Η δεξαμενή των διαθέσιμων τεσσάρων δισεκατομμυρίων διαδικτυακών διευθύνσεων που φαινόταν κάποτε ανεξάντλητη, τελικά στέρεψε: «Είναι τελείως άδεια. Δεν υπάρχουν άλλες» ανακοίνωσε νωρίς την Παρασκευή η ICANN, η αμερικανική μη κερδοσκοπική εταιρεία που διαχειρίζεται τις βασικές υποδομές του Διαδικτύου.

«Η σημερινή ανακοίνωση της ICANN αποτελεί ορόσημο στην Ιστορία του Διαδικτύου» σχολίασε ο Αμερικανός επιστήμονας Πληροφορικής Βιντ Σερφ, ένας από τους «πατέρες» του Παγκόσμιου Ιστού.

Τη λύση θα δώσει το νέο σύστημα Πρωτοκόλλου Διαδικτύου IPv6, το οποίο τελικά θα διαδεχτεί τη σημερινή έκδοση IPv4 και θα δημιουργήσει δισεκατομμύρια νέες διευθύνσεις (συνδυασμούς αριθμών του τύπου 168.223.112.100, οι οποίοι τελικά αντιστοιχίζονται με τις διευθύνσεις του τύπου www.in.gr).

Το πρόβλημα είναι ότι τo IPv6 αντιστοιχεί σήμερα σε ένα πολύ μικρό ποσοστό των διαδικτυακών διευθύνσεων και η επέκτασή του συναντά σημαντικές δυσκολίες. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο πρωτόκολλα, το παλιό και το νέο, θα πρέπει να συνυπάρχουν τη μεταβατική περίοδο.

Να σημειωθεί πάντως, ότι την υλοποίηση της έκδοσης 6 του Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου αναλαμβάνουν συνήθως οι πάροχοι πρόσβασης (ISP) και οι δικτυακοί τόποι, όχι οι τελικοί χρήστες.

Διαβάστε και τους παρακάτω πολύ χρήσιμους συνδέσμους που αναδημοσιεύω από το blog  της t x

Η ΕΔΕΤ εγκατέστησε και λειτουργεί μηχανισμό μετάβασης που επιτρέπει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο με χρήση του πρωτοκόλλου IPv6. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Όσοι έχετε OTEnet (με Conn-X) εδώ.

Και μια σελίδα για δοκιμές εδώ: http://test-ipv6.com

Δείτε παρακάτω δυο ενδιαφέροντα βίντεο που παρουσιάζουν μια σύντομη εισαγωγή στο πρόβλημα, τους περιορισμούς του IPv4, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα χαρακτηριστικά του νέου Πρωτοκόλλου Διαδικτύου IPv6.


και ένα video από την explania.com,

Εφαρμογές στην Εκπαίδευση
Η επεξήγηση του νέου Πρωτοκόλλου Διαδικτύου IPv6, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό κατά τη διδασκαλία μαθημάτων Πληροφορικής που αναφέρονται στην διευθυνσιοδότηση του Παγκόσμιου Ιστού, όπως π.χ. το μάθημα της Β΄ ΕΠΑΛ «Προγραμματιστικά Εργαλεία για το Διαδίκτυο».