Αντιμετώπιση διαταραχών στην επικοινωνία εκπαιδευτικού και γονέων

επιλογή φωτογραφίας : Νίκος Δημητρίου

επιλογή φωτογραφίας : Νίκος Δημητρίου

Σε περίπτωση που εμφανιστούν κάποιες διαταραχές στην επικοινωνία,αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους μετέχοντες, εάν ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία:

Αντίληψη της διαταραχής: Διαταραχή είναι η υποκειμενική αντίληψη μιας κατάστασης και έτσι οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί κατά τη γενίκευση των απόψεών μας και να γνωρίζουμε ότι η αντίληψή μας επηρεάζεται και από τις προεμπειρίες, που κατά την ενσωμάτωση νέων στοιχείων στη συμπεριφορά μας δρουν ανασταλτικά.

Αποδεκτή κοινοποίηση της διαταραχής: Όταν μας ενοχλεί κάτι στη συμπεριφορά, στις αντιλήψεις κ.ο.κ του συνομιλητή μας, καλό είναι η γνωστοποίηση της ενόχλησης αυτής να μην εκφράζεται με κάποιες επιπλήξεις ή καταλογισμό ευθυνών στο πρόσωπό του. Σε αντίθετη περίπτωση αναγκάζουμε το συνομιλητή μας να αμυνθεί και με τον τρόπο αυτό μειώνεται η προθυμία του για συνεργασία.

Διεργασία κατανόησης: Τα αίτια μιας διαταραχής θα έπρεπε αρχικά να αναζητούνται στον εαυτό μας. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται ο κίνδυνος να εμφανιστεί στο συνομιλητή μας μια στρατηγική άμυνας, ενώ ταυτόχρονα εδραιώνεται η σχέση και προωθείται η κοινή αναζήτηση των αιτιών της διαταραχής.

Επεξεργασία λύσεων: Το κέντρο βάρους της επικοινωνίας στη φάση αυτή βρίσκεται στην παρουσίαση και διασαφήνιση των απόψεων και των δυνατοτήτων δράσης. Είναι σωστό να γνωστοποιείται είτε η αποδοχή είτε η απόρριψη αυτών, για να καθίσταται σαφής η έκβαση των συνομιλιών.

Αποδοχή της αδυναμίας ανεύρεσης κοινής αποδεκτής λύσης: Όλα τα προβλήματα δεν είναι δυνατόν να επιλύονται πάντοτε. Οι ευκαιρίες, όμως, για μελλοντική διευθέτηση των προβλημάτων είναι καλό να παραμένουν ανοιχτές. 

Αν οι μετέχοντες σε μια διαπροσωπική σχέση προσανατολίζουν τη συμπεριφορά τους σύμφωνα με τις παραπάνω προτάσεις, τότε οι πιθανές διαταραχές θα τους επιβαρύνουν σε λιγότερο βαθμό. Εάν οι διαταραχές θεωρούνται ως κάτι το φυσιολογικό και αναπόσπαστο μέρος των διαπροσωπικών συγκρούσεων, η επίλυση αυτών επιτυγχάνεται ευκολότερα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :Μπρούζος, Α. (2009). Ο εκπαιδευτικός ως λειτουργός συμβουλευτικής: μια ανθρωπιστική πλευρά της εκπαίδευσης (3η συμπληρωμένη και επαυξημένη έκδοση).Αθήνα: Εκδόσεις Gutenberg.

ΠΗΓΗ: your-psychology.gr

 

Κατηγορίες: Επιστημονικά | Ετικέτες: | Γράψτε σχόλιο

Ένα παιδί που δεν το αποδέχτηκαν, τρέχει μια ζωή προκειμένου να φτάσει κάπου

επιλογή φωτογραφίας : Νίκος Δημητρίου

επιλογή φωτογραφίας : Νίκος Δημητρίου

Είναι εύκολο να γίνεις γονιός, αλλά είναι δύσκολο να είσαι γονιός. Σ’ αυτή τη φράση ο Βίλχελμ Μπους εσωκλείει σύντομα και περιεκτικά τη δυσκολία – κι ό,τι αυτή προϋποθέτει ή συνεπάγεται- του να είναι κανείς όχι τέλειος, αλλά ένας αρκούντως καλός γονιός. Εξάλλου τέλειοι γονείς δεν υπάρχουν, όπως δεν υπάρχουν και τέλεια παιδιά, κι αυτό είναι κάτι, που χρειάζεται να κρατάμε καλά στο νου μας.

Όταν κάποιος γίνεται γονιός, τότε είναι η στιγμή που έρχεται στην επιφάνεια το δικό του εσωτερικό παιδί, των δικών του παιδικών χρόνων, έρχεται ξανά σε επαφή με το παρελθόν του, με τα τραύματά του. Και μπορεί είτε να υποκύψει σ’ αυτά και να τα αναπαράγει, διαιωνίζοντας με τη σειρά του αυτό το φαύλο κύκλο γενεών, είτε μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με τις πληγές του, σπάζοντας τον κύκλο. Όποια κι αν είναι η επιλογή του, οι συνέπειες είναι αναπόφευκτες και αντίστοιχες της απόφασής του. Ο πρώτος δρόμος είναι σίγουρα ο πιο εύκολος, αλλά εξίσου σίγουρα είναι και ο πιο επικίνδυνος και επώδυνος για το παιδί μπροστά του.

Οι γονείς βλέπουν το παιδί τους ως προέκταση του εαυτού τους, αδυνατούν να το δουν ως ξεχωριστή προσωπικότητα, ως πλάσμα με διαφορετική ταυτότητα, τη δική του ταυτότητα. Περιμένουν απ’ αυτό να γίνει ό,τι δεν έγιναν, να κάνει ό,τι δεν έκαναν, να ζήσουν τη ζωή που δεν έζησαν μέσα απ’ τη ζωή του παιδιού τους, να “φτιάξουν” το τέλειο, το ιδανικό, το ατσαλάκωτο παιδί. Αντ’ αυτού όμως, το μόνο που καταφέρνουν να “φτιάξουν” είναι ένα φοβισμένο παιδί.

«Όταν ο γονιός δεν έχει αρκετή αυτοπεποίθηση, όταν δεν είναι σίγουρος για τη θέση του, μπορεί να αντιδρά άσχημα στις εκδηλώσεις αντίστασης του παιδιού του. Αντί να δει την αντίσταση ως μία εκδήλωση της ταυτότητας του παιδιού, αισθάνεται ότι κατευθύνεται εναντίον του» (Ιζαμπέλ Φιλιοζά). Και τότε οι γονείς κάνουν ένα από τα μεγαλύτερα τους λάθη. Αντί να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τη συμπεριφορά του παιδιού τους, προσπαθούν να μεγαλώσουν ένα υπάκουο και πειθαρχημένο παιδί χρησιμοποιώντας ως όπλο τους και έχοντας ως σύμμαχο τους το φόβο. Και ο φόβος είναι παιδική κακοποίηση.

Παιδική κακοποίηση δεν είναι μόνο ό,τι αγγίζει τη σφαίρα του ακραίου. Παιδική κακοποίηση είναι οι τιμωρίες, οι επικρίσεις, οι υποτιμήσεις, οι ετικέτες, οι συγκρίσεις, οι απαιτήσεις, οι απειλές, η αδιαφορία, η απόρριψη, η απαξίωση, η ειρωνεία, τα λόγια που πονάνε, η αγάπη υπό όρους («Σ’ αγαπώ/ Είσαι καλός/ή, αν κάνεις αυτό που λέω/θέλω εγώ»).

«Το παιδί δεν μπορεί να ακούει προσβολές, γιατί μόνο έτσι μεγαλώνοντας θα αποκτήσει αξιοπρέπεια» (F. Engels). Δε μιλάμε πλέον για μια σχέση ισότιμη, αναφορικά με την αξιοπρέπεια και την αξία του παιδιού ως ανθρώπου. Μιλάμε για μια σχέση ελέγχου, για ένα μόνιμο παιχνίδι εξουσίας, με τους γονείς να κατηγορούν το παιδί ξεχνώντας ότι αυτοί το ξεκίνησαν.

Κάθε φορά που ο γονιός επιδιώκει να επιβληθεί στο παιδί του, κατ’ ουσίαν επιχειρεί να επιβληθεί στα τραύματα του για να μην πονάει. Πίσω απ’ τη βία κρύβεται μια δική του ιστορία, είναι οι παλιές πληγές, που ξαναματώνουν, προβάλλει την οργή της παιδικής του ηλικίας στο παιδί του.

Το παιδί εξαρτάται από τους γονείς του, καθρεφτίζεται στο βλέμμα τους, βλέπει τον εαυτό του μέσα απ’ τα δικά τους μάτια. Το παιδί δεν έχει ανάγκη από τέλειους γονείς, έχει ανάγκη από γονείς που το αγαπούν και κυρίως το αποδέχονται άνευ όρων και όχι άνευ ορίων. Δε φτάνει μόνο η αγάπη, χρειάζεται και η αποδοχή. Ένα παιδί, που δεν το αποδέχθηκαν, τρέχει για μια ζωή προκειμένου να φτάσει κάπου. Έχει ανάγκη από γονείς που αποδέχονται ότι το παιδί τους δεν είναι τέλειο, ότι δεν είναι ίσως αυτό που ονειρεύτηκαν, ότι δεν είναι αυτό που θα ήθελαν να είναι. Αλήθεια, οι ίδιοι είναι αυτό που θα ήθελαν να είναι; Αποδέχτηκαν ποτέ τον εαυτό τους; Τον αγάπησαν; Το παιδί έχει ανάγκη από γονείς, που αναγνωρίζουν τα λάθη τους, τα παραδέχονται και προσπαθούν να τα διορθώσουν.

«Κι εμείς τι πάθαμε που μεγαλώσαμε έτσι;». Μεγαλώσαμε μέσα σ’ έναν ψεύτικο εαυτό. Μάθαμε να φοβόμαστε, να κρυβόμαστε πίσω από μάσκες, να μην έχουμε πρόσωπο, αλλά προσωπείο, να φοράμε το κουστούμι μας και να παίζουμε το ρόλο μας. Μάθαμε να μην εκφράζουμε τις ανάγκες και τα «θέλω» μας, να μην τα αναγνωρίζουμε, να θέλουμε τα «θέλω» των άλλων, να τα περνάμε για δικά μας, να τους ανήκουμε, να εξαρτιόμαστε. Μάθαμε να μην αγαπάμε τον εαυτό μας, άρα και τους άλλους, να μην τον αποδεχόμαστε, να τον σαμποτάρουμε, να ζητούμε το δυσλειτουργικό για να λειτουργήσουμε ή για να νομίζουμε ότι έτσι λειτουργούμε. Μάθαμε να βολευόμαστε, να μη ρισκάρουμε, να μην κυνηγάμε τα όνειρά μας, να μην ονειρευόμαστε, να μας τρομάζει η αλλαγή, δηλαδή η ίδια η ζωή, μάθαμε να μη ζούμε. Άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο. Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Κι αν πάλι όλα αυτά δεν τα αναγνωρίζουμε είναι γιατί κυρίως μάθαμε να τα βάζουμε όλα «κάτω απ’ το χαλί»… Κι αφού δεν τα βλέπω, ή μάλλον δε θέλω να τα δω, τότε δεν υπάρχουν! Αυτό πάθαμε. Γίναμε έτσι…

Μας οφείλουμε λοιπόν να βγούμε στο φως, να δούμε τις σκιές μας, να τις αναγνωρίσουμε, να τις γνωρίσουμε κι αυτή τη φορά να μάθουμε να τις διαχειριζόμαστε. «Να πούμε “ναι” στον εαυτό μας, να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας σαν αυτό να είναι το σοβαρότερο απ’ όλα τα καθήκοντά μας.» (C. Jung). Να βγάλουμε τη μάσκα! Να σπάσουμε τον κύκλο!

ΠΗΓΗ: thepsychologysecrets.blogspot.gr/ antikleidi.com

Κατηγορίες: Γενικά, Επιστημονικά | Ετικέτες: , | Γράψτε σχόλιο

Σταφίδα και μάθημα ζωής

282-055

Ο Αύγουστος ήταν για μένα, όταν ήμουν παιδί, κι είναι ακόμα, ο πιο αγαπημένος μου μήνας· αυτός φέρνει, μαθές, τα σταφύλια και τα σύκα, τα πεπόνια, τα καρπούζια· τον ονομάτισα Άγιον Αύγουστο· αυτός ο προστάτης μου, έλεγα, σε αυτόν θα κάνω την προσευκή μου· όταν θέλω τίποτα, από αυτόν θα το ζητώ, κι αυτός θα το ζητήσει από το Θεό, κι ο Θεός θα μου το δώσει.

Και μια φορά πήρα νερομπογιές και τον ζωγράφισα: Έμοιαζε πολύ του παππού μου του χωριάτη· τα ίδια κόκκινα μάγουλα, το ίδιο φαρδύ χαμόγελο, μα ήταν ξυπόλυτος μέσα σ” ένα πατητήρι και πατούσε σταφύλια, και τα πόδια του ως τα γόνατα κι ως πάνω στα μεριά τα “χα ζωγραφίσει κόκκινα από το μούστο· κι είχα στεφανώσει το κεφάλι του με κληματόφυλλα. Όμως κάτι του “λείπε· μα τι; Τον κοίταξα καλά καλά και του “βαλα δυο κέρατα στο κεφάλι, ανάμεσα στα κληματόφυλλα, γιατί το μαντίλι που φορούσε ο παππούς μου έκανε δεξά και ζερβά δυο μεγάλους κόμπους σαν κέρατα.

Από τη στιγμή που τον ζωγράφισα και στερέωσα το πρόσωπο του, στερεώθηκε και μέσα μου η εμπιστοσύνη μου σε αυτόν, και κάθε χρόνο τον περίμενα να “ρθει, να τρυγήσει τ” αμπέλια της Κρήτης, να πατήσει τα σταφύλια και να κάμει το θάμα του, να βγάλει από τα σταφύλια κρασί. Γιατί, θυμούμαι, το μυστήριο τούτο με τυράννησε πολύ —πώς μπορεί να γίνει το σταφύλι κρασί· μονάχα ο Αγιος Αύγουστος μπορούσε να κάμει ένα τέτοιο θάμα· κι έλεγα: Αχ, να τύχαινε να τον συναπαντήσω μια μέρα στο αμπέλι που είχαμε απόξω από το Μεγάλο Κάστρο και να τον ρωτήσω να μου πει το μυστικό. Τι “ναι το θάμα τούτο δεν καταλάβαινα. Η αγουρίδα γίνεται σταφύλι, το σταφύλι γίνεται κρασί, το κρασί το πίνουν οι ανθρώποι και μεθούνε· γιατί μεθούνε; Όλα αυτά μου φαίνουνταν μυστήρια φοβερά, και μια φορά που ρώτησα τον πατέρα μου, αυτός μάζεψε τα φρύδια: «Μη φυτρώνεις εκεί που δε σε σπέρνουν!», μου αποκρίθηκε.

Τον Αύγουστο ξάπλωναν και στους οψιγιάδες τα σταφύλια, να τα ξεράνει ο ήλιος να γίνουν σταφίδα. Μια χρονιά είχαμε πάει στο αμπέλι μας και μέναμε στο εξοχικό μας σπιτάκι· ο αγέρας μύριζε, η γης καίγουνταν, τα τζιτζίκια καίγουνταν κι αυτά, σα να κάθουνταν απάνω σε κάρβουνα αναμμένα.

Τη μέρα εκείνη, της Κοίμησης της Παναγιάς, 15 Αυγούστου, οι εργάτες δε δούλευαν κι ο πατέρας μου κάθουνταν στη ρίζα μιας ελιάς και κάπνιζε· είχαν έρθει γύρα οι γειτόνοι, που είχαν απλώσει κι αυτοί τη σταφίδα τους, κάπνιζαν πλάι στον πατέρα μου, αμίλητοι. Φαίνουνταν στενοχωρημένοι. Όλοι είχαν καρφώσει τα μάτια σ” ένα συννεφάκι που “χε προβάλει στον ουρανό, κατασκότεινο, βουβό, και προχωρούσε. Είχα καθίσει κι εγώ κοντά στον πατέρα μου και κοίταζα το σύννεφο· μου άρεσε· σκούρο μολυβί, χνουδάτο, κι ολοένα μεγάλωνε, άλλαζε πρόσωπο και κορμί, πότε σα γεμάτο ασκί, πότε σα μαυροφτέρουγο όρνιο και πότε σαν τον ελέφα που είχα δει ζωγραφιά· κουνούσε την προβοσκίδα του κι έψαχνε ν” αγγίξει κάτω της γης. Αεράκι χλιαρό φύσηξε, τα φύλλα της ελιάς ανατρίχιασαν. Ένας γείτονας πετάχτηκε όρθιος, άπλωσε το χέρι κατά το σύννεφο που προχωρούσε.

—Ανάθεμά το, μουρμούρισε, ο Θεός να με βγάλει ψεύτη, φέρνει τον κατακλυσμό!

—Δάγκασε τη γλώσσα σου, του “καμε ένας γέρος θεοφοβούμενος, δε θα το αφήσει η Παναγιά· σήμερα είναι της χάρης της.

Ο πατέρας μου έγρουξε, μα δεν έβγαλε άχνα· πίστευε στην Παναγιά, μα δεν πίστευε πως η Παναγιά μπορεί να κουμαντάρει τα σύννεφα.

Εκεί που μιλούσαν, ο ουρανός σκεπάστηκε· οι πρώτες στάλες, χοντρές, ζεστές, άρχισαν να πέφτουν. Τα σύννεφα χαμήλωσαν, κίτρινες βουβές αστραπές καταξέσκιζαν τον ουρανό.

— Παναγιά μου, φώναξαν οι γειτόνοι, βοήθεια!

Όλοι πετάχτηκαν απάνω, κατασκόρπισαν, καθένας έτρεχε κατά το αμπέλι του, όπου είχε απλώσει τη σταφίδα της χρονιάς· κι ως έτρεχαν, ολοένα και σκοτείνιαζε ο αγέρας, κρεμάστηκαν μαύρες πλεξούδες από τα σύννεφα, ξέσπασε η μπόρα. Γέμισαν τ” αυλάκια, πήραν να τρέχουν οι δρόμοι σαν ποταμοί, φωνές ακούστηκαν γοερές από το κάθε αμπέλι. Άλλοι βλαστημούσαν, άλλοι φώναζαν την Παναγιά να τους λυπηθεί, να βάλει το χέρι της, και στο τέλος θρήνος ξέσπασε πίσω από τις ελιές στο κάθε αμπέλι.

Ξέφυγα από το σπιτάκι, έτρεξα μέσα στη νεροποντή, παράξενη χαρά με είχε συνεπάρει, σα μεθύσι.

Είχα φτάσει ως το δρόμο, δεν μπόρεσα να τον περάσω, ήταν ποταμός, και στάθηκα και κοίταζα: Μαζί με τα νερά κυλούσαν αγκαλιές αγκαλιές τα μεσοξεραμένα σταφύλια, ο μόχτος της χρονιάς, έτρεχαν κατά τη θάλασσα και χάνουνταν. Ο θρήνος δυνάμωνε, μερικές γυναίκες είχαν χωθεί ως τα γόνατα μέσα στα νερά και μάχουνταν να περισώσουν λίγη σταφίδα· άλλες, όρθιες στην άκρα του δρόμου, είχαν βγάλει τις μπολίδες τους και συρομαδιούνταν.

Είχα γίνει μουσκίδι ως το κόκαλο· πήρα δρόμο κατά το σπιτάκι και μάχουμουν να κρύψω τη χαρά μου· βιάζουμουν να δω τι θα “κανε ο πατέρας μου· θα “κλαίγε, θα βλαστημούσε, θα φώναζε; Περνώντας από τον οψιγιά είδα πως όλη μας η σταφίδα είχε φύγει.

Τον είδα να στέκεται στο κατώφλι, ακίνητος, και δάγκανε τα μουστάκια του. Πίσω του, όρθια, η μητέρα μου έκλαιγε.

— Πατέρα, φώναξα, πάει η σταφίδα μας!

— Εμείς δεν πάμε, μου αποκρίθηκε· σώπα!

Ποτέ δεν ξέχασα τη στιγμή ετούτη· θαρρώ μου στάθηκε στις δύσκολες στιγμές της ζωής μου μεγάλο μάθημα· αναθυμόμουν τον πατέρα μου ήσυχο, ασάλευτο, να στέκεται στο κατώφλι, μήτε βλαστημούσε μήτε παρακαλούσε μήτε έκλαιγε· ασάλευτος κοίταζε τον όλεθρο κι έσωζε, μόνος αυτός, ανάμεσα σε όλους τους γειτόνους, την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

~ Ν. Καζαντζάκης , απόσπασμα από την Αναφορά στο Γκρέκο

ΠΗΓΗ: 2gym-ko.dod.sch.gr/

Κατηγορίες: Γενικά | Ετικέτες: | Γράψτε σχόλιο

Φροντίζω ή Τιμωρώ όταν βάζω όρια στο παιδί?

επιλογή φωτογραφίας : Νίκος Δημητρίου

επιλογή φωτογραφίας : Νίκος Δημητρίου

Τα παιδιά, από τη νηπιακή ακόμη ηλικία χρειάζεται να μάθουν να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους και να τηρούν ορισμένους κανόνες, ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους, αλλά και να μπορούν να συμβιώνουν με άλλους ανθρώπους.

Η σημασία της οριοθέτησης για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Ένα παιδί χωρίς όρια μπερδεύεται, αποσυντονίζεται, νιώθει φόβο και ανασφάλεια. Η αυταρχικότητα, από την άλλη πλευρά το εμποδίζει να εκφράσει τα συναισθήματα του και να αναπτυχθεί ψυχικά. Η οριοθέτηση παρέχει στο παιδί ένα ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορέσει να αναπτύξει το δυναμικό του. Νιὠθει ότι ο κόσμος του είναι στέρεος και ασφαλής. Αντιλαμβάνεται ότι οι γονείς και οι άνθρωποι που το φροντίζουν είναι ικανοί να το προστατεύσουν, να αναλάβουν την ευθύνη για τη ζωή του, να το εμπεριέξουν. Να αντέξουν ,δηλαδή, το κλάμα, τη γκρίνια, την επιθετικότητά του και να τα νοηματοδοτήσουν.

Το παιδί μεγαλώνει, αναπτύσσεται ψυχικά και συναισθηματικά και μέσα από τη ματαίωση. Σταδιακά μαθαίνει ότι δεν μπορεί να έχει τα πάντα και πως η συμπεριφορά του έχει συνέπειες για το ίδιο και τους άλλους.

Τα όρια που τίθενται από τους γονείς αποτελούν το πρώτο βήμα, ώστε το παιδί να μπορέσει μεγαλώνοντας να αναπτύξει και εσωτερικά όρια, να είναι δηλαδη σε θέση να ελέγχει τον εαυτό του και τις παρορμήσεις του και να ρυθμίζει τη συμπεριφορά του.

Κατά συνέπεια η οριοθέτηση συνιστά βασική φροντίδα προς το παιδί όταν εφαρμόζεται με σεβασμό στην προσωπικότητα και τις ανάγκες του και όχι τιμωρητικά. Ιδιαίτερη σημασία λοιπόν έχει ο τρόπος, το «πώς» οριοθετούμε ένα παιδί.

Πώς βάζουμε όρια;

Η νηπιακή ηλικία, εξαιτίας των ιδιαίτερων αναπτυξιακών χαρακτηριστικών της (νοητική και γλωσσική ανάπτυξη,ικανότητα κατηγοριοποίησης κ.τ.λ) είναι η κατάλληλη περίοδος που οι γονείς μπορούν και πρέπει να ξεκινήσουν να οριοθετούν το παιδί.

Η οριοθέτηση είναι πρώτα απ’όλα ζήτημα σχέσης γονέα- παιδιού κι όχι ένα πακέτο οδηγιών που πρέπει να εφαρμοστεί κατά γράμμα. Με άλλα λόγια στόχος του άρθρου δεν είναι να δώσει “συνταγές” αλλά ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές.

Τα όρια χρειάζεται να συμβαδίζουν με το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού και να προσαρμόζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του.

Κρίνουμε τη συμπεριφορά και όχι το ίδιο το παιδί και διαφοροποιούμε το συναίσθημα από την πράξη. Δηλαδή, αναγνωρίζουμε , σεβόμαστε , αποδεχόμαστε όλα τα συναισθηματα, αλλά όχι και όλες τις συμπεριφορές. Και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να πούμε ευθέως στο παιδί: πχ. ”Μπορείς να είσαι στενοχωρημένος, θυμωμένος όχι όμως να χτυπάς τους αλλους και να καταστρέφεις πράγματα”.

Συνέπεια- σταθερότητα- ευελιξία: Τα παιδιά κατανοούν και δέχονται τα όρια μόνο όταν αυτά είναι σαφή, σταθερά και προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους.

Η επαφή με το παιδί είναι πολύ σημαντική κατά την οριοθέτηση. Χρειάζεται να είμαστε σοβαροί, σταθεροί, όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι, να δίνουμε χώρο και χρόνο στην οριοθέτηση και να κοιτάμε το παιδί στα μάτια. Μιλάμε με λόγια απλά, σαφή, κατανοητά και λίγα. Η έκφραση και η στάση του σώματός μας να είναι σε συμφωνία με τα όσα λέμε. π.χ. Αν προσπαθήσουμε να οριοθετήσουμε ένα παιδί που εξφενδονίζει τα παιχνίδια του δεξιά και αριστερά, κάνοντας παράλληλα και άλλες δουλειές, δε θα έχουμε αποτέλεσμα.
Θέτουμε τα όρια εξαρχής και πρίν η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι μάλλον δύσκολο και για μας να “μαζέψουμε” την κατάσταση, αλλά και το παιδί θα είναι σε μεγάλη ένταση για να μας ακούσει. Παρόλα αυτά θα υπάρξουν και περιπτώσεις όπου τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ. Τότε είναι χρήσιμο εμείς ως ενήλικες να αποφεύγουμε τις άγονες αντιπαραθέσεις και να αναζητούμε τρόπους αποσυμπίεσης και εκτόνωσης της έντασης, αναγνωρίζοντας ότι το παιδί δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Απομάκρυνση από το πεδίο μάχης, χιούμορ, εμπλοκή σε κάποια άλλη δραστηριότητα είναι κάποιες πρακτικές που μπορεί να φανούν χρήσιμες.

Αρχή του εδώ και τώρα. Η επικοινωνία με το παιδί χρειάζεται να εστιάζεται στη δεδομένη χρονική στιγμή και στη συγκεκριμένη κατάσταση. Οι αναφορές στο παρελθόν, οι γενικεύσεις (πάντα τα ίδια έκανες..) και οι προφητείες για το μέλλον (δε θα αλλάξεις πότέ…) είναι συνήθως απαξιωτικές για το παιδί και καθόλου βοηθητικές στην επίλυση της κρίσης.

Οι συνέπειες να είναι άμεσες και σχετικές με ό,τι έγινε. Μια τιμωρία που έρχεται με χρονική καθυστέρηση ή που το περιεχόμενό της είναι άσχετο με το λόγο για τον οποίο επιβάλλεται μπερδεύει και θυμώνει, δε διαπαιδαγωγεί.

Σε μια ηλικία που τα όρια μεταξύ πραγματικού και φανταστικού είναι ακόμη δυσδιάκριτα, οι απειλές και οι εκφοβισμοί μπορεί να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα και να οδηγήσουν στην εδραίωση άγχους και φοβιών.
Τέλος, αν μια συμπεριφορά του παιδιού είναι ιδιαίτερα έντονη, επαναλαμβανόμενη, ασυνήθιστη, προκαλεί ανησυχία και δυσκολία στην οριοθέτηση καλό είναι να ζητείται η συμβουλή κάποιου ειδικού.

Ας έχουμε κατά νου ότι το παιδί μαθαίνει από αυτό που κάνουμε, όχι από αυτά που λέμε. Το προσωπικό παράδειγμα είναι εκείνο που μένει και εγγράφεται στο παιδί, που αποτελεί μοντέλο συμπεριφοράς.

ΠΗΓΗ: e-psychology.gr

Κατηγορίες: Επιστημονικά | Ετικέτες: | Γράψτε σχόλιο

Η πραγματική αιτία του φόβου

επιλογή φωτογραφίας : Νίκος Δημητρίου

επιλογή φωτογραφίας : Νίκος Δημητρίου

Εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύουν ότι φοβούνται επειδή βρίσκονται σε κάποια επικίνδυνη κατάσταση. Θα ’λεγαν, για παράδειγμα, ότι όταν ανεβαίνουν στο αεροπλάνο, αυτό τους κάνει να φοβούνται.

Θα έλεγαν, επίσης, πως αν ένας γιατρός τούς ανακοινώσει πως πάσχουν από καρκίνο και θα πεθάνουν μέσα σε τρεις μήνες, το γεγονός αυτό θα πρέπει να τους κάνει να φοβηθούν. Μια κατάσταση πολέμου, μια ληστεία στο δρόμο, η απόρριψη, η αποτυχία σε μια σημαντική επιδίωξη, όλα αυτά θεωρούνται αιτίες φόβου, νευρικότητας, ανησυχίας ή άγχους.

 Μέχρι πρόσφατα οι ψυχολόγοι συμφωνούσαν ότι ο φόβος προκαλείται άμεσα από πράγματα που μας συμβαίνουν. Τώρα όμως έχουμε διαπιστώσει ότι αυτή δεν είναι η πλήρης διαδικασία στην ανάπτυξη του φόβου. Ένας άλλος παράγοντας που εμπλέκεται άμεσα είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε αυτά τα γεγονότα και οι επακόλουθες αντιδράσεις μας.

Ας υποθέσουμε πως κάποιο πρωί το αφεντικό λέει στον Τομ, τον εργάτη: «Τομ, έχεις αργήσει αρκετές φορές αυτό το μήνα. Πρόσεχε». Αυτό το σχόλιο θα μπορούσε να προκαλέσει ποικίλες ψυχικές αντιδράσεις στον Τομ, που όλες θα είχαν δημιουργηθεί αποκλειστικά από τον ίδιο, όχι από ό,τι του είπε το αφεντικό του ή από το τι θα μπορούσε να κάνει. Αν ο Τομ επρόκειτο να ταραχτεί εξαιτίας αυτής της παρατήρησης, η διαδικασία θα ήταν περίπου η εξής:

Πρώτον, θα μεγαλοποιούσε την κατάσταση, λέγοντας στον εαυτό του πως η παρατήρηση που του έγινε ήταν φριχτή. απαίσια και τρομερά σοβαρή. Με άλλα λόγια, θα έφερνε την καταστροφή από τα λόγια του αφεντικού του κι από το τι θα μπορούσε να συμβεί ως αποτέλεσμα της στάσης του αφεντικού του. Αυτό λέγεται «φέρνω την καταστροφή» και, για να γίνει, ο Τομ θα έπρεπε να κάνει σκέψεις όπως: «Αχ, Θεέ μου, φαίνεται πως θα ’χω μπελάδες κι αυτό είναι απαίσιο». Ή θα μπορούσε να πει: «Νομίζω πως θα χάσω τη δουλειά μου κι αυτό θα ήταν το τέλος του κόσμου». Ή να σκεφτεί: «Το αφεντικό μου με απορρίπτει και δεν το αντέχω».

Προσέξτε στα τρία παραπάνω παραδείγματα πως υπάρχουν δυο δηλώσεις σε καθεμία από τις προτάσεις. Μπορούμε να συμφωνήσουμε απόλυτα με το πρώτο μέρος της κάθε πρότασης, δηλαδή ότι ο Τομ μπορεί να έχει μπελάδες, ότι μπορεί να χάσει τη δουλειά του και ότι το αφεντικό του μπορεί να τον απορρίπτει. Ωστόσο, με καμία κυβέρνηση δεν γίνεται να συμφωνήσουμε πως: α) είναι απαίσιο που έχει μπελάδες, β) ότι θα ήταν το τέλος του κόσμου αν έχανε τη δουλειά του, και γ) πως δεν θα το άντεχε αν το αφεντικό του τον απέρριπτε. Όμως ο Τομ τα πιστεύει όλα αυτά. Συνεπώς, η επόμενη σκέψη του είναι πως αντιμετωπίζει κάτι τόσο επικίνδυνο και καταστροφικό, ώστε αυτό που του συμβαίνει δεν είναι πια απλώς θλιβερό, αλλά πραγματικά τραγικό. Από τη στιγμή που πείθει τον εαυτό του ότι αντιμετωπίζει ένα ζήτημα ζωής και θανάτου, αυτομάτως η ψυχική του ισορροπία διαταράσσεται. Το είδος της διαταραχής από το οποίο θα πάσχει αφού φέρει την καταστροφή θα εξαρτηθεί από κάποια άλλα πράγματα που θα πει στον εαυτό του σ’ αυτή τη φάση. Αν από το μυαλό του περνάνε κάποιες συγκεκριμένες σκέψεις, θα πάθει κατάθλιψη. Αν ακολουθήσει άλλο δρόμο, θα οργιστεί. Κι αν διαλέξει μια τρίτη ομάδα σκέψεων, θα γίνει νευρικός, ανήσυχος, φοβισμένος ή αγχώδης.

Για παράδειγμα, ο Τομ ενδέχεται να πει: «Τα θαλάσσωσα πάλι, μια ζωή καταστρέφω τα πάντα και κάνω τους άλλους να με μισούν. Μου αξίζει να με απολύσουν από αυτή τη δουλειά. Είμαι τελείως άχρηστος». Στην περίπτωση αυτή περιμένουμε πως θα πάθει κατάθλιψη λόγω της ενοχής του και των κατηγοριών που αποδίδει στον εαυτό του.

Από την άλλη μεριά, ο Τομ μπορεί να έλεγε: «Ποιος νομίζει ότι είναι και με επικρίνει επειδή άργησα μερικά λεπτά; Δουλεύω διπλά απ’ οποιονδήποτε εδώ μέσα κι έτσι δεν θα ’πρεπε να παραπονιέται και να απειλεί πως θα με απολύσει». Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως ο Τομ θα θυμώσει, αφού έκανε τέτοιες σκέψεις.

Αν υποθέσουμε όμως ότι ο Τομ λέει: «Αχ, είναι φοβερό, δεν το αντέχω. Θα χάσω τη δουλειά μου κι αυτό θα ’ναι το τέλος του κόσμου. Κι αφού είναι σίγουρο ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να το σκέφτομαι συνέχεια σήμερα κι αύριο και να ανησυχώ διαρκώς», να είστε σίγουροι ότι το λιγότερο που θα νιώθει θα είναι ανησυχία και νευρικότητα.

Το ενδιαφέρον και συναρπαστικό γεγονός που θέλω να σας επισημάνω είναι πως οι συναισθηματικές διαταραχές προκαλούνται μόνο από τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε στον εαυτό μας για τα προβλήματά μας, όχι από τα ίδια τα προβλήματα. Τα πράγματα που μας συμβαίνουν ποτέ δεν μας προκαλούν κατάθλιψη, θυμό ή φόβο, μονάχα ο τρόπος που σκεφτόμαστε γι’ αυτά. Αυτό σημαίνει ότι, σ’ όλη σας τη ζωή, από τη στιγμή που ξεπεράσατε την παιδική ηλικία, ποτέ κανείς δεν σας θύμωσε και δεν σας προκάλεσε νευρικότητα ή κατάθλιψη. Τα παιδιά δεν έχουν την ικανότητα να σκέφτονται ξεκάθαρα και λογικά και άρα βρίσκονται στο έλεος των ενηλίκων, οι οποίοι μπορούν να τα ταράξουν άμεσα με τα λόγια και τις πράξεις τους. Ωστόσο, ως έφηβοι ή ενήλικοι, έχουμε την ικανότητα να καταλάβουμε πως οι παρατηρήσεις των ανθρώπων είναι τελικά ανώδυνες. Όποτε ταραζόμαστε, πάντα εμείς ευθυνόμαστε γι’ αυτό, τα γεγονότα καθεαυτά δεν είναι υπεύθυνα για την ταραχή μας.

Αυτή η ανάλυση περιγράφει τη θεωρία ΑΒΓ των συναισθημάτων που πρότεινε ο δρ Άλμπερτ Έλις, ο ιδρυτής της έλλογης συγκινησιακής ψυχοθεραπείας. Το Α είναι τα γεγονότα που μας συμβαίνουν κάθε μέρα. Το Β είναι όσα λέμε στον εαυτό μας γι’ αυτά τα καθημερινά γεγονότα (για παράδειγμα: «Είναι φριχτό όταν το αφεντικό μου μιλάει απότομα»). Το Γ είναι οι συνέπειες, όχι του Α αλλά του Β, κι εκπροσωπεί τα συναισθήματα που βιώνουμε εξαιτίας όσων είπαμε στον εαυτό μας στο σημείο Β κι όχι εξαιτίας αυτού που μας συνέβη στο Α.

Συνεπώς, αν θέλετε να εξαλείψετε κάποια νευρική αντίδραση ή οποιοδήποτε συναισθηματικό πρόβλημα, μπορείτε να το καταφέρετε μ’ έναν από τους εξής δύο τρόπους:

α) Μπορείτε να γυρίσετε στο Α και να εξαφανίσετε την αιτία της ταραχής σας (μπορείτε να χωρίσετε την ανυπόφορη γυναίκα σας, να αλλάξετε την απαίσια δουλειά σας ή να βρείτε χρήματα αν είστε φτωχός),

β) Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αλλάξετε τίποτα στο σημείο Α, μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε το πρόβλημά σας στο σημείο Β.

Σ’ αυτή την περίπτωση θα μπορούσατε να πείτε στον εαυτό σας:

«Μπορώ να ανεχθώ να παραμείνω παντρεμένος μ’ αυτή τη γυναίκα, παρόλο που δεν την αγαπάω πια».

Ή: «Δεν θέλω να μείνω σ’ αυτή τη δουλειά, αλλά είναι η μόνη που μπορώ να βρω κι έτσι θα πρέπει να κάνω υπομονή».

Ή: «Μια που δεν βρήκα χρήματα στο δρόμο, θα συνεχίσω να είμαι φτωχός. Και δεν πρόκειται να με σκοτώσει κάτι τέτοιο, όσο κι αν δεν μου αρέσει ιδιαίτερα να ζω έτσι».

Εν ολίγοις, μόνο όταν αμφισβητούμε τις πεποιθήσεις που έχουμε για τα πράγματα που μας συμβαίνουν, ηρεμούμε κι ησυχάζουμε.

Αυτό είναι το πλεονέκτημα της έλλογης συγκινησιακής προσέγγισης στην ψυχολογία. Δηλώνει ξεκάθαρα (κι υπάρχουν πάρα πολλές κλινικές αποδείξεις που υποστηρίζουν αυτό τον ισχυρισμό) ότι μπορείτε να μη φοβάστε ακόμα κι αν βρίσκεστε σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Όμως, για να το κατορθώσετε, θα πρέπει, φυσικά, να μάθετε πώς να προκαλείτε και να αμφισβητείτε αυτές τις νευρωσικές ιδέες που τόσο συχνά σας αναστάτωναν στο παρελθόν. Θα πρέπει να μάθετε πώς να βρίσκετε λογικές και υγιείς ιδέες με τις οποίες θα αντικαθιστάτε τις νευρωσικές σας σκέψεις. Σε κάθε περίσταση που αισθάνεστε νευρικότητα, έχετε πει αυτομάτως στον εαυτό σας:

α) πως κάτι αποτελεί καταστροφή, και

β) πως, αφού πρόκειται για καταστροφή, πρέπει να ανησυχείτε και να προβληματίζεστε και να το σκέφτεστε συνέχεια. Αν δεν κάνατε ποτέ αυτές τις σκέψεις, δεν θα φοβόσασταν ποτέ τίποτα.

Από το βιβλίο του Δρ. Πωλ Χοκ «Μη φοβάσαι τίποτα» – Πώς να ξεπεράσεις τους φόβους σου

ΠΗΓΗ: thepsychologysecrets.blogspot.gr/antikleidi.com

Κατηγορίες: Επιστημονικά | Ετικέτες: | Γράψτε σχόλιο

Σε κάποια ποστ, δεν αρκεί το «like»

επιλογή φωτογραφίας : Νίκος Δημητρίου

επιλογή φωτογραφίας : Νίκος Δημητρίου

«Κανένας δεν θα νοιαζόταν αν έφευγα». «Παραιτούμαι». «Δεν υπάρχει λόγος να ζω». «Είμαι σε αδιέξοδο». «Είμαι τελειωμένος». «Δεν το αντέχω άλλο αυτό». «Ζητώ συγγνώμη για την αναστάτωση που σας έχω προκαλέσει». «Θα μου λείψετε όλοι». «Ο θάνατος είναι ωραίος».

Τα παραπάνω, απομονωμένα, μπορεί να μη σημαίνουν και τίποτα. Στο Facebook, και γενικά στα social media, έχουμε την τάση να δραματοποιούμε τα πράγματα, να υπερβάλλουμε, να κάνουμε χοντροκομμένα αστεία. Τι γίνεται όμως όταν διαβάζουμε επανειλημμένως τέτοια σχόλια από κάποιο φίλο μας; Οταν αυτά συνδέονται με μια δύσκολη συγκυρία για εκείνον, την οποία γνωρίζουμε, πώς αντιδρούμε; «Ενα πράγμα που έχουμε ακούσει από ειδικούς και από ανθρώπους που επέζησαν από απόπειρες αυτοκτονίας είναι ότι, σε στιγμές κινδύνου, το να ακούσει εκείνος που αγωνίζεται να αντεπεξέλθει στις συνθήκες που βιώνει, τα αγαπημένα του πρόσωπα, μπορεί να βοηθήσει πραγματικά», λέει στην «Κ» η υπεύθυνη πολιτικής για την ασφάλεια του Facebook (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), Julie de Bailliencourt. «Και αυτό είναι που κάνει το Facebook: συνδέει με τους φίλους και την οικογένεια».

Με σκοπό την πρόληψη και μείωση των αυτοκτονικών περιστατικών στο Διαδίκτυο, το Facebook λάνσαρε πρόσφατα τον οδηγό «Βοήθησε ένα φίλο που έχει ανάγκη», σε συνεργασία με τους οργανισμούς «Το Χαμόγελο του Παιδιού», The Jed Foundation και The Clinton Foundation. Ο οδηγός έχει στόχο να βοηθήσει τους χρήστες στον εντοπισμό πιθανών προειδοποιητικών σημάτων, τα οποία υποδηλώνουν ότι κάποιος φίλος τους βρίσκεται σε συναισθηματική αστάθεια και χρειάζεται βοήθεια, ενώ προσφέρει παράλληλα συμβουλές για τη διαχείριση κάθε περίπτωσης. Σύμφωνα με αυτόν (μπορεί κάποιος να τον βρει εδώ:https://fbnewsroomus.files.wordpress.com/2016/09/hafin-final-gr.pdf), πρέπει να ακολουθούμε το ένστικτό μας: εάν δούμε ότι κάποιος δημοσιεύει μηνύματα που υποδηλώνουν ότι βρίσκεται σε συναισθηματική αστάθεια, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε μαζί του και να του προσφέρουμε βοήθεια. Ένα απλό μήνυμα που θα λέει: «Παρατήρησα ότι δεν είσαι ο εαυτός σου τελευταία, είναι όλα καλά;» μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο. Φυσικά, στις περιπτώσεις που κάποιος απειλεί να θέσει τέλος στη ζωή του, είναι απαραίτητο να καλέσουμε τις Αρχές, την αστυνομία ή κάποια κατάλληλη δομή όπως το 1056 του «Χαμόγελου για Παιδιά και Εφήβους». Για τα ποστ που μας μοιάζουν «περίεργα» όμως δεν αποτελούν άμεση προειδοποίηση για αυτοκτονία, μπορούμε να ενημερώνουμε το Facebook με το κουμπί «Report Post» και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες. Τα σήματα ελέγχονται ένα προς ένα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και αποστέλλονται αμέσως οδηγίες και στους δύο, στη γλώσσα τους, σχετικά με τα επόμενα βήματα.

«Η ομάδα μας χειρίζεται κάθε αναφορά με προσοχή και παράσχει τοπικά μέσα στο πρόσωπο που μπορεί να τα χρειάζεται», λέει η κ. De Bailliencourt. «Έτσι, για παράδειγμα στην Ελλάδα, θα παρέχουμε σε κάποιον που βρίσκεται σε συναισθηματική αστάθεια τα στοιχεία του “Χαμόγελου του Παιδιού” μαζί με άλλα μέσα και συμβουλές στα ελληνικά. Το άτομο θα δει αυτό το μήνυμα την επόμενη φορά που θα συνδεθεί. Η αλληλεπίδραση είναι φυσικά ιδιωτική». Το πρόγραμμα έχει ήδη λανσαριστεί σε άλλες χώρες, χωρίς να παρατηρηθεί κατάχρησή του. «Το εργαλείο είναι διαθέσιμο σε όποιον ενδιαφέρεται να είναι καλά τα αγαπημένα του πρόσωπα. Οι φίλοι και η οικογένεια είναι οι καλύτεροι κριτές τού κατά πόσον κάποιος φαίνεται να βρίσκεται σε συναισθηματική αστάθεια και αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μια συγκεκριμένη κατάσταση ή όχι. Αν και οι περιπτώσεις μπορεί να είναι σπάνιες, είναι σημαντικό για εμάς να παρέχουμε στους ανθρώπους βοήθεια και καθοδήγηση». Σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, κάθε χρόνο αυτοκτονούν περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι, δηλαδή ένας άνθρωπος ανά 40 δευτερόλεπτα. Ειδικά για την ηλικιακή ομάδα των 15-29 ετών, είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Κατηγορίες: Γενικά | Ετικέτες: | Γράψτε σχόλιο

Είμαι δυνατός… Μπορώ να τα καταφέρω!

επιλογή φωτογραφίας : Νίκος Δημητρίου

επιλογή φωτογραφίας : Νίκος Δημητρίου

Ψυχική υγεία σημαίνει κατάκτηση της ισορροπίας μεταξύ όλων των πτυχών της ζωής: κοινωνικής, φυσικής, πνευματικής, οικονομικής και ψυχικής και συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη ρύθμιση των συναισθημάτων μας. Σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούμε να ρυθμίσουμε τα συναισθήματά μας, με αποτέλεσμα την εμφάνιση συναισθηματικών δυσκολιών.

Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να είναι θλίψη, απόγνωση, θυμός προς τους άλλους και τον εαυτό, το άτομο αισθάνεται ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο, έχει ενοχές είτε δικαιολογημένες είτε όχι, άγχος, φόβος/φοβίες, δυσκολία στον ύπνο, στην συγκέντρωση και στην μνήμη.

Αυτά τα συναισθήματα πρέπει το άτομο να τα έχει για αρκετό χρονικό διάστημα, να επαναλαμβάνονται συνεχώς και να είναι σε υπερβολική ένταση και όχι να τα αισθάνεται για μικρό χρονικό διάστημα και σε ήπια μορφή.

(Α) Κοινωνία
Οι άνθρωποι τις περισσότερες φορές δε μιλάνε για θέματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των προκαταλήψεων και του κοινωνικού στιγματισμού που υπάρχει έντονα στη κοινωνία μας. Σε αυτό έχει συμβάλλει η άγνοια και ο φόβος για τα άτομα που πάσχουν.

Αν παραμένουμε σιωπηλοί τίποτα δεν θα αλλάξει. Είναι σημαντικό εάν αντιμετωπίζουμε κάποια δυσκολία να μιλάμε για αυτήν σε κάποιον ειδικό ή σε κάποιο κοντινό μας πρόσωπο, το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει μέσα από τη συζήτηση ή να μας κατευθύνει σε κάποιον ειδικό.

Βέβαια, πέρα από το ίδιο το άτομο που βιώνει δυσκολίες, είναι πολύ σημαντικό το περιβάλλον του να αντιλαμβάνεται αυτές τις δυσκολίες ακόμα και όταν ο άνθρωπός τους δε μιλάει ανοιχτά για αυτές.

(Β) Οικογένεια
Η οικογένεια παίζει σημαντικό ρόλο για την καλή ψυχική υγεία των μελών της. Η καλή επικοινωνία, η αλληλοϋποστήριξη, η αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων και η δημιουργία ευρύτερου κοινωνικού δικτύου μειώνουν το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα.

Όταν ένα μέλος της οικογένειας αντιμετωπίζει θέματα ψυχικής υγείας, συναισθήματα όπως θυμός, ενοχή, ντροπή, θλίψη και απελπισία κατακλύζουν τα υπόλοιπα μέλη που, αφενός δεν μπορούν να τα διαχειριστούν και αφετέρου δεν βρίσκουν χώρο να τα εκφράσουν λόγω του στίγματος.

(Β)Τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει δυσκολίες; Τι μπορεί να τον βοηθήσει;
Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη καθημερινή τους ζωή αναφέρουν ότι η μόνη τους διέξοδος είναι η πίστη στο θεό. Σε κάποιους άλλους είναι η οικογένεια, ιδιαίτερα όταν είναι υποστηρικτική, οι φίλοι τους, μια βόλτα στη θάλασσα ή στην εξοχή, οι δραστηριότητες που μπορεί να έχουν (όπως μουσική, χορός, γυμναστική), ομάδες υποστήριξης ή συνεδρίες με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Θετικά μηνύματα

  • Προσπαθήστε να βάλετε στη καθημερινότητά σας πράγματα που σας ευχαριστούν
  • Αποφεύγετε την αυτοκριτική και την αυτομαστίγωση
  • Να θυμάστε ότι τα θετικά μας τα βλέπουν οι άλλοι άνθρωποι – Εμείς όταν είμαστε στις «μαύρες μας» δεν τα βλέπουμε, αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε να τα έχουμε.
  • Προσπαθήστε να κάνετε το «εδώ και τώρα» πιο όμορφο.
  • Και όπως είπε και ένας άνθρωπος που βιώνει αρκετές δυσκολίες στη ζωή του «Αφήστε χώρο στην ελπίδα και στα όμορφα πράγματα να μπουν στη ζωή σας – Δεν θα τα βρείτε έτοιμα, εσείς σιγά σιγά θα τα φτιάξετε μόνοι σας». 
  • Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας – Ας προσπαθήσουμε όλοι μας να βοηθήσουμε τον εαυτό μας αλλά και τους ανθρώπους γύρω μας. Ας μιλήσουμε ανοιχτά για ότι πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και ας παροτρύνουμε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

eimai-dinatos-10-oktovriou

Κόρχατζη Ειρήνη & Μαυρόκωστα Άννα
Εκπαιδευόμενες ψυχολόγοι στην Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ηράκλειο Κρήτης

ΠΗΓΗ: e-psychology.gr

Κατηγορίες: Επιστημονικά | Ετικέτες: , | Γράψτε σχόλιο

Τα μη λαμπερά παιδιά

επιλογή φωτογραφίας : Νίκος Δημητρίου

επιλογή φωτογραφίας : Νίκος Δημητρίου

Ας μην το ξεχνάμε αυτό, εμείς οι εκπαιδευτικοί, όταν κάποια παιδιά μας σπάνε τα νεύρα, όταν κάνουν φασαρία, όταν δεν μας προσέχουν, όταν δεν έχουν πρόοδο, όταν γενικά μας κάνουν τη ζωή δύσκολη. Λίγη προσοχή ζητάνε και συνήθως αντί να τους τη δώσουμε, τους τη στερούμε ως τιμωρία. Τουλάχιστον ας τους μάθουμε να ζητάνε την προσοχή με πιο όμορφο τρόπο. Αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία δεν είναι να αγαπάμε κάποια παιδιά που είναι έτσι και αλλιώς αξιαγάπητα αλλά εκείνα που δεν έχουν αυτή τη λάμψη. Τότε είναι πολύ πιθανό αυτά τα παιδιά να μας εκπλήξουν με τη μεταμόρφωσή τους και με την ανταπόδοση της αγάπης που τους δείξαμε.

Τα αόρατα παιδιά

Είναι αυτά τα παιδιά που οι δάσκαλοι και καθηγητές μαθαίνουν τελευταίο το όνομά τους. Και όταν περάσει ο καιρός, πρώτο το ξεχνάνε. Αυτά που νιώθουν αγωνία κάθε φορά που για να παιχτεί ένας αγώνας χωρίζονται ομάδες. Μην τυχόν και περισσέψουν. Λαχταρούν έστω και προτελευταία οι αρχηγοί να τα διαλέξουν. Στις εκδρομές, όταν όλοι κανονίζουν με ποιον θα καθίσουν στο λεωφορείο ή με ποιους θα μοιραστούν το δωμάτιο, αυτά περιμένουν να δούνε πού περισσεύουν θέσεις. Στις φωτογραφίες του τμήματος θα τα βρείτε στις άκρες να ακουμπάνε την κορνίζα. Τα πιο τυχερά από αυτά έχουν ένα φίλο αλλά και αυτός είναι τόσο ίδιος που τους θυμίζει τη διαφορά τους από όλους τους άλλους.

Δεν σηκώνουν ποτέ το χέρι στο μάθημα και άμα τους ρωτήσει ο δάσκαλος μπλοκάρουν και περιμένουν με αγωνία πότε θα φύγουν από το προσκήνιο, πότε ο προβολέας του δασκάλου θα πέσει αλλού. Τα βλέμματα είναι χαμηλωμένα, τα χαμόγελα τρεμουλιαστά και οι κινήσεις αργές, λίγες. Λαχταρούν για λίγο θάρρος, για λίγη αποδοχή από την ομάδα. Η μισή καλή κουβέντα είναι για εκείνα εκτυφλωτικός ήλιος που τα ζεσταίνει για ώρες. Νιώθουν ότι όλοι τα βλέπουν, ότι βλέπουν τη μοναξιά τους. Ότι κανείς δεν τα θέλει. Και ότι δεν αξίζουν για να τα θέλει κανείς. Για τους δάσκαλους συνήθως είναι σαν εκείνες τις λευκές σελίδες που κατά λάθος δεν έχουν εκτυπωθεί σε ένα βιβλίο, που τις περνάμε γρήγορα γρήγορα, για να πάμε στις επόμενες. Και όμως, πάνω σε αυτές τις λευκές σελίδες θα μπορούσαμε να ζωγραφίσουμε και έτσι να ομορφύνουμε όλο το βιβλίο.

Αυτά τα παιδιά, να μην το ξεχνάμε, διψάνε για προσοχή και αγάπη και είναι έτοιμα να τη ρουφήξουν με ορμή, άμα τους τη δώσουμε. Εκτιμάνε πιο πολύ την αποδοχή μας, την καλή μας κουβέντα, τη φροντίδα μας και ανταποδίδουν στο πολλαπλάσιο ό,τι τους προσφέρουμε. Ας εκμεταλλευτούμε αυτή τους τη δίψα. Όποιοι από εμάς θέλουμε να δούμε ένα θαύμα, δεν έχουμε παρά να ασχοληθούμε με την καρδιά μας με αυτά τα παιδιά. Δεν θα πιστεύουμε στα μάτια μας με τη μεταμόρφωσή τους. Και αν στην αρχή τα παιδιά αυτά αντιστέκονται, ας τα τραβήξουμε προς το μέρος μας με τρόπο, ας τα ταράξουμε στα καλά λόγια, στα μπράβο.

Στο αμυντικά τους «όχι» εμείς να ακούμε το «τραβάτε με και ας κλαίω». Αυτά τα παιδιά που φαίνεται ότι απεχθάνονται να βρίσκονται στο επίκεντρο αλλά που κατά βάθος αυτό είναι που θέλουν. Που αυτή η επίμονη σιωπή τους βγάζει εκκωφαντική κραυγή: «Είμαι και εγώ εδώ. Μη με ξεχνάτε!!!». Τα παιδιά των πίσω θρανίων: Είναι κάποια άλλα παιδιά που κάθονται στα πίσω τα θρανία. Όσο πιο μακριά από τον πίνακα γίνεται. Και που προτιμούν να μην έχουν κανέναν πίσω από την πλάτη τους. Και κανέναν πάνω από το κεφάλι τους. Άλλοι τους λένε φασαριόζους, άλλοι τους λένε ταραξίες και άλλοι πάλι απλά ζωηρούς.

Η βολική λύση για τους διδάσκοντες είναι η διάγνωση και η ταμπέλα: υπερκινητικά, με διάσπαση προσοχής, παρορμητικά. Τότε η ευθύνη παύει να βαραίνει αφού είναι θέμα ειδικού. Και όμως. Η προσοχή στο μάθημα είναι βάσανο για αυτά, τιμωρία. Μιλάνε μεταξύ τους, δεν έχουν ησυχία και προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή με έντονο τρόπο. Είναι πειραχτήρια, είναι ζιζάνια, είναι αεικίνητα. Και δεν τους αρέσει η ησυχία. Σαν να τα φοβίζει η σιωπή. Η αλλαγή θέσης, οι ωριαίες αποβολές, οι συνεχείς παρατηρήσεις των δασκάλων, οι κλήσεις των γονέων τους και οι τιμωρίες δεν τα τρομάζουν. Ήταν πάντα στην ημερήσια διάταξη άλλωστε. Είναι ο πονοκέφαλος των μεγάλων, ένας γρίφος χωρίς λύση. Είναι όμως παιδιά. Όχι, αυτά εδώ, «αόρατα» δεν τα λες. Τουναντίον, ετούτα εδώ «βγάζουν μάτι».

Και αν τα αόρατα βγαίνουν μόνα τους από τον κύκλο της τάξης, αυτά εδώ συνήθως τα πετάει έξω το ίδιο το σχολείο. Γιατί αυτά εδώ καθώς φαίνεται δεν χωράνε στον κύκλο. Η κανονικότητα, η νόρμα κόβει ό,τι διαφέρει και προεξέχει. Το σχολείο που από τη μια αποθεώνει τη διαφορετικότητα και από την άλλη όλα να τα κάνει ίδια θέλει. Μήπως αυτό που μας τρομάζει είναι η αδιαφορία που εκφράζουν αυτά τα παιδιά απέναντι στο πρότυπο, στην τάξη και τελικά στην ίδια μας την εξουσία; Μήπως μας τρομάζει αυτή η περίεργη δύναμη, αυτή η αφοβία; Μήπως εμείς χρησιμοποιώντας τον φόβο ως όπλο για να επιβάλλουμε την τάξη, απέναντι σε αυτά παιδιά νιώθουμε παντελώς άοπλοι;

Τελικά μήπως αυτούς που πιθανόν αύριο θα θελήσουν να αλλάξουν έναν κόσμο που δεν τους αρέσει, το σχολείο βιάζεται να τους κολλήσει την ταμπέλα των προβληματικών; Και αλήθεια, ποιος ευθύνεται για τη μη ομαλή ένταξη αυτών των παιδιών, τα ίδια τα παιδιά ή το σύστημα του σχολείου; Η μισή αλήθεια είναι ότι τα παιδιά αυτά απορρίπτουν αυτό το σχολείο. Η άλλη μισή είναι ότι και το σχολείο αυτό απορρίπτει αυτά τα παιδιά. Όταν οι συμπεριφορές λοιπόν πρέπει να αλλάξουν, ας μη χρησιμοποιήσουμε το μαχαίρι αλλά το χέρι, απαλά. Να μην πατήσουμε απότομα το φρένο αλλά να στρέψουμε γλυκά το τιμόνι. Να μην κόψουμε τη φόρα και τη δύναμη αλλά να την προσκαλέσουμε να πάει εκεί που πρέπει. Για το καλό όλων μας.

 Δημήτρης Τσιριγώτης – Φυσικός

ΠΗΓΗ :thepsychologysecrets.blogspot.gr/

Κατηγορίες: Γενικά, Επιστημονικά | Ετικέτες: | Γράψτε σχόλιο

Παγκόσμια ημέρα Εκπαιδευτικών

επιλογή φωτογραφίας : Νίκος Δημητρίου

επιλογή φωτογραφίας : Νίκος Δημητρίου

Σήμερα 5 Οκτωβρίου, η παγκόσμια κοινότητα τιμά τον/την εκπαιδευτικό  γιορτάζοντας  την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών.

Με αφορμή λοιπόν τη μέρα αυτή αγαπητοί φίλοι αναγνώστες του ιστολογίου μου, θα ήθελα να σας αφιερώσω λίγα λόγια από έναν μεγάλο Δάσκαλο που έτυχε να γνωρίσω.
Δημήτρης Λιαντίνης το όνομά του.
Εύχομαι σε όλους τους Δασκάλους του κόσμου, σε όλους τους Εκπαιδευτικούς να είναι γεροί και δυνατοί, για να μπορούμε να δίνουμε όλοι μαζί τον καθημερινό μας αγώνα, για μια καλύτερη κοινωνία, για ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα, για ένα ελπιδοφόρο αύριο για τα παιδιά μας…

Νίκος Δημητρίου

«Εν αρχή ην ο δάσκαλος. Μη ο δάσκαλος η φύση θα ήταν, δε θα ήταν όμως οι κοινωνίες. Θα υπήρχε ο χρόνος, αλλά δε θα υπήρχε η ιστορία. Και στο βασίλειο των ζωντανών ήχων θα άκουγε κανείς την κραυγή, τα χουγιαχτά, τα συνθήματα. Δε θα άκουγε όμως ούτε θα ‘βλεπε τη φωνή, τα γράμματα της γραφής, τις συμφωνίες και τους χορούς.

Γιατί; Απλά γιατί ο δάσκαλος είναι που μεταμορφώνει τον εγκέφαλο του ζώου σε νου του ανθρώπου. Αυτός κατορθώνει ώστε η ματιά του καθένα μας να μη μένει βλέμμα βοδιού, αλλά να γίνεται βιβλίο ανοιχτό να το διαβάζεις. Επεξεργάζεται το πετσί της κεφαλής μας και δημιουργεί πρόσωπο. Η δουλειά του δασκάλου είναι ο αθέρας της βυρσοδεψίας. Και στο τέλος-τέλος ο δάσκαλος θωπεύει και μαλάζει έτσι το σώμα και την ψυχή μας, ώστε από τη στέρησή μας αποστάζεται το κλάμα, και από την πλησμονή κορφολογιέται το γέλιο μας.

Τα ζώα και τα φυτά δεν γελούν ούτε δακρύζουν. Γιατί τους λείπει ο δάσκαλος. Έτσι δεν έμαθαν ποτές ότι στον ενόργανο κόσμο πέρα από τη σφαίρα του βιολογικού ανοίγεται ο φωτεινός ορίζοντας του πνεύματος. Ο θυμός, δηλαδή, οι επιθυμίες, τα πάθη, η φαντασία, ο λόγος.

Ο δάσκαλος είναι ο φυτουργός και ο σπορέας του λόγου. Εκείνου του λόγου που το τέταρτο Ευαγγέλιο τον αναφέρει στο θεό.
Χωρίς το δάσκαλο ο λόγος θα σάπιζε άχρηστος μέσα στο έλος του κρανίου μας. Όπως σαπίζει άχρηστο το τραίνο που ρεμίζαρε για πάντα στο σταθμό. Και το καράβι, το GLORIA MUNDI ή το ANCA, αν δεν το ταξιδέψει ο καπετάνιος του. Και όπως σκεβρώνει άφτουρη η νύφη που έμεινε αγεώργητη από τον άντρα. Ο ιερός τρόμος της παρθενίας της σιγά – σιγά κακοβολεί, ωσόπου στο τέλος γίνεται ένα τεφρό δίχτυ αράχνης. Μ” ένα λόγο ο δάσκαλος είναι ο ποιητής του ανθρώπου. Με την ίδια κυριότητα που ποιητής του κόσμου είναι ο θεός. Χωρίς το δάσκαλο το πνεύμα που πνέει* θα παραπόμενε άψυχος άνεμος. Γαρμπής, δηλαδή, πουνέντες, σοροκάδα και παγωμένος Σκίρωνας. Και θα φυσούσε μάταια στις άκριες των βουνών, στις φυλλωσιές, στα συστήματα των υδάτων.

Αν έλειπαν οι δάσκαλοι, η γη μας θα ’ταν τυφλή. Και το σύμπαν ανυπόστατο…

Δημήτρης Λιαντίνης

Κατηγορίες: Γενικά | Ετικέτες: , | Γράψτε σχόλιο

Η εφηβεία στα χρόνια του facebook

επιλογή φωτογραφίας : Νίκος Δημητρίου

επιλογή φωτογραφίας : Νίκος Δημητρίου

Οι σημερινοί έφηβοι είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την τεχνολογία εν γένει και ειδικότερα με το ίντερνετ και την πληθώρα δυνατοτήτων – εφαρμογών  που αυτό προσφέρει. Τα τελευταία χρόνια τα λεγόμενα και ως μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, google+, twitter) έχουν καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλή τόσο στις νεαρές ηλικίες όσο και στους ενήλικους.  Οι σημερινοί νέοι – έφηβοι ήδη από πολύ μικρή ηλικία διαθέτουν το δικό τους προφίλ (π.χ. facebook), στoπεριβάλλον του οποίoυ αφιερώνουν μεγάλο μέρος του ελεύθερού τους χρόνου σε καθημερινή βάση. Μέσω της χρήσης της δημοφιλέστερης σελίδας κοινωνικής δικτύωσης (facebook) οι έφηβοι ακολουθούν με την σειρά τους την τάση της εποχής που προστάζει την εύρεση παλιών φίλων ή τη σύναψη νέων φιλιών  μέσω του διαδικτύου. Ο κόσμος τους facebook αποτελεί μονόδρομο καθώς  θεωρείται ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος επικοινωνίας και σύναψης σχέσεων στις μέρες μας.

Η χρήση, όμως, τέτοιων μέσων κοινωνικής δικτύωσης προϋποθέτει την εκχώρηση από την μεριά των χρηστών (εφήβων) προσωπικών πληροφοριών και στοιχείων πολλές φορές ιδιαίτερα ευαίσθητων. Πέρα, όμως, από τους διαφόρους άμεσους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλόγιστη χρήση του facebook (π.χ. περιστατικά παιδικής αποπλάνησης και παιδεραστίας) ιδίως από μικρά παιδιά και εφήβους, η έκθεση τους στο «μαγικό» κόσμο του facebookεπηρεάζει μακροπρόθεσμα πολλές πτυχές της προσωπικότητας και της καθημερινότητας τους.  Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε το γεγονός ότι τα παιδιά και ιδίως οι έφηβοι βρίσκονται σε μία πολύ ευαίσθητη ηλικιακή περίοδο όπου, στην προσπάθεια τους να διαμορφώσουν την προσωπικότητα, τα πιστεύω και την αυτονομία τους, μπορούν εύκολα να επηρεαστούν από λανθασμένα ή διαστρεβλωμένα πρότυπα συμπεριφορών και αξιών.

Εξωτερική εμφάνιση

Αναμφίβολα η εφηβεία είναι μια ηλικία που τα παιδιά ασχολούνται ιδιαίτερα με την εμφάνισή τους, καθώς χρειάζονται την αποδοχή όπως και να αποτελούν μέλη μιας ομάδας συνομηλίκων τους. Προσπαθώντας να εναρμονιστούν με τις διάφορες τάσεις και «αξίες» της εποχής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι η εξωτερική εμφάνιση του ατόμου πρέπει να λαμβάνεται ως πρώτο και αποκλειστικό  κριτήριο για την αποδοχή του, οι σημερινοί νέοι παρουσιάζουν ναρκισσιστικές τάσεις. Αυτές οι τάσεις, βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος στο κόσμο του facebook όπου κυριαρχεί η εικόνα, μεγεθύνονται και εισάγουν τους εφήβους σε ένα φαύλο κύκλο ματαιοδοξίας. Έτσι, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο  οι νέοι να διακατέχονται από μία μόνιμη αγωνία για το εάν η φωτογραφία που ανήρτησαν στο προφίλ τους θα συγκεντρώσει πολλά likeκαι σχόλια. Επίσης, προσπαθώντας να γίνουν αρεστοί και αποδεκτοί τόσο από τους πραγματικούς τους φίλους όσο και από τους «ιντερνετικούς» παρατηρείται μία διαστρέβλωση της έννοιας της εξωτερικής εμφάνισης, η συνεχής βελτίωση της οποίας με οποιονδήποτε τρόπο γίνεται  αυτοσκοπός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις συχνές και πολλές φορές προκλητικές αλλαγές που πραγματοποιούν στην εικόνα του σώματος τους (ξύρισμα και βάψιμο μαλλιών, σκουλαρίκια και τατουάζ σε όλο το σώμα, προκλητική ενδυμασία για την ηλικίας) με μοναδικό κριτήριο επιλογής τους την αποδοχή από συνομηλίκους και μη. Η πλειονότητα των σημερινών εφήβων έμαθαν να εστιάζουν αποκλειστικά στο «φαίνεσθαι» και όχι στην καλλιέργεια του «είναι», της προσωπικότητας, του χαρακτήρα και των δεξιοτήτων τους.

Φιλικές και ερωτικές σχέσεις

Σε μια εποχή όπου η άμεση επικοινωνία και οι στενές ανθρώπινες σχέσεις έχουν αντικατασταθεί από την εύκολη και απρόσωπη επικοινωνία μέσω του διαδικτύου και την συσσώρευση δεκάδων «φίλων» στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι απολύτως φυσιολογική η μεταβολή που παρατηρείται στις ερωτικές και φιλικές σχέσεις που συνάπτουν πλέον οι έφηβοι (αλλά και οι ενήλικοι), οι οποίες χαρακτηρίζονται από την επιφανειακότητα, την υποκρισία και το ψέμα. Σημαντικός παράγοντας εκτός των άλλων (γενικότερη αποξένωση, κρίση ηθικών αρχών και αξιών κ.ά.) που συμβάλλει σε αυτή την μεταβολή των σχέσεων είναι και το facebook, καθώς δίνει στους χρήστες του τη δυνατότητα να εξωραΐζουν τον εαυτό τους και να τον παρουσιάζουν με τρόπο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ως εκ τούτου, οι σχέσεις αυτές είναι επισφαλείς και επίπλαστες γιατί βασίζονται σε επιφανειακές και ματαιόδοξες συμπεριφορές και ισχυρισμούς με αποτέλεσμα να είναι πρόσκαιρες και ανούσιες. Οι αναρίθμητοι φίλοι των φωτογραφιών και διαφόρων δημοσιεύσεων είναι άραγε και πραγματικοί φίλοι που θα συμπαρασταθούν στις δύσκολες στιγμές ή τα χαμόγελα και οι αγκαλιές  εξαφανίζονται μόλις ληφθεί και κοινοποιηθεί η φωτογραφία;

Το αποτέλεσμα είναι τα νέα παιδιά να χάνουν στιγμές από την εφηβεία τους, από την πιο ανέμελη περίοδο της ζωής τους, αφού σε ένα μεγάλο βαθμό δεν απολαμβάνουν τις χαρές της αληθινής ζωής, αλλά ασυνείδητος σκοπός τους αποτελεί  η εκπλήρωση των επιταγών του σύγχρονου επιφανειακού και καταναλωτικού (σε προϊόντα και σχέσεις) προτύπου ζωής.  Εν τέλει, καταλήγουν εγκλωβισμένα σε έναν φαύλο κύκλο επιφανειακής ικανοποίησης και ματαιοδοξίας καθώς η ζωή τους εκτυλίσσεται πίσω από την ασφάλεια που τους προσφέρει η οθόνη.

Αναμφίβολα τα παραπάνω φαινόμενα και προβληματισμοί ισχύουν και για τους ενήλικες που ασχολούνται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά οι έφηβοι είναι πιο ευάλωτοι στους διάφορους κινδύνους που ελλοχεύουν γενικότερα στο διαδίκτυο (περιστατικά παιδεραστίας, διαστρεβλωμένη παρουσία της πραγματικότητας). Αυτό συμβαίνει καθώς διανύουν μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας διαμορφώνουν την εσωτερική τους ταυτότητα και χαρακτήρα, η φυσιολογική ανάπτυξη των οποίων μπορεί εύκολα να αλλοιωθεί από τον επιτηδευμένο και ψεύτικο κόσμο του facebook και του διαδικτύου γενικότερα με ιδιαίτερα εμφανείς – αρνητικές συνέπειες στη μετέπειτα ζωή τους.

Οι γονείς καλούνται να σταθούν κοντά στα παιδιά, να συζητούν μαζί τους και να τους μιλούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη χρήση του facebook για την προσωπική και κοινωνική ζωή τους και, εάν είναι δυνατόν, να εποπτεύουν το υλικό και τις πληροφορίες στις οποίες εκτίθενται τα παιδιά τους. Οι γονείς είναι αυτοί που θα παράσχουν στα παιδιά την επιβεβαίωση και τον έπαινο που χρειάζονται όσον αφορά την εικόνα και τις δεξιότητές τους, προκειμένου να αυξηθεί η αυτοεκτίμησή τους και να μην έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη την «επιβεβαίωση» των διαδικτυακών φίλων.  Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ρόλος του γονέα ως πρότυπο συμπεριφοράς και προσωπικότητας αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον εν γένει εξακολουθούν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών – εφήβων σε υγιείς ενήλικες με ικανοποιητικές δεξιότητες επικοινωνίας και σύναψης σχέσεων.

ΠΗΓΗ: thepsychologysecrets.blogspot.gr/

Κατηγορίες: Γενικά, Επιστημονικά | Ετικέτες: | Γράψτε σχόλιο