ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

0

Συγγραφέας: ΚΑΜΠΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 23-06-2018

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

 

              ΥΓΕΙΑ  ΚΑΙ  ΦΥΣΙΚΗ  ΑΣΚΗΣΗ

 

 

                                                           Ν.Καμπύλης

 

 

 

Ο κύριος σκοπός αυτού του πρώτου κεφαλαίου είναι να περιγράψει την τόσο σημαντική  έννοια της υγείας, να τη συνδέσει με την φυσική άσκηση και να παρουσιάσει τα οφέλη της άσκησης για τη ζωή μας.

 

Όταν μελετήσετε προσεκτικά το παρακάτω κείμενο, θα είστε σε θέση:

  • Να δώσετε έναν ορισμό στην έννοια υγεία
  • Να περιγράψετε με λίγα λόγια τι είναι προαγωγή της υγείας
  • Να περιγράφετε τους δέκα  κοινωνικούς και τροποποιήσιμους παράγοντες που καθορίζουν την υγεία
  • Να περιγράφετε τη σχέση υγείας και φυσικής άσκησης
  • Να αναφέρετε  δέκα πέντε  οφέλη της άσκησης για τους ανθρώπους.

 

 

  • Υγεία
  • Προαγωγή της υγείας
  • Κοινωνικές προϋποθέσεις για την υγεία
  • Κοινωνικοί/τροποποιήσιμοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία
  • Υγεία και άσκηση
  • Οφέλη της άσκησης στην υγεία

 

 

Στο πρώτο  κεφάλαιο του εκπαιδευτικού υλικού που έχετε ήδη μπροστά σας, θεωρήσαμε σκόπιμο να αναφερθούμε  στην πρώτη

ενότητά του, στην έννοια του  όρου υγεία και στη δεύτερη  στη σχέση άσκησης και υγείας. Πιστεύουμε πως η υγεία αποτελεί θεμελιώδες αγαθό και πανανθρώπινο δικαίωμα. Η μέριμνα για αυτή δεν αποτελεί   υποχρέωση μόνο της πολιτείας, αλλά και υποχρέωση καθενός από εμάς σε ατομικό επίπεδο. Η άσκηση αναγνωρίζεται σαν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συντελούν στην υγεία. Έτσι στις δυο αυτές ενότητες του πρώτου κεφαλαίου θελήσαμε να συνδέσουμε τους όρους υγεία και άσκηση και να δείξουμε πώς ο δεύτερος επιδρά θετικά στον πρώτο. Ασφαλώς στα κεφάλαια που θα ακολουθήσουν θα έχουμε μια πληρέστερη και εκτενή εικόνα της αξίας της άσκησης για την ανθρώπινη ζωή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Σκοπός

 

 

 

 

 

 

Προσδοκώμενα

Αποτελέσματα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έννοιες

Κλειδιά

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εισαγωγικές

Παρατηρήσεις

ΕΝΟΤΗΤΑ 1.1

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΕΙΑ

 

Υγεία, μια λέξη τόσο συχνή στο καθημερινό μας λεξιλόγιο,  το μέγεθος της αξίας  της  αποδεικνύεται έμμεσα και από το γεγονός ότι αποτελεί τον κύριο καθημερινό χαιρετισμό στη  γλώσσα μας. Είναι όμως μια έννοια που  δεν είναι και τόσο εύκολο να την προσδιορίσουμε με μια ή δύο φράσεις, άλλωστε είναι αρκετά δύσκολο να ορίσουμε κάτι που εξαρτάται από ένα μεγάλο αριθμό διαφορετικών παραμέτρων.

Η αντίληψη για την υγεία από τα τέλη του 19ου αιώνα και κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του 20ου αιώνα στηρίχθηκε στα επιτεύγματα  κυρίως της βιοϊατρικής, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί μια μονοδιάστατη ερμηνεία της υγείας και της αρρώστιας με βάση κυρίως τα ευρήματα της εργαστηριακής και κλινικής ιατρικής. Το ανθρώπινο σώμα αναγνωριζόταν ως ¨μηχανή¨. Η αντίληψη αυτή σήμερα έχει αμφισβητηθεί από την κρίση της σύγχρονης ιατρικής, που αδυνατεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά ασθένειες όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά κ.λ.π.

Το φυσικό περιβάλλον από τη μια και η ανθρώπινη συμπεριφορά από την άλλη αποτελούν πλέον το βασικό πυρήνα του νέου μοντέλου ερμηνείας της υγείας και της αρρώστιας. Σε αυτή την κατεύθυνση συναντάμε τον ορισμό που δόθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 1946 και αποτελεί ακόμα την επικρατέστερη προσέγγιση για το τι είναι υγεία. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «υγεία είναι η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι η απλή απουσία της αρρώστιας ή της αναπηρίας». Με τον ορισμό αυτό αναγνωρίζονται δύο κεντρικοί παράμετροι που οριοθετούν την υγεία, η παράμετρος της απουσίας της αρρώστιας και η παράμετρος της ευεξίας. Αναγνωρίζεται επίσης, σε ότι αφορά την ευεξία, η ύπαρξη της ψυχικής και κοινωνικής της διάστασης, πέρα από τη σωματική. Η έννοια της ευεξίας αποτελεί τη βάση της έννοιας της θετικής υγείας. (Τσαμανδουράκη & άλλοι 2000).

Κρίνουμε σκόπιμο,  να αναφέρουμε έστω και επιγραμματικά τις βασικές διακηρύξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όπως αυτές διαμορφώθηκαν στα παγκόσμια συνέδριά του από το 1986 και μετά.

Η Προαγωγή της Υγείας, σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Οτάβα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), είναι η διαδικασία μέσα από την οποία τα άτομα γίνονται ικανά να αναπτύξουν τον έλεγχο πάνω στην υγεία τους και να τη βελτιώσουν. Η άποψη αυτή απορρέει από μια ευρύτερη αντίληψη που ταυτίζει την υγεία με τη δυνατότητα που έχει ένα άτομο ή μια ομάδα, να μπορεί από τη μια να πραγματοποιεί τις επιθυμίες του και να ικανοποιεί τις ανάγκες του, και από την άλλη, να μεταβάλλει το περιβάλλον ή να προσαρμόζεται σε αυτό. Επίσης, ο Χάρτης της Οτάβα  τονίζει ότι   η κοινωνική  δικαιοσύνη  και η  ισοτιμία  αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την υγεία.

 

Το 1991, η Δήλωση του Σούντσβααλ για το Υποστηρικτικό Περιβάλλον καθόριζε ότι το φυσικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον πρέπει να γίνει υποστηρικτικό για την υγεία. Στη συνέχεια σαν καθοριστικά σημεία για την ανάπτυξη δράσεων υποστηρικτικού για την υγεία περιβάλλοντος καθόριζε:

– Την Κοινωνική Διάσταση, όπου ο κοινωνικός περίγυρος με τις κοινωνικές σχέσεις, νόρμες συμπεριφοράς και αξίες είναι καθοριστικός για την υγεία και την ευεξία του ατόμου.

-Την Πολιτική διάσταση, διασφάλιση της συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων, δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και τη μείωση της χρηματοδότησης των εξοπλισμών.

Την Οικονομική διάσταση που αφορά στην ανακατανομή των πόρων με στόχο την επίτευξη της Υγείας.

Τις Δεξιότητες των γυναικών  σε όλους τους τομείς  και συμμετοχή των γυναικείων οργανώσεων στη διαμόρφωση πολιτικής.

 

Το 1997 η Διακήρυξη της Τζακάρτα για την Προαγωγή της Υγείας τον 21ο Αιώνα αναφέρει μεταξύ άλλων πως προϋποθέσεις, για την υγεία είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ισοτιμία.

 

Μελέτη που έγινε υπό την αιγίδα του Περιφερειακού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, από ομάδα επιστημόνων και εστιάστηκε συγκεκριμένα στους κοινωνικούς και  τροποποιήσιμους παράγοντες έδειξε ότι το επίπεδο της υγείας του Ευρωπαϊκού πληθυσμού καθορίζεται από τους εξής δέκα  1) την κοινωνική μας βαθμίδα, 2) το άγχος, 3) τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, 4) τον κοινωνικό αποκλεισμό, 5) την εργασία, 6) την ανεργία, 7) την κοινωνική  υποστήριξη, 8) τους εθισμούς, 9) την τροφή μας και 10) τις μεταφορές/ μετακινήσεις μας.

                                                                                                                          

ΕΝΟΤΗΤΑ  1.2

 

 ΦΥΣΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

 

Η συμβολή της φυσικής άσκησης αλλά και γενικότερα της φυσικής ανθρώπινης δραστηριότητας στην υγεία του ανθρώπου ήταν γνωστή από τους αρχαίους χρόνους. Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε τον Ιπποκράτη ο οποίος θεωρούσε ότι η ισορροπία μεταξύ άσκησης και διατροφής εξασφάλιζε την υγεία, σε αντίθεση με την διαταραχή αυτής της ισορροπίας η οποία οδηγεί στην αρρώστια. Ο Αριστοτέλης σχετικά με την λειτουργία του ανθρώπινου σώματος κατά την διάρκεια της μυϊκής προσπάθειας, δηλαδή της άσκησης, διατύπωσε ερωτήματα τα οποία είναι ακόμη επίκαιρα. Ο Γαληνός, ο δεύτερος  γνωστότερος γιατρός της αρχαιότητας που έζησε τον 2ο  μ.χ. αιώνα, συσχέτισε  την ευεργετική επίδραση της  άσκησης,  και τις βιολογικές προσαρμογές που προκαλεί με ένα ¨ζωτικό πνεύμα¨ αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως οξυγόνο ( αναφέρεται στο Κλεισούρας 2007).

Κατά τη διάρκεια των αιώνων της εξέλιξης του ανθρώπινου σώματος, αυτό διαμορφώθηκε ώστε να χρησιμοποιείται και να βρίσκεται σε συνεχή κίνηση. Ο άνθρωπος σαν τροφοσυλλέκτης και σαν κυνηγός ήταν αναγκασμένος να διανύει καθημερινά μεγάλες αποστάσεις, κινούμενος συνεχώς στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της τροφής ή της αποφυγής των κινδύνων που συνεχώς τον απειλούσαν.

Ως αποτέλεσμα αυτών των αναγκών εξελίχθηκε ένα ανθρώπινο σώμα προορισμένο για κίνηση, αλλά ταυτόχρονα ¨καταδικασμένο¨ σε  κίνηση, προκειμένου να διατηρείται υγειές. Με άλλα λόγια, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τα πράγματα για τα οποία φτιαχτήκαμε,  η κίνηση και η φυσική άσκηση είναι ένα από αυτά.

Σήμερα, τα αγαθά και οι ευκολίες που μας πρόσφερε η τεχνολογική και πολιτιστική ανάπτυξη αλλά και ο συνολικός τρόπος ζωής μας όπως διαμορφώθηκε, μας έφεραν πίσω από ένα τιμόνι αυτοκινήτου, πίσω από ένα γραφείο, μπροστά από μια τηλεόραση. Έτσι για να έχει το σώμα μας την ελάχιστη απαιτούμενη για να διατηρείται υγειές φυσική δραστηριότητα,  πρέπει να του την παρέχουμε μέσα από μια οργανωμένη διαδικασία άθλησης. Είναι πλέον γεγονός ότι στις αναπτυγμένες τουλάχιστον χώρες, η αξία της φυσικής άσκησης και η ανάγκη για αυτή,  αποτελούν κοινή και αδιαμφισβήτητη αντίληψη στην πλειοψηφία του πληθυσμού. Παρόλα αυτά και μέχρι το σημείο, που  η άσκηση θα αποτελέσει μια  σταθερή και δια βίου συνήθεια για την πλειοψηφία των πολιτών, απέχουμε αρκετά.

 

1.1.1     Ποιά όμως είναι τα οφέλη της άσκησης για  τον σημερινό  άνθρωπο;

Ας τα δούμε παρακάτω   σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας όπως  αναφέρονται στο Βιβλίο του Εκπαιδευτικού της Φυσικής Αγωγής της Β΄ Γυμνασίου.

 

  1. Μειώνει τον κίνδυνο από πρόωρο θάνατο.
  2. Μειώνει σημαντικά το κίνδυνο θανάτου από ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος, οι  οποίες αποτελούν αιτίες για το 30% περίπου όλων των θανάτων.
  3. Μειώνει τις πιθανότητες ασθενειών του παχέως εντέρου και την ανάπτυξη διαβήτη τύπου Β.
  4. Συντελεί στην πρόληψη και τη μείωση της υπέρτασης.
  5. Βοηθάει τον έλεγχο του βάρους και συντελεί στην αποτροπή του να γίνει κάποιος παχύσαρκος.
  6. Βοηθάει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων και

κυρίως αυτό της κεφαλής του ισχίου της λεκάνης.

  1. Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης πόνου στη μέση.
  2. Βοηθά στην οικοδόμηση και διατήρηση υγιών οστών, μυών και συνδέσμων.
  3. Μειώνει το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη.
  4. Βοηθάει στην πρόληψη επικίνδυνων για την υγεία συμπεριφορών μεταξύ παιδιών και νέων ανθρώπων, όπως κάπνισμα, αλκοόλ και χρήση άλλων ουσιών, ανθυγιεινούς διατροφής και βίας.

Στα προηγούμενα μπορούμε να προσθέσουμε και αυτά που αφορούν ειδικά στην παιδική και εφηβική ηλικία:

  1. Η συμμετοχή σε παιχνίδια και αθλήματα προσφέρει ευκαιρίες αυτοέκφρασης, αναπτύσσει την αυτοπεποίθηση, μειώνει την ένταση, προάγει την κοινωνική αλληλεπίδραση την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης, το τίμιο παιχνίδι.
  2. Οι συνήθειες φυσικής δραστηριότητας και άθλησης που αποκτούνται στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι πολύ πιθανό να διατηρηθούν σε όλη τη ζωή.
  3. Τα παιδιά που είναι φυσικά δραστήρια έχουν καλύτερη σχολική επίδοση.

 

 

 

 

Δραστηριότητα 1/ Κεφάλαιο 1

Ανατρέξτε στην ενότητα 1 και ξαναδείτε τους δέκα κοινωνικούς και τροποποιήσιμους  παράγοντες που σύμφωνα με την έρευνα του   Περιφερειακού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, επηρεάζουν το επίπεδο υγείας του πληθυσμού της. Ποιοί από αυτούς  εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τη φυσική άσκηση; Γράψτε την άποψή σας σε ένα κείμενο περίπου 100   λέξεων. Συγκρίνετέ το με δικό μας  κείμενο στο παράρτημα στο τέλος του κεφαλαίου.

 

Δραστηριότητα 2/ Κεφάλαιο 1

Δώστε σε ένα κείμενο  περίπου 80-100   λέξεων την απάντηση στο ερώτημα, γιατί είναι σημαντικό να ασκούμαι;

Την δική μας απάντηση θα τη βρείτε στο παράρτημα στο τέλος του κεφαλαίου.

 

 

                                             Σύνοψη

Η ανθρώπινη υγεία αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Η προαγωγή της υγείας εξαρτάται από μια σειρά παράγοντες που σχετίζονται από το φυσικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Ακόμα προϋποθέσεις για την υγεία είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ισοτιμία.

Η φυσική άσκηση συμβάλλει αποφασιστικά στην προαγωγή της υγείας και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την επίτευξη της σωματικής αλλά και της ψυχικής υγείας.

 

 

 

Με την ολοκλήρωση της μελέτης του κεφαλαίου, επιστρέψτε στα Προσδοκώμενα  Αποτελέσματα και ελέγξτε αν έχετε κατανοήσει όσα αναφέρονται σε αυτά.

 

 

 

 

 

 

 

 

Βιβλιογραφικές αναφορές

Κλεισούρας, Β (2007). Εργοφυσιολογία. Αθήνα: Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης.

Παπαϊωάννου, Α & άλλοι (2007). Φυσική Αγωγή. Β΄ Γυμνασίου: Βιβλίο Εκπαιδευτικού. Αθήνα: ΟΕΔΒ

Τσαμανδουράκη, Κ & άλλοι (2000). Αγωγή υγείας. Καρδιακά νοσήματα- Φυσική άσκηση. Αθήνα: Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.

 

Πηγές

1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Προαγωγής Υγείας (Ottava, 1986):

http://www.who.int/healthpromotion/conferences/previous/ottawa/en/index.html

2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Προαγωγής Υγείας (Adelaide, 1988):

http://www.who.int/healthpromotion/conferences/previous/adelaide/en/index.html

3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Προαγωγής Υγείας (Sundsvall, 1991):

http://www.who.int/healthpromotion/conferences/previous/sundsvall/en/index.html

4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Προαγωγής Υγείας (Jakarta, 1997):

http://www.who.int/healthpromotion/conferences/previous/jakarta/declaration/en/index.html

 

Στοιχεία για την έρευνα υγείας του Ευρωπαϊκού πληθυσμού ανακτήθηκαν από:   www.euro.who.int/DOCUMENT/E81384.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                        ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Απαντήσεις σε δραστηριότητες

 

 

 

Δραστηριότητα 1

Αν παρατηρήσουμε με προσοχή τους δέκα αυτούς παράγοντες, θα δούμε ότι άμεσα ή έμμεσα όλοι ανεξαιρέτως επηρεάζονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από τη φυσική άσκηση. Η άσκηση μειώνει το άγχος, βοηθά στην ανάπτυξή μας κατά τα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια. Συντελεί στην άρση των κοινωνικών αποκλεισμών αφού αυξάνει την κοινωνικότητά μας, μας φέρνει σε επαφή και σε συνεργασία με τους άλλους. Βελτιώνει τις εργασιακές μας επιδόσεις, κάτι που έμμεσα συντελεί και στην κοινωνική μας ανέλιξη. Λειτουργεί αποτρεπτικά σε κάθε είδος εθισμό,  απαιτεί την βελτίωση των διατροφικών μας συνηθειών και μας προσφέρει εναλλακτικούς τρόπους για τις μετακινήσεις μας.

 

Δραστηριότητα 2

Με τη συστηματική άσκηση το άτομο αντιμετωπίζει πιο ψύχραιμα ότι του δημιουργεί θυμό, σύγχυση, άγχος, φόβο και στρες. Έχει λιγότερες πιθανότητες να πάθει κατάθλιψη αλλά και την αντιμετωπίζει καλύτερα αν του παρουσιαστεί. Έχει θετική διάθεση, ευχάριστα  συναισθήματα και ψυχική ευεξία. Ακόμα εργάζεται πιο αποδοτικά σωματικά ή πνευματικά, κουράζεται λιγότερο και κοιμάται καλύτερα. Εκτιμά και έχει πίστη στον εαυτό του και τις δυνάμεις του και αποκτά υγιείς συνήθειες. Παράλληλα συντελούνται στον οργανισμό του μια σειρά από προσαρμογές που τον θωρακίζουν και τον δυναμώνουν απέναντι στις απειλές που το σώμα μας δέχεται καθημερινά.

Οδηγίες διατροφής για αθλούμενους

0

Συγγραφέας: ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ | Κατηγορία Άσκηση, Υγεία | , στις 31-01-2018

Πώς να ικανοποιήσετε το αίσθημα πείνας

Τα οφέλη της άσκησης τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία, είναι πλέον γνωστά όχι μόνο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα αλλά και στο ευρύ κοινό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ατόμων να καταφεύγει στην άσκηση και στις εναλλακτικές μορφές αυτής με κίνητρο τη μείωση και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, τη βελτίωση της εικόνας σώματος, την πρόληψη και διαχείριση χρόνιων ασθενειών αλλά και την εξασφάλιση της ευεξίας που η άσκηση προσφέρει.

Πολλές φορές όμως οι αθλούμενοι μπορούν να «πέσουν» σε διατροφικά λάθη είτε λόγω έλλειψης σωστής πληροφόρησης είτε λόγω του περιορισμένου χρόνου που διαθέτουν για να συνδυάζουν αποτελεσματικά τις επαγγελματικές και προσωπικές υποχρεώσεις τους με την αθλητική δραστηριότητα που επιλέγουν. Στη συνέχεια παρατίθενται κάποιες απλές διατροφικές συμβουλές, οι οποίες συνοδεύοντας την άσκηση μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της και το αίσθημα υγείας που απορρέει από αυτήν.
Έτσι, ο μέσος αθλούμενος θα πρέπει:

• Να καταναλώνει ένα ελαφρύ γεύμα 1-2 ώρες πριν την άσκηση, επί παραδείγματι ένα τοστ ή δύο φρούτα ή ένα ποτήρι φρέσκο γάλα ή φρέσκο χυμό. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η διατήρηση της ομοιόστασης γλυκόζης κατά τη διάρκεια της άσκησης, δηλαδή η διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα ώστε να αποφευχθούν συμπτώματα υπογλυκαιμίας, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η ικανότητα εκτέλεσης της εκάστοτε φυσικής δραστηριότητας.

• Να αποφεύγει την κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος και γενικότερα τροφίμων πλούσιων σε λίπος πριν την άσκηση, καθώς το γαστρικό υπόλειμμα μπορεί να προκαλέσει δυσφορία.

• Να αποφεύγει να ασκείται όταν το αίσθημα πείνας είναι έντονο.

• Να καταναλώνει επαρκή ποσότητα υγρών τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης και ακόμα μετά την άσκηση, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος αφυδάτωσης και ηλεκτρολυτικών διαταραχών λόγω εφίδρωσης, αλλά και για να μεγιστοποιείται η ικανότητα εκτέλεσης της σωματικής δραστηριότητας.

• Να καταναλώνει μετά την άσκηση ένα σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, ώστε να αποκαθίστανται τα επίπεδα γλυκόζης και γλυκογόνου αλλά και οι μυϊκές πρωτεΐνες.

• Τέλος, να αποφεύγει την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής και πρωτεΐνης αναζητώντας έγκυρη πληροφόρηση. Ο διαιτολόγος είναι εκείνος ο οποίος θα μπορούσε να προβεί σε αξιολόγηση της διατροφικής πρόσληψης του ατόμου και των αντίστοιχων αναγκών του σε θρεπτικά συστατικά και να αποφανθεί σχετικά με την αναγκαιότητα πρόσληψης συμπληρωμάτων.

Η άσκηση αποτελεί τη μια από τις σπουδαιότερες βάσεις για την προαγωγή της υγείας του ανθρωπίνου σώματος. Τα οφέλη της μπορούν να μεγιστοποιηθούν εάν συνδυαστεί με κατάλληλες διατροφικές πρακτικές, αλλά και με την υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου γενικότερα, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην επίτευξη της μακροζωίας.

Συνδυάστε διατροφή και άσκηση

0

Συγγραφέας: ΚΑΜΠΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ | Κατηγορία Άσκηση, Διατροφή | , στις 18-01-2018

Τα οφέλη της άσκησης τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία, είναι πλέον γνωστά όχι μόνο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα αλλά και στο ευρύ κοινό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ατόμων να καταφεύγει στην άσκηση και στις εναλλακτικές μορφές αυτής με κίνητρο τη μείωση και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, τη βελτίωση της εικόνας σώματος, την πρόληψη και διαχείριση χρόνιων ασθενειών αλλά και την εξασφάλιση της ευεξίας που η άσκηση προσφέρει.

Πολλές φορές όμως οι αθλούμενοι μπορούν να «πέσουν» σε διατροφικά λάθη είτε λόγω έλλειψης σωστής πληροφόρησης είτε λόγω του περιορισμένου χρόνου που διαθέτουν για να συνδυάζουν αποτελεσματικά τις επαγγελματικές και προσωπικές υποχρεώσεις τους με την αθλητική δραστηριότητα που επιλέγουν. Στη συνέχεια παρατίθενται κάποιες απλές διατροφικές συμβουλές, οι οποίες συνοδεύοντας την άσκηση μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της και το αίσθημα υγείας που απορρέει από αυτήν.
Έτσι, ο μέσος αθλούμενος θα πρέπει:

• Να καταναλώνει ένα ελαφρύ γεύμα 1-2 ώρες πριν την άσκηση, επί παραδείγματι ένα τοστ ή δύο φρούτα ή ένα ποτήρι φρέσκο γάλα ή φρέσκο χυμό. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η διατήρηση της ομοιόστασης γλυκόζης κατά τη διάρκεια της άσκησης, δηλαδή η διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα ώστε να αποφευχθούν συμπτώματα υπογλυκαιμίας, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η ικανότητα εκτέλεσης της εκάστοτε φυσικής δραστηριότητας.

• Να αποφεύγει την κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος και γενικότερα τροφίμων πλούσιων σε λίπος πριν την άσκηση, καθώς το γαστρικό υπόλειμμα μπορεί να προκαλέσει δυσφορία.

• Να αποφεύγει να ασκείται όταν το αίσθημα πείνας είναι έντονο.

• Να καταναλώνει επαρκή ποσότητα υγρών τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης και ακόμα μετά την άσκηση, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος αφυδάτωσης και ηλεκτρολυτικών διαταραχών λόγω εφίδρωσης, αλλά και για να μεγιστοποιείται η ικανότητα εκτέλεσης της σωματικής δραστηριότητας.

• Να καταναλώνει μετά την άσκηση ένα σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, ώστε να αποκαθίστανται τα επίπεδα γλυκόζης και γλυκογόνου αλλά και οι μυϊκές πρωτεΐνες.

• Τέλος, να αποφεύγει την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής και πρωτεΐνης αναζητώντας έγκυρη πληροφόρηση. Ο διαιτολόγος είναι εκείνος ο οποίος θα μπορούσε να προβεί σε αξιολόγηση της διατροφικής πρόσληψης του ατόμου και των αντίστοιχων αναγκών του σε θρεπτικά συστατικά και να αποφανθεί σχετικά με την αναγκαιότητα πρόσληψης συμπληρωμάτων.

Η άσκηση αποτελεί τη μια από τις σπουδαιότερες βάσεις για την προαγωγή της υγείας του ανθρωπίνου σώματος. Τα οφέλη της μπορούν να μεγιστοποιηθούν εάν συνδυαστεί με κατάλληλες διατροφικές πρακτικές, αλλά και με την υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου γενικότερα, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην επίτευξη της μακροζωίας.

Υπερβολική γυμναστική! Πάθος ή εμμονή;

0

Συγγραφέας: ΚΑΜΠΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ | Κατηγορία Άσκηση, Διατροφή, Υγεία | , στις 18-01-2018

Η άσκηση είναι αναμφισβήτητα ωφέλιμη! Τα οφέλη της είναι πολλά και γνωστά σε όλους. Ωστόσο, όπως με οτιδήποτε στη ζωή, το «πάρα πολύ» δεν είναι πάντα καλό. Η υπερβολική άσκηση μπορεί να γίνει επιβλαβής τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική υγεία!

Ο όρος Ψυχαναγκαστική Άσκηση είναι γνωστός και ως υπερβολική άσκηση, υποχρεωτική άσκηση, εθισμός στην γυμναστική, Athletica Anorexia και περιγράφει έναν καταναγκασμό στο να γυμνάζεται κάποιος πολύ περισσότερο και με ιδιαίτερο σθένος από ότι θεωρείται «φυσιολογικό».

Η άσκηση είναι καλή όταν γίνεται για τους σωστούς λόγους, δηλαδή για την βελτίωση και την διατήρηση μίας καλής φυσικής κατάστασης και μίας γενικότερης υγείας. Γίνεται όμως, επικίνδυνη και κακή για την υγεία, όταν κάποιος γυμνάζεται σε πολύ έντονα επίπεδα και για μεγάλη χρονική περίοδο.

Εμμονή με την άσκηση

Κάποιος μπορεί να εθιστεί στην άσκηση. Μπορεί να ξεκινήσει με καλές προθέσεις, να θέλει να είναι σε φόρμα και υγιής, αλλά σταδιακά να αυξάνει τον αριθμό και την ένταση των ασκήσεων μέχρι να αναπτύξει εξάρτηση από την γυμναστική.

Για να γυμνάζεται κάποιος συστηματικά και είναι η άσκηση τρόπος ζωής απαιτείται κάποια δέσμευση. Ο χρόνος της άσκησης ανταγωνίζεται τον χρόνο για εργασία, οικογένεια, φίλους. Μερικές φορές όμως η γραμμή ανάμεσα στη δέσμευση και τον καταναγκασμό είναι εύκολο να διαπεραστεί. Η άσκηση δεν είναι πλέον επιλογή, αλλά ανάγκη.

Πόση άσκηση όμως είναι πάρα πολύ;

Σημάδια της Ψυχαναγκαστικής Άσκησης

Κάποιος μπορεί να ασκείται για τους λάθος λόγους όταν εμφανίζει κάποια ή όλα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Αισθάνεται υπερβολικό άγχος, έχει συναισθήματα ενοχής και θυμού, αν δεν καταφέρνει να γυμναστεί.
  • Η άσκηση γίνεται η κοινωνική του ζωή, περιορίζει τις κοινωνικές του δραστηριότητες ή αποσύρεται από φίλους, έτσι ώστε να μη χάσει την προγραμματισμένη προπόνηση.
  • Βρίσκει χρόνο, με οποιοδήποτε κόστος, για να γυμναστεί όπως, να μην πάει στο σχολείο, στην δουλειά του ή σε κάποια ανάλογη υποχρέωση.
  • Ο τρόπος, που αισθάνεται για τον εαυτό του, καθορίζεται από πόση γυμναστική έκανε ή πόσο σκληρή ήταν η προπόνησή του.
  • Η άσκηση καθοδηγείται κυρίως από την επιθυμία ελέγχου του βάρους, της σύσταση του σώματος (διατήρηση μυϊκής μάζας) ή του σωματότυπου.
  • Η άσκηση δεν πραγματοποιείται ως διασκέδαση και ευχάριστη εμπειρία ή ποτέ δεν είναι ικανοποιημένος με τα επιτεύγματά του στην γυμναστική (δεν είναι ποτέ αρκετή).
  • Γυμνάζεται σε περίεργες ώρες (στη μέση της νύκτας, στις 12:00 το μεσημέρι με καύσωνα) ή όταν κάποιος γίνεται μυστικοπαθής ως προς την συμπεριφορά του γύρω από την γυμναστική και προσπαθεί να κρύψει την ποσότητα της άσκησης.
  • Η γυμναστική γίνεται ένας τρόπος αντιμετώπισης της κακής εικόνας, που έχει κάποιος για το σώμα του, της ανησυχίας, που έχει για το βάρος και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση του και προσπαθεί να αποκτήσει μία αίσθηση ελέγχου πάνω στη ζωή του μέσα από τον αριθμό και την ένταση των ασκήσεων.
  • Οι επιλογή των τροφίμων βασίζεται αποκλειστικά στην άσκηση. Η γυμναστική γίνεται η «τιμωρία» για κάποια «απαγορευμένη» ή «κακή» τροφή, ή «εξαγνίζει» και «καίει» τις θερμίδες ή κάποιος περιορίζει τρόφιμα από την διατροφή του γιατί δεν μπορεί να γυμναστεί.
  • Γυμνάζεται ακόμη και όταν είναι άρρωστος ή τραυματισμένος, δεν μπορεί να πάρει μία μέρα ρεπό από την προπόνηση ή να απέχει κάποιες μέρες γιατί απλά δεν έχει όρεξη να γυμναστεί.
  • Το είδος και ποσότητα της άσκησης αποφασίζεται μετά από έναν αυστηρό υπολογισμό της ποσότητας του φαγητού, που καταναλώθηκε, και κατά συνέπεια των θερμίδων, που πρέπει να κάψει.

video για τα οφέλη της άσκησης

0

Συγγραφέας: ΚΑΜΠΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ | Κατηγορία Άσκηση, Οφέλη | , στις 18-01-2018

Μπορείτε να δείτε το παρακάτω video για άσκηση και υγεία:

Επίσης ενδιαφέρουσα είναι και η παρακάτω παρουσίαση:

Δείτε το στο slideshare.net

 

Τα οφέλη της άθλησης

0

Συγγραφέας: ΚΑΜΠΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ | Κατηγορία Άσκηση, Οφέλη, Υγεία | , στις 10-01-2018

Πλέον είναι σίγουρο πως η συστηματική άσκηση κατά την παιδική ηλικία προσφέρει τη δυνατότητα καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας και αν αυτή γίνεται μέσα σε ομαδικό πλαίσιο, τότε ενισχύει το αίσθημα ευγενούς άμιλλας και προωθεί το πνεύμα της συνεργασίας.Στις μεγαλύτερες πάλι ηλικίες ο συνδυασμός άσκησης και σωστής διατροφής μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, οστεοπόρωσης κ.α.

  • Ενισχύει την αυτοπειθαρχία.
  • Ενισχύει την ικανότητα αντοχής.
  • Είναι ο πιο υγιής τρόπος εκτόνωσης.
  • Προάγει την αυτοεκτίμηση.
  • Διατηρεί την καλή λειτουργία του μυϊκού συστήματος και προλαμβάνει τους τραυματισμούς σε μυς και αρθρώσεις.

Υγεία και άθληση

Η άθληση λοιπόν στην καθημερινότητά μας και κυρίως στην καθημερινότητα των παιδιών μας είναι σημαντική, γι’ αυτό καλό θα ήταν και οι γονείς να προτρέπουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία, για να μπορέσουν να αγαπήσουν από νωρίς αυτόν τον τρόπο ζωής. Άλλωστε η γυμναστική είναι μια δραστηριότητα που ξεκινά από την αρχαιότητα και είναι σημαντικό ότι έχει φυσικά και πνευματικά οφέλη.

 

 

 

Η πρώτη κατηγορία αφορά κυρίως τη στάση του σώματος και τη μυϊκή ενδυνάμωση του αθλητή. Στο παρελθόν έχει αποδειχθεί πως άτομα που από μικρή ηλικία ασχολούνται με τον αθλητισμό (και κυρίως με τον πρωταθλητισμό) έχουν ανεπτυγμένη μία παραπάνω αίσθηση σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους σε ό,τι αφορά τη στάση του σώματός τους καθώς και την ικανότητα αποφυγής μυϊκών και άλλων τραυματισμών.

 

Η δεύτερη κατηγορία αφορά το νοητικό επίπεδο των ανθρώπων που ασχολούνται με τη γυμναστική. Συνήθως οι αθλητές και οι αθλήτριες είναι περισσότερο εύστροφοι και καλοί μαθητές. Βασικό ρόλο σ’ αυτό παίζει η αυτοπειθαρχία και ο σεβασμός που αποκτά ο αθλητής μέσα από την ομαδικότητα που του προσφέρει ο αθλητισμός. Γι’ αυτό, κάτι παραπάνω θα ήξεραν και οι αρχαίοι όταν έλεγαν «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» – για να είναι ο νους υγιής θα πρέπει να είναι και το σώμα υγιές.

 

Συμπεραίνουμε λοιπόν πως μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό πάντα με άσκηση επιτυγχάνει θεαματικά και περισσότερο γρήγορα αποτελέσματα στο σώμα, στο μυαλό, στη διάθεση, στην ενέργεια και στην αποδοτικότητά μας, χαρίζοντάς μας υγεία, ευεξία, καλύτερη διάθεση και πάνω απ’ όλα, περισσότερο χαμόγελο!

Η σημασία της άσκησης και της διατροφής

0

Συγγραφέας: ΚΑΜΠΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ | Κατηγορία Άσκηση, Διατροφή, Οφέλη | , στις 10-01-2018

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κοινή πεποίθηση ότι η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση  είναι βασικοί παράγοντες υγείας. Έχει πλέον επιστημονικά τεκμηριωθεί ότι η ποιότητα της ζωής και η μακροβιότητα του ατόμου έχουν σχέση τόσο με τη διατροφή όσο και με τις δραστηριότητες άσκησης που ακολουθεί. Αν για τον άνθρωπο, με την απλή καθημερινή δραστηριότητα, η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις υγείας, τότε είναι ακόμη περισσότερο απαραίτητες για τον νέο. Η διατροφή αποτελεί βασικό καθημερινό άγχος για κάθε άτομο οποιασδήποτε ηλικίας.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση