ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΗΝ ΦΥΣΗ

0

Συγγραφέας: ΤΟΥΛΚΙΑΡΙΔΟΥ ΑΥΓΗ | Κατηγορία ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ | , στις 28-01-2018

Έχοντας στόχο φέτος να γνωρίσουν τα παιδιά τον κόσμο των φυσικών επιστημών μέσα από μύθους και ιστορίες, που έτσι κι αλλιώς λατρεύουν τα παιδιά,σχεδιάσαμε και οργανώσαμε δραστηριότητες και παιχνίδια κατάλληλες για την ανάπτυξη και οικοδόμηση δεξιοτήτων πάνω στην παρατήρηση,την πρόβλεψη, την έρευνα και την ερμηνεία φυσικών φαινομένων.

Ξεκινώντας λοιπόν από το νερό, που υπάρχει καθημερινά στη ζωή των νηπίων και οι εμπειρίες τους γύρω από αυτό είναι πλούσιες, διαβάσαμε τον »Συννεφούλη», για να κατανοήσουμε τον κύκλο του νερού, κάναμε το πείραμα της βροχής και τέλος δραματοποιήσαμε την ιστορία.

Το οξυγόνο και το υδρογόνο αγκαλιάζονται και  κάνουν τον σταγονούλη…

Με τον μύθο του Αισώπου»Η καρακάξα και το διαμάντι» γνωρίσαμε το φαινόμενο της τήξης.Ακούσαμε την ιστορία, γίναμε ντετέκτιβ, ψάξαμε το διαμάντι,που έχασε η καρακάξα, καταγράψαμε τις προβλέψεις μας, φτιάξαμε κι εμείς τα  δικά μας διαμάντια( μέσα σε παγοθήκες)και τέλος καταλήξαμε στα συμπεράσματα μας.

Με τον μύθο του Αισώπου»Η αλεπού, ο λύκος και τα ψάρια»,γνωρίσαμε το φαινόμενο της πήξης του νερού.Με την ανάγνωση της ιστορίας και πριν τελειώσει αυτή, κατασκευάσαμε τον ήρωα της ιστορίας (λύκος) με πλαστελίνη και δοκιμάσαμε αυτό που τον συμβούλεψε να κάνει η αλεπού.

Κατέγραψαν τις προβλέψεις τους και άκουσαν το τέλος της ιστορίας προσπαθώντας να βρουν λύσεις στο πρόβλημα του λύκου.Τέλος ακολούθησε το πείραμα με το ομοίωμα του λύκου και την ουρά του.

»Το μυρμήγκι και το περιστέρι» είναι ο μύθος που βοήθησε  τα παιδιά στην κατανόηση των εννοιών Επίπλευση- Βύθιση αντικειμένων.Τα  νήπια αυτή την φορά  αφού είδαν σε βίντεο την ιστορία, πειραματήστηκαν με το φύλλο καθώς και με άλλα αντικείμενα και κατέληξαν σε συμπεράσματα.

Ακολούθησε φύλλο εργασίας.

»Ο φορτωμένος γάιδαρος’‘ είναι ο μύθος του Αισώπου,που χρησιμοποιήσαμε για να προσεγγίσουμε την διαλυτότητα των ουσιών καθώς και την απορροφητικότητα  των  σωμάτων. Άκουσαν  και στην συνέχεια έπαιξαν  την ιστορία και έβγαλαν τα συμπεράσματα τους. Στην συνέχεια πειραματίστηκαν και με άλλα υλικά.Τέλοςσυμβούλεψαν τον γάιδαρο με ποια υλικά πρέπει να είναι προσεκτικός(λόγω της απορροφητικότητας τους).

Με τον μύθο»Ο διψασμένος κόρακας» γνωρίσαμε την ανύψωση της στάθμης του νερού.Αφηγηθήκαμε την ιστορία και στην συνέχεια είδαν την στάθμη του νερού να ανεβαίνει καθώς έριχναν μπαλάκια -βοτσαλάκια .

Το φαινόμενο της Άνωσης δόθηκε μέσα απο  την ιστορία του Αρχιμήδη.

Αφηγηθήκαμε την ιστορία, την δραματοποιήσαμε και πειραματιστήκαμε με το χρυσάφι του βασιλιά και την κορώνα που του έφτιαξε ο τεχνίτης. Ζύγισαν και σύγκριναν  τις ποσότητες  νερού που εκτόπισαν  το χρυσάφι και η κορώνα και έβγαλαν τα συμπεράσματα τους.

Τέλος με την ιστορία του Κουτσοφλέβαρου ανακαλύψαμε την ροή των υγρών.Τα παιδιά προβληματίστηκαν εάν  ο Μάρτης  είναι πράγματη ένοχος, αν είναι πονηρός και γιατί. Την λύση την βρήκαν  πειραματιζόμενοι.

Εμείς τα ενθαρρύναμε να προσπαθήσουν να καθορίσουν ποια  σχέση έχει η ποσότητα νερού που συλλέξαν με την θέση της τρύπας- κάνουλας που έφτιαξαν στο δοχείο.

Ακολούθησαν διατάξεις  ποσοτήτων με ποτήρια.

ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ ΜΕ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ

0

Συγγραφέας: ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΙΜΝΗΣ | Κατηγορία ΣΧΗΜΑΤΑ | , στις 06-12-2017

Τα παιδιά αφού περιπλανήθηκαν στον κόσμο των σχημάτων,έμαθαν να ξεχωρίζουν τα σχήματα και τα χαρακτηριστικά τους.

page

Συγκέντρωσαν αντικείμενα από την αίθουσα του σχολείου, ανάλογα με το σχήμα της ομάδας τους, με νικήτρια ομάδα αυτήν που συγκέντρωσε τα περισσότερα.

Αφού επέλεξαν έν σχήμα,έβαλαν την φαντασία τους και έφτιαξαν ένα ζωάκι…

Κατασκεύασαν τα ΣΧΗΜΑΤΟΔΕΝΤΡΑ…

Περπάτησαν στους ΣΧΗΜΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ,που κατασκεύασαν…

Έχοντας έρθει σε επαφή με  ζωγράφους,που αναδεικνύουν την μαγεία των σχημάτων, έφτιαξαν το πρόσωπο του Clee.PB240142

Τοποθέτησαν πίσω από κάθε μηχανή τα σωστά βαγόνια,ανάλογα με το σχήμα  που είχε πάνω της η μηχανή.

Συνθέσαν εικόνες με σχήματα ,που τους δώσαμε και στην συνέχεια τα απαρίθμησαν(πόσα τρίγωνα χρειάστηκαν, πόσα τετράγωνα κ.τ.λ)

Με κλειστά μάτια επέλεξαν ένα μπισκοτάκι, το επεξεργάστηκαν με την αφή, μάντεψαν  τι σχήμα έχει και τέλος απόλαυσαν την γεύση του.

Τα παιδιά , αφού άκουσαν την ιστορία<<Η Κοκκινοσκουφίτσα μαθαίνει τα σχήματα>>,έφτιαξαν την διαδρομή για το σπίτι της γιαγιάς στον χώρο του σχολείου, την περπάτησαν και τέλος την αποτύπωσαν σε φύλλο εργασίας.

Δείτε την ιστορία εδώ:Η ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ

 

Παιχνίδια μαθηματικών-Ανισότητες

0

Συγγραφέας: ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΙΜΝΗΣ | Κατηγορία ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, Χωρίς κατηγορία | , στις 13-11-2017

Ο Λάκης ο Κροκοδειλάκης είναι ένας πολύ πολύ πεινασμένος κροκόδειλος!

 

Όμως έχει τις ιδιοτροπίες του ξέρετε…δεν του αρέσουν οι μικροί αριθμοί προτιμά να τρώει μεγάλους αριθμούς!

Το υλικό το πήραμε από την Κυρία Αταξία

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ!

0

Συγγραφέας: ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΙΜΝΗΣ | Κατηγορία Ανακοινώσεις | , στις 15-03-2016

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙΤΕ  ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ!

2

Δεύτερα Γενέθλια του blog!

2

Συγγραφέας: ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΙΜΝΗΣ | Κατηγορία Γενέθλια | , στις 10-03-2016

Το ιστολόγιο του Νηπιαγωγείου Λίμνης

κλείνει δύο χρόνια από την 1η Δημοσίευση!

Σύνδεση παλιάς και νέας γενιάς…

0

Συγγραφέας: ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΙΜΝΗΣ | Κατηγορία Εκδρομές-Επισκέψεις, ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ | , στις 03-03-2016

Η Λαϊκή Παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, είναι ο πλούτος που η κάθε γενιά παραδίδει στην επόμενη. Μέσα από τη διαπάλη του παλιού με το καινούργιο γεννιέται ο πολιτισμός.
Η ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση των παιδιών σε θέματα της λαϊκής μας παράδοσης τους επιτρέπει να προβληματισθούν σχετικά και να προχωρήσουν σε συγκρίσεις με την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.
Η γενιά που γνωρίζει τις ρίζες της, τον πολιτισμό που προηγήθηκε απ’ αυτήν, μπορεί να χαράξει δυναμικά την δική της πορεία και να δημιουργήσει τον δικό της πολιτισμό.
Πολύ σημαντικό στην υλοποίηση του όλου προγράμματος είναι η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας.Στο πλαίσιο αυτό την Τετάρτη έγινε σύνδεση της παλιάς με την νέα γενιά μέσα από την επίσκεψη της κ. Κονδυλίας Μπλέτσου (γιαγιάς της Μαρίας) στο Νηπιαγωγείο.

1

  • Η κ.Κονδυλία μας μίλησε:
  • Για τα παιδικά της χρόνια, την οικογένειά της και την καθημερινότητά της ως παιδί.
  • Για την σχολική ζωή (που ήταν το σχολείο, τι φορούσαν, τους δασκάλους κλπ.).
  • Τα φαγητά που τρώγανε, τον τρόπο που τα μαγείρευαν (στις δυσκολίες) καθώς και την εποχή που δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα (το ξέρατε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα ήρθε πρώτα στην Λίμνη και μετά στη Χαλκίδα;).
  • Για τα κατοχικά και μετακατοχικά χρόνια(ιστορίες).
  • Για τα παιχνίδια που έπαιζε μικρή: κουτσό, μήλα, τζαμί κλπ. για αυτοσχέδιες μπάλες, κούκλες και γιαλενάκια (βόλοι) και για διάφορα παιχνίδια με σχοινί.
  • Μας είπε επίσης παιδικά τραγούδια της εποχής της καθώς και τραγούδια της Άνοιξης και τα κάλαντα του Λαζάρου.

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ Κ.ΚΟΝΔΥΛΙΑ!