ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Η/Υ

συντηρηση_1

Η συγκεκριμένη σελίδα αφορά το μάθημα “Συντήρηση Υπολογιστών” της Β’ τάξης ΕΠΑΛ του τομέα Πληροφορικής.
Περιέχει υλικό, αναφορές και δραστηριότητες για το αντίστοιχο μάθημα.

Το μάθημα διδάσκεται 2 ώρες την εβδομάδα, στο χώρο του εργαστηρίου Υπολογιστών.

Οι βασικές ενότητες είναι:

  • Αρχιτεκτονική – ρυθμίσεις προσωπικού υπολογιστή
  • Αντιμετώπιση βλαβών
  • Προληπτική συντήρηση

Πρώτη ενότητα βιβλίου

Αρχιτεκτονική
Ρυθμίσεις
Αναβαθμίσεις
Ελεγκτές
Διασύνδεση συσκευών

Δεύτερη ενότητα βιβλίου

Εκκίνηση υπολογιστή
Βλάβες οθόνης
Βλάβες κεντρικής μονάδας
Ηχητικά μηνύματα BIOS
Αντιμετώπιση βλαβών κατά την εκκίνηση του υπολογιστή

Μοντέλο αναφοράς OSI

αρχείο λήψης

Το μοντέλο αναφοράς Ανοικτής Διασύνδεσης Συστημάτων, ή μοντέλο αναφοράς OSI (αγγλ. OSI reference model) είναι μια διαστρωματοποιημένη, αφηρημένη περιγραφή για τη σχεδίαση τηλεπικοινωνιακών και δικτυακών πρωτοκόλλων η οποία καθορίστηκε από την πρωτοβουλία Ανοικτή Διασύνδεση Συστημάτων – OSI. Είναι γνωστό και ως μοντέλο των επτά επιπέδων. Συνεχίστε την ανάγνωση του “Μοντέλο αναφοράς OSI”

TCP/IP – Πρωτόκολλο Ελέγχου Μετάδοσης/Πρωτόκολλο Διαδικτύου

TCP_IP

Το Πρωτόκολλο Ελέγχου Μετάδοσης/Πρωτόκολλο Διαδικτύου (Αγγλικά: Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP), είναι μια συλλογή πρωτοκόλλων επικοινωνίας στα οποία βασίζεται το Διαδίκτυο αλλά και μεγάλο ποσοστό των εμπορικών δικτύων. Η ονομασία TCP/IP προέρχεται από τις συντομογραφίες των δυο κυριότερων πρωτοκόλλων της συλλογής: το Πρωτόκολλο Ελέγχου Μετάδοσης (Αγγλ. Transmission Control Protocol) και το Πρωτόκολλο Διαδικτύου (Αγγλ. Internet Protocol).

Αυτή η συλλογή πρωτοκόλλων είναι οργανωμένη σε επίπεδα (Αγγλικά: layers). Το καθένα τους απαντά σε συγκεκριμένα προβλήματα μεταφοράς δεδομένων και παρέχει μια καθορισμένη υπηρεσία στα υψηλότερα επίπεδα. Τα ανώτερα επίπεδα είναι πιο κοντά στη λογική του χρήστη και εξετάζουν πιο αφηρημένα δεδομένα. Στηρίζονται στα πρωτόκολλα των χαμηλοτέρων επιπέδων για την μετάφραση δεδομένων σε μορφές οι οποίες είναι δυνατόν να διαβιβαστούν με φυσικά μέσα.

Το μοντέλο OSI, το οποίο παραμένει έως σήμερα μόνο θεωρητικό, προτείνει την κατάταξη των πρωτοκόλλων δικτύων σε έναν οργανωμένο σωρό επτά επιπέδων. Συγκρίσεις ανάμεσα στο μοντέλο OSI και τo TCP/IP δείχνουν τη σημασία των πρωτοκόλλων που περιέχονται στην συλλογή IP, από την άλλη πλευρά όμως μπορεί να προκληθεί σύγχυση, καθώς το TCP/IP αποτελείται από μόνο τέσσερα επίπεδα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ TCP/IP

 

Βιντεοδιαλέξεις για το Μάθημα Δίκτυα Υπολογιστών Γ’ ΕΠΑΛ και όχι μόνο….

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Το μάθημα είναι μικτό (Θεωρητικό και Εργαστηριακό) και εξετάζεται ενδοσχολικά για το θεωρητικό μέρος.  Πανελλαδικά για την εισαγωγή στα AΕΙ εξετάζεται σαν ένα ενιαίο μάθημα με τέσσερα θέματα που περιλαμβάνουν θεωρία και ασκήσεις.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ 

Περιγράφονται και εξηγούνται οι βασικές αρχές λειτουργίας των τηλεπικοινωνιακών δικτύων (δικτύων υπολογιστών) και ιδιαιτέρως του Διαδικτύου (λειτουργία πρωτοκόλλων TCP/IP).  Δίνεται έμφαση στην φιλοσοφία της διαστρωμάτωσης, στον βασικό σκοπό κάθε στρώματος και πώς αυτός επιτυγχάνεται μέσω των πρωτοκόλλων. Έχοντας ως παράδειγμα το Διαδίκτυο, εξηγείται πώς ένα “πακέτο” πληροφορίας μεταδίδεται από τον πομπό στον δέκτη. Παρουσιάζονται οι ποικίλοι παράγοντες καθυστέρησης της μετάδοσης ή της απώλειας του πακέτου. Συνεχίστε την ανάγνωση του “Βιντεοδιαλέξεις για το Μάθημα Δίκτυα Υπολογιστών Γ’ ΕΠΑΛ και όχι μόνο….”

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση