«Μορφές του Αντιδικτατορικού Αγώνα» σε αναμνηστικά γραμματόσημα

spuros-moustaklis-xaraktiko-tou-a-tassouΜε την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας (1974 – 2014), τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) αποτίουν φόρο τιμής σε οκτώ μορφές του αντιδικτατορικού αγώνα, που με τη δράση τους συνέβαλαν στην αποκατάσταση της δημοκρατίας και στην επαναφορά της ελευθερίας στη χώρα μας.

Η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων, η οποία θα κυκλοφορήσει την 21η Απριλίου, θα έχει τίτλο «Μορφές του Αντιδικτατορικού Αγώνα» και θα αποτελείται από τέσσερα διπλά γραμματόσημα.

Μετά την κατάλυση της δημοκρατίας, μέσα στο κλίμα του τρόμου και της βίας που επέβαλε το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου 1967, υπήρξαν πολίτες που δεν δίστασαν να ορθώσουν το ανάστημά τους, στελεχώνοντας τις πρώτες αντιστασιακές ομάδες. Με τις πράξεις τους ενέπνευσαν τον αγώνα κατά της τυραννίας στο εσωτερικό και, ταυτόχρονα, συγκίνησαν και αφύπνισαν την κοινή γνώμη στο εξωτερικό.

Οκτώ προσωπικότητες του Αντιδικτατορικού Αγώνα εικονίζονται στην αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων, η οποία κυκλοφορεί από τα ΕΛΤΑ:

 
 

– Ο Παναγιώτης Ελής, ο Νικηφόρος Μανδηλαράς, ο Γιώργος Τσαρουχάς και ο Γιάννης Χαλκίδης, αγωνιστές που δολοφονήθηκαν από τα όργανα του δικτατορικού καθεστώτος το πρώτο διάστημα της εγκαθίδρυσής του.

 
 

– Ο φοιτητής της Γεωλογίας από την Κέρκυρα, Κώστας Γεωργάκης, ο οποίος έκλεισε ο ίδιος τον κύκλο της ζωής του αυτοπυρπολούμενος στις 19 Σεπτεμβρίου 1970 στη Γένοβα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας  για τα όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα.

 
 

– Ο Σάκης Καράγιωργας (εμβληματική μορφή της ελληνικής διανόησης, Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου), ο Σπύρος Μουστακλής (ταγματάρχης του ελληνικού στρατού) και ο Δημήτρης Οπρόπουλος (συνταγματάρχη του ελληνικού στρατού), οι οποίοι εξαιτίας της αντιστασιακής τους δράσης υπέστησαν σκληρά βασανιστήρια στα κολαστήρια της χούντας που άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στην υπόλοιπη ζωή τους.

 
 

Η παρουσίαση της αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 21 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι στο Μουσείο Αντιδικτατορικής και Δημοκρατικής Αντίστασης,  ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ –  ΕΣΑ στο πάρκο Ελευθερίας, σε μια εκδήλωση μνήμης του Αντιδικτατορικού Αγώνα  παρουσία συγγενών των τιμώμενων προσώπων.

Όλα τα φιλοτελικά προϊόντα θα πωλούνται από το κεντρικό φιλοτελικό κατάστημα (Λυκούργου 5 και Απελλού, 100 38 Αθήνα)  και από τα Ταχυδρομικά Καταστήματα,  μέχρι εξαντλήσεως.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Σχετικά με ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Είμαι δάσκαλος στο 10( Δέκατο ) Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου. Υπηρετώ την εκπαίδευση για 33 έτη.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση