Στενές επαφές ψηφιακού τύπου

18696138_Facebook.limghandlerΤα γκάτζετ και τα κοινωνικά δίκτυα κατάφεραν να αλλάξουν τις προσωπικές μας σχέσεις

Μια φορά κι έναν καιρό ανησυχούσαμε για τον χρόνο που ξοδεύουμε (εμείς ή τα παιδιά μας) βλέποντας τηλεόραση – «κλείσε, επιτέλους, το χαζοκούτι!» ήταν μία από τις πιο συνηθισμένες φράσεις που ακούγονταν τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες σε ένα τυπικό ελληνικό σπίτι.

Η μικρή οθόνη «απειλούσε» να καταστρέψει τις σχέσεις μας, να εξαφανίσει την ανθρώπινη επικοινωνία και να μετατρέψει τον εγκέφαλό μας σε χυλό.

Σήμερα οι φόβοι αυτοί εξακολουθούν να υπάρχουν. Δεν αφορούν όμως την τηλεόραση αλλά το Διαδίκτυο και τα υπόλοιπα τεχνολογικά μαραφέτια (από τα κινητά και τις ταμπλέτες μέχρι τα λάπτοπ και τις παιχνιδοκονσόλες).

Αν μπορούσε κάποιος να κρυφοκοιτάξει πίσω από τις κουρτίνες ενός μέσου σπιτιού θα διαπίστωνε ότι οι περισσότεροι ένοικοι δεν επικεντρώνονται στα μέλη της οικογένειάς τους, ούτε καν στην τηλεόραση: η προσοχή τους είναι στραμμένη σε μια άλλη οθόνη που βρίσκεται στην παλάμη τους.

Δεν είναι όμως μόνο το σπίτι. Ρίξτε μια ματιά στο τρόλεϊ, στο λεωφορείο (μέσα στα οχήματα ή στις στάσεις), στο μετρό και στις ουρές αναμονής σε θέατρα, σινεμά, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες, ακόμη και σε τραπέζια εστιατορίων ή μπαρ, όταν η παρέα μας φεύγει προσωρινά για να πάει στην τουαλέτα.

Το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει προέκταση του χεριού μας, ιδίως από τότε που απέκτησε Ιντερνετ και γέμισε με χιλιάδες εφαρμογές.

Αν αναλογιστεί κανείς τον χρόνο που αφιερώνουμε πληκτρολογώντας ή κοιτώντας την οθόνη του δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί ότι για πολλούς από εμάς οι συσκευές αυτές είναι πιο σημαντικές ακόμη και από τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν (έστω και αν υποστηρίζουμε ότι χρησιμοποιούμε το κινητό για να επικοινωνήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους!).

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center, το 40% των ανθρώπων ελέγχει το κινητό του τη στιγμή που ξυπνά, προτού σηκωθεί από το κρεβάτι, ενώ το 65% κοιμάται με το κινητό σε απόσταση λίγων εκατοστών από το προσκέφαλό του!

Αλλες έρευνες καταδεικνύουν ότι θεωρούμε το κινητό μας το πλέον απαραίτητο γκάτζετ, το οποίο δεν αποχωριζόμαστε σχεδόν ποτέ: το παίρνουμε μαζί στη δουλειά, στη διασκέδαση, στις διακοπές, ακόμη και στην τουαλέτα (το παραδέχεται το 10% των χρηστών, ωστόσο εκτιμάται ότι το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο).

Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε τον χρόνο που περνάμε καθημερινά στο facebook, στο twitter, στο Instagram, στο YouTube, στο Skype και σε όλες τις υπόλοιπες αγαπημένες μας ψηφιακές πλατφόρμες, μάλλον θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε για το πόσο χρόνο αφιερώνουμε στην πραγματική ζωή.

Η τεχνολογία έχει αλλάξει και τον τρόπο με τον οποίο συνάπτουμε σχέσεις: το 20% των ετερόφυλων ζευγαριών έχει γνωρίσει τον σύντροφό του στο Διαδίκτυο – το ποσοστό στα ομόφυλα ζευγάρια σκαρφαλώνει στο 70%.

Μεταξύ των νέων η ανάπτυξη online σχέσεων είναι τόσο αυτονόητη όσο το γεγονός ότι ο Ηλιος ανατέλλει κάθε πρωί! Η ανάγκη όμως να δείχνουν όσο το δυνατόν πιο ελκυστικοί στην ψηφιακή ζωή έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται.

«Παρατηρούμε μια σημαντική αύξηση στον ναρκισσισμό των νέων σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Δεν είναι βέβαιο ότι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στα social media, αλλά συνέβη ταυτόχρονα με την εμφάνιση του Διαδικτύου. Αυτό που έχει σημασία είναι το πώς χρησιμοποιούμε την τεχνολογία. Δυστυχώς, δεν μας μένει χρόνος να εξετάσουμε τις επιπτώσεις της στη ζωή μας» δήλωσε στη βρετανική «Ντέιλι Τέλεγκραφ» ο ψυχολόγος Τζιμ Τέιλορ.

 
«Ψηφιακοί ιθαγενείς». Οι λεγόμενοι «ψηφιακοί ιθαγενείς», δηλαδή η γενιά που μεγάλωσε χωρίς να ξέρει πώς είναι να ζεις σε έναν κόσμο χωρίς Διαδίκτυο, εμπλέκονται από πολύ μικρή ηλικία στη διαδικασία της «διαχείρισης εντυπώσεων»: η προσωπικότητά τους διαμορφώνεται βάσει του τι είναι αποδεκτό από τον έξω κόσμο, με αποτέλεσμα να δημιουργούν έναν «ψεύτικο εαυτό» που προσπαθεί να είναι αρεστός στους άλλους, δεν έχει όμως σχέση με αυτό που είναι στην πραγματικότητα. 

Πες μου τους φίλους σου…
Πολλοί χρήστες των κοινωνικών δικτύων συναγωνίζονται ποιος θα αποκτήσει τους περισσότερους «φίλους». Ο Ρόμπιν Ντάνμπαρ, που διδάσκει Εξελικτική Ανθρωπολογία στην Οξφόρδη, υποστηρίζει ότι ο αριθμός των σχέσεων που μπορούμε διατηρήσουμε είναι περίπου 150. «Ερευνα που διεξήχθη σε 1 εκατ. προφίλ στο facebook εξέτασε τον αριθμό των φίλων των χρηστών και διαπίστωσε ότι το 90% έχει από 100 έως 300 φίλους. Το facebook είναι παραπλανητικό. Σας επιτρέπει να αποκαλέσετε κάποιον “φίλο” ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι».

– 40% των ανθρώπων ελέγχουν το κινητό τους τη στιγμή που ξυπνούν

– 65% των ανθρώπων κοιμούνται με το κινητό στο προσκέφαλό τους

– 20% των ετερόφυλων ζευγαριών έχουν γνωρίσει τον σύντροφό τους στο Διαδίκτυο

– 70% των ομόφυλων ζευγαριών έχουν γνωρίσει τον σύντροφό τους στο Διαδίκτυο

– 100 έως 300 φίλους έχει ο μέσος χρήστης του facebook

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Σχετικά με ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Είμαι δάσκαλος στο 10( Δέκατο ) Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου. Υπηρετώ την εκπαίδευση για 33 έτη.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση