωή μας μέσα σε μια οικογένεια. Η οικογένεια φροντίζει για την ανατροφή των παιδιών, ικανοποιώντας τις φυσιολογικές τους ανάγκες. Ταυτόχρονα, μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον όταν κυριαρχούν η αγάπη, ο σεβασμός και η κατανόηση, τα άτομα ωριμάζουν πνευματικά και ψυχικά και αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους.

 

Ενδεικτικά έργα των παιδιών για το θέμα της Οικογένειας.

 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 1 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 2

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων