Η Πρόληψη, ασπίδα υγείας.

Οι «χρυσές» εποχές που η Ελλάδα ήταν η δεύτερη μετά την Ιαπωνία στην κατάταξη των χωρών με χαμηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών νοσημάτων έχει παρέλθει προ πολλού. Αυτό είναι ένα γεγονός που ακόμα δεν έχει συνειδητοποιηθεί επαρκώς από τους ιατρούς και την πλειονότητα των κατοίκων της χώρας μας.

Είναι γεγονός ότι δεν δώσαμε την δέουσα προσοχή στον τομέα της πρόληψης κατά τη δεκαετία του 1970. Αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος από ότι είναι στην Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία. Επίσης η επίπτωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου ακόμα αυξάνει στη χώρα μας, ενώ έχει σταθεροποιηθεί ή και μειώνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα πρόληψης σε εθνικό επίπεδο η θνητότητα, η θνησιμότητα και οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των καρδιαγγειακών νοσημάτων θα αυξάνονται συνεχώς τις επόμενες δεκαετίες, παρά το γεγονός της βελτίωσης της θεραπείας των νοσημάτων αυτών και την εύκολη πρόσβαση της πλειονότητας του πληθυσμού στις κατάλληλες Υγειονομικές Υπηρεσίες.

Σήμερα η μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν έχει συνειδητοποιήσει την απειλή. Ενδεικτικό της άγνοιας που υπάρχει είναι ότι το 74% των υπέρβαρων (με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω των 27 Kg/m2) ηλικίας από 15 έως 94 ετών, που μετείχαν στα προγράμματα πρόληψης του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ., δεν θεωρούσαν ότι έχουν αυξημένο βάρος, επομένως δεν είχαν συναίσθηση του κινδύνου. Ο κίνδυνος ωστόσο είναι πολύ μεγάλος, καθώς στο συγκεκριμένο δείγμα πληθυσμού (30.000 άτομα) 19% ήταν παχύσαρκοι, 42% υπέρβαροι και το 58% ακολουθούσαν καθιστικό τρόπο ζωής.

Ο τρόπος ζωής και οι διαιτητικές συνήθειες των συμπολιτών μας έχουν αλλάξει και έχει εγκαταλειφθεί ο παραδοσιακός Μεσογειακός τύπος διατροφής. Το Ίδρυμα έχει διοργανώσει εκστρατείες μέσω του τύπου, προκειμένου να τονίσει το γεγονός αυτό δίνοντας έμφαση στο ότι οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης προσπαθούν να μιμηθούν το Μεσογειακό τύπο διατροφής, ενώ οι ΝοτιοΕυρωπαϊκές χώρες τον εγκαταλείπουν. Για ένα σημαντικό τμήμα των συμπολιτών μας ο εύκολος τρόπος διατροφής είναι η εγκατάλειψη της Μεσογειακής διατροφής, τόσο για κοινωνικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.

Η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων και η χώρα μας συγκαταλέγεται στις 5 πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες στην παχυσαρκία των ενηλίκων και στις 3 πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες στην παιδική παχυσαρκία.

Πρέπει να καταπολεμήσουμε την ανησυχητική αύξηση των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου στους κατοίκους της χώρας μας. Επίσης, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων πρέπει να ξεκινάει στην παιδική ηλικία. Η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας είναι δύσκολη, γιατί απαιτεί την κινητοποίηση πολλών κοινωνικών δομών. Η οικογένεια, το σχολείο, η θεσμική θωράκιση του παιδιού-καταναλωτή από την πολιτεία, η προώθηση της σωματικής δραστηριότητας των παιδιών και η επιστροφή στα πατροπαράδοτα «Μεσογειακά» διαιτητικά πρότυπα αποτελούν αναγκαίες συνιστώσες για την αναστροφή της παρούσας κατάστασης.

Αν αποτύχουμε να δράσουμε άμεσα θα πληρώσουμε το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος της αδράνειάς μας κληροδοτώντας το και στην επόμενη γενιά.

Πηγή :  ΕΛ. Ι. ΚΑΡ. – Eλληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (elikar.gr)

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/nikitpapa/2021/05/17/i-prolipsi-aspida-ygeias/

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση