Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ

Μαέστρος

Για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία του μαέστρου αρκεί να αναλογιστεί ότι μία σύγχρονη ορχήστρα αποτελείται από εκατό και πλέον μουσικούς που συνήθως έχουν  πολύ έντονη προσωπικότητα, διαμορφωμένες αντιλήψεις και συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Το κάθε άτομο-μέλος μιας ορχήστρας έχει τον δικό του τρόπο να αισθάνεται μια μουσική φράση και να αντιλαμβάνεται ένα μουσικό στιλ. Παράλληλα, όμως, το νόημα της ορχήστρας είναι ότι συγκροτεί ένα μουσικό σύνολο το οποίο χαρακτηρίζεται από μια ενιαία άποψη και ένα ιδιαίτερο στιλ παιξίματος που σε κάθε συναυλία έχει να προτείνει μια ξεχωριστή ενός συχνά πολυπαιγμένου μουσικού έργου.

Εκείνος που  θα κάνει αυτό το σύνολο να αποκτήσει τη δική του προσωπικότητα και στιλ και να ερμηνεύσει ένα έργο με συνεπή και διακεκριμένο τρόπο είναι ο μαέστρος, ο οποίος με τις κινήσεις των χεριών και τις μπαγκέτας αλλά ακόμα και με ένα βλέμμα ή μια κίνηση του σώματος του δίνει και κρατάει το τέμπο ή το αλλάζει όταν χρειάζεται, δείχνει τις εισόδους των οργάνων, τις δυναμικές και τις γραμμές των φράσεων.

Επομένως καθήκον του μαέστρου είναι η σωστή εκτέλεση των μουσικών έργων, η σωστή διεύθυνση της ορχήστρας στις πρόβες και κατά την εκτέλεση του έργου μπροστά σε κοινό, οι απαραίτητες συμβουλές στα μέλη της ορχήστρας για το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά και ο σχεδιασμός του προγράμματος και η επιλογή του έργου.

Μεγάλοι Μαέστροι