ΜΕ ΤΗ ΘΕΤΗ ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΓΙΑ…ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ

Οπως έχουμε ήδη αναφέρει, φέτος τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας θα ασχοληθούνε με την Παιδική Ποίηση. ¨Ενα “τέχνασμα” που σκεφτήκαμε για να βάλουμε την ποίηση μέσα στην τάξη είναι την ώρα της χαλάρωσης!

Τα παιδιά του Ολοήμερου -αντί για το συνηθισμένο τους παραμύθι- ακούνε ποιήματα και με αυτά νανουρίζονται… Επιλέξαμε το βιβλίο της υπέροχης ποιήτριας Θέτης Χορτιάτη “τα λέω του ουρανού” και κάθε μεσημέρι διαβάζουμε μερικά ποιήματα από αυτό. Σήμερα, μάλιστα, ήρθε η κ Μαρία, η νοσοκόμα και μας απήγγειλε μερικά από αυτά! Κι αν αναρωτιέστε ποια είναι αυτή η κ Μαρία και πώς “τρύπωσε” μέσα στην αίθουσα του ύπνου, τότε σας αποκαλύπτουμε πως έφυγε απο το καλάθι με τις κούκλες του κουκλοθεάτρου και στήθηκε πίσω από ένα μπλε ντοσιέ για να μας απαγγείλει τα αγαπημένα της ποιήματα της Θέτη Χορτιάτη!

“Τα λέω τ’ ουρανού” είναι η νέα ποιητική συλλογή για παιδιά της Θέτης Χορτιάτη, στην οποία η ποιήτρια με έμπνευση, ευαισθησία, γνώση και τέχνη αγγίζει θέματα σύμφωνα με την προσληπτικότητα και τα ενδιαφέροντα του παιδιού.

Όπως η ίδια η Χορτιάτη αναφέρει: «Η ποίηση προσκαλεί τα παιδιά στον ιερό χορό των λέξεων σ’ ένα πέταγμα με το παιχνίδι: «πετάει πετάει ο νους!». Αυτές είναι οι πιο δημιουργικές στιγμές των παιδιών, όπου κάνουν την πραγματικότητα όνειρο και το όνειρο πραγματικότητα.

Έτσι τα παιδιά νιώθουν ελεύθερα, αποκτούν ευχέρεια συνδυαστικής φαντασίας και τόλμη ψυχής. Αυτό συντείνει στην απελευθέρωση του παιδιού από την παθητική προσαρμογή σε κάποιες σταθερές συνθήκες και καταστάσεις ενώ οξύνει την κριτική του ικανότητα και την εφευρετικότητά του. Ακριβώς σ’ αυτό έγκειται και η εκπαιδευτική αξία της φαντασίας στην παιδική ποίηση, καθώς καλεί το παιδί σε μια δυναμική συμμετοχή του για το όραμα του αυριανού κόσμου».

“Ένα βιβλίο ξεφύλλισα
σαν να το φίλησα
Φύλλο το φύλλο γεύτηκα
Θαρρώ μαγεύτηκα
σ’ ένα βιβλίο βρήκα φίλο
σε κάθε φύλλο .”

Ανθολόγηση–επιμέλεια: Ρούλα Παπανικολάου,
εικονογράφηση: Τζώρτζης Παρμενίδης
ήχοι: Χρήστος Παρμενίδης, εκδόσεις Δια Βίου (2007)

Το βιβλίο συνοδεύεται από cd, όπου η ποιήτρια διαβάζει τα ποιήματά της και μιλάει στα παιδιά.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δια Βίου.

Το αγαπημένο μας ποιήμα από τη συλλογή αυτή είναι το παρακάτω:

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ

Καραγκιόζη ασχημομούρη

Μακρυχέρη και καμπούρη

Στο ξυπόλητό σου χάλι

Το βρακί σου είναι παρτάλι

Τολμάς μ όλους να τα βάζεις

Ποτέ κάτω δεν τα βάζεις

Φάπα δίνεις, φάπα παίρνεις

Μες στο δάκρυ γέλιο σπέρνεις

Δε σε σκιάζει το σαράι

Κι όποιος θέλει ας βαράει

Γλέντια τα παθήματά σου

Και τα αστέρια όλα δικά σου

Καραγκιόζη ασχημομούρη

Μακρυχέρη και καμπούρη

Μες στο τρύπιο σου καλύβι

Ο ουρανός μ τα άστρα σκύβει

Θέτη Χορτιάτη

2 σχόλια στο “ΜΕ ΤΗ ΘΕΤΗ ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΓΙΑ…ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ

    • Αν εννοείς το ποιήμα, ναι όντως! Η συλλογή αυτή είναι γενικά πάρα πολύ καλή και ιδιαίτερα όταν ακούς την ποιήτρια να απαγγέλει (συμπεριλαμβάνεται το σι ντι).

Τα σχόλια είναι κλειστά.