“Ε! Είμαι κι εγώ εδώ” Πρόγραμμα Νοιάζομαι και δρω

Φεβ 201825
Οι μαθητές μας την τρέχουσα σχολική χρονιά (2017-2018) συμμετέχουν με πρόγραμμα στο Νοίαζομαι και δρω με τίτλο θέματος “Ε! Είμαι κι εγώ εδώ” με σκοπό μέσω της εκπαιδευτικής πρακτικής οι μαθητές να γνωρίσουν, να κατανοήσουν και να μάθουν τα δικαιώματά τους, με τη βοήθεια της χρήσης ψηφιακού υλικού αλλά και την αξιοποίηση εκπαιδευτικών τεχνικών θεάτρου. Ακόμη να αποκτήσουν και να ενσωματώσουν αξίες, δεξιότητες και στάσεις σε πρακτικές της καθημερινής ζωής και στον τρόπο σκέψης τους, έτσι ώστε να καταστούν μελλοντικοί ενεργοί πολίτες, οι οποίοι γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και σέβονται τις υποχρεώσεις τους.
Δραστηριότητες:
Αφορμή: Η αφορμή για το θέμα δόθηκε από το παραμύθι η “Παπλωματού”.  Η ιστόρια με λίγα λόγια: “Ζούσε μία γυναίκα που είχε μεγάλη τέχνη στο να φτιάχνει παπλώματα. Δεν τα πουλόυσε, δεν τα χάριζε στους φτωχούς και την γέμιζε. Ο βασιλιάς της χώρας που ήταν άπληστος και καθόλου ευτυχυχισμένοςάκυσε γτην γυναίκα και της ζήτησε να του πουλήσει ένα πάπλωμα. Εκείνη αρνήθηκε να το πουλήσει και του ζήτησε να χαρίσει όλα του τα υπάρχοντα και πως τότε θα του έφτιαχνε το πιο ωραίο πάπλωμα. Ο βασιλιάς θυμωμένος προσπάθησε να βλάψει την παπλωματού αλλά εκείνη με την καλοσύνη της πάντα τα κατάφερνε. Στο τέλος ο βασιλιάς αποφάσισε να προσπαθήσει να χαρίσει τα υπάρχοντά του μήπως και έβρισκε την ευτυχία…Σιγά σιγά χάρισε τα πάντα και ένοιωσε απόλυτη ευτυχία. Στο τέλος η παπλωματού του χάρισε το πιο υπέροχο πάπλωμα και εκείνος το θρόνο του για να κάθεται αναπαυτικά και να ράβει τα παπλώματα για τους φτωχούς”.
1. Γνωρίσαμε τα δικαιώματα του παιδιού. Μπορείτε να δείτε Εδώ 
Ένα μέρος από την σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού από τον μαθητή Γιάννη Εδώ
2. Παρακολουθήσαμε την ταινία μικρού μήκους «Ειρήνη» – Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα «Ειρήνη». Η «Ειρήνη» είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για παιδιά 5-8 ετών και έχει σχεδιαστεί από την Ύπατη Αρμοστεία, για να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν μέσα στην τάξη θέματα όπως η διαφορετικότητα, η ανεκτικότητα και οι πολιτισμικές διαφορές. Μπορείτε να δείτε την ταινία Εδώ
3. Τα νηπιάκια την Παγκόσμια ημέρα του παιδιού, 11 Δεκεμβρίου, με την τεχνική της παγωμένης εικόνας και το «θέατρο φόρουμ» κατάφεραν να εκφράσουν δυναμικά τη στάση τους απέναντι στο Εκπαιδευτικό Σύστημα, στην Οικογένεια, διεκδικώντας την Υγεία, το Παιχνίδι, την Ελευθερία Έκφρασης και τη Διαφορετικότητα.
Το κοινό (γονείς μαθητών), μπορούσε να πάρει τη θέση κάποιου χαρακτήρα και να προτείνει λύσεις στο εκπαιδευτικό-κοινωνικό πρόβλημα που παρουσιαζόταν, να επέμβει για να αλλάξει τη ροή της ιστορίας, να ανατρέψει την πραγματικότητα αλλά και να παγώσει τη δράση για να την αντικαταστήσει.
Ο στόχος της δράσης αυτής ήταν να φέρουμε τους μεγάλους αντιμέτωπους με τις καταστάσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, ώστε να κατανοήσουν τα συναισθήματα που τους προκαλούν.
Όλοι έχουμε δικαίωμα στη σωματική ανάπαυση και την πνευματική ανατροφοδότηση και φυσικά στη φροντίδα και την αγάπη. Μα πιο πολύ απ’ όλους δικαίωμα έχουν τα παιδιά, τα φύσει αδύναμα αυτά πλάσματα, που είμαστε υποχρεωμένοι να τα προστατεύουμε και πάνω απ’ όλα να τα βοηθήσουμε ν’ αναπτυχθούν ομαλά και στις καλύτερες δυνατόν συνθήκες, όπως τους πρέπει.
4. Δημιούργησαν την Χάρτα των δικαιωμάτων των παιδιών. Ψυχοκινητικό παιχνίδι γονείς-μαθητές. Οι γονείς έχουν τα κείμενα και οι μαθητές τις εικόνες. Στόχος να δημιουργήσουν το σωστό ζευγαράκι. Στο τέλος δημιουργούν μαζί μία μεγάλη αφίσα.
5. Δημιουργία Πινακων ζωγραφικής με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού.
6. Υπεύθυνοι του Ερυθρού Σραυρού ενημέρωσαν στους μαθητές για τους κανόνες υγιειηνής.
Οι ζωγραφιές των μαθητών μετα την ενημέρωση
7. Εργαστήρια με τους γονείς
Α) Εργαστήρι μάσκας
Β) Εργαστήρι Χριστουγεννιάτικων κατασκευών
Οι μαθητές μας για να αντιληφθούν την έννοια του Εθελοντισμού και της αλληλεγγύης αλλά και για να ευαισθητοποιήσουν τους κατοικούς της περιοχής ανάρτησαν αφίσες σε μαγαζιά της περιοχής και μοίρασαν στους κατοίκους μπαλόνια με μηνύματα σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ιστορικό

Kατηγορίες

Ρολόι

Ημερλόγιο Άρθρων

Φεβρουάριος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Translate-Μετάφραση

Σκακιστική άσκηση

European Radio Logo

Δεν είναι παραμύθι

Ανακύκλωση συσκευών

Η χώρα των δοντιών

Η χώρα των δοντιών

Ο μικρός αναγνώστης

Ο μικρός αναγνώστης

Για μικρούς και μεγάλους

Μαθαίνω για τον σεισμό

Ηλιακό σύστημα

Ηλιακό σύστημα

Αερόστατο

Διαδικτυακή εκπαιδευτική πύλη

Εμμέλεια

Το μουσικό χωριό


Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων