Ενέργεια και ισχυς

ape

Το 2020, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσαν το 37% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, από 34% το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευαν πάνω από τα δύο τρίτα της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (36% και 33%, αντίστοιχα). Το υπόλοιπο ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας προερχόταν από ηλιακή ενέργεια (14%), στερεά βιοκαύσιμα (8%) και άλλες ανανεώσιμες πηγές (8%). Σύμφωνα με τη Eurostat, η ηλιακή ενέργεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή: το 2008 αντιπροσώπευε μόνο το 1% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στην ΕΕ

Στην Ελλάδα το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2020 παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές.

Μεταξύ των κρατών-μελών, το υψηλότερο ποσοστό (άνω του 70%) ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρήχθη στην Αυστρία (78%) και τη Σουηδία (75%). Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ήταν επίσης υψηλή και αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στη Δανία (65%), την Πορτογαλία (58%), την Κροατία και τη Λετονία (και οι δύο 53%).

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ήταν 15% ή λιγότερο στη Μάλτα (10%), την Ουγγαρία και την Κύπρο (και οι δύο 12%), το Λουξεμβούργο (14%) και την Τσεχία (15%).

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ιατρική τεχνολογία

Ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα, το οποίο αυτή τη στιγμή υπάρχει σε μετρημένα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Χώρας, προμηθεύτηκε το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο εξοπλίζοντας  την Καρδιολογική κλινική και τη Μονάδα Εμφραγμάτων.

Πρόκειται για ένα έγχρωμο υπερηχοκαρδιογράφο με δυνατότητα και τρισδιάστατης απεικόνισης, που αντικατέστησε το παλαιότερο μηχάνημα ,  αποτελώντας ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των έμπειρων και αξιόλογων γιατρών του νοσοκομείου και αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο καρδιολόγος Θ.Καρτάλης το προηγούμενο μηχάνημα, το οποίο είχε δωρίσει η οικογένεια Λω θα επισκευαστεί και θα μπει ξανά σε λειτουργία, με δεδομένο τον όγκο δουλειάς.

James Webb- NASA

9127ce5c112a02435126d9dcf148eca6 SPACE TELESCOPE 960x600

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA έφτασε στον τελικό του προορισμό, 1 εκατομμύριο μίλια μακριά από τη Γη. Οι ελεγκτές πτήσης στη Βαλτιμόρη είναι ενθουσιασμένοι αφού το τηλεσκόπιο έφτασε ασφαλές στον προορισμό του. Η απόστασή του από τη Γη είναι τέσσερις φορές η απόσταση της Σελήνης από τον πλανήτη μας. «Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην αποκάλυψη των μυστηρίων του σύμπαντος. Ανυπομονώ να δω τις πρώτες νέες εικόνες του Webb αυτό το καλοκαίρι!» δήλωσε ο διευθυντής της NASA, Μπιλ Νέλσον.

Το τηλεσκόπιο, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτοξεύθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων από τη Γαλλική Γουιάνα σε μια προσπάθεια των επιστημόνων να ερευνήσουν τη γέννηση του σύμπαντος. Λόγω του τεράστιου μεγέθους του, το Webb έπρεπε να εκτοξευθεί διπλωμένο μέσα στον ευρωπαϊκό πύραυλο Ariane 5. Οι καθρέφτες του τηλεσκοπίου πρέπει ακόμη να ευθυγραμμιστούν και οι ανιχνευτές υπερύθρων να είναι επαρκώς ψυχροί προτού αρχίσουν οι επιστημονικές παρατηρήσεις τον Ιούνιο.

Η απόστασή του από τη Γη είναι τέσσερις φορές η απόσταση της Σελήνης από τον πλανήτη μας.

Η «μηχανή του χρόνου»

Το τηλεσκόπιο έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες «μηχανή του χρόνου», καθώς θα επιτρέψει στους αστρονόμους να κοιτάξουν πίσω στον χρόνο, όταν σχηματίστηκαν τα πρώτα αστέρια και οι γαλαξίες, πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Το χρονικό διάστημα που θα μελετήσουν είναι μόλις 100 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Εκρηξη, όταν δημιουργήθηκε το σύμπαν. Το Webb θα αναζητήσει επίσης σημάδια εξωγήινης ζωής.

Στις 8 Ιανουαρίου, οι μηχανικοί της NASA ολοκλήρωσαν το ξεδίπλωμα του τηλεσκοπίου, το οποίο περιλαμβάνει έναν τεράστιο επιχρυσωμένο καθρέφτη 6,5 μέτρων και μία ασπίδα ηλιοπροστασίας μεγέθους ενός γηπέδου τένις. Η διαδικασία απαιτούσε μια σειρά από εξαιρετικά λεπτούς και περίπλοκους ελιγμούς που δεν έχουν πραγματοποιηθεί από κανένα άλλο διαστημόπλοιο στην ιστορία της αστρονομίας. Το τηλεσκόπιο Webb έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο παραμένει σε λειτουργία μετά την εκτόξευσή του το 1990. Σε αντίθεση με το Hubble, το Webb δεν θα μελετήσει την ορατή πτυχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος αλλά μόνο την υπέρυθρη ακτινοβολία.

Το μέλλον των αυτοκινήτων

19C1037 006 768x480

https://www.youtube.com/watch?v=lIb3nOIncu4

Πώς φαντάζεστε το αυτοκίνητο σε μερικές δεκαετίες από σήμερα; Τι νέες τεχνολογίες θα έχει; Τι θα καταναλώνει; Θα κινείται εντελώς στον αυτόματο; Θα είναι πλήρως δικτυωμένο; Θα μπορεί να πετάξει; Ή να στρίβει με τη σκέψη;

Ανέκαθεν η τεχνολογική εξέλιξη του αυτοκινήτου ταυτίζεται στο πέρασμα των δεκαετιών με εκείνη του σύγχρονου πολιτισμού. Ποτέ άλλοτε, όμως, δεν υπήρχε μια εντελώς διαφορετική προοπτική, όπως διαφαίνεται στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Όλα τα προηγούμενα χρόνια το αυτοκίνητο γνώριζε σημαντικές καινοτομίες και εξελίξεις, αλλά έχοντας πάντα ως βάση τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Πλέον, η ηλεκτροκίνηση διανοίγει νέους ορίζοντες, που σε βάθος χρόνου θα μας θυμίζουν τα πρωτότυπα που βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όταν ήμασταν σε μικρή ηλικία. Κάποια στιγμή τα αυτοκίνητα θα έχουν συστήματα πρόωσης που θα τους επιτρέπουν να κινούνται σχεδόν αέναα και ίσως να μη λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια. Ίσως και να μην ακουμπούν καν στο έδαφος…

Αν και η εποχή που το κλασικό τιμόνι θα αντικατασταθεί, π.χ. από ένα κρυφό joystick που θα ξεπροβάλλει μέσα από το ταμπλό, θα αργήσει πολύ ακόμη, όσο χολιγουντιανό και αν ακούγεται, με τον καιρό η συμμετοχή στην οδήγηση αναμένεται να περιορίζεται όλο και περισσότερο. Χαλαρώστε, αφήστε τη φαντασία σας να υπερβάλλει και ονειρευτείτε έναν κόσμο με οχήματα που θα κινούνται εντελώς αυτόνομα, που το αμάξωμά τους θα είναι τόσο εύκαμπτο ώστε θα αλλάζει σχήμα ανάλογα με το περιβάλλον κίνησης, που θα είναι φτιαγμένα από ειδικά συνθετικά νανο-τεχνολογικά υλικά με «μνήμη», για να επανέρχονται στην αρχική τους θέση, και θα καταναλώνουν οτιδήποτε άλλο πέρα από υδρογονάνθρακες.

Στη χρονοκάψουλα

Κάθε αυτοκίνητο θα έχει από ένα σύστημα αποφυγής που δεν θα του επιτρέπει να συγκρουστεί με κάποιο άλλο, προσφέροντας την απόλυτη ασφάλεια. Τα υλικά στο εσωτερικό θα είναι κατασκευασμένα από προηγμένες ίνες (γυαλιού, φυτικές κ.ά.), για να είναι ελαφρύτερα και ανακυκλώσιμα προς όφελος του περιβάλλοντος, ενώ το εσωτερικό θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τα καθίσματα και το τιμόνι, αναγνωρίζοντας τον οδηγό του. Το ταμπλό θα είναι γεμάτο από οθόνες υγρών κρυστάλλων, ενώ οι εξωτερικοί καθρέπτες θα έχουν αντικατασταθεί από κάμερες που θα δημιουργούν περιμετρική εικόνα.

Τα νευροζωνικά καθίσματα θα διαβάζουν τη σκέψη του οδηγού σχεδόν για τα πάντα, θα αναγνωρίζουν τον σωματότυπο και τη διάθεσή σας και θα ρυθμίζονται ανάλογα, όπως και ο φωτισμός στο εσωτερικό. Μια κάμερα θα αναγνωρίζει τον αμφιβληστροειδή του ματιού ή τα δακτυλικά αποτυπώματά του και θα κατεβάζει αυτόματα τον τηλεφωνικό του κατάλογο, θα ρυθμίζει το ηχοσύστημα στις αγαπημένες του συχνότητες, ενώ το σύστημα πλοήγησης θα ρωτά ποιον από τους προεπιλεγμένους προορισμούς επιθυμεί να ακολουθήσει ο αόρατος σοφέρ της αυτόνομης τεχνολογίας. Ενδεχομένως στο λίγο μακρινό μέλλον να μην απαιτείται καν άδεια οδήγησης, μια και το αυτοκίνητο δεν θα χρειάζεται να το οδηγούμε.

Ακόμη και αν όλα τα παραπάνω ακούγονται πολύ τραβηγμένα, στο αυτοκίνητο του 2057 θεωρείται σίγουρο πως η αυτόνομη οδήγηση θα έχει φτάσει σε ένα ικανοποιητικό σημείο ώστε στους αυτοκινητόδρομους ο οδηγός να έχει τη δυνατότητα ακόμη και να πάρει έναν υπνάκο. Τα αυτοκίνητα του μέλλοντος θα είναι πλήρως ασφαλή και με πολύ υψηλό δείκτη τεχνητής νοημοσύνης, που με τη βοήθεια των καμερών και των ραντάρ θα έχουν τον πλήρη έλεγχο του γύρω περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα θα είναι συνδεδεμένα με κέντρα ελέγχου, λαμβάνοντας συνεχώς πληροφορίες για το κυκλοφοριακό, για καιρικές συνθήκες, καθώς και για οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε.

to-aytokinito-toy-20572

Σας φαίνονται υπερβολικά όλα τα παραπάνω; Απλώς σκεφτείτε ότι τα σημερινά αυτοκίνητα έχουν έναν μικρό βαθμό πρωτοβουλιών. Για παράδειγμα, μπορούν να φρενάρουν μόνα τους όταν μπροστά ανιχνευθεί σταθερό εμπόδιο (ή ακόμη και πεζός ή ποδηλάτης) ή να κρατούν το αυτοκίνητο στη λωρίδα κυκλοφορίας του. Το σύστημα V2V ή V2I τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή και επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στα ίδια τα αυτοκίνητα ή και με σταθερά σημεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα «συνδεδεμένα αυτοκίνητα», που επικοινωνούν ασύρματα μεταξύ τους και ταυτόχρονα με οδικές υποδομές, θα μπορούσαν να αποτρέψουν μέσα στην επόμενη δεκαετία πάνω από το 80% των τροχαίων ατυχημάτων που δεν αποτελούν υπαιτιότητα του οδηγού. Μια άλλη τεχνολογία που θα εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό θα είναι ο ψηφιακός βοηθός με βελτιστοποιημένη τεχνητή νοημοσύνη. Τα σημερινά συστήματα βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο εξέλιξης, αλλά κάποια στιγμή θα έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ, που θα είναι σαν να έχετε έναν συνοδηγό δίπλα σας που θα γνωρίζει σχεδόν τα πάντα και θα σας συμβουλεύει για τα πάντα.

 

Κατασκευαστικά και παραγωγικά το κόστος και η τεχνολογία των αυτοκινήτων θα έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, που πλέον θα βγαίνουν από τα εργοστάσια με πλήρη εξοπλισμό. Έτσι, τα επόμενα χρόνια θα δούμε ότι πολλά συστήματα και λειτουργίες θα είναι προεγκατεστημένα και ο οδηγός θα μπορεί να τα χρησιμοποιεί περιστασιακά. Το σίγουρο είναι πως έχουν πολλά να δουν τα μάτια μας…■

 

to-aytokinito-toy-2057-561112948

Χριστούγεννα στην Αθήνα!

xristougenna

Η αρχή για να μπούμε στο Χριστουγεννιάτικο mood των ημερών, έχει ξεκινήσει ήδη, με τον στολισμό των δρόμων και των πλατειών με χιλιάδες λαμπιόνια. Οι Αθηναίοι ή όσοι βρεθούν αυτές τις μέρες στην πρωτεύουσα, θα έχουν μια πληθώρα επιλογών, καθώς ο Δήμος Αθηναίων έχει ετοιμάσει πολλές εορταστικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, σε 52 σημεία της πόλης. Τόσο στο κέντρο, όσο και στις γειτονιές, ο κόσμος μπορεί να απολαύσει τη βόλτα του, να χαρεί το όμορφα διακοσμημένο σκηνικό που έχει στηθεί και να αφεθεί στο χριστουγέννιατικο πνεύμα που έχει «πλημμυρίσει» την Αθήνα.

Πηγή: www.iefimerida.gr