Στρατηγικός σχεδιασμός διαχείρισης της βίας στον αθλητισμό

Φιλοσοφία του στρατηγικού σχεδιασμού είναι η αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης βιαιοτήτων πριν, κατά και μετά τους αθλητικούς αγώνες, ειδικότερα στον τομέα των οργανωμένων “ραντεβού”, τις οπαδικές συμπλοκές και τη δημιουργία επεισοδίων…

Του Παντελή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΚΟΥ              ΒΙΑ  2

Φιλοσοφία του στρατηγικού σχεδιασμού είναι η αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης βιαιοτήτων πριν, κατά και μετά τους αθλητικούς αγώνες, ειδικότερα στον τομέα των οργανωμένων “ραντεβού”, τις οπαδικές συμπλοκές και τη δημιουργία επεισοδίων.

Σκοπός του στρατηγικού σχεδιασμού είναι μέσα από τη διαχείριση όλων των μορφών και δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης των βιαιοτήτων να δοθεί η δυνατότητα στους θεσμικούς φορείς να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στα γεγονότα “βιαιοτήτων” εν τη γενέσει τους.

Μεθοδολογικά ο στρατηγικός σχεδιασμός θα προβλέπει τον ενιαίο συντονισμό της οργάνωσης και διαχείρισης των δράσεων από το υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Προστασίας του Πολίτη, αλλά και με δυνατότητα αποκέντρωσης ανάλογων δράσεων στις περιφερειακές και νομαρχιακές αντίστοιχες υπηρεσίες. Στην οργάνωση και διαχείριση εντάσσονται οι ομάδες συντονισμού του ανθρώπινου δυναμικού, οι φορείς εμπλοκής στις αθλητικές εκδηλώσεις και οι εγκαταστάσεις. Επίσης σε αυτήν εμπίπτει ο συστηματικός έλεγχος όλων των αθλητικών χώρων, σε συνέργεια με τις Περιφερειακές και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, και για τους οποίους θα πρέπει να εξασφαλίζονται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις λειτουργίας των.

Δράσεις του σχεδιασμού αποτελούν τα μέτρα που αποσκοπούν στη διαχειριστική πρόληψη και αντιμετώπιση των βιαιοτήτων στους αγώνες των αθλητικών ομοσπονδιών και ενώσεων σε όλα τα ομαδικά αγωνίσματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντ-μπολ και πόλο, καθώς και στις μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις. Ο σχεδιασμός της οργάνωσης και διαχείρισης προβλέπει κεντρικό, αυτόνομο ή και συνδυαστικό προγραμματισμό μεταξύ των υπουργείων, των Ομοσπονδιών και Ενώσεων, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Ειδικότερα για την αντιμετώπισης της βίας στον αθλητισμό προτείνεται να δημιουργηθεί: Ανεξάρτητη Αρχή Διαχείρισης Βιαιοτήτων στον Αθλητισμό, που απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες. Εναλλακτικά, μπορεί να δημιουργηθεί μικτή επιτροπή από εμπλεκόμενα υπουργεία και φορείς, η οποία θα έχει θεσμική αυτονομία.

Η αρχή – επιτροπή θα έχει ως αποστολή:

* Να συλλέγει πληροφορίες και στοιχεία, να βρίσκεται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με Αστυνομία, ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα, ΕΠΑΕ, ΠΑΕ, Νομαρχιακές Ενώσεις Ποδοσφαίρου, Ένωση Διαιτητών, Ομοσπονδία Φιλάθλων Ελλάδας, Σύνδεσμο Αθλητικών Δημοσιογράφων, ΠΣΑΠ, ΑΣΕΑΔ, Αθλητικό Εισαγγελέα, ΕΟΕ ΚΑΕ και αθλητικές ομοσπονδίες όλων των αθλημάτων που διεξάγονται πρωταθλήματα.

* Να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με FIFA, UEFA και αντίστοιχες υπηρεσίες των ευρωπαϊκών χωρών.

* Να δημιουργεί Μητρώο Ατόμων, που εμπλέκονται σε επεισόδια και έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια.

* Να οργανώνει – συντονίζει μέτρα, ανθρώπους και εγκαταστάσεις, που θα εμπλέκονται στους αγώνες.

* Να διενεργεί περιοδικές επιστημονικές έρευνες στον κοινωνικό περίγυρο του αθλητισμού και κυρίως των φιλάθλων, γιατί η καθημερινότητα και η εξέλιξη της κοινωνίας μεταβάλλουν διαρκώς τις συνθήκες ζωής και ως εκ τούτου τις αντιλήψεις και τα πρότυπα δράσεων των ανθρώπων.

* Να επιμορφώνει μέσω ειδικών επιστημόνων τους υπευθύνους της αστυνομίας, των διαιτητών, των παραγόντων ομοσπονδιών και ενώσεων καθώς και όλων των εμπλεκομένων φορέων του αθλητισμού.

* Να μεριμνά για παιδαγωγικές εφαρμογές, που περιλαμβάνουν διάφορες συναντήσεις μεταξύ των φιλάθλων των σωματείων (εκδηλώσεις, αγώνες, εκδρομές κ.λπ.).

* Να οργανώνει διαλέξεις στα σχολεία και πανεπιστήμια από καταξιωμένους πολίτες των επιστημών, γραμμάτων και τεχνών.

* Να διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια για τους αθλητικούς δημοσιογράφους.

* Να ενημερώνει δεόντως κάθε εβδομάδα τις ηγεσίες των υπουργείων, της ΓΓΑ, των ΠΑΕ, ΚΑΕ, Ομοσπονδιών και Ενώσεων, όπως και των άλλων εμπλεκομένων φορέων.

* Ο Παντελής Κωνσταντινάκος είναι αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας του Αθλητισμού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/nikitpapa/2016/10/23/%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b7%ce%b3%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%87%ce%b5%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%87%ce%b5%ce%af%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b7%cf%82/

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση