Διεθνής Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

ashampoo_snap_2013-05-15_17h30m46s_002_Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Κάθε χρόνο η είσοδος σε όλα τα μουσεία της Ελλάδας είναι ελεύθερη. Με το μήνυμα είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς», γιορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία (μνήμη και δημιουργικότητα) = Κοινωνική αλλαγή».

 Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου ( ΒΜΦ) στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, επί της οδού Πειραιώς, που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Γενάρη, θα έχει ελεύθερη είσοδο την Κυριακή 12/5, ενώ, για πρώτη φορά ανοίγει για το κοινό το κτίριο του Νέου Υδαταερίου (Πύργος). Θα είναι προσβάσιμο μέχρι το ανώτερό του επίπεδο προκειμένου να απολαύσουν οι επισκέπτες τη μοναδική θέα του εργοστασίου και της πόλης μέχρι την ώρα της δύσης του ήλιου. Θα πραγματοποιηθούν δυο αναβάσεις, στις 10 π.μ. και στις 7 μ.μ. Το Νέο Υδαταέριο κατασκευάστηκε το 1955, έχει χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέο κτίριο και διατηρεί ακέραιο στο σύνολό του το μηχανολογικό εξοπλισμό. Εχει ύψος 30 μ. περίπου και χωρίζεται σε πέντε ορόφους. Στο ισόγειο υπάρχει μια αίθουσα προβολών, χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και το πωλητήριο του μουσείου που είναι προσβάσιμα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Το ΒΜΦ θα οργανώσει και εκπαιδευτικά προγράμματα.

 Βυζαντινό Μουσείο

Οι αρχαιολόγοι του Βυζαντινού Μουσείου της Αθήνας θα πραγματοποιούν ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές προτείνοντας στο κοινό να ακολουθήσει τις εξής πέντε θεματικές διαδρομές: «Από το μνημείο στο μουσείο – Τρία μνημεία αφηγούνται την ιστορία τους», «Μικρά Ασία – Η καρδιά του Βυζαντίου», «Γυναικεία διαδρομή», «Ψηφιδωτά: Από την ανασκαφή στο μουσείο», «Η πρόσληψη του Βυζαντίου στη νεότερη εποχή». Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις και στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν.

Μουσείο Ακρόπολης

Φέτος για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στις 18 Μαΐου 2013, το Μουσείο Ακρόπολης έκοψε αναμνηστικά μετάλλια σε συνεργασία με το Εθνικό Νομισματοκοπείο, με θέμα τον πετεινό. Την ημέρα αυτή οι Αρχαιολόγοι-Φροντιστές πραγματοποιούν για ενήλικες και παιδιά δράσεις με θέμα τον πετεινό στις αίθουσες του Μουσείου. Ενώ στις 21:00, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, η Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, ερμηνεύει τραγούδια μεγάλων συνθετών από το ρεπερτόριο της ελληνικής παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής.

 Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η Ημέρα και Νύχτα των Μουσείων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα περιλαμβάνει ξεναγήσεις, προβολές ταινιών και δράσεις για παιδιά με ελεύθερη είσοδο. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις μόνιμες συλλογές του ΜΚΤ με σύντομες διαδραστικές ξεναγήσεις. Ενώ, πραγματοποιείται ξεναγήση και στην περιοδική έκθεση του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2013. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.

 Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, οργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων και καλεί τους επισκέπτες του να ταξιδέψουν από την αρχαιότητα στο σύγχρονο design, με «ζωντανά» εργαστήρια στους χώρους του Μουσείου. Στο Κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου, η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Εγκαίνια έκθεσης «Το Μουσείο αλλιώς – 35 χρόνια Πωλητήριο. Από την αρχαιότητα στο σύγχρονο design» 10 ζωντανά εργαστήρια, στήνονται ανάμεσα στα εκθέματα. Τεχνίτες – καλλιτέχνες και δημιουργοί, εμπνέονται από τα ιστορικά εκθέματα και αποκαλύπτουν βήμα – βήμα τα μυστικά της τέχνης τους, δουλεύοντας σε αυτοσχέδια εργαστήρια σε όλους τους ορόφους του κτηρίου. Όλο το Μουσείο συμμετέχει σε μία γιορτή δημιουργίας. Το ταξίδι στις τέχνες και τις τεχνικές ξεκινά από το ισόγειο, όπου οι άνθρωποι του μουσείου καθοδηγούν τους επισκέπτες στα διαφορετικά εργαστήρια, που απλώνονται σε όλους τους ορόφους.

ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ: Σάββατο 18 Μαΐου 2013, ώρες 11:00 – 20:00, Κυριακή 19 Μαΐου 2013, ώρες 11:00 – 15:00 3 εργαστήρια για παιδιά από 5 ετών. Πρωταγωνιστές σε αυτή τη γιορτή είναι και τα παιδιά! Σε τρεις θέσεις μέσα στον εκθεσιακό χώρο τα παιδιά παίζοντας με ποικίλα υλικά μαθαίνουν για τις τεχνικές της αγγειογραφίας και τις χρήσεις των αγγείων, κατασκευάζουν κοσμήματα και μέσα από τους ήρωες μιας άλλης εποχής δημιουργούν τους δικούς τους ήρωες.

ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ: Σάββατο 18 Μαΐου 2013, ώρες 11:00 – 20:00, Κυριακή 19 Μαΐου 2013, ώρες 11:00 – 15:00 Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας Με αφορμή το θέμα του φετινού εορτασμού της Νύχτας Μουσείων το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας συνεργάζεται με πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς (Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ΚΕΘΕΑ Στροφή) και καλλιτέχνες προγραμματίζοντας εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους για μία νύχτα (Σάββατο 18 Μαΐου, από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα), που περιλαμβάνουν εικαστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, προβολές βίντεο, ξεναγήσεις, έκθεση αρχειακού υλικού αντλημένου από το Ιστορικό Αρχείο και σχετικού με το φετινό θέμα, καλλιτεχνικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. Μέγαρο Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 Παληό Πανεπιστήμιο – Αστεροσκοπείο Αθηνών

Περιδιαβαίνοντας τα μονοπάτια της Αθήνας, βρίσκεις παντού ίχνη και μνήμες, τόσο του ιστορικού όσο και του μυθολογικού παρελθόντος.Ξεκινώντας την περιήγηση από το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο στέγασε το πρώτο Πανεπιστήμιο του Ανεξάρητου Ελληνικού Κράτους (1837-1841), θα καταλήξουμε στο ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη (1902) στην Πνύκα για να παρατηρήσουμε τα άστρα στον Αττικό ουρανό. Στην ενδιάμεση διαδρομή (Παληό Πανεπιστήμο – Αστεροσκοπείο), θα ανιχνεύσουμε μαζί με τον αρχαιολόγο-ξεναγό Αριστοτέλη Κοσκινά, την θεραπεία των επιστημών και της τεχνολογίας κατά την αρχαιότητα. Τόπος και ώρα συνάντησης: Είσοδος Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα) Σάββατο 18 Μαΐου, 18:30 – διάρκεια 120′ Για δηλώσεις συμμετοχής παρακαλoύμε καλέστε στα τηλέφωνα 210 3689502-6, Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-14:00

 Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Νυχτερινές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στην τρέχουσα έκθεση «Μακρουλάκης. Η Αρμονία των Εικόνων 1956-2013», στην οποία έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, φανερώνουν την αμετακίνητη θέση του δημιουργού απέναντι στη ζωγραφική απόδοση της γαλήνιας ενατένισης της ζωής και του έρωτα.

Ίδρυμα Ευγενίδου

Το Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 και από τις 9 έως τις 12 το βράδυ ανοίγει τις πύλες του –με ελεύθερη είσοδο– σε όλους τους φίλους της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ψηφιακές πλανηταριακές Παραστάσεις στο Πλανητάριο, ελεύθερη είσοδος στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας και μαζί εντυπωσιακά πειράματα, ομιλίες επιστημόνων, βιβλιοπαρουσιάσεις και αφηγήσεις στην Βιβλιοθήκη, αλλά και παρατήρηση του νυκτερινού ουρανού με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, συνθέτουν το πρόγραμμα της μεγάλης νυκτερινής ευρωπαϊκής γιορτής στο Ίδρυμα Ευγενίδου! Την βραδιά αυτή η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Σε όλες τις δραστηριότητες (πλην της παρατήρησης του ουρανού με τηλεσκόπια) απαραίτητα είναι τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 20:30 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων. Σημειώνεται ότι η παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια δεν χρειάζεται δελτίο προτεραιότητας ή προηγούμενη κράτηση. Κατεβάστε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

 Μουσείο Ηρακλειδών

Tο ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ και το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ (Ι.Ε.Μ.Α.) αξιοποιούν την ιστορική παρακαταθήκη – αντίληψη σύνδεσης Μουσικής και Μαθηματικών – που ξεκινάει από τους Πυθαγόρειους τον 6 π.Χ. αιώνα, συνεχίζεται στους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους, περνά στην Αναγέννηση, τον Μπαχ και τη συγκερασμένη κλίμακα και φτάνει στη μουσική του Ξενάκη και των άλλων συνθετών στις μέρες μας – και διοργανώνουν video προβολές, στις τρεις αίθουσες προβολών που διαθέτει το Μουσείο Ηρακλειδών, με τον γενικό τίτλο: Moυσική + Μαθηματικά = Κοινωνική Αρμονία” Οι προβολές θα επαναλαμβάνονται από την έναρξη έως τη λήξη του ωραρίου, 11:00-19:00. Η είσοδος στο Μουσείο εκείνη την ημέρα είναι ελεύθερη.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με το έργο / δράση Ελένη των Ρένας Παπασπύρου και Άσπας Στασινοπούλου. Ειδικά εκείνη την ημέρα το μουσείο θα λειτουργήσει με διευρυμένο ωράριο, από τις 11 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων.

ΠΗΓΗ: mcsotos.wordpress.com

Σχετικά με ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Είμαι δάσκαλος στο 10( Δέκατο ) Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου. Υπηρετώ την εκπαίδευση για 33 έτη.


Περισσότερες πληροφορίες
Δημοσιεύθηκε στην Γενικά και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση